2012-05-17 10:42:03
Φωτογραφία για ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ
Πεπεισμένος ότι θα βρουν κοινό έδαφος με τον Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πριν από την...

σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) αυτή την εβδομάδα.

Όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Κάμερον έχει υποστηρίξει αυστηρές πολιτικές λιτότητας για τη ρύθμιση των προβλημάτων χρέους και ελλείμματος της Ευρώπης, ενώ ο νεοεκλεγείς Ολάντ έχει δεσμευτεί να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής στην ανάπτυξη.

Οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις βρίσκονται στην καρδιά του πολιτικού διαλόγου στη Βρετανία, όπου το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατηγορεί τον Κάμερον ότι προέβη στην περικοπή του βρετανικού ελλείμματος πολύ γρήγορα και χωρίς αναπτυξιακά σχέδια για την αναζωογόνηση της πληγείσας από την ύφεση οικονομίας.


Ο Κάμερον είχε εξάλλου αρνηθεί να συναντηθεί με τον Ολάντ όταν αυτός επισκέφθηκε το Λονδίνο το Φεβρουάριο, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ είχε γεύμα με τον Γάλλο Σοσιαλιστή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι συνομίλησε για λίγο με τον Ολάντ μετά την εκλογική του νίκη αυτόν το μήνα.

«Ανυπομονώ να έχω μια μεγαλύτερη διμερή [συνάντηση] μαζί του πριν αρχίσει η G8 αυτό το Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Κάμερον, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ στο Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ στις 18-19 Μαΐου.

«Ανυπομονώ ιδιαίτερα να συζητήσουμε σχετικά με το τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη» προσέθεσε.

Η Ευρωζώνη πρέπει να δράσει άμεσα για να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει ειδάλλως θα αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διάλυση, σημείωσε παράλληλα ο Κάμερον.

«Η Ευρωζώνη πρέπει να κάνει μια επιλογή. Αν η Ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει ως έχει, τότε θα πρέπει να χτίσει ένα κατάλληλο τείχος προστασίας, πρέπει να κάνει βήματα για να διασφαλίσει τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, ειδάλλως θα πρέπει να καταλήξει στο ότι θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση» σημείωσε.

«Είτε θα πρέπει να συμφιλιωθεί, είτε θα έχει να αντιμετωπίσει μια δυνητική διάλυση. Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουν και είναι μια επιλογή που δεν μπορούν να αναβάλουν για καιρό» προσέθεσε.

Ένας βοηθός του Κάμερον δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προτιμάει να δει την Ευρωζώνη να «συμφιλιώνεται». «Θα υπάρξουν τεράστιες επιπλοκές για μας αν υπάρξει μια διάλυση» σημείωσε ο βοηθός.

Ολάντ και Μέρκελ αναγνώρισαν στην «επίσημη πρώτη» συνάντησή τους στο Βερολίνο την Τρίτη ότι έχουν διαφορές για τον τρόπο προώθησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά δεσμεύτηκαν να βρουν εγκαίρως μια κοινή προσέγγιση εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Ολάντ έχει ζητήσει εξάλλου μια πιο αυστηρή ρύθμιση των χρηματαγορών, το οποίο αποτελεί ένα ευαίσθητο σημείο για τη Βρετανία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, στο Λονδίνο.

Πάντως, ο Κάμερον επεδίωξε να υποβαθμίσει τις διαφορές ανάμεσα στη δική του προσέγγιση και σε αυτήν του Ολάντ. «Μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό [Μάριο Μόντι] και πολλούς άλλους πρωθυπουργός έχουμε βάλει μπροστά μια ολόκληρη σειρά από βήματα που μπορούν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να κινηθεί» κατέληξε.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τη θέση Ολάντ υπέρ ανάπτυξης

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε σήμερα την ευαρέσκειά της για «την διαφορετική πολιτική προσέγγιση» του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προκρίνει την ανάπτυξη έναντι της λιτότητας, μία ημέρα πριν την άφιξη του νέου Γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο της G8.

«Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαλόγου, κάποιες φωνές ενδέχεται να εκφράζονται με μεγαλύτερη ζέση υπέρ της ανάπτυξης απ' όσο πριν» δήλωσε η Κλίντον στην εφημερίδα USA Today. «Η άποψή μας παραμένει ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη λιτότητα, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, τόσο για οικονομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους» συνεχίζει.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δηλώνει «ενθαρρυμένη ακούγοντας τις δηλώσεις που προέρχονται από Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κατορθώσουν να επιτευχθεί μία συναίνεση για την ανάπτυξη». Η Αμερικανίδα υπουργός υποστήριξε την ιδέα «ενός συνδυασμού ανάπτυξης και λιτότητας».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ