2016-10-02 19:17:50
Φωτογραφία για Τι άλλο θα μας κόψουν; Φόρος ΣΟΚ στον καφέ [video]
Τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες λουκέτα, απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος κρούουν φορείς του κλάδου του καφέ, εφόσον δεν αλλάξουν τα σχέδια περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 1/1/2017 Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης, στο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορά κυρίως έμμεση φορολογία περιλαμβάνεται και ένας ειδικός φόρος εισαγωγής στον καφέ (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ από 23% σε 24%). Ειδικότερα προβλέπεται επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό (πράσινο) καφέ, 3 ευρώ το κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό για τον στιγμιαίο.

Η επιβολή • κατά κύριο λόγο του τέλους των 2 ευρώ στον ωμό καφέ• επηρεάζει το σύνολο της αγοράς του καφέ και πιο συγκεκριμένα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις - βιοτεχνίες παραγωγής καφέ, κυρίως οικογενειακές με λειτουργία επί δεκαετίες, οι οποίες απασχολούν περίπου 5.000 εργαζομένους, 200 επιχειρήσεις - βιοτεχνίες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (κυρίως καφετέριες), οι οποίες απασχολούν περί τους 200.000 εργαζομένους.


Μιάμιση κούπα την ημέρα

Με τον καφέ να είναι συνυφασμένος με την κουλτούρα και την καθημερινότητα του Ελληνα, μια τέτοια επιβάρυνση θα επηρεάσει την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέση κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,6 κούπα την ημέρα, ενώ εκτιμάται ότι οι Ελληνες πίνουν 3 δισεκατομμύρια κούπες εντός σπιτιού και 600 εκατομμύρια κούπες εκτός (στις καφετέριες). Από την ανάλυση του συνόλου της αγοράς προκύπτει επιβάρυνση που φτάνει μέχρι και 35% για μια απλή συσκευασία 200 γραμμαρίων ελληνικού καφέ. Σύμφωνα με το δημογραφικό προφίλ των καταναλωτών, το μέτρο αυτό θα πλήξει περισσότερο τις δύο κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά: τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Η αύξηση στον ελληνικό καφέ στο ράφι εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30%-35% και θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με 37,5 εκατομμύρια ευρώ (από ένα σύνολο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ θα επηρεάσει κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δηλαδή συνταξιούχους, ανέργους και γενικότερα ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος.

Η συσκευασία των 200 γρ. του ελληνικού καφέ έχει μέση τιμή ραφιού περίπου 2,30 ευρώ. Με τον νέο φόρο αναμένουμε αύξηση 30%-35%, δηλαδή θα πάει στα 3-3,10 ευρώ περίπου.Οι καταναλωτές του στιγμιαίου αλλά και των υπόλοιπων καβουρδισμένων καφέδων (εσπρέσο, φίλτρου κ.λπ.), στην πλειονότητά τους κάτω των 35 ετών (ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας), θα επιβαρυνθούν ομοίως με ένα ποσοστό της τάξης του 17%-18%. Η συσκευασία των 200 γρ. στιγμιαίου καφέ έχει μέση τιμή 6 ευρώ, ενώ ο νέος φόρος θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 17%, ανεβάζοντας την τιμή στα 7 ευρώ περίπου.

Στις αλυσίδες

Οι αυξήσεις θα επεκταθούν ασφαλώς και στις αλυσίδες καφέ οι οποίες θα πληγούν περαιτέρω εφόσον περάσει ένα νέο ειδικό τέλος 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, εστίαση κ.λπ.) στο σχέδιο νόμου για τους ΟΤΑ, με τα ποσοστά αύξησης στην τελική τιμή πώλησης του καφέ να διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.

Η δραματική αυτή επιβάρυνση θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις, όπως μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της παραγωγής και της επιστροφής φόρου από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να καταφέρει τελικά να συλλέξει το 1/3 των προσδοκώμενων εσόδων, και αυτό εάν δεν λάβει κανείς υπόψη το πιθανό κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων καφέ, που δύσκολα θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο νέο αυτό μέτρο.

45% ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ » Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη μεγάλη πιθανότητα αύξησης του λαθρεμπορίου και των παράνομων εισαγωγών, καθώς το νέο μέτρο καθιστά τον καφέ ένα ελκυστικά επικερδές παρεμπόριο. Αναλυτικότερα, ο νέος νόμος 4389/2016 προβλέπει την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα καφέ:

• 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του.

• 3 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ.

• 4 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ.

• 4 ευρώ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ.

Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου αφορά στην επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και τα καφεκοπτεία.

Ο Σπύρος Αναστασίου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Καφεκοπτών και Εκμεταλλεύσεως καφεκοπτικών μηχανημάτων, υπογραμμίζει στην «Οικονομία» ότι «ο φόρος των 2 ευρώ στον ωμό καφέ σημαίνει υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής και μεγάλες αυξήσεις στην τιμή πώλησης των καφέδων. Πρέπει να επισημάνω ακόμη την πλήρη αδυναμία λειτουργίας και εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρήσεων λόγω μη δυνατότητας αγοράς πρώτων υλών, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές. Οι τράπεζες είναι κλειστές για εμάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές του προσωπικού μας αλλά και των υπόλοιπων υποχρεώσεών μας (φόρους, Ταμεία κ.λπ.)»

Προσθέτει δε ότι «αφανίζεται το παραδοσιακό χαρμάνι του ελληνικού καφέ, καθώς με τα 2 ευρώ αυξάνεται δυσανάλογα το κόστος σε σχέση με άλλα χαρμάνια, ενώ ενθαρρύνεται η φοροδιαφυγή δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για το λαθρεμπόριο και στρεβλώσεις στην αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Κώστα Καλαφατά, ιδιοκτήτη της Samba Cafe Coffee Rosters, ο οποίος αναφέρει ότι «η επιβολή του φόρου στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, σε βάρος της εισαγωγής τελικού προϊόντος καφέ από μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Η σύγκριση του ποσοστού επιβάρυνσης μεταξύ ωμού καφέ και κάψουλας καφέ είναι 67%-100% για τον ωμό καφέ (προς επεξεργασία), 6%-10% για τον καφέ σε κάψουλα (εισαγόμενο) και 7%-9% για τον κατεψυγμένο (εκχύλισμα)».

• Η επιβολή του τέλους των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ωμό καφέ, αυξάνει το κόστος της πρώτης ύλης έως και 100%, καθώς η πλειονότητα του καφέ που εισάγεται στην Ελλάδα κοστίζει από 2 έως 3 ευρώ.

• Η επιβολή του τέλους των 2 ευρώ πλήττει σε μεγαλύτερη αναλογία τον ελληνικό καφέ, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν.

• Η επιβολή του τέλους των 2 ευρώ δημιουργεί μεγαλύτερη επιβάρυνση μόνο στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι είναι χρηματιστηριακό προϊόν, η τιμή του καθορίζεται από τα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και είναι συνδεδεμένη με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

• Η επιβολή του τέλους ανά κιλό βάρους κατά την εισαγωγή και όχι στο τελικό προϊόν πλήττει μόνο την εισαγωγή πρώτης ύλης, δεδομένου ότι μόνον ο ωμός καφές παρουσιάζει απόκλιση βάρους έως και 30% από την εισαγωγή του έως την τελική μορφή του.

Ο κ. Καλαφατάς προσθέτει ακόμη ότι δημιουργείται πρόβλημα... ασφυξίας στον κλάδο, τονίζοντας ότι «ως εισαγωγείς της πρώτης ύλης καλούμαστε οι μικρομεσαίες εταιρείες του χώρου να επιβαρυνθούμε με επιπλέον κόστη της τάξης των 30.000 ευρώ τον μήνα, καθώς προπληρώνουμε έως και 30 ημέρες πριν από την παραλαβή του προϊόντος στο λιμάνι της Βραζιλίας και εισπράττουμε μετά από ένα διάστημα 3-4 μηνών, όταν πωληθεί το προϊόν».

Η επιβολή επιπλέον τέλους εκτιμάται ότι θα καταστήσει άμεσα μη βιώσιμες περισσότερες από 200 επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό και δεν είναι επιλέξιμες για προγράμματα χρηματοδότησης, π.χ. ΕΣΠΑ.

17% περισσότερο θα πληρώνουν οι καταναλωτές του στιγμιαίου και των υπόλοιπων καβουρδισμένων καφέδων

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ