2016-10-21 08:56:04
Φωτογραφία για ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΣ ΟΙ «28»
Την απόφαση να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Κεντρική Μεσόγειο και να ενισχυθεί ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης ήταν τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης. Οι 28 ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Τονίστηκε η ανάγκη να τοποθετηθούν μόνιμοι συντονιστές στα ελληνικά hotspots και τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ελλάδας για τεχνολογικό υλικό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει «ευέλικτη αλληλεγγύη» στο προσφυγικό. Αυτή ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιγράφοντας τι αναμένεται από τα κράτη-μέλη για την επίλυση του προσφυγικού
. «Μας ενδιαφέρει η αποτελεσματική αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κουβαλάει όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό. Από τις 60.000 μετεγκαταστάσεις που έπρεπε να γίνουν σε διάστημα δύο ετών, αυτή τη στιγμή μόλις 5.200 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύναμη θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της, με τις ροές προς τα ελληνικά νησιά να έχουν περιοριστεί, η Άγκυρα ζητεί την εκπλήρωση των απαιτουμένων από την Ευρώπη, εμμένοντας στην απελευθέρωση της βίζας. Όσον αφορά τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα από την Αφρική, οι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση με τη χρήση ευρωπαϊκών πολιτικών. Τις επιθέσεις στο Χαλέπι από τη συριακή και ρωσική αεροπορία καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ κράτη-μέλη ζήτησαν να υπάρξει ρητή αναφορά για κυρώσεις σε διευρυμένη λίστα φυσικών προσώπων.

Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε πως στο επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό βρέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Πρόσθεσε επίσης πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Όπως είπε ο κ. Τουσκ, κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ' επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα, Παρασκευή, θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ που θα επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Ο ίδιος ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Καναδή υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως οι «28» συμφώνησαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στη στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την Ε.Ε.». Επίσης, σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος έναντι αμάχων στο Χαλέπι, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε Σύνοδο Κορυφής και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε πως η Βρετανία είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αφορούν τη διαμόρφωση στρατηγικής. Δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι θα ήταν ευτυχής εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η Ε.Ε. εμμένει στη θέση της ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ