2016-10-02 11:49:50
Φωτογραφία για Έρχεται ο νέος προϋπολογισμός με νέα μέτρα και αυξημένο έλλειμμα μισό δισ.
Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Η κυβέρνηση πασχίζει να εκπληρώσει την – νέα – διορία που έλαβε από τους δανειστές έως την Τετάρτη, για να ολοκληρώσει τα περίπου 5 εκκρεμή προαπαιτούμενα με κορυφαία αυτά του ενεργειακού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Ωστόσο, το επίκεντρο της δουλειάς του διαπραγματευτικού επιτελείου αυτές τις… ώρες είναι άλλο: η ολοκλήρωση δύο πολύ σημαντικών δημοσιονομικών "πακέτων".

Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή από το ΥΠΟΙΚ και τηνΕΛΣΤΑΤ το νέο πακέτο με τα στοιχεία για τα πλεονάσματα και το χρέος στηνEurostat και στην Κομισιόν, το οποίο αποκαλύπτει αναδρομική "επιβάρυνση" των ελλειμμάτων του 2015 κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ την Δευτέρα κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή που φέρνει τα μέτρα 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Όσο για το Μεσοπρόθεσμο, είναι μεν έτοιμο αλλά έχει για μία ακόμη φορά "παγώσει" περιμένοντας την διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα έως το 2020.


EDP με "φουσκωμένο 2015

Το πρώτο "πακέτο" αφορά στην εξαμηνιαία αποστολή στοιχείων από όλα τα κράτη – μέλη για τις δοσοληψίες της τελευταίας 4ετίας (EDP- διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα πιστοποιηθεί με ανακοίνωση της Eurostatστις 21 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται "τσιμπημένο" κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου το έλλειμμα του 2015, σε σχέση με τα στοιχεία που εστάλησαν στο τέλος Απριλίου, για δύο λόγους εκ των οποίων ο ένας είναι στατιστικός και ο άλλος θέμα... "αμέλειας".

Το ήμισυ της διαφοράς προκύπτει από μεθοδολογικές προσαρμογές (πχ φορέων που εντάχθηκαν στην Γενική Κυβέρνηση ή αλλαγών στο τρόπο υπολογισμού εσόδων/δαπανών). Το άλλο μισό της επιβάρυνσης προέρχεται από την μη προσμέτρηση από την Eurostat πλεονασμάτων στον λογαριασμό θησαυροφυλακίου, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς από την ελληνική πλευρά. Πλέον μένει να φανεί αν η ελληνική πλευρά θα καταφέρει μέσα στις επόμενες ημέρες να παράσχει συμπληρωματικά στοιχεία πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της 21ης Οκτωβρίου.

Ο προϋπολογισμός

Όσο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κομίζει τα μέτρα 3 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο για να εφαρμοσθούν από το νέο έτος, βασίζεται στην εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει φέτος την ύφεση στο 0,3% όπως ακριβώς προέβλεπε από το καλοκαίρι. Αλλά και στο ότι το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει σε ρυθμό 2,7% παρά τις αντίθετες και εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις κάποιων εκ των δανειστών (οι οικονομολόγοι που ενεργούν για λογαριασμό του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για αναιμική ανάπτυξη 0,7% το 2017.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα, ένα σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει την κατάθεση προσχεδίου με στόχους οριακά αυξημένους σε σχέση με αυτούς που προβλέπει το μνημόνιο (0,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα φέτος και 1,75% του ΑΕΠ το 2017). Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2017 κλειδώνει βάση συνταγματικής υποχρέωσης για να... "προσαρμοσθεί" στην συνέχεια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που επιστρέφουν στις 17 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το οριστικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Όσο για τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2017, από το πακέτο μέτρων των 5,6 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο µόνο τα 1,3 δισ. ευρώ φάνηκαν φέτος στις τσέπες πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος του "πακέτου", υπερδιπλάσιο σε αξία από το φετινό, (φτάνει στα 3 δισ. ευρώ), συμφωνήθηκε µεν, αλλά θα εφαρμοστεί από το 2017 µε τον νέο Προϋπολογισμό, που οριστικοποιείται.

Το πακέτο του 2017 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

·το "χαράτσι" του 26,7% (καταβολή του 20% και του 6,9% του εισοδήματος για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης των επαγγελματιών και τον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα),

·το τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία,

·την κατάργηση του μειωµένου ΦΠΑ (στο 24%, αντί 16%) σε νησιά της άγονης γραμμής,

·την αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα (στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο κίνησης),

·την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού,

·την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και στον καφέ.

Περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, αλλά και τα μέτωπα που άνοιξαν στην Αθήνα κατά την παρουσία των "θεσμών": το πάγωμα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, τις αντιρρήσεις για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού σε όσους έχουν χρέη, τις ενστάσεις στα φορο-νοµοσχέδια και στην επάρκεια πόρων για τα νέα επιδόματα, αλλά και την απόδοση του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών.

Όσο για το πακέτο των μέτρων 3 δισ. ευρώ, (σ.σ. εκ των οποίων τα 700 εκατ. προέρχονται από το συνταξιοδοτικό πεδίο και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ κυρίως από φορολογικές παρεμβάσεις), ουσιαστικά αποτελεί το " βαρύ πυροβολικό" των μέτρων των 5,6 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο. Από το παραπάνω πακέτο µόνο τα 1,3 δισ. ευρώ φάνηκαν φέτος στις τσέπες πολιτών, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, µε την "καταιγίδα" του Ιουνίου.

Υπερδιπλάσιο σε αξία είναι το πακέτο που φέρνει το προσχέδιο της Δευτέρας, ενώ 1,3 δισ. ευρώ μέτρα έχει συμφωνηθεί από κυβέρνηση και θεσμούς να έρθουν το 2018. Όλα αυτά στο καλό σενάριο, που οι διαπραγματεύσεις της Β’ αξιολόγησης δεν "φουσκώσουν" και άλλο τον λογαριασμό.

Το μεσοπρόθεσμο πάει πίσω

Άγνωστος είναι αυτή τη στιγμή ο χρόνος που θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο (2017 – 2020), καθώς ενώ ήταν να κατατεθεί μαζί με το Προσχέδιο, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να χρονοκαθυστερήσει και πάλι. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά την αρνητική στάση του γερμανικού άξονα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ