2016-11-10 12:55:04
Φωτογραφία για Το τέλος της δυναστείας των Κλίντον - ΑΥΤΑ είναι τα 7 σκάνδαλα που οδήγησαν στην κατάρρευση
Μια ζωή μέσα σε σκάνδαλα, ερωτικές περιπτύξεις, οικονομικές συναλλαγές κάτω από το φως της νομιμότητας και θάνατοι οι οποίοι προκάλεσαν ερωτήματα  Η οικογένεια Κλίντον δεν κατάφερε να δημιουργήσει δυναστεία στον Λευκό Οίκο, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις «παρατυπίες» του Μπιλ και της Χίλαρι.

Σχεδόν 40 χρόνια από την ημέρα που ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον μπήκαν στη δημόσια ζωή των Αμερικανών, αποχωρούν ίσως με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο.

Ούτε αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ιστορία δεν θα γραφτεί από τη σύζυγο του επί δύο θητείες πρώην προέδρου. Το αποτέλεσμα των εκλογών έκρινε πως δεν θα δημιουργηθεί η δυναστεία των Κλίντον.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν το άξιζαν. Ο γάμος τους, ο οποίος καταστράφηκε πριν πάρα πολλά χρόνια, ενεργοποιήθηκε ξανά για να αναδείξει τις φιλοδοξίες της Χίλαρι για τον Λευκό Οίκο.


Στο κλείσιμο του ταμείου, φάνηκε πως ο κόσμος είχε κουραστεί από τα τόσα και τόσα σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν από την οικογένεια Κλίντον στο παρελθόν.

Το ταξιδιωτικό σκάνδαλο

Το πρώτο σκάνδαλο που έπληξε την προεδρία του Μπιλ Κλίντον ήρθε στην επιφάνεια το 1993. Ο πλανητάρχης απέλυσε από τον Λευκό Οίκο επτά υπαλλήλους από το τμήμα διοργάνωσης των ταξιδιών, αναθέτοντας τη δουλειά σε μια εταιρεία από το Αρκάνσας.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως τα νήματα στην εταιρεία κινούσε ένας ξάδερφος του Κλίντον και καλούνταν να διαχειριστεί μπάτζετ εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ισχυρισμοί πως η ίδια η Χίλαρι είχε συμβάλει στην απόλυση των επτά εργαζομένων – κάτι που φυσικά είχε αρνηθεί – ήρθε να επιβεβαιωθεί τρία χρόνια μετά, το 1996, μέσω ενός εσωτερικού σημειώματος στο Λευκό Οίκο.

Το 2000, με επίσημη έκθεση για το λεγόμενο «Travelgate» αν και υπήρχαν ενδείξεις για κάποιες αντικειμενικά ψευδείς δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, τελικά δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον της λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το σκάνδαλο Whitewater

Πρόκειται για το πρώτο οικονομικό σκάνδαλο της προεδρίας Κλίντον. Ούτε ο Μπιλ, ούτε η Χίλαρι διώχθηκαν ποινικά μετά από τρεις προσπάθειες της εισαγγελικής έρευνας να βρεθούν επαρκή στοιχεία ώστε να συνδεθούν με την εγκληματική συμπεριφορά των συνεργατών τους, τρεις εκ των οποίων φυλακίστηκαν.

Η Χιλαρι Κλίντον πέρασε στην ιστορία ως η μοναδική Πρώτη Κυρία, η οποία κλήθηκε να δώσει στοιχεία ενώ στενός της συνεργάτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Οι αρχές αργότερα μίλησαν για αυτοκτονία ενώ η έρευνα Whitewater από τον Κένεθ Σταρ, έφερε στην επιφάνεια και την αρκετά ταραχώδη σεξουαλική ζωή του Κλίντον.

Το 1978 ο Μπιλ Κλίντον εκλέχθηκε σε ηλικία 32 ετών, Κυβερνήτης στο Αρκάνσας. Λίγους μήνες πριν μαζί με την Χίλαρι και ένα φιλικό τους ζευγάρι, τον Τζέιμς και την Σούζαν ΜακΝτόουγκαλ, δανείστηκαν το ποσό των 203.000 δολαρίων προκειμένου να χτισουν στα βούνα Οζαρκ κατοικίες διακοπών σε έκταση 220 στρεμμάτων. Η εταιρεία που ίδρυσαν λεγόταν Whitewater Development Corporation.

Ο ΜακΝτόουγκαλ, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Κλίντον την εποχή που αυτός ήταν Κυβερνήτης του Αρκάνσας, άφησε την πολιτική και αγόρασε μια τράπεζα, η οποία δάνεισε 30.000 δολάρια στην Χίλαρι Κλίντον για να χτίσει ένα σπίτι.

Το 1982, ο ΜακΝτόουγκαλ αγόρασε έστησε μια εταιρεία χρηματοδότησης, την Madison Guaranty, της οποίας η κατάρρευση λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και τους ασκούς του Αιόλου αφού το αμερικανικό δημόσιο χρειάστηκε να δαπανήσει το ποσό των 60 εκ. δολαρίων για τη διάσωσή της. Βασικός ρόλος της Madison Guaranty; Η υποστήριξη του προεκλογικού αγώνα του Μπιλ Κλίντον.

Στον ΜακΝτόουγκαλ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις αλλά αθωώθηκε ενώ με την εκλογή του Κλίντον στην προεδρία των Η.Π.Α. το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο. Ο θάνατος του Βινς Φόστερ, συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον θεωρήθηκε αυτοκτονία αν και λίγα λεπτά μετά το θάνατό του, εξαφανίστηκαν όλα τα αρχεία από τον υπολογιστή του σπιτιού του...

Οι «επιθέσεις» στο Αρκάνσας

Το 1999 η Χουανίταν Μπόαντρικ ισχυρίστηκε πως στο μακρινό 1978 στο Αρκάνσας, είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Μπιλ Κλίντον.

«Ημουν 35 ετών όταν με βίασε ο Κλίντον και μαζί με την Χίλαρι προσπάθησαν να με κάνουν να σιωπήσω για πάντα» είχε δηλώσει η Χουανίτα, η οποία εμφανίστηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα μαζί με άλλα υποτιθέμενα θύματα του Κλίντον.

Ωστόσο δεν ήταν η μοναδική σεξουαλική επίθεση του Κλίντον. Η Πόλα Τζόουνς, ισχυρίστηκε ότι το 1991, σε ηλικία 24 ετών έπεσε θύμα βιασμού από τον Μπιλ Κλίντον σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Αρκάνσας.

Το 1994, η Πόλα αποφάσισε να κυνηγήσει τη νομική οδό, όμως ο Μπιλ Κλίντον προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη, έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό πληρώνοντας το ποσό των 750,000 δολαρίων.

Μόνικα Λεβίνσκι

Από το 1995 ο Μπιλ Κλίντον διατηρούσε δεσμό με την 22χρονη τότε μαθητευόμενη υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι. Το περίφημο «λερωμένο φόρεμα» από το σπέρμα του πλανητάρχη, ήταν το αποκορύφωμα των σκανδάλων ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε πολλά χρόνια αργότερα να κάνει μια δήλωση στον Τύπο και ανέφερε πως οι σχέσεις τους περιορίζονταν στον στοματικό έρωτα!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Λεβίνσκι οι «επαφές» γύρω από το Οβάλ Γραφείο, ήταν εννέα σε διάστημα δύο ετών.

Παρά την πρόταση μομφής της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1998, ο Κλίντον παρέμεινε στην προεδρία και εξάντλησε την δεύτερη 4ετία του. Οι καταθέσεις πάντως του πρώην προέδρου ενώπιον των γερουσιαστών, έμειναν στην ιστορία.

Το ίδρυμα Κλίντον

Η οικογένεια Κλίντον φέρεται να έχει αυτή την στιγμή περιουσία άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Για πάρα πολλά χρόνια, κάθε ομιλία του Μπιλ Κλίντον σε πανεπιστήμια, τράπεζες και επιχειρήσεις έφερνε αμοιβή ύψους 250.000 δολαρίων.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, δημιούργησαν το ίδρυμα Κλίντον, το οποίο προέβη σε μια σειρά φιλανθρωπικών έργων. Ωστόσο δεν άργησαν να αποκαλυφθούν οι οικονομικές απάτες του ιδρύματος, με την Χίλαρι να έχει αποδεσμεύσει το ποσό των 22 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι επιστροφές από φόρους ανήλθαν στα 28 εκατομμύρια.

Η επίθεση στη Βεγγάζη

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη και τρεις συνεργάτες του σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από μαχητές κατά του αμερικανικού στρατού στη Βεγγάζη. Η Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο κατηγορείται πως ενώ είχε ενημέρωση δεν προστάτευσε τους συμπατριώτες της.

Η Χίλαρι δεν κατάφερε να βρει ένα στοιχείο που να πείθει πως δεν είχε την ευθύνη ενώ οι αναλυτές θεωρούν πως ο πόλεμος που ξέσπασε εναντίον της κατά τη διάρκεια διεκδίκησης του χρίσματος των Δημοκρατικών αποτέλεσε ένα σημείο «κλειδί» για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τη διαρροή των emails.

Τα προσωπικά emails

Κατά την περίοδο που η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών, διατηρούσε έναν μυστικό ιδιωτικό λογαριασμό email. Το περιεχόμενό τους άρχισε να διαρρέεται σταδικακά στον Τύπο, προκαλώντας τριγμούς.

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν τις εκλογές για το χρίσμα των δημοκρατικών, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, με επιστολή του στο Κογκρέσο, ενημέρωσε πως η υπόθεση έκλεισε αφού κανείς λογικός εισαγγελέας δεν θα κατηγορούσε την Κλίντον ωστόσο την χαρακτήρισε τουλάχιστον «απρόσεκτη».

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί πάντως θεώρησαν πως η ζημιά στα μάτια των ψηφοφόρων είχε ήδη γίνει. Το όνειρο των Κλίντον για μια δυναστεία στον Λευκό Οίκο, μόλις είχε σβήσει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ