2012-05-17 18:09:31
Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που σε ακριβώς ένα μήνα θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, είναι Πρωθυπουργός: Πικραμμένος Παναγιώτης
Γεννήθηκε το 1945, αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού. Μιλά, άπταιστα, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ. Ο Π. Πικραμμένος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.
Υπουργείο Αμυνας: Φράγκος Φραγκούλης
Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1951, μιλάει άψογα την τουρκική γλώσσα. Μιλάει αγγλικά και ρώσικα, είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έχει μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Από το 1998 έως το 2001, υπηρέτησε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα και το 2004 ανέλαβε επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Από τις 6 Αυγούστου 2009, βρέθηκε στη θέση του Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.
Υπουργείο Εξωτερικών: Μολυβιάτης Πέτρος
Γεννήθηκε στη Χίο το 1928. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα του Υπ. Εξωτερικών και υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και στο ΝΑΤΟ και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πραιτόριας. Το διάστημα 1974-1980, διετέλεσε γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τις περιόδους 1980-1985 και 1990-1995, κατά τη διάρκεια της θητείας του Κ. Καραμανλή στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, ήταν γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1996 και του 2000, ενώ το 2004 έως το 2006 ανέλαβε το Υπ. Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Επίσης είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»
Υπουργείο Εσωτερικών: Μανιτάκης Αντώνης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 1971-1975 έγινε εντεταλμένος ερευνητής στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου του Βελγίου και το 1979-80 εργάστηκε ως έκτακτος γλωσσομαθής νομικός στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ανακηρύχθηκε Υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, το 1981 και το 1982 εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Μεταξύ πολλών άλλων, άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 1997-1999, ενώ έχουν εκδοθεί με την επιστημονική του φροντίδα και επιμέλεια 17 συλλογικοί τόμου με μελέτες Συνταγματικού Δικαίου. Συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και έγινε ομότιμος καθηγητής το 2012.
Υπουργείο Οικονομικών: Ζανιάς Γιώργος
Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο του Reading και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών (2001 -2004), καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, την Αγροτική Πολιτική και τη Διεθνή Ανάπτυξη. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια τράπεζα. Υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας «Κυριακάτικο Βήμα». Υπήρξε πρόσωπο-«κλειδί» στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, καθώς συνόδευσε σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Λουκά Παπαδήμο. Ήταν παρών και σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα Eurogroup, αλλά και στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Είναι ο 4ος υπουργός Οικονομικών της εποχής του Μνημονίου, μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οικονόμου Λευτέρης
Γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων το 1956. Κατετάγη το 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας. Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2001 έως το 2006 ήταν εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπηρέτησε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων, αλλά και ως Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Το 2009 ανέλαβε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και το 2012 έγινε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γεραρής Χρήστος
Γεννήθηκε το 1938, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1963 ως πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1973 έγινε εισηγητής, το 1982 σύμβουλος και το 1997 αντιπρόεδρός του. Το 1999 ανήλθε στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2005. Μετά την συνταξιοδότησή του διετέλεσε πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (2008), καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Ad Hoc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπουργείο Εργασίας: Ρουπακιώτης Ανδρέας
Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. ο Ανδρέας Ρουπακιώτης υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες, όπως και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού. Για πολλούς, η επιλογή του Ανδρέα Ρουπακιώτη, σε ένα «καυτό» όσο και «ευαίσθητο» υπουργείο, όπως είναι το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι τυχαία. Ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης όλων των χώρων, προερχόμενος από τη λεγόμενη κεντροαριστερά, έστω και ως υπηρεσιακός υπουργός, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς, τον προάγγελο αλλαγών σε ένα υπουργείο που έχει τα τελευταία δύο χρόνια μπει στον κυκλώνα του Μνημονίου.
Υπουργείο Παιδείας: Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
Η Σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Νίκου Κιάου, έχει σπουδάσει νομικά, είναι εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον οποίο έχει διατελέσει ως αντιπρόεδρος και μέλος της Ενωτικής Κίνησης Δικηγόρων. Έχει υπογράψει καταφατικά στο σχέδιο Ανάν ως ακαδημαϊκός και είναι μέλος της προδικτατορικής νεολαίας της Αριστεράς. Συνυπέγραψε την αντίσταση των αριστερών πολιτών, προκειμένου να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει δυναμική παρουσία στο Κοινοβούλιο στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας).
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: Γρηγόρης Τσάλτας
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Ο Τσάλτας είναι (μεταξύ άλλων) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, κάτοχος Έδρας Jean Monnet. Έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (Γαλλία), Tilburg (Ολλανδία) κ.λπ. Εκτός από πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο κατέχει (μεταξύ άλλων) Doctorat d’ Etat en Droit στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας.
Υπουργείο Υποδομών: Σίμος Σιμόπουλος
Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1970). Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering (1978) για την επιστημονική του έρευνα στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων. Υπηρετεί στο ΕΜΠ επί σαράντα χρόνια συνεχώς, έχοντας σταδιοδρομήσει σε όλες τις θέσεις της διδακτικής ερευνητικής ιεραρχίας από τη θέση του Αμισθου Επιμελητή (1971) ως τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1992) όπου υπηρετεί ως σήμερα, στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας στον οποίο είναι Διευθυντής. Το έργο του σχετικά με τη ρύπανση από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει τύχει αναγνώρισης από Διεθνείς Οργανισμούς. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του προσπαθειών έχουν δημοσιευθεί σε περίπου 120 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Μέχρι σήμερα έχει επιβλέψει στο ΕΜΠ περί τις 120 Διπλωματικές Εργασίες και 10 Διδακτορικές Διατριβές. Υπήρξε μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ (2004 – 2006), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ΟΑΣΑ και πρόεδρος όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (2004 – 2006), γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (2006 – 2009).
Υπουργείο Υγείας: Χρήστος Κίττας
Διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και ακαδημαϊκός, ο Χρίστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με περαιτέρω σπουδές στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή και στη συνέχεια επίκουρος καθηγητής. Το 1990 εξελέγη αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Η ακαδημαϊκή του καριέρα κορυφώθηκε με την εκλογή του στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006, ενώ σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής. Ο Κίττας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς για το επιστημονικό του έργο, με 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνής συνέδρια. Αίσθηση έκανε η απόφαση του να υποβάλλει την παραίτηση του από Πρύτανης, την περίοδο των «Δεκεμβριανών», της έκρυθμης περιόδου που ακολούθησε τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, το 2008, διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας (την οποία ανακάλεσε λίγο αργότερα μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια). Ένα χρόνο μετά ο κ. Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Κίττας υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Στουρνάρας Γιάννης
Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Στουρνάρας έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), αλλά και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναπολέων Μαραβέγιας
Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα και με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης. Ο Μαραβέγιας είναι από το 2000 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 και το 2009 υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και από το 2008 ως το 2010 ήταν Μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο (2001), ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών. Έχει συγγράψει ακόμη πολλές μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία («Η Ελλάδα στην Ε.Ε . Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον», «Η Μεσογειακή Γεωργία στη Δίνη της Παγκοσμιοποίησης» κ.λπ.).
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Καραπαναγιώτη Τατιάνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, δημοσιογράφου πρώην διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Τα Νέα» και δισέγγονη του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (από την πλευρά της μητέρας της). Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Εργάζεται ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σήμερα είναι παραγωγός των τηλεοπτικών εκπομπών «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα και «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως φωτογράφος. Στις εκλογές του 2009 μπήκε σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012 αντικατέστησε την Μάγια Τσόκλη που είχε παραιτηθεί καταλαμβάνοντας την βουλευτική έδρα.
Υπουργείο Επικρατείας: Αντώνης Αργυρός
Θα είναι το δεξί χέρι του νέου πρωθυπουργού. Έχει σπουδάσει νομικά και είναι δικηγόρος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αργυρός είναι ένας από τους δικηγόρους που κατέφυγε δικαστικά κατά του ειδικού τέλους ακινήτου, (το «χαράτσι» της ΔΕΗ), το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό και μέσω νομικών διαδικασιών ζητούσε την άμεση κατάργησή του, απευθυνόμενος μάλιστα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι συντονιστής στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.ΕΛ), ο οποίος είναι ο θεσμικός αρμόδιος για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε εθνικό επίπεδο (όπως η διαιτησία και ο συμβιβασμός).
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Παύλος Αποστολίδης
Γεννήθηκε το 1942 και φοίτησε στη Νομική Σχολή. Στην ελληνική διπλωματία εντάχθηκε σε ηλικία 23 ετών, ενώ πέρασε από πολλά κρίσιμα πόστα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως π.χ. του συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, του πρεσβευτή στην Κύπρο, αλλά και του μόνιμου αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1999, τέθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, κ. Κώστα Σημίτη, επικεφαλής της ΕΥΠ, με ειδική αποστολή να αναδιοργανώσει την υπηρεσία μετά το φιάσκο με την υπόθεση Οτσαλάν.
24wro
Γεννήθηκε το 1945, αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού. Μιλά, άπταιστα, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ. Ο Π. Πικραμμένος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.
Υπουργείο Αμυνας: Φράγκος Φραγκούλης
Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1951, μιλάει άψογα την τουρκική γλώσσα. Μιλάει αγγλικά και ρώσικα, είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έχει μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Από το 1998 έως το 2001, υπηρέτησε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα και το 2004 ανέλαβε επικεφαλής της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών. Από τις 6 Αυγούστου 2009, βρέθηκε στη θέση του Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.
Υπουργείο Εξωτερικών: Μολυβιάτης Πέτρος
Γεννήθηκε στη Χίο το 1928. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα του Υπ. Εξωτερικών και υπηρέτησε στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και στο ΝΑΤΟ και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πραιτόριας. Το διάστημα 1974-1980, διετέλεσε γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τις περιόδους 1980-1985 και 1990-1995, κατά τη διάρκεια της θητείας του Κ. Καραμανλή στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας, ήταν γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1996 και του 2000, ενώ το 2004 έως το 2006 ανέλαβε το Υπ. Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Επίσης είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»
Υπουργείο Εσωτερικών: Μανιτάκης Αντώνης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 1971-1975 έγινε εντεταλμένος ερευνητής στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου του Βελγίου και το 1979-80 εργάστηκε ως έκτακτος γλωσσομαθής νομικός στη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ανακηρύχθηκε Υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, το 1981 και το 1982 εκλέχτηκε καθηγητής στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Μεταξύ πολλών άλλων, άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 1997-1999, ενώ έχουν εκδοθεί με την επιστημονική του φροντίδα και επιμέλεια 17 συλλογικοί τόμου με μελέτες Συνταγματικού Δικαίου. Συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και έγινε ομότιμος καθηγητής το 2012.
Υπουργείο Οικονομικών: Ζανιάς Γιώργος
Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο του Reading και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών (2001 -2004), καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, την Αγροτική Πολιτική και τη Διεθνή Ανάπτυξη. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν εμπειρογνώμονας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια τράπεζα. Υπήρξε αρθρογράφος της εφημερίδας «Κυριακάτικο Βήμα». Υπήρξε πρόσωπο-«κλειδί» στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών, καθώς συνόδευσε σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Λουκά Παπαδήμο. Ήταν παρών και σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα Eurogroup, αλλά και στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Είναι ο 4ος υπουργός Οικονομικών της εποχής του Μνημονίου, μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φίλιππο Σαχινίδη.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οικονόμου Λευτέρης
Γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων το 1956. Κατετάγη το 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας. Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στo πλαίσιo της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2001 έως το 2006 ήταν εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπηρέτησε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων, αλλά και ως Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Το 2009 ανέλαβε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και το 2012 έγινε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γεραρής Χρήστος
Γεννήθηκε το 1938, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1963 ως πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1973 έγινε εισηγητής, το 1982 σύμβουλος και το 1997 αντιπρόεδρός του. Το 1999 ανήλθε στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2005. Μετά την συνταξιοδότησή του διετέλεσε πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (2008), καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Ad Hoc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπουργείο Εργασίας: Ρουπακιώτης Ανδρέας
Γεννήθηκε στο Αθάνι Λευκάδας και είναι γιος του Ευάγγελου Ρουπακιώτη. Σπούδασε νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. ο Ανδρέας Ρουπακιώτης υπήρξε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θητείες, όπως και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού. Για πολλούς, η επιλογή του Ανδρέα Ρουπακιώτη, σε ένα «καυτό» όσο και «ευαίσθητο» υπουργείο, όπως είναι το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι τυχαία. Ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης όλων των χώρων, προερχόμενος από τη λεγόμενη κεντροαριστερά, έστω και ως υπηρεσιακός υπουργός, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς, τον προάγγελο αλλαγών σε ένα υπουργείο που έχει τα τελευταία δύο χρόνια μπει στον κυκλώνα του Μνημονίου.
Υπουργείο Παιδείας: Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
Η Σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Νίκου Κιάου, έχει σπουδάσει νομικά, είναι εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στον οποίο έχει διατελέσει ως αντιπρόεδρος και μέλος της Ενωτικής Κίνησης Δικηγόρων. Έχει υπογράψει καταφατικά στο σχέδιο Ανάν ως ακαδημαϊκός και είναι μέλος της προδικτατορικής νεολαίας της Αριστεράς. Συνυπέγραψε την αντίσταση των αριστερών πολιτών, προκειμένου να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει δυναμική παρουσία στο Κοινοβούλιο στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας).
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: Γρηγόρης Τσάλτας
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Ο Τσάλτας είναι (μεταξύ άλλων) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, κάτοχος Έδρας Jean Monnet. Έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (Γαλλία), Tilburg (Ολλανδία) κ.λπ. Εκτός από πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο κατέχει (μεταξύ άλλων) Doctorat d’ Etat en Droit στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας.
Υπουργείο Υποδομών: Σίμος Σιμόπουλος
Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1970). Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering (1978) για την επιστημονική του έρευνα στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων. Υπηρετεί στο ΕΜΠ επί σαράντα χρόνια συνεχώς, έχοντας σταδιοδρομήσει σε όλες τις θέσεις της διδακτικής ερευνητικής ιεραρχίας από τη θέση του Αμισθου Επιμελητή (1971) ως τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1992) όπου υπηρετεί ως σήμερα, στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας στον οποίο είναι Διευθυντής. Το έργο του σχετικά με τη ρύπανση από το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει τύχει αναγνώρισης από Διεθνείς Οργανισμούς. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του προσπαθειών έχουν δημοσιευθεί σε περίπου 120 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Μέχρι σήμερα έχει επιβλέψει στο ΕΜΠ περί τις 120 Διπλωματικές Εργασίες και 10 Διδακτορικές Διατριβές. Υπήρξε μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ (2004 – 2006), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας ΟΑΣΑ και πρόεδρος όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (2004 – 2006), γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (2006 – 2009).
Υπουργείο Υγείας: Χρήστος Κίττας
Διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας και ακαδημαϊκός, ο Χρίστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με περαιτέρω σπουδές στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της παθολογικής ανατομικής στην ιατρική σχολή και στη συνέχεια επίκουρος καθηγητής. Το 1990 εξελέγη αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας στην ίδια σχολή. Η ακαδημαϊκή του καριέρα κορυφώθηκε με την εκλογή του στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006, ενώ σήμερα είναι, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής. Ο Κίττας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς για το επιστημονικό του έργο, με 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνής συνέδρια. Αίσθηση έκανε η απόφαση του να υποβάλλει την παραίτηση του από Πρύτανης, την περίοδο των «Δεκεμβριανών», της έκρυθμης περιόδου που ακολούθησε τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, το 2008, διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας (την οποία ανακάλεσε λίγο αργότερα μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια). Ένα χρόνο μετά ο κ. Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Κίττας υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Στουρνάρας Γιάννης
Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Στουρνάρας έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), αλλά και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναπολέων Μαραβέγιας
Γεννήθηκε το 1955 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά. Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Grenoble όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d’ Etat (1983) με Άριστα και με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης. Ο Μαραβέγιας είναι από το 2000 Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 και το 2009 υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και από το 2008 ως το 2010 ήταν Μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με Παράσημο (2001), ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια Ευρωπαϊκών χωρών. Έχει συγγράψει ακόμη πολλές μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά βιβλία («Η Ελλάδα στην Ε.Ε . Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον», «Η Μεσογειακή Γεωργία στη Δίνη της Παγκοσμιοποίησης» κ.λπ.).
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: Καραπαναγιώτη Τατιάνα
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη του Λέοντα Καραπαναγιώτη, δημοσιογράφου πρώην διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Τα Νέα» και δισέγγονη του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (από την πλευρά της μητέρας της). Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε στο Λονδίνο. Εργάζεται ως παραγωγός ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σήμερα είναι παραγωγός των τηλεοπτικών εκπομπών «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα και «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως φωτογράφος. Στις εκλογές του 2009 μπήκε σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2012 αντικατέστησε την Μάγια Τσόκλη που είχε παραιτηθεί καταλαμβάνοντας την βουλευτική έδρα.
Υπουργείο Επικρατείας: Αντώνης Αργυρός
Θα είναι το δεξί χέρι του νέου πρωθυπουργού. Έχει σπουδάσει νομικά και είναι δικηγόρος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αργυρός είναι ένας από τους δικηγόρους που κατέφυγε δικαστικά κατά του ειδικού τέλους ακινήτου, (το «χαράτσι» της ΔΕΗ), το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικό και μέσω νομικών διαδικασιών ζητούσε την άμεση κατάργησή του, απευθυνόμενος μάλιστα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι συντονιστής στον Σύνδεσμο Διαμεσολάβησης Ελλάδος (ΣΥ.ΔΙ.ΕΛ), ο οποίος είναι ο θεσμικός αρμόδιος για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε εθνικό επίπεδο (όπως η διαιτησία και ο συμβιβασμός).
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Παύλος Αποστολίδης
Γεννήθηκε το 1942 και φοίτησε στη Νομική Σχολή. Στην ελληνική διπλωματία εντάχθηκε σε ηλικία 23 ετών, ενώ πέρασε από πολλά κρίσιμα πόστα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως π.χ. του συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, του πρεσβευτή στην Κύπρο, αλλά και του μόνιμου αντιπροσώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1999, τέθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, κ. Κώστα Σημίτη, επικεφαλής της ΕΥΠ, με ειδική αποστολή να αναδιοργανώσει την υπηρεσία μετά το φιάσκο με την υπόθεση Οτσαλάν.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Έξω από το ευρώ ίσως η Ελλάδα αποδειχτεί πιο επικίνδυνη για το σύστημα»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θ. Πάγκαλος: Αργόμισθοι και φοροφυγάδες ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ