2016-09-04 07:59:09
Φωτογραφία για Η αντιμετώπιση του πόνου στην ορθοπεδική
Ο πόνος είναι το συχνότερο αίτιο που ένα άτομο επισκέπτεται τον ιατρό.Στην ορθοπεδική ο πόνος αφορά το μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή τις... αρθρώσεις τους μυς και τους τένοντες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν στον ορθοπεδικό πόνο με το σκεπτικό ότι δεν πειράζει άστο και θα περάσει από μόνο του.

Αυτή είναι μια τελείως λανθασμένη άποψη η οποία οδηγεί σε αυξημένη και δυσκολότερη νοσηλεία, αύξηση των μονίμων βλαβών και πάντοτε σε αυξημένο οικονομικό κόστος. Ο πόνος πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται από την πρώτη στιγμή. Η παράταση του πόνου θα επιφέρει μόνιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα που άλλες αντιμετωπίζονται με ειδικές φαρμακευτικές αγωγές και τεχνικές, άλλες χειρουργούνται και για άλλες δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπεία. Ο πόνος σε μία άρθρωση οφείλεται στην φθορά του χόνδρου (εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή άλατα) και στην φλεγμονή. Είναι δύο διαφορετικές αιτίες που συνυπάρχουν.


Ο ιατρός πριν αρχίσει την θεραπεία δεν δύναται να γνωρίζει πια από τις δύο αιτίες είναι η κυρίως υπεύθυνη για τον πόνο. Σχετικά με αυτό, έχει καταναλωθεί σημαντική επιστημονική σκέψη. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος καταστροφής και αναπλάσεως που συντηρεί μια μικρού βαθμού φλεγμονή. Σε όλη αυτή την διαδικασία υπάρχει μια συνεχής ενεργοποίηση χημειουποδοχέων από την καταστροφή των ιστών. Η θεραπευτική προσέγγιση έχει σκοπό να σταματήσει τον φαύλο κύκλο πόνου-φλεγμονής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα της επισκευής του πάσχοντος ιστού. Επίσης ορισμένα φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν χονδροπροστασία επί μακρόν.

Πιθανόν μέχρι εδώ σας έχουμε τρομοκρατήσει. Η πρόθεση μας είναι να συνειδητοποιήσετε την φθορά που υφίσταται ο οργανισμός εάν ο πόνος παραταθεί πάνω από ένα εύλογο διάστημα. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι μυοσκελετικοί πόνοι μπορούν να αυτοιαθούν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο πάσχων είναι να ξεκουραστεί ή να τροποποιήσει την δραστηριότητα του. Εφόσον γνωρίζει το πρόβλημά του γιατί το έχει ξανααντιμετωπίσει μπορεί να λάβει τα φάρμακα που του έδωσε ο ιατρός την προηγούμενη φορά ή να αγοράσει από ένα φαρμακείο αντιφλεγμονώδη αγωγή. Υπάρχουν φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή και μπορούν να δοθούν από τον φαρμακοποιό. Η πλειοψηφία των πασχόντων ακολουθώντας τα ανωτέρω, βελτιώνονται σε μερικές μέρες δίχως να καταφύγουν στον ιατρό. Όταν παύσει ο πόνος, σταματά η βλάβη και αρχίζει η ανακατασκευή της πάσχουσας περιοχής.

Στην περίπτωση του μη βελτιούμενου πόνου η εξέταση από ιατρό είναι επιβεβλημένη.

Εκτός των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων υπάρχουν τοπικά αναισθητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία με ένεση μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στην άρθρωση ώστε να την θεραπεύσουν και να την προστατεύσουν.

Αυτά χορηγούνται με ειδική τεχνική από γνώστες ιατρούς, και που εμείς εφαρμόζουμε στα ιατρεία μας, δίδουν θεαματικά αποτελέσματα.

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι χειρουργούνται οι αρθρίτιδες οι οποίες δεν βελτιώνονται μετά την χρήση αυτών των ειδικών τεχνικών. Σχεδόν όλο των εύρος των ορθοπεδικών παθήσεων, ακόμη και των αθλητικών κακώσεων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά ενέσιμα φάρμακα.

Συνήθως ο κόσμος νομίζει ότι τα τοπικά φάρμακα είναι για παθήσεις του γόνατος ή του ώμου μόνο, όμως θεαματικά αποτελέσματα υπάρχουν και για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (οσφυαλγία-αυχενικό).

Οι ίδιες τεχνικές αλλά με την χρήση ειδικών τοπικών αναισθητικών μακράς δράσεως τις χρησιμοποιούμε και στα ορθοπεδικά χειρουργεία μας ως επιπλέον αναλγησία.

Σε ολικές αρθροπλαστικές η συνεχής χρήση επισκληριδίου εκμηδενίζει τον μετεγχειρητικό πόνο. Η μετεγχειρητική πορεία για halux valgus (κότσια) είναι ανώδυνη με την χρήση των ειδικών τεχνικών.

Πρακτικά ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά σχεδόν σε όλο το φάσμα των ορθοπεδικών χειρουργείων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ