2016-09-07 04:33:07
Φωτογραφία για Συνάντηση της Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν, πραγματοποίησε σήμερα στα γραφεία της... Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Ο Ζαν Κλωντ Φρεκόν βρίσκεται στην Αθήνα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, ύστερα από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Αττικής, με αντικείμενο την ενημέρωση για το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα και το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Ακολουθούν βασικά σημεία της τοποθέτησης της Περιφερειάρχη:

• Υποδεχόμαστε σήμερα τον πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών, τον Ζαν Κλωντ Φρεκόν, επικεφαλής αντιπροσωπείας, με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και με ένα διπλό στόχο.

• Το αντικείμενο είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου. Ενός συστημικού φαινομένου διαρκείας που, όπως έχει παρατηρήσει και η Αν Μπρασέρ, φέρνει στην επιφάνεια μια βαθύτερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια κρίση που έχει να κάνει με τη αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών.


• Μια κρίση πολιτικής που αναδεικνύει την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη επιτέλους μια πραγματικά συνεκτική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική στη βάση του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών και της αμοιβαιότητας. Καθώς κι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου. Να γίνει παρελθόν το σύστημα του κανονισμού του Δουβλίνου. Να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική πολιτική γειτονίας της ΕΕ για το μεταναστευτικό / προσφυγικό με τρίτες χώρες, είτε πρόκειται για χώρες προέλευσης είτε τράνζιτ.

• Μια συλλογική ευρωπαϊκή πολιτική μακριά από μονομερείς ενέργειες, όπως κλείσιμο συνόρων, όρθωση τειχών, εκτόξευση απειλών για κλείσιμο διόδων, όπως π.χ. τη διάβαση Μπρένερ μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας.

• Μια αποτελεσματική προσφυγική / μεταναστευτική πολιτική που θα βελτιώνει τη ζωή των προσφύγων / μεταναστών και θα διασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών υποδοχής και φιλοξενίας.

• Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά πιο εύθραυστα χαρακτηριστικά. Χρειάζονται συμφωνίες και με άλλες χώρες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξής τους.

• Ο διπλός στόχος έχει να κάνει : Πρώτον με την ενημέρωση του Προέδρου και της Αντιπροσωπείας για τις πρωτοβουλίες, για τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, μιας περιφέρειας υποδοχής των προσφύγων που αντιμετωπίζει, όπως πολλές φορές έχω πει εντός κι εκτός συνόρων, το προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία. Δηλαδή πόρους και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία μας, για την ίδρυση μαζί με τη Γραμματεία Εμπορίου, του Κέντρου Logistics, αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν.

• Η δεύτερη πτυχή του κοινού μας στόχου έχει να κάνει με την κοινή αναζήτηση όλων εκείνων των μέσων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που πρόκειται να σημαδέψει τον 21ο αιώνα. Ενός ρόλου σημαντικού καθώς οι δύο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν ακριβώς εκείνες τις γέφυρες μεταξύ των μεταναστών / προσφύγων και των τοπικών κοινωνιών – είτε πρόκειται για την υποδοχή είτε για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών.

• Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται άλλωστε και όλες οι εργασίες και οι αναλύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Κογκρέσου.

• Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει κινηθούν και τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης – το ευρωπαϊκό, το εθνικό, το τοπικό. Γιατί μόνο μέσα από αποτελεσματικές συνέργειες, συνεργασίες, μέσα από συναντίληψη μπορούμε να καταστήσουμε το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο ισχυρό χαρτί της Γηραιάς Ηπείρου.

• Σε αυτή την κατεύθυνση η Αττική διεκδικεί τη δυνατότητα της απευθείας πρόσβασης στα Ευρωπαϊκά Ταμεία, όπως το AMIF και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία των Περιφερειακών Αρχών, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διαχείρισή τους στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής / προσφυγικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου.

• Όπως διεκδικεί και σαφές νομοθετικό πλαίσιο.

• Μόνο έτσι θα τεθούν στέρεες βάσεις, με συνεργασία τοπικών κοινωνιών, τοπικών αρχών με κυβερνήσεις, ευρωπαϊκούς θεσμούς, ΜΚΟ, επιστημονική κοινότητα, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης.

• Στην Αττική επιχειρούμε σε δύο μέτωπα, το θεσμικό, επιδιώκουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο και ανάλογους πόρους και το μέτωπο της άμεσης παρέμβασης – δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήσαμε το Κέντρο Logistics στο Δέλτα Φαλήρου για την ορθολογική διαχείριση της αλληλεγγύης των πολιτών. Και παράλληλα συμβάλλουμε στη λειτουργία χώρων φιλοξενίας όπως αυτοί που θα επισκεφθούμε στο Σκαραμαγκά, στον Ελαιώνα, που αποτελεί μια πρότυπη ανοικτή μονάδα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

• Έχουμε συναίσθηση της ανάγκης να δημιουργηθούν ευρύτερες συμμαχίες με άλλες περιφέρειες υποδοχής προσφύγων, που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ