2016-09-13 22:33:15
Φωτογραφία για Η Θάσος κάηκε, για τον ίδιο λόγο που κάηκε η Χίος και η Εύβοια: Δεν υπάρχουν Καναντέρ!
Και όμως για την τεράστια καταστροφή δε φταίνε μόνο οι φωτιές Δε φταίει μόνο η Τρόικα, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε...

Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Π.Καμμένος.

Γιατί πρόκειται για ένα προαναγκελθέν έγκλημα...

Γιατί αδιαφορούν για τους πολίτες και το περιβάλλον, προτάσσοντας τους μεγαλοιδεατικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου.

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να σκορπίσει 600 εκατομμύρια δολάρια για να ανακατασκευή των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών ORION που κρίνονται απαραίτητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν νοιάστηκε για τον στόλο των πεπαλαιωμένων ΚΑΝΑΝΤΕΡ.

Οι ηρωικοί πιλότοι μπορεί να γίνονται το ντεκόρ της επικοινωνιακής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ενίοτε σκοτώνονται -καλύτερα δολοφονούνται- καθώς τα αεροσκάφη δεν αντέχουν.


Έτσι λοιπόν, την ώρα που τα ελικόπτερα CH-47D Chinook επιχειρούν ανεπιτυχώς να σβύσουν τις φωτιές, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διαπραγματεύεται την προμήθεια νέων αμερικανικών πάντα πολεμικών αεροσκάφων F15 και μη επανδρωμένων ισραηλινών πάντα αεροσκαφών UAV!

Έτσι λοιπόν κάηκε η θάσος, όπως κάηκε η Χίος, η Εύβοια. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματα σας: Το κείμενο γράφτηκε την Τρίτη 26-6-2016!

Δύο Καναντέρ για τη Θεσσαλονίκη

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

[email protected]

Αποδυναμωμένη σε εναέρια μέσα είναι η πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, καθώς διαθέτει σε επιφυλακή μόλις δύο αεροσκάφη CL-415 (Καναντέρ), εκ των οποίων το ένα καθηλώνεται συχνά στο έδαφος λόγω βλαβών. Αυτές τις ημέρες μάλιστα λόγω εκτάκτων αναγκών δεν σταθμεύει ούτε ένα Καναντέρ στο αεροδρόμιο της Μίκρας, αν και καθημερινά εκδηλώνονται πυρκαγιές σε γειτονικούς νομούς και ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Την αποδυνάμωση της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας σε εναέρια μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιών παραδέχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιβεβαιώνοντας προγενέστερο ρεπορτάζ της «Μ» (φύλλο 28.6.2016) με υπέρτιτλο «Μόλις ένα Καναντέρ στη Θεσσαλονίκη». Στο δημοσίευμα αποκαλυπτόταν η έλλειψη πτητικών μέσων στο αεροδρόμιο της Μίκρας, που εκείνες τις ημέρες διέθετε μόνον ένα αεροσκάφος, όταν τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε επιφυλακή τουλάχιστον τέσσερα. Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Β’ Θεσσαλονίκης Αριστείδη Φωκά, ξεκαθαρίζει ότι «η Πολεμική Αεροπορία κατά την παρούσα χρονική περίοδο διαθέτει τέσσερα επιχειρησιακά διαθέσιμα αεροσκάφη CL-415. Από αυτά σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος δύο CL-415 έχουν βάση το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και δύο το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στο αεροπορικό απόσπασμα Χρυσούπολης σταθμεύουν δύο αεροσκάφη PZL (Πεζετέλ), ενώ στην 11 Π.Μ. στη Νέα Αγχίαλο δύο CL-215 (Καναντέρ παλαιού τύπου), τα οποία μπορούν να συνδράμουν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα σε περιοχές Μακεδονίας-Θράκης, όποτε χρειαστεί». Ο κ. Καμμένος αναφέρεται και στο πρόγραμμα συντήρησης των αεροσκαφών, η οποία για τα Καναντέρ γίνεται στην Εθνική Αεροπορική Βάση και στις μητρικές μονάδες (Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η ευθύνη οργάνωσης του κατασταλτικού μηχανισμού αεροπυρόσβεσης ανήκει στο πυροσβεστικό σώμα.

«Ανύπαρκτη με υπουργική σφραγίδα η αντιπυρική προστασία της χώρας από αέρος. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην ερώτηση που είχα καταθέσει (6.7.2016) η χώρα διαθέτει εν μέσω θέρους και πύρινων εστιών όλα κι όλα τέσσερα Καναντέρ νέου τύπου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, δύο στην Ελευσίνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Η παραδοχή αυτή αποτελεί πρωτοφανή ομολογία πλήρους αποτυχίας άσκησης αξιοπρεπούς και στοιχειώδους πολιτικής. Είναι σαφές πως εξαιτίας των μνημονίων αλλά και της γραφειοκρατίας η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές. Ας αφήσουν στην άκρη τις φαιδρές αντιπαραθέσεις για την κατοχύρωση προεκλογικών συνθημάτων και τους πολιτικούς τακτικισμούς και ας κυβερνήσουν, ασχολούμενοι με τα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας», δηλώνει ο Αριστείδης Φωκάς, τονίζοντας ότι «σήμερα η Χίος καίγεται και εμείς στηριζόμαστε για ακόμη μία φορά στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία των πιλότων μας».

Ελλιπής ενημέρωση

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ενδεχομένως να αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις μαρτυρίες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα μέσα αεροπυρόσβεσης στην υπόλοιπη χώρα είναι περισσότερα. Ο αρχικός ετήσιος σχεδιασμός αντιμετώπισης πυρκαγιών του πυροσβεστικού σώματος προέβλεπε τη στάθμευση των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στα εξής αεροδρόμια: τα νέου τύπου Καναντέρ CL-415 στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, τα παλαιού τύπου Καναντέρ CL-215 στην 111 Π.Μ. στη Νέα Αγχίαλο, στην 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα, στο Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου και στο αεροδρόμιο της Σάμου. Τα PZL (Πεζετέλ) στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, στην 124 ΠΒΕ στην Τρίπολη και στα αεροδρόμια Λαμίας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ακτίου (αεροπορικό απόσπασμα), Μυτιλήνης και Χρυσούπολης (αεροπορικό απόσπασμα). Όπως φαίνεται, στον αρχικό σχεδιασμό δεν συμπεριλήφθηκε η Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει και η 383 Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, και έπειτα από αντιδράσεις το αρμόδιο υπουργείο εγκατέστησε τα δύο Καναντέρ. Η διάταξη των αεροσκαφών προφανώς αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αριθμεί συνολικά δεκαεννέα Καναντέρ, εκ των οποίων τα δώδεκα είναι παλαιού τύπου CL-215, που πετούν από τη δεκαετία του ’70 και πέραν της παλαιότητας δεν μπορούν να απογειωθούν, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, καθώς και να επιχειρήσουν σε υψηλούς ορεινούς όγκους και σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα βλάβης στους κινητήρες. Τα επτά αεροσκάφη που συμπληρώνουν το στόλο είναι σύγχρονου τύπου CL-415, ηλικίας άνω των 15 ετών, και από αυτά μόνον τα τέσσερα είναι σε λειτουργία αυτήν την περίοδο (δύο σε Αθήνα και δύο σε Θεσσαλονίκη), καθώς τα υπόλοιπα τρία συντηρούνται. Το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης -προ δεκαετίας- είχε εκφράσει την πρόθεση να αναβαθμίσει και να ανανεώσει το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών με χρηματοδότηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια. Στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης συγκαταλέγονται φέτος πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της πυροσβεστικής και δέκα μισθωμένα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ;

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ