2016-10-12 15:59:59
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την τριμερή συνάντηση κορυφής στην Αίγυπτο:

Η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να δημιουργήσουμε στην περιοχή - μια περιοχή που είναι φανερά πολύ ασταθής, όπου γίνονται πόλεμοι, υπάρχει μια ανισορροπία και συγχρόνως παρουσιάζονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές - τρίγωνα σταθερότητας.  

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπως και μια προηγούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιορδανία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, που είναι προϋποθέσεις και διπλωματικές αλλά και εμπορικές και οικονομικές, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο συνολικά για την εξωτερική πολιτική που ασκούμε και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.


Το δεύτερο σημείο είναι η διαδικασία της συνανάπτυξης. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, όπως η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Αίγυπτο σε μια δική της πορεία και αντίστροφα.

Το τρίτο σημείο είναι, σε αυτή την καίρια στιγμή που γίνονται συζητήσεις για το Κυπριακό, να διαμορφώνονται οι καλύτερες και οι ισχυρότερες, στο επίπεδο της γειτονιάς μας, συμμαχίες.  

Ωστόσο, στην «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, οι «μεγάλοι παίκτες» παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο. Κεντρικό ζήτημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και να βρει ο συριακός λαός το δημοκρατικό δρόμο προς  το μέλλον, αλλά και να ηττηθεί σε πολλά επίπεδα το ISIS.

Αυτού του είδους οι συμφωνίες, αυτού του είδους οι τριμερείς δίνουν τη δυνατότητα, τα κράτη της περιοχής να δυναμώσουν τους δεσμούς μεταξύ τους για συνανάπτυξη, για ειρήνη και για πρόοδο στην περιοχή.

Για το την Τουρκία και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης:  

Οι δηλώσεις που έχουν γίνει από την μεριά της Τουρκίας είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Η συνθήκη της Λωζάννης διαμορφώνει τη σταθερότητα και από την πλευρά του Αιγαίου και από την πλευρά του Ιράκ.

Για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό:

Επιμένω ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να κρατηθεί. Η συμφωνία αυτή είναι που έχει μειώσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, δεν έχουν όμως υλοποιηθεί άλλα σημεία της, όπως της ενίσχυσης της Ελλάδας από ειδικούς για το άσυλο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να επεκταθεί, ώστε να υπάρχει και ένας νόμιμος δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη, βάση της συνθήκης της Γενεύης αλλά και ο αναγκαστικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών. Σε κάποιες χώρες δεν αρέσει. Βεβαίως εδώ, δεν δοκιμάζεται απλά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αλλά δοκιμάζεται η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Γιατί αν κάθε χώρα, πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, κάνει το δικό της, κλείνει τα σύνορά της, παίρνει αποφάσεις που τη βγάζουν εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι μόνο για την Ελλάδα.

Εμείς κάνουμε τρεις προσπάθειες:

Η πρώτη είναι να προωθήσουμε αυτή την ιδέα του νόμιμου δρόμου και του αναγκαστικού καταμερισμού και έχουμε ισχυρές συμμαχίες πάνω σε αυτό.

Η δεύτερη προσπάθεια που κάνουμε, με δεδομένο ότι ο πρώτος που δεν θέλει να υπάρχει προσφυγικό, είναι ο ίδιος ο πρόσφυγας, είναι να βρεθούν οι δρόμοι, οι τρόποι και οι μορφές ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

Η Τρίτη προσπάθεια είναι, με τις δυνατότητες που έχουμε και τις οποίες κάθε μέρα τις αυξάνουμε, να  φιλοξενήσουμε, να περιθάλψουμε και να δώσουμε συνέχεια ζωής σε αυτούς του ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στη προσπάθεια τους να βρουν ασφάλεια.

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Όταν έσβηναν τα φώτα του πρώτου συνεδρίου, είχαμε βάλει δύο βασικά θέματα:

Το πρώτο ήταν να φύγει η κυβέρνηση, ν’ ανατραπεί η πολιτική της, να υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Το δεύτερο να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα των συνιστωσών και των τάσεων, σε ένα ενιαίο πολιτικό φορέα.

Θέλω να πω το εξής: νιώθω υπερήφανος αλλά χωρίς να είμαι ευχαριστημένος. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Πετύχαμε πολλά πράγματα, δημιουργήσαμε ιστορικές καταστάσεις και από την άλλη είμαστε σε μια μάχη σε εξέλιξη. Είμαστε όρθιοι, κάθε μέρα κατακτάμε και από ένα βήμα όσο αφορά το πολιτικό.

Το Συνέδριο πρέπει να δώσει τα βασικά χαρακτηριστικά και το πολιτικό στίγμα που θα μας οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι, να βγει η χώρα από την επιτροπεία, να δυναμώσει η Δημοκρατία και να αρχίσει να βελτιώνεται η ζωή και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδιαιτέρα να προστατευτούν οι πιο φτωχοί. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η συζήτηση για το χρέος.

Απέχουμε αρκετά από το να είμαστε το κόμμα των μελών. Όχι εννοώντας ότι ο καθένας θα έχει γνώμη για τα πάντα, που άλλωστε μπορεί έτσι και αλλιώς αλλά να συνδυάσουμε τη δημοκρατία με τη συλλογικότητα και την ιεραρχική ευθύνη και το κόμμα να είναι το κέντρο που θα συνδέει την κυβέρνηση πολιτικά και με την κοινωνία αλλά και με την παραγωγή πολιτικής και ιδεών που θα το βοηθάει να κυριαρχεί σε επίπεδα ιδεών και αξιών στην ίδια την κοινωνία.

Αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε στο συνέδριο μαζί με τον απολογισμό, για την  περίοδο που περάσαμε και περνάμε. Θα κάνουμε τον απολογισμό που θα είναι αντικείμενο απολογισμού και για πολλά χρόνια μετά. Ο απολογισμός αυτός εξαρτάται και από την έκβαση αυτής της προσπάθειας που δουλεύουμε να είναι νικηφόρα.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαρώνει η σελίδα του ΓΕΣ Facebook
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαρώνει η σελίδα του ΓΕΣ Facebook
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ