2016-09-25 03:04:07
Φωτογραφία για Κολομβία: «Ομόφωνα» υπέρ της ειρήνης η FARC
Τα μέλη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) εξέφρασαν χθες την «ομόφωνη υποστήριξή» τους στη συμφωνία ειρήνης που συνήφθη με την κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την επίσημη υπογραφή, μεθαύριο Δευτέρα, του ιστορικού εγγράφου που προβλέπει τον τερματισμό της σύρραξης η οποία μαινόταν στην Κολομβία επί 52 χρόνια.

«Οι αντάρτες κι οι αντάρτισσες (…) εξέφρασαν την ομόφωνη υποστήριξή τους στην οριστική συμφωνία της Αβάνας», δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Κούβα με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος κι ολοκληρώθηκαν την 24η Αυγούστου.

«Ο πόλεμος τελείωσε. Πείτε στον Μαουρίτσιο Μπαμπιλόνια ότι μπορεί να αφήσει ελεύθερες τις κίτρινες πεταλούδες του», πρόσθεσε, παραπέμποντας στο μυθιστόρημα Εκατό Χρόνια Μοναξιά του κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.


Ο Ιβάν Μάρκες, μέλος της γραμματείας των ανταρτών, της ηγετικής τους ομάδας, έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά την έκτη και τελευταία ημέρα του δέκατου συνεδρίου των FARC, στο οποίο συμμετείχε το επιτελείο και περίπου 300 αντιπρόσωποι μονάδων από τα διάφορα Μέτωπα, για να εγκρίνουν την συμφωνία ειρήνης και τον μετασχηματισμό της οργάνωσης σε νόμιμο πολιτικό κίνημα.

Το «εθνικό συνέδριο των ανταρτών» διεξήχθη για πρώτη φορά με την έγκριση των αρχών της Κολομβίας και, επίσης για πρώτη φορά, με παρόντες δημοσιογράφους.

Οι εργασίες του ξεκίνησαν την 17η Σεπτεμβρίου στο Ελ Ντιαμάντε, στο Καγουάν (νοτιοανατολικά), περιοχή που αποτελεί ιστορικό προπύργιο των FARC, μιας οργάνωσης που σχηματίστηκε το 1964 εν μέσω μιας αγροτικής εξέγερσης και μετράει ακόμα 7.500 ένοπλους μαχητές.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος ως Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, επιδίωκε την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της οργάνωσης για να υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης τη Δευτέρα στην επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα στην Καρταχένα, στις ακτές της Κολομβίας στην Καραϊβική. Εξαρχής ο Ιβάν Μάρκες δήλωνε πολύ αισιόδοξος.

Οι FARC μένει να ανακοινώσουν ποιο θα είναι το όνομα του μελλοντικού πολιτικού τους κόμματος και ποια η ηγετική του ομάδα, κάτι που για τον αναλυτή Αριέλ Άβιλα είναι το μείζον: «το ουσιαστικό είναι η νέα οργάνωση, η δομή της, το όνομά της».

Ο κομαντάντε Κάρλος Αντόνιο Λοσάδα, άλλο ένα μέλος της γραμματείας των FARC, θεωρεί ότι ο Λοντόνιο θα παραμείνει ηγέτης του κινήματος. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Τιμοσένκο θα εξασφαλίσει την επιβεβαίωση», προεξόφλησε.

«Θα κατέβουμε στην πολιτική σκηνή και η κύρια πρόκληση θα είναι να καταλήξουμε σε μια πρόταση που θα ενώσει, θα συσπειρώσει τους διάφορους τομείς της κολομβιάνικης κοινωνίας», συνέχισε ο Λοσάδα σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στο μέτρο που θα μπορέσουμε να έχουμε άμεση επαφή με την πλειονότητα των πολιτών της χώρας, πολλά από τα ψέματα που είχαν ειπωθεί για να αμαυρωθεί η εικόνα μας θα καταπέσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Αυτό ήταν το τελευταίο συνέδριο των FARC ως ένοπλης οργάνωσης ανταρτών, πριν μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με τον Μάρκες, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα διεξαχθεί ως τον Μάιο του 2017 το αργότερο.

Βάσει της συμφωνίας ειρήνης, στο υπό ίδρυση πολιτικό κόμμα αυτό θα παραχωρούνται χωρίς ψηφοφορία 10 έδρες στο κοινοβούλιο μέχρι το 2026, πέραν όσων θα κερδίζει στις εκλογές.

«Η ειρήνη είναι η ομορφότερη νίκη», είπε ο Λοντόνιο σε μαχητές των FARC κατά το κλείσιμο του συνεδρίου. «Ευχόμαστε κανένας Κολομβιανός να μην αναγκαστεί ποτέ ξανά να πάρει τα όπλα για να ακουστεί η φωνή του και να εισακουστούν τα αιτήματά του, όπως χρειάστηκε να κάνουμε εμείς», πρόσθεσε επευφημούμενος από μέλη της οργάνωσης.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, που παρότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα είναι κάτι το οποίο θεωρεί προϋπόθεση ο αρχηγός του κράτους, ώστε να υπάρξει λαϊκή έγκριση της ειρήνης. Για να συμβεί αυτό, το «ναι» πρέπει να λάβει 4,4 εκατ. ψήφους (13% του εκλογικού σώματος) και το «όχι» λιγότερες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «ναι» θα επικρατήσει με ευκολία.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, στην οποία ενεπλάκησαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς-περιλαμβανομένου του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο οποίος κατά τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές και συνεχίζει τη δράση του-παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς και οι ένοπλες δυνάμεις, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ