2016-09-14 21:23:42
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρηση σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για την επίσκεψή του στην Πορτογαλία:

Οι συνομιλίες μου στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας αφορούν ζητήματα Άμυνας, το προσφυγικό αλλά και τον τρόπο που από κοινού με την Πορτογαλία κινούμαστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με την Υπουργό Εσωτερικών που είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Να σημειωθεί πως η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες που δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσω της διαδικασίας της μετεγκατάστασης. Έχουν μια σημαντική εμπειρία καθώς εφαρμόζουν εδώ και χρόνια ένα σύστημα και πάνω απ' όλα έχουν μια καλή διάθεση να βοηθήσουν πρακτικά.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού:

Στην Ελλάδα πηγαίνουμε τώρα σε μια διαδικασία, όπου οι δομές θα είναι πιο μικρές. Ο Γιάννης Μουζάλας έχει πει πως στην ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα μείνουν 31-33 κέντρα φιλοξενίας και θα ενισχυθεί η φιλοξενία σε σπίτια σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τη διοίκηση των περισσότερων κέντρων φιλοξενίας, βεβαίως σιγά-σιγά και ένα-ένα περνάνε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι γεγονός πως η πολιτική πρακτική για να ξεδιπλωθεί πλήρως θέλει χρόνο που όμως στην πράξη δεν υπάρχει, για αυτό πολλές φορές πρέπει να κάνεις πολλά πράγμα χωρίς να ακούς τις λέει ο ένας και ο άλλος.

Κάθε μέρα που περνάει η όλη δομή διαχείρισης του προσφυγικού διαμορφώνεται, γίνεται καλύτερη, παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα πληθαίνουν. Προσπαθούμε καθημερινά - και είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο - να λύνουμε όποια ζητήματα υπάρχουν. Τώρα έχουμε το θέμα της εκπαίδευσης, το ίδιο και για τα ζητήματα Υγείας.

Βλέπουμε το θέμα που εμφανίστηκε στο Ωραιόκαστρο, αν και ο δήμαρχος με μια δήλωση του προσπάθησε να ανασκευάσει. Το σημαντικό είναι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να υψώσουμε ένα τείχος ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Πρέπει, αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, να αξιοποιήσουμε τη θετική εμπειρία που έχουμε από σχολεία της Αθήνας, όπου τα προηγούμενα χρόνια εντάχτηκαν παιδιά προερχόμενα από διάφορες χώρες. Έχουμε εμπειρία που δείχνει πως προάγεται η συναδέλφωση, η αλληλεγγύη και η κοινή προσπάθεια.

Είναι γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή, ένα παιδί από τη Συρία δεν μπορεί να πάει στην ίδια τάξη με τα άλλα παιδιά. Επίσης, υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των δομών φιλοξενίας. Είναι διαφορετικό αν τα παιδιά είναι λίγα, οπότε εκεί μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες από τις υπάρχουσες δομές της εκπαίδευσης και διαφορετικό αν τα παιδιά είναι πολλά, όπως για παράδειγμα στο Σκαραμαγκά, οπότε εκεί μπορείς να διαμορφώσεις ειδικές και μερικές φορές εσωτερικές διαδικασίες. Να σας πω ότι στα Οινόφυτα λειτουργούμε ένα, θα λέγαμε, νηπιακό σταθμό με αυτοδιαχείριση από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Σχετικά με τους δημάρχους, ανεξάρτητα από την πολιτική υποστήριξη ή την πολιτική αντίληψη που έχει ο καθένας, μπορώ να σας πω ότι γενικά έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, γιατί το ζήτημα είναι, με μια έννοια, πατριωτικό αλλά και ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη υπόσταση. 

Στο δεύτερο στάδιο στο οποίο περνάμε, είναι σαφής η πεποίθησή μας ότι η Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Περιφερειακή, πρέπει να εμπλακεί ακόμη περισσότερο, βέβαια να εξασφαλιστούν και πόροι, να μπουν στον προϋπολογισμό και να υπάρχουν διαδικασίες μεγαλύτερης βοήθειας από το κεντρικό κράτος.

Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η αποσυμπίεση των νησιών. Για να γίνει αυτό, κεντρικό ζήτημα είναι να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου και οι επιστροφές αυτών που θέλουν να επιστρέψουν, πράγμα που δεν γίνεται γιατί έχουν αποσυρθεί οι υπάλληλοι που είχαν έρθει από την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει καθυστέρηση αφού έχει έρθει μόνο το 10% από το ειδικό προσωπικό που μας είχαν υποσχεθεί να στείλουν για να βοηθήσει.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ