2016-11-11 16:03:08
Φωτογραφία για Μολυσμένη όλη η Κύπρος από τον πυρετό των αιγοπροβάτων
Σοβαρό πλήγμα στην κτηνοτροφία έχει προκαλέσει ο καταρροϊκός πυρετός, νόσημα κυρίως των προβάτων αλλά και των βοοειδών, που επεκτείνεται σε όλη την Κύπρο τις τελευταίες 52 ημέρες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση. Μέχρι χθες είχαν μολυνθεί 119 φάρμες αιγοπροβάτων και αγελάδων παγκύπρια. Στις μονάδες αυτές καταγράφηκαν 2.300 θάνατοι, ενώ από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χρεώνονται στον καταρροϊκό πυρετό 759 απώλειες αιγοπροβάτων. Σήμερα όλη η Κύπρος θεωρείται μολυσμένη από τον καταρροϊκό πυρετό.

Η ασθένεια παρά το γεγονός ότι δεν είναι άγνωστη στην Κύπρο, εντούτοις, σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες «δεν είναι δυνατή η μετάδοση του ιού μέσω της άμεσης επαφής μολυσμένων με υγιή ζώα παρά μόνο μέσω των μολυσμένων εντόμων του γένους Culicoides (σκνίπες)». Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι με τσιμπήματα από τις σκνίπες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «επιπλέον τα θηλυκά ζώα (προβατίνα, αγελάδα) είναι δυνατό να μολυνθούν από το μολυσμένο σπέρμα κριού ή ταύρου, κατά την οχεία ή την τεχνητή σπερματέγχυση».


Φέτος η ασθένεια διαγνώστηκε για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 σε δύο φάρμες στην επαρχία Λάρνακας από ιδιώτες κτηνίατρους οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Στις 20 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες η ασθένεια εργαστηριακά και στάληκαν δείγματα στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς Pirbright Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο, για περαιτέρω διερεύνηση.

Τα αποτελέσματα βγήκαν 10 ημέρες αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, ότι το εργαστήριο αφού εξέτασε τα δείγματα που στάλθηκαν από την Κύπρο επιβεβαίωση την ύπαρξη του ορότυπου 8, ο οποίος δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Κύπρο. Πριν τη διαπίστωση του συγκεκριμένου, οι ορότυποι που ανιχνεύονταν και οι οποίοι ενδημούν μέχρι τώρα στην Κύπρο ήταν οι 4 και 16, ενώ λόγω της αποκτηθείσας ανοσίας δεν υπήρχαν περιστατικά με κλινικά συμπτώματα της νόσου.

Μετά την επιβεβαίωση του ιού, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέφεραν πως για την αντιμετώπιση της νόσου, οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να προβούν σε άμεση εφαρμογή μέτρων βιοσφάλειας, τα οποία περιλαμβάνουν ψεκασμούς και εντομοκτονίες.

Φάσκουν και αντιφάσκουν σε σχέση με τους εμβολιασμούς

Σε ανακοίνωσή τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στις 3 Οκτωβρίου τάσσονταν ενάντια στον εμβολιασμό των ζώων. «Τυχόν εφαρμογή εμβολιασμού με σκοπό την προστασία των ζώων την περίοδο αυτή, θα προκαλούσε πληθώρα ανεξέλεγκτων αποβολών στα εγκυμονούντα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον εν λόγω ιό, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», υποστήριζαν χαρακτηριστικά. Ακόμα υποστήριζαν ότι «δεν έχει υποβληθεί ούτε στον Υπουργό Γεωργίας, ούτε και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οποιονδήποτε αίτημα από οποιανδήποτε εταιρεία ή ιδιώτη κτηνίατρο για χορήγηση κατ’ εξαίρεση άδειας εισαγωγής οιουδήποτε σκευάσματος ή εμβολίου κατά του ιού του καταρροϊκού πυρετού». Παράλληλα, συνέστησαν να μη γίνεται χρήση αντιβιοτικών, παρά μόνο για την αντιμετώπιση δευτερογενών επιπλοκών και μετά από κτηνιατρική συνταγή.

Ανησύχησαν οι βουλευτές μετά τα πρώτα κρούσματα

Την επόμενη ημέρα στις 4 Οκτωβρίου το θέμα απασχόλησε εκτάκτως την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας όπου βουλευτές αναφέρθηκαν στον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Βουλευτές καταλόγισαν ολιγωρία στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα –όπως υποστήριζαν– ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσής της να είναι περισσότερο ορατός.

Όταν εκφράζονταν οι ανησυχίες η κατάσταση ήταν ακόμα υπό έλεγχο αφού η εμφάνιση της νόσου ήταν περιορισμένη σε 6 φάρμες με καταγραμμένους 32 θανάτους αιγοπροβάτων. Σήμερα, όπως προαναφέραμε, έχουν μολυνθεί 119 φάρμες φάρμες παγκύπρια και έχουν καταγραφεί 2300 θάνατοι.

Την ίδια ημέρα, στις 4 Οκτωβρίου, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, μετά που η ασθένεια έχει πλήξει κτηνοτροφικές φάρμες στην επαρχία Λάρνακας. Στις 4 Οκτωβρίου λήφθηκε απόφαση για την εισαγωγή εγκεκριμένων αδρανοποιημένων (νεκρών) εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου.

Παρά την απόφαση αυτή ένα μήνα και 6 ημέρες μετά δεν έχουν γίνει καν οι διαδικασίες για την εισαγωγή των εμβολίων στην Κύπρο, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να υποστηρίζουν ότι το θέμα έχει κωλύσει το υπουργείο Οικονομικών που δεν εγκρίνει το σχετικό κονδύλι. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού ακόμη δεν έχουν προμηθευτεί το εμβόλιο για αντιμετώπιση της νόσου με αποτέλεσμα να χάνουν τα ζώα τους.

Σημειώνεται ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν εμβόλια που περιέχουν κυρίως τον ορότυπο 8, ο οποίος όταν εμφανίστηκε προκάλεσε σημαντικές απώλειες. Η Κύπρος δεν εφαρμόζει εμβολιασμό κατά της νόσου. Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα, των ζώων και υποστατικών καθώς, των χώρων συγχρωτισμού των ζώων και των σημείων όπου συχνάζουν ή πολλαπλασιάζονται τα έντομα θεωρείται σημαντικός παράγοντας μείωσης του αριθμού των εντόμων και κατ’ επέκταση περιορισμού του καταρροϊκού πυρετού.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1924

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου ή νόσος της κυανής γλώσσας ή κατά την αγγλική γνωστής ως bluetongue είναι μία ασθένεια που προσβάλλει ιδιαίτερα τα πρόβατα όπως επίσης τις αίγες, τα βοοειδή καθώς και τα λοιπά άγρια μηρυκαστικά.

Συμπτώματα της νόσου, όπως πυρετός, έλκη και διαβρώσεις στη στοματική κοιλότητα, κυάνωση της γλώσσας, χωλότητα στα άκρα και αποβολές, παρουσιάζονται κυρίως στα πρόβατα σε αντίθεση με τα βοοειδή και τα άλλα είδη στα οποία συνήθως δεν παρατηρούνται συμπτώματα.

Η ασθένεια είχε αρχικά περιορισμένη εξάπλωση στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης. Λόγω όμως της κλιματολογικής αλλαγής που εδώ και καιρό έχει επέλθει πλέον, η νόσος εξαπλώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, αρχής γενομένης από το 2005.

Η νόσος διαγνώστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το 1924. Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εκδηλώθηκαν τις περιόδους 2003-2004, 2006-2007, 2010, 2011 και 2014. Η μοναδική φορά που η ασθένεια εκδηλώθηκε με ελαφρά έως μέτρια συμπτωματολογία ήταν το 2011 και υπεύθυνος ήταν ο ορότυπος 4.

Θανάτωσαν τα μολυσμένα ζώα - Στάληκαν σε Λεμεσό και Πάφο

Από την κυβερνητική έπαυλη εκτροφής ζώων στην Αθαλάσσα πωλήθηκαν 28 ανθεκτικά ζώα στην τρομώδη νόσο, αλλά δεν εξετάστηκαν κατά πόσο είναι μολυσμένα από τον καταρροϊκό πυρετό. Τα ζώα αυτά πωλήθηκαν σε φάρμες ακόμα και στη Λεμεσό και Πάφο που ήταν μέχρι στιγμής αμόλυντες από τον καταρροϊκό πυρετό.

Από την Πειραματική Έπαυλη Αθαλάσσας, ένας μεγάλος αριθμός ανθεκτικών ζώων διατίθεται σε κτηνοτρόφους για σκοπούς αναπαραγωγής, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των κοπαδιών τους και την περαιτέρω διάδοση στον εκτρεφόμενο πληθυσμό γενοτύπων που προσδίδουν ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο.

Επισημαίνεται ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχώρησαν σε διόρθωση του λάθους που έγινε από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στην Αθαλάσσα να στείλει σε φάρμες σε Λεμεσό και Πάφο τράγους και κριούς για αναπαραγωγή, οι οποίοι ήταν μολυσμένοι με τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, εξήγησε πως τα ζώα στάλησαν στην Πάφο και τη Λεμεσό στο πλαίσιο εκτροφής ζώων για γενετική βελτίωση των ζώων και για την δημιουργία ζώων ανθεκτικών έναντι στην τρομωδη νόσο, χωρίς οι λειτουργοί στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών να γνωρίζουν πως επρόκειτο για μολυσμένα ζώα.

Ο κ. Πίπης, εξήγησε πως η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκτροφή του ΙΓΕ, ήταν μέχρι τη μέρα που έγινε η διερεύνηση αυτής της περίπτωσης, ελεύθερη από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού, ενώ ανέφερε πως δεν προκύπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς της υπηρεσίας, αφού δεν είναι κάτι που μπορεί να εντοπιστεί εκ των προτέρων και να προληφθεί.

Ο κ. Πίπης, απέρριψε το ότι υπάρχει επέκταση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού σε Λεμεσό και Πάφο ενώ εξήγησε πως τα ζώα που έφυγαν από το ΙΓΕ πήγαν σε συγκεκριμένες μονάδες, όπου και λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να μην χρησιμοποιηθούν και να διατεθούν τα ζώα για σκοπούς κρεατοπαραγωγής. Όπως είπε, συγκεκριμένα τα ζώα αυτά έχουν θανατωθεί.

Εκτάκτως σήμερα  το θέμα στη Βουλή

Το ζήτημα με τον καταρροϊκό πυρετό και τις προεκτάσεις του θα εξεταστεί σήμερα εκτάκτως στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ολομέλειας μετά από αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Είναι η δεύτερη φορά που θα απασχολήσει την αρμόδια Επιτροπή το θέμα που είχε συζητηθεί ξανά στις 4 Οκτωβρίου. Τότε, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως ενεργούν με σκοπό τον περιορισμό και εξάλειψη της νόσου, με τον ίδιο τρόπο που ενεργούν τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ειδήμων αλλά από το γραφείο

Ο νέος διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης εμφανίζεται παντογνώστης επί κτηνιατρικών θεμάτων, αφού ακόμα και χθες επέμενε ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται με την επαφή μολυσμένων ζώων με υγιή, παρά το γεγονός ότι εμπειρογνώμονες του εξωτερικού αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με το σπέρμα. Επιμένει ότι οι μονάδες της Πάφου και της Λεμεσού που προμηθεύτηκαν μολυσμένα ζώα από το ΙΓΕ δεν συγκαταλέγονται στις μολυσμένες μονάδες. Αυτό θα έπρεπε να το πει στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, που περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, άλλοι για να πωλήσουν τα ζώα τους για κρέας, άλλοι για γάλα και άλλοι για εξαγωγές. Ο διευθυντής κάνει πολιτική από το γραφείο, και είναι μακριά από τις φάρμες. Οι κτηνοτρόφοι, όμως, έχουν σφοδρά παράπονα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ