2016-09-07 10:25:34
Φωτογραφία για Κολπίτιδες: Ο καλοκαιρινός ανεπιθύμητος επισκέπτης της γυναίκας
Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες είναι οι κολπίτιδες Πρόκειται για φλεγμονή που αναπτύσσεται στην περιοχή του κόλπου και ταλαιπωρεί με συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου και κνησμό.

Τι είναι όμως αυτό που πυροδοτεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα?

Στον γυναικείο κόλπο υπάρχει φυσιολογική χλωρίδα που αποτελείται κυρίως από γαλακτοβάκιλο (Lactobacillus Acidophilus) και από μικρές αποικίες αερόβιων και αναερόβιων βακτηρίων. Οι γαλακτοβάκιλοι είναι αυτοί που εξασφαλίζουν την άμυνα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς και προστατεύουν τον κόλπο παράγοντας γαλακτικό οξύ ,το οποίο διατηρεί το PH κάτω από 4,5 , καθώς και υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) το οποίο δρα ως αντισηπτικό.

Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτή τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα με η χωρίς συμπτώματα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο κνησμός καθώς και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με συνήθως ιδιαίτερη οσμή. Μπορεί επιπλέον να υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του αιδοίου και μερικές φορές πόνος κατά η σεξουαλική επαφή και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.


Πως μπορεί να διαταραχθεί η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου?

Κύρια αιτία της διαταραχής της κολπικής χλωρίδας είναι κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός που καθορίζει και τον τύπο της κολπίτιδας. Ανάλογα με τον τύπο της κολπίτιδας ορίζεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάγνωση του τύπου της κολπίτιδας από το γυναικολόγο.

-Βακτηριακή κολπίτιδα

O συνηθέστερος “ύποπτος” είναι το αναερόβιο βακτήριο Gardnerella Vaginilis. Πολλές φορές δεν συνοδεύεται από συμπτώματα ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατηρείται λιγοστό γκριζόλευκο έκκριμα με δυσάρεστη οσμή ψαριού.Μεταδίδεται σεξουαλικώς ενώ συνήθως συνυπάρχει με τριχομοναδική η μυκητιασική κολπίτιδα.

Θεραπεία: Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει δισκία μετρονιδαζόλης συνδυαστικά με κολπική κρέμα. Η δοσολογία είναι συνήθως χρήση μία με δυο φορές την ημέρα για διάστημα 6-7 ημερών.

-Μυκητιασική κολπίτιδα

Σε αυτήν την περίπτωση ένοχος είναι ο μύκητας Candida Albicans που υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο της γυναίκας αλλά σε μικρή ποσότητα. Σε περίπτωση αύξησης του αριθμού του εμφανίζεται κνησμός και κάψιμο στον κόλπο και στο αιδοίο τα οποία παρουσιάζουν και ερυθρότητα. Οι κολπικές εκκρίσεις είναι λευκού χρώματος και είναι άοσμες. Παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα γενικά αντιμετωπίζονται εύκολα και δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές λοιμώξεις. Είναι αρκετά συχνές σε εγκυμονούσες.

Θεραπεία: Αν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία η απλά με τη χρήση κολπικών προβιοτικών καθώς και με σαπούνια ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή που είναι εμπλουτισμένα με γαλακτικό οξύ. Σε άλλες περιπτώσεις χορηγείται κολπική κρέμα η κολπικό υπόθετο με μυκητοκτόνο δράση ( μικοναζόλη, κλοτριμαζολη κ.α). Επίσης μπορεί να συγχορηγηθούν αντιμυκητιασικά δισκία για λήψη από το στόμα (π.χ φλουκοναζόλη, ιτρακοναζόλη)

-Tριχομοναδική κολπίτιδα

Aυτού του είδους η κολπίτιδα προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas Vaginalis και μεταδίδεται σεξουαλικώς και είναι πιο συχνή σε νεαρές γυναίκες που είναι ενεργές σεξουαλικά. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι κολπικές εκκρίσεις πρασινοκίτρινου χρώματος με όψη αφρού καθώς και με έντονη οσμή. Παρατηρείται επίσης κολπική φαγούρα, επώδυνη ούρηση και δυσφορία κατά τη συνουσία. Σπανίως υπάρχει και πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται μέσα σε 5 με 28 μέρες από την έκθεση.

Θεραπεία: Ο γιατρός συνήθως χορηγεί αντιβιοτικά δισκία (μετρονιδαζόλη)

-Ατροφική κολπίτιδα

Προκύπτει λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση η κατά το θηλασμό. Υπάρχει ερεθισμός, ξηρότητα, κνησμός και αίσθημα καύσου.

Θεραπεία: Χορηγούνται με ιατρική συνταγή κρέμες που περιέχουν οιστρογόνα.

Και επειδή πάντοτε η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να προσέξει ώστε να προφυλάξει τον εαυτό της.

Οι σωστοί κανόνες υγιεινής προφυλάσσουν από τα περισσότερα είδη κολπίτιδας και μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπιάσεων.

Καλό είναι στο ντουζ να αποφεύγεται το πολύ ζεστό νερό και να χρησιμποποιείται αφρόλουτρο συμβατό με τοph του δέρματος και χωρίς έντονο άρωμα.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα πρέπει να είναι χωρίς άρωμα και να αλλάζονται τακτικά.

Κατά το σκούπισμα στην τουαλέτα η φορά θα πρέπει να είναι πάντα από μπροστά προς τα πίσω έτσι ώστε να μην γίνει μεταφορά βακτηρίων στον κόλπο.

Οι συχνές κολπικές πλύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου να μην αλλοιώνεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

Πρέπει να γίνεται χρήση προφυλακτικού (latex) κατά τη σεξουαλική επαφή ώστε να προστατεύεται τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα.

Συνίσταται η χρήση βαμβακερών εσωρούχων καθώς έτσι μειώνεται το ποσοστό υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται πολυ στενά ρούχα και καλσόν.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πυρκαγιά στον Εχίνο Ξάνθης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πυρκαγιά στον Εχίνο Ξάνθης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ