2016-09-04 21:36:10
Φωτογραφία για Οδηγίες για το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου ή της γάτας μας
Eνα πρόγραμμα τακτικής οδοντικής φροντίδας στο σπίτι θα διατηρήσει τα δόντια τους γερά και θα συμβάλει στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου Το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια τους πιο υγιή και να καταπολεμήσουμε την ουλίτιδα. Εάν μυήσουμε το σκύλο μας σταδιακά στο βούρτσισμα των δοντιών, θα μάθει να το διασκεδάζει.

Όσο νωρίτερα αρχίσουμε την εκπαίδευση στο βούρτσισμα των δοντιών τόσο πιο εύκολα θα το αποδεχτούν οι τετράποδοι. Ξεκινήστε, όσο ακόμα είναι κουτάβι ή γατάκι – κι ας μην έχει αλλάξει δόντια. Σκεφτείτε, θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να αποδέχεται ένα ολοκληρωμένο βούρτσισμα δοντιών. Το πιθανότερο είναι ότι στο μεταξύ θα έχει αποβάλει τα νεογιλά δόντια του και θα έχει αποκτήσει ένα αστραφτερό ολοκαίνουριο σετ από οδοντοστοιχίες!

Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για την γάτα μας εφόσον είναι σχετικά συνεργάσιμη. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας, ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με ένα πιο μέτριο αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καταφέρουμε ποτέ να ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα της διαδικασίας. Μην απογοητεύεστε πάντως. Ακόμα και ένα απλό άπλωμα της ειδικής ενζυματικής οδοντόκρεμας στα δόντια τους είναι καλύτερο από το τίποτα!


Όσο για επιθετικά, ακοινώνητα και ανασφαλή ζώα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε τα ίδια αλλά και τα χέρια μας σε αυτή τη δοκιμασία. Σίγουρα όχι χωρίς την καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή ή σύμβουλο συμπεριφοράς.

Για το βούρτσισμα θα χρειαστούμε:

Οδοντόβουρτσα με μέτριες ή μαλακές τρίχες και κατάλληλο μέγεθος: α) οδοντόβουρτσα ενηλίκων ανθρώπων για σκύλους μεσαίου & μεγάλου μεγέθους, β) παιδική οδοντόβουρτσα για μικρόσωμους σκύλους και γ) μικρή οδοντόβουρτσα ειδική για κατοικίδια για σκύλους μινιατούρες ή toy και φιλικές γάτες.

Οδοντόκρεμα για κατοικίδια. Προσοχή, μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ανθρώπους γιατί περιέχει φθόριο, που είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης. Η οδοντόκρεμα για ζώα δεν κάνει αφρό στο στόμα και βγαίνει σε γεύσεις που λατρεύουν οι τετράποδοι (βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι, δυόσμο).

Λίγο νερό

Έναν ήσυχο χώρο χωρίς περισπασμούς

Υπομονή

7 συμβουλές για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών του «παιχνιδάκι»

Θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε από την πρώτη φορά για να μην πάρει ο σκύλος στραβά το βούρτσισμα και για να παραμείνουμε ασφαλείς.

1. Η διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι σύντομη. Από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα με δυο λεπτά το πολύ.

2. Να ορίσουμε συγκεκριμένη ώρα βουρτσίσματος, που θα βολεύει και τον τετράποδο και εμάς. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο.

3. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά το «Βήμα 1» για μερικές μέρες -μέχρι ο σκύλος μας να νιώσει άνετα. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο και ούτω καθ εξής.

4. Όταν αλλάζουμε «Βήμα», είναι καλύτερα να ξεκινάμε τη διαδικασία με μια επανάληψη του προηγούμενου και μετά να προχωράμε στο νέο.

5. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν ρυθμό που να ταιριάζει στο δικό μας σκύλο. Αν δείχνει να πιέζεται από τη διαδικασία είναι σημάδι ότι βιαστήκαμε να προχωρήσουμε και είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στο προηγούμενο επίπεδο.

6. Δεν παραλείπουμε να τον επαινούμε συνέχεια και να τον ανταμείβουμε συχνά για την καλή συμπεριφορά.

7. Προσοχή, όταν βάζουμε τα δάχτυλά μας μέσα στο στόμα του σκύλου! Αν δεν έχει εξοικειωθεί από μικρός με το έλεγχο του στόματος και των δοντιών του είναι πιθανό να ενοχληθεί και να προσπαθήσει να αντισταθεί. Αν νιώσετε ότι ο σκύλος σας είναι πιθανόν να δαγκώσει ή να γίνει επιθετικός θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη διαδικασία και να αποταθείτε σε εκπαιδευτή ή σε σύμβουλο συμπεριφοράς.

Πώς θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία, βήμα-βήμα

Μην αναβάλετε για αργότερα την εκπαίδευση του κουταβιού σας στο βούρτσισμα των δοντιών, επειδή έχει ακόμα τα νεογιλά δόντια. Είναι ευκαιρία να συνηθίσει στη διαδικασία τώρα που είναι ακόμα μικρό και ασφαλέστερο για εσάς. Οπλιστείτε με υπομονή και δοκιμάστε κάθε βήμα όσες φορές χρειαστεί για να το δέχεται χωρίς να δυσανασχετεί. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 1 μήνα για να δέχεται το ζώο να του καθαρίσετε όλα τα δόντια. Και αν δεν σας επιτρέψει ποτέ να φτάσετε στο «Βήμα 5» μην απογοητεύστε. Ο σκύλος ή η γάτα σας επωφελείται ακόμα κι από την απλή εναπόθεση μιας ενζυματικής οδοντόκρεμας στα δόντια του.

Βήμα 1: Εξοικείωση με τη γεύση της οδοντόκρεμας

Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στο δάχτυλό μας.

Αφήνουμε το σκύλο να γλείψει την οδοντόκρεμα. Θα πρέπει να του αρέσει η γεύση και να θέλει να τη φάει.

Επαναλαμβάνουμε μερικές φορές.

Βήμα 2: Εξοικείωση με την οδοντόκρεμα μέσα στο στόμα

Απλώνουμε λίγη οδοντόκρεμα στο δείκτη μας.

Με το άλλο χέρι κρατάμε απαλά τη μουσούδα του, ώστε το στόμα του να μένει σχεδόν κλειστό.

Βάζουμε το δάχτυλό μας μέσα από το άνω χείλος, στην εξωτερική πλευρά, προς το μάγουλο.

Τρίβουμε απαλά με το δάχτυλο την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Αν επιχειρήσει να ανοίξει το στόμα του, σταματάμε τη διαδικασία για να μην τραυματίσει, άθελά του, το δάχτυλό μας.

Προχωράμε πιο μέσα στο στόμα μόνο όσο ο σκύλος συνεργάζεται. Γλιστράμε το δάχτυλό μας πιο πίσω, εσωτερικά στα μάγουλα (Μην το κάνετε, αν υπάρχει κίνδυνος να σας δαγκώσει).

Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές.

Βήμα 3: Εξοικείωση με την οδοντόβουρτσα

Ξεκινάμε με τους κυνόδοντες.

Βρέχουμε την οδοντόβουρτσα με νερό, απλώνουμε λίγη οδοντόκρεμα και την πιέζουμε να «πιάσει» μέσα στις τρίχες.

Δίνουμε στο σκύλο τη δυνατότητα να περιεργαστεί την οδοντόβουρτσα και να γλείψει λίγη οδοντόκρεμα από την επιφάνειά της ώστε να συνηθίσει το «περίεργο αντικείμενο».

Κρατάμε απαλά τη μουσούδα του για να μείνει το στόμα ελαφρώς κλειστό. Έτσι δεν θα μασήσει την οδοντόβουρτσα.

Με το χέρι πάνω από τη μουσούδα του ανασηκώνουμε τα χείλη και τρίβουμε απαλά τους κυνόδοντες (τα πιο μακριά δόντια) βουρτσίζοντας πάνω-κάτω. Ξεκινάμε με τη βούρτσα στραμμένη προς τη γραμμή των ούλων και βουρτσίζουμε με κατεύθυνση από το ούλο προς την άκρη του δοντιού.

Κάνουμε το ίδιο στην άλλη πλευρά.

Επαναλαμβάνουμε για μερικές μέρες.

Προσοχή, σε αυτό το στάδιο, αποφεύγουμε να βουρτσίσουμε τους κοπτήρες (τομείς), δηλαδή τα μικρά δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος, καθώς βρίσκονται στην πιο ευαίσθητη περιοχή του στόματος.

Μάθετε εδώ περισσότερα για τα δόντια του – τους κοπτήρες, τους κυνόδοντες, τους γομφίους και τους παραγόμφιους.

Βήμα 4: Βούρτσισμα των πίσω δοντιών

Αφού βουρτσίσουμε τους κυνόδοντες, συνεχίζουμε με τα δόντια που βρίσκονται πιο πίσω στο στόμα. Προχωράμε πιο μέσα στο στόμα, μόνο όσο ο σκύλος συνεργάζεται.

Για να φτάσουμε στους γομφίους (τα δόντια που βρίσκονται πίσω από τους κυνόδοντες) θα πρέπει να γλιστρήσουμε την οδοντόβουρτσα πιο μέσα από τη γωνία των χειλιών, εσωτερικά στα μάγουλα, σιγά-σιγά, με κυκλικές κινήσεις.

Αν δυσκολευόμαστε να φτάσουμε στo μάγουλο, ίσως μας βοηθήσει μια μικρότερη βούρτσα.

Βουρτσίζουμε πρώτα τα πάνω δόντια και μετά αφήνουμε το στόμα να ανοίξει ελαφρώς, ώστε να μπορέσουμε να βουρτσίσουμε κατά μήκος της γραμμής των ούλων των κάτω δοντιών.

Αυξάνουμε τη διάρκεια του βουρτσίσματος σταδιακά και σταματάμε αν ο σκύλος μας αντιδράει.

Βήμα 5: Βούρτσισμα όλων των δοντιών

Όπως και πριν, βουρτσίζουμε τους κυνόδοντες, έπειτα τα πίσω δόντια και στο τέλος τους τομείς (μπροστινά μικρά δόντια).

Για να βουρτσίσουμε τους μπροστινούς τομείς, κρατάμε κλειστό το στόμα του γύρω από τη μουσούδα και ανασηκώνουμε απαλά το άνω χείλος με τον αντίχειρα και τον δείκτη μας από τη μία και την άλλη μεριά, ώστε να φανούν οι κοπτήρες (τομείς). Πολλοί σκύλοι έχουν ευαισθησία και ενδέχεται να φταρνιστούν κατά το βούρτσισμα των τομέων.

Βουρτσίζουμε απαλά τα μπροστινά δόντια με κινήσεις πάνω-κάτω.

Αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο βουρτσίσματος.

Για βέλτιστη προστασία, βουρτσίζουμε τα δόντια του καθημερινά.

Πόση οδοντόκρεμα;

Εξαρτάται από το μέγεθος του… στόματος του ζώου. Ενδεικτικά, αν πρόκειται για έναν σκύλο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, θα χρειαστεί να βάλουμε οδοντόκρεμα περίπου 3 φορές συνολικά (ποσότητα στο μέγεθος ενός μπιζελιού) ώστε να καλύψουμε το αριστερό, δεξί και μπροστινό μέρος του στόματος. Θυμόμαστε να την πιέζουμε πάντα λίγο πάνω στις τρίχες της οδοντόβουρτσας για να μην μας πέσει και πάει χαμένη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ