2016-11-14 08:44:39
Φωτογραφία για Τα τρία ανοιχτά μέτωπα μεταξύ υπ. Υγείας- θεσμών
Ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας λόγω του "καυτού" ραντεβού που επίκειται- πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή- με τους εκπροσώπους των θεσμών ενόψει της επιστροφής τους στην Αθήνα και των επαφών που αρχίζουν από αύριο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στην προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, οι θεσμοί εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι όσον αφορά την πρόοδο των συμφωνηθέντων για τη συγκράτηση των δαπανών της περίθαλψης και ζήτησαν από τους Α. Ξανθό- Π. Πολάκη σαφές χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, τρία είναι τα ανοικτά μέτωπα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση με τους θεσμούς. Το πρώτο αφορά στα μέτρα που θα ληφθούν στο κομμάτι της μείωσης κατά 30% του claw back, δηλαδή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών κάθε φορά που οι δαπάνες υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (σε φάρμακα, νοσήλια ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικές εξετάσεις).


Το ποσοστό αυτό, όσον αφορά το κονδύλι για τα φάρμακα, εκεί όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος εκτροχιασμός, μεταφράζεται σε περικοπή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, ενώ ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό παραμένει προς το παρόν άγνωστο, αφού και η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Το δεύτερο "αγκάθι" στις επαφές με την τρόικα αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες. Το ύψος των οφειλών προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας: τα χρέη του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές (στοιχεία Αυγούστου) φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ και αν προστεθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς και άλλους παρόχους, ύψους 1,7 δισ., τότε τα συνολικά χρέη αγγίζουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποπληρωμές των οφειλών δεν υπάρχει ακόμη, παρά το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως το 2017 ο στόχος είναι να μην υπάρχουν πληρωμές που να ξεπερνούν το τρίμηνο.

Εμπλοκή υπάρχει τέλος και σε ότι έχει να κάνει με τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκου, με τους θεσμούς να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα ισχνά μερίδια που καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικό πως τα γενόσημα παραμένουν καθηλωμένα στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 22-24%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνονται από 50-80%.

Επίσης παρά τις διαρκείς μειώσεις των τιμών στα σκευάσματα αυτά και σε όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα, τα μερίδια τους δεν αυξάνονται, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δηλαδή ραγδαία αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, κοντά στις έξι εκατ. συνταγές κάθε μήνα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ