2016-09-06 11:51:41
Φωτογραφία για ΑΝΕΦΙΚΤΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες αναμένεται το Eurogroup της Παρασκευής όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει ιδιαιτέρως στην ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που έπρεπε να εκπληρώσει μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία θα οδηγούσαν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ετσι στο Eurogroup της Παρασκευής η συζήτηση δεν θα επεκταθεί πέρα από μια παρουσίαση στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης της πορείας του ελληνικού προγράμματος, η οποία είναι ιδιαιτέρως αργή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει το «πράσινο φως» για εκταμίευση δόσης, παρόλο που η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Μάιο και από τότε η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές της γερμανικής εφημερίδας, έγκριση δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 10 Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν, εντός του έτους. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να εγκρίνει το συγκεκριμένο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης, καθώς είναι άτυπο, ενώ όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, οι ίδιοι ανέφεραν πως στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα γι’ αυτό ακριβώς το θέμα
. Για την ελληνική πλευρά, παρά τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και το γεγονός ότι έχουν γίνει 2 από τα 15 προαπαιτούμενα από αυτά που αναμένονταν μέσα στο καλοκαίρι, «όλα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος».

Όμως στις Βρυξέλλες το κλίμα είναι βαρύ, καθώς πέρα από το γεγονός ότι αυτή η καθυστέρηση καθιστά σχεδόν ανέφικτη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Σεπτέμβριο, Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε: «Δεν βλέπω να ολοκληρώνεται σύντομα η πρώτη αξιολόγηση και όσον αφορά τη δεύτερη, δεν βλέπω να ολοκληρώνεται στο άμεσο μέλλον». Όμως αυτό που βαραίνει το κλίμα ακόμα περισσότερο είναι κάτι που δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά έχει αρχίσει να απασχολεί τα μέλη της τρόικας και αυτό είναι η όλο και αυξανόμενη ρητορική αλλά και στάση της κυβέρνησης που ζητάει περισσότερη ανεξαρτησία από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο στις Βρυξέλλες μεταφράζεται ως πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του προγράμματος παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έχουν εκφράσει ενστάσεις στον νόμο του υπουργείου Παιδείας που απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να απολύουν καθηγητές, καθώς αυτό είναι ενάντια στη λογική του προγράμματος. Συγχρόνως, η ήδη αρνητική στάση που έχει κρατήσει το υπουργείο Απασχόλησης όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση είναι επίσης ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. «Μια από τα ίδια κάνει η κυβέρνηση», διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που πλέον γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, που να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης όμως, ο χρόνος πιέζει αρκετά όχι μόνο για την ανάγκη εκταμίευσης της δόσης, που δεν είναι τόσο επιτακτική όσο άλλες φόρες, αλλά για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σκακιέρα τους επόμενους μήνες μπορεί να αλλάξει δραματικά. Για να υπάρξει κάποια σημαντική συζήτηση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθεί όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το τέλος του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι το 2017, στις τρεις ίσως πιο σημαντικές χώρες της Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, θα διεξάγονται εκλογές και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα είναι πλέον άκυρη και άτοπη. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί στην ελληνική πλευρά εδώ και μήνες.

«Καθημερινή»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ