2016-11-02 00:52:06
Φωτογραφία για Προκαλεί ο Ράμα: Η Αθήνα αλβανική πόλη – Την Ακρόπολη έσωσε ένας Αλβανός
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επέλεξε έναν ιδιαίτερα αντιστόρητο και προκλητικό τρόπο για να απαντήσει στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Χειμάρρας.

Ο Έντι Ράμα, όπως μεταδίδει η ομογενειακή ιστοσελίδα Himara.gr δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 και γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη σε έναν Αλβανό ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, «ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.


Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Εντι Ράμα στο Facebook.

Η ανάρτηση Ράμα έγινε λίγα 24ωρα μετά τα ειδοποιητήρια των αλβανικών Αρχών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου με παραλήπτη 19 οικογένειες ομογενών στη Χειμάρρα, να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών, προκειμένου να κατεδαφιστούν.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ζήτησε την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης, η οποία εντάσσεται στην ανάπλαση της Χειμάρρας και τονίζει ότι προκειμένου αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν, θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Οι Αλβανοί, λαός με ανύπαρκτη προσφορά στην ανθρωπότητα, ορεσίβιοι μισθοφόροι και ληστές, προσπαθούν διαρκώς να εμφανίσουν τον μεσαιωνικό ελληνισμό ως δήθεν αλβανικό. Οι ανιστόρητες θεωρίες μυθιστοριογράφων Αλβανών εθνικιστών, που υιοθετεί άκριτα και ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το άγχος ενός κομπλεξικού να σφετεριστεί πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα που δεν του ανήκουν.

Οι Βενετσιάνοι βομβάρδισαν και ανατίναξαν τον Παρθενώνα

Ο ανιστόρητος Έντι Ράμα φαίνεται να αγνοεί ότι οι Βενετσιάνοι, κατά τη διάρκεια του έκτου βενετοτουρκικού πολέμου (1684 – 1699) βομβάρδισαν την Ακρόπολη και εξαιτίας τους καταστράφηκε.

Μετά τη νίκη του και την κατάληψη της Πελοποννήσου ο Μοροζίνι αποφάσισε να εκστρατεύσει στην κεντρική Ελλάδα.

Έτσι ο στρατηγός Καίνιξμαρκ κινήθηκε με 10.700 στρατιώτες και στρατοπέδευσε στην Ελευσίνα ενώ ο Μοροζίνι αποβιβάστηκε στον Πειραιά όπου κατέπλευσε ο στόλος του.

Οι Βενετοί στη συνέχεια πολιόρκησαν την Ακρόπολη για διάστημα έξι ημερών (23-29 Σεπτεμβρίου 1687) στο οποίο προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα αρχαία μνημεία.

Οι Οθωμανοί αρχικά κατέστρεψαν τον ναό της Αθηνάς Νίκης για να στήσουν κανόνια στη θέση του, όμως η μεγαλύτερη καταστροφή προκλήθηκε όταν μία βενετική οβίδα χτύπησε την πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στον ναό, που ως τότε έστεκε σχεδόν ανέπαφος.

Η καταστροφή αυτή συνέβη στις 27 Σεπτεμβρίου. Δύο ημέρες μετά η φρουρά της Ακρόπολης παραδόθηκε.

Πλησιάζοντας ο χειμώνας ο Μοροζίνι δεν αισθανόταν ασφαλής στην Αθήνα και έτσι αποσύρθηκε στην Πελοπόννησο.

Επίσκοπος Αθηνών τότε ήταν ο Ιάκωβος και όχι ο… Gjergj Dushmani του Ράμα

Επειδή όμως η αλβανική ανοησία πρέπει να απαντάται με ιστορικά κείμενα, ας διαβάσουμε τι έγραφε ο Κωνσταντίνος Σάθας στις 30 Δεκεμβρίου 1865 στο περιοδικό «Χρυσαλλίς»:

Δεν ξέρουμε από ποια αλβανικά κόμιξ διαβάζει ιστορία η θλιβερός Ράμα, αλλά αυτός και οι μυθιστοριογράφοι «ιστορικοί σύμβουλοί» του οφείλουν κάποτε να σοβαρευτούν Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ