2016-10-18 12:49:44
Φωτογραφία για Τα «μαύρα» ιατρεία των γιατρών του πρώην ΙΚΑ
Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως κατόπιν ανωνύμων καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών που αναλαμβάνουν την ταυτόχρονη «σάρωση» των γιατρών που έμειναν στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και των άλλων δομών του νυν ΠΕΔΥ αποδεχόμενοι το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων«Μαύρα» ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του (πρώην ΙΚΑ και νυν) ΠΕΔΥ εντοπίζουν οι Επιθεωρητές Υγείας σε ελέγχους τους ανά τη χώρα. 

PROTOTHEMA.GR

Η τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr και η οποία αποκαλύπτει την παράνομη δραστηριότητα δύο γιατρών, επικεφαλής μάλιστα μονάδας υγείας του ΠΕΔΥ στη Μακεδονία, θεωρείται ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, και νυν ΠΕΔΥ, είχαν κληθεί να επιλέξουν πριν από δύο χρόνια με τον νόμο Γεωργιάδη εάν θα απασχολούνται στο Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ως εργαζόμενοι με πλήρη και αποκλειστική εργασία και συνεπώς θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ή εάν θα αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ και θα διατηρήσουν τα ιατρεία τους
. Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, κάποιοι γιατροί επέλεξαν όχι να κλείσουν τα ιατρεία αλλά το… μάτι στους ασθενείς τους για τη συνέχεια των επισκέψεων τόσο στις μονάδες του ΠΕΔΥ όπου παρέμειναν, όσο και στον ιδιωτικό τους χώρο με το… αζημίωτο μεν, αδήλωτο δε.

Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως κατόπιν ανωνύμων καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών που αναλαμβάνουν την ταυτόχρονη «σάρωση» των γιατρών που έμειναν στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και των άλλων δομών του νυν ΠΕΔΥ αποδεχόμενοι το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων. Το 2014 επί υπουργίας Γεωργιάδη είχαν αποχωρήσει 2.500 γιατροί και περίπου 3.000 είχαν επιλέξει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ. Εξ αυτών που έμειναν στο ΠΕΔΥ περί τους 1.100 είχαν διατηρήσει τα ιατρεία ανοιχτά προσφεύγοντας παράλληλα στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα επαγγελματικά τους κεκτημένα. Αυτοί πλέον έχουν λάβει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (νέα και τελειωτική) πίστωση χρόνου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 για να αποφασίσουν το επαγγελματικό τους μέλλον, δηλαδή είτε να παραμείνουν ως εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ είτε να αποχωρήσουν και να ιδιωτεύσουν.

Τι αποκάλυψε ο έλεγχος του ΣΕΥΥΠ

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις ελέγχου γιατρών του ΠΕΔΥ, και σε αυτήν ο έλεγχος πυροδοτήθηκε από ανώνυμες καταγγελίες στο ΣΔΟΕ, στο υπουργείο Υγείας και στο ΣΕΥΥΠ. Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν τον Ιούνιο του 2015, ο έλεγχος έγινε τον περασμένο Ιούλιο και η έκθεση παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας πριν από δύο εβδομάδες.

Οι καταγγελλόμενοι γιατροί εργάζονταν σε μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Πρόκειται για μία παθολόγο-διαβητολόγο και έναν χειρουργό οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί από τον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κ. Δημοσθένη Ανδριόπουλο ως ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ στις θέσεις της διευθύντριας και υπεύθυνης της Μονάδας και του επιμελητή Α’ και αναπληρωτή υπευθύνου, αντιστοίχως. Είχαν δηλαδή επιλέξει οι δύο γιατροί την πλήρη και αποκλειστική εργασία στο ΠΕΔΥ με το λουκέτο του ιδιωτικού τους ιατρείου που η εργασία στο ΠΕΔΥ συνεπαγόταν.

Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ, οι γιατροί του συνέχιζαν όχι μόνο να κρατούν ανοιχτά παρανόμως τα ιατρεία τους αλλά και να τα διαφημίζουν κιόλας παντοιοτρόπως. Η διερεύνηση της άσκησης ιδιωτικού έργου της παθολόγου-διαβητολόγου αποδείχθηκε απλή υπόθεση για το ΣΕΥΥΠ: η γιατρός Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ στο νομό Ημαθίας διαφήμιζε το ιατρείο της σε σελίδες του Διαδικτύου. «Διαβητολόγος-πιστοποιημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δέχεται καθημερινά στο ιατρείο της στην οδό Π. Κανελλόπουλου 12 με 2 και 5.30 με 9, εκτός απογεύματος Τετάρτης. Τις υπόλοιπες ώρες βρίσκεται στο Πολυιατρείο» ανέφερε η διαφήμιση.

Ομοίως κινούνταν επαγγελματικά και ο χειρουργός της Μονάδας Υγείας της Ημαθίας. Λειτουργούσε το ιδιωτικό του ιατρείο εκ παραλλήλου με την άσκηση της ιατρικής μέσα στο ΠΕΔΥ, παρόλο που είχε δηλώσει εγγράφως και ενόρκως πως έχει κλείσει το ιατρείο του καθώς και την οικονομική δραστηριότητά του από αυτό. Σε αντίθεση βεβαίως με την συνάδελφό του ο γιατρός δεν διέθετε γραμματέα. Η παθολόγος, όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές κατά τον επιτόπιο έλεγχό τους, «απασχολούσε υπάλληλο, η οποία εκτελούσε χρέη γραμματέα χωρίς την τήρηση των οριζομένων στην κείμενη νομοθεσία». Βεβαίως και η ασκούσα καθήκοντα γραμματέα και η γιατρός ισχυρίστηκαν πως η πρώτη παρείχε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, αναφέρει η έκθεση.

«Προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου είναι όχι μόνο η ύπαρξη σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ιατρού αλλά και άδειας λειτουργίας που χορηγείται έπειτα από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας. Η διαπιστωθείσα άσκηση ιατρικής από την κυρία Ε.Τ-Ν και τον κ. Λ.Τ. σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνιστά παράνομη λειτουργία ιατρείου δεδομένου ότι δεν υπήρχαν σχετικές άδειες λειτουργίας» τονίζουν οι ελεγκτές στην έκθεσή τους, χαρακτηρίζοντας ετσι παράνομα και παράτυπα τα ιατρεία και απο πλευράς διοικητικής αλλά και οικονομικής. 

Οι επιθεωρητές ζητούν την πειθαρχική δίωξη των δύο γιατρών από τα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ για την παράνομη άσκηση ιδιωτικού έργου και τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου χωρίς άδεια λειτουργίας (για τη γιατρό ζητούν επιπλέον τη δίωξη και για την προσωπική διαφήμιση σε ιστοσελίδα). Επίσης, ζητούν να κινηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος των δύο γιατρών του ΠΕΔΥ από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ