2016-11-22 11:07:10
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, πραγματοποίησε, με επιτυχία, ημερίδα με θέμα: «Το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα απέναντι στην κρίση Διαχείριση, Λύσεις και Προοπτικές». Η ημερίδα θα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, το Σάββατο 19/11/2016.
Στην ημερίδα πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με θέμα: «Η πιστωτική ασφυξία των ΜμΕ: Μπορεί να είναι αναστρέψιμη;»..
Το θέμα της χρηματοδοτικής ασφυξίας των επιχειρήσεων είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιβολή των capital controls. Η ασφυξία αυτή έδωσε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις ξένες πολυεθνικές να αλώσου την αγορά και να καταβυθίσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κυρίως των μικρών.
Το ΕΕΑ από την αρχή της κρίσης έχει αναδείξει την επίλυση του προβλήματος ως πρώτη προτεραιότητα για την αναθέρμανση της αγοράς, χωρίς μέχρι τώρα να πετύχει την αναστροφή των πολιτικών χρηματοδότησης.
Η ομιλία του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ σε αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση. Αποτελεί πρόκληση για μένα η παρουσία μου εδώ, σε αυτό το βήμα, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον, γιατί θα αναφερθώ σε ένα θέμα που σήμερα απασχολεί το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή στο ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας επιχειρηματίας –ειδικά ο μικρομεσαίος- συνδυαζόμενα με τον τραπεζικό τομέα. Δεύτερον και κυριότερο, επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω στους εκπροσώπους της νέας γενιάς, η οποία και θα κληθεί σε λίγο να κρατήσει το μέλλον της χώρας στα χέρια της. Εσείς είστε που θα αναλάβετε να χτίσετε μία υγιέστερη οικονομία, εσείς είστε που αγωνιάτε για την επαγγελματική σας εξέλιξη, σε μία εποχή που όλα φαίνεται να έχουν καταρρεύσει. Από τη δική σας γενιά πολλοί εκπρόσωποι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, εσείς πρέπει να γνωρίζετε με ακρίβεια και λεπτομέρειες τα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Ας μπω όμως αναλυτικότερα στο θέμα της σημερινής ημερίδας. Όλοι εμείς οι άνθρωποι της αγοράς συζητάμε και αναδεικνύουμε συνεχώς τις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει η παρατεταμένη κρίση στην ελληνική οικονομία. Κοινό σημείο όλων μας, η ανάγκη για άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι η στενή συνεργασία επιχειρήσεων και τραπεζών. Σε κανένα μέρος του κόσμου, σε καμία χρονική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, δεν υπήρξε αναπτυξιακή πορεία χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Αυτή δεν είναι μία απλή διαπίστωση, αλλά ένα γεγονός κομβικής σημασίας. Και βέβαια γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη, όταν μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την ώρα λοιπόν που οι επαγγελματίες σε άλλα προηγμένα κράτη στηρίζονται κατά 75% στην συνεργασία τους με τις τράπεζες, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα της κρίσης φτάνει μόλις το 5%. Δηλαδή οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παλεύουν ουσιαστικά μόνοι τους, χωρίς τα πολύτιμα τραπεζικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, προσπαθώντας πρώτα να επιβιώσουν και κατόπιν να εξελιχθούν, όπως επιτάσσει η σύγχρονη οικονομία.
Οι τραπεζικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι του 2015, οι ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές, η εποπτεία που εφαρμόζουν στην οικονομία μας, έχουν και ως αποτέλεσμα ένα τραπεζικό σύστημα που ουσιαστικά υπολειτουργεί, που έχει περιορισμένες δυνατότητες και ελάχιστα περιθώρια άμεσων πρωτοβουλιών, άρα και μικρότερη παρεμβατικότητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα, οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, στοχεύουν άμεσα στην άντληση εσόδων. Οι επιβαρύνσεις σε φόρους και εισφορές είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικές.
Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι. Κλείσιμο επιχειρήσεων, διακοπή λειτουργίας πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δραματική αύξηση της ανεργίας, μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει καθηλωθεί σε μία μέγγενη που σφίγγει όλο και πιο πολύ, πνίγεται σε ένα σπιράλ θανάτου, καθώς από την μία πλευρά απαιτούνται συνεχώς νέες υποχρεώσεις και από την άλλη δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα όπλο σε αυτό τον άνισο, όπως εξελίσσεται, αγώνα.
Πλούτο παράγουν μόνο οι επιχειρήσεις.
Το 85% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζονται κυρίως σε ΜΜΕ.
Χρειάζεται λοιπόν εδώ και τώρα ένας δραστικός επανακαθορισμός της δράσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλοι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες θέλουμε τις τράπεζες σύμμαχο μας, να σταθούν δίπλα μας, αρωγοί στις προσπάθειες μας και αντιλαμβανόμενες πλήρως την ανάγκη εφαρμογής του ουσιαστικού τους ρόλου. Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα που δείχνουν ότι ορισμένες φορές έχουν ευθύνη και σε στρεβλώσεις που έχουν προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες σε αγορά και οικονομία. Να είναι τράπεζες ανάπτυξης, όπως λειτουργούν και στο εξωτερικό.
Πως θα μπορέσει σήμερα να χρηματοδοτηθεί μία καινοτόμος ιδέα την οποία μπορεί να έχετε και κάποιοι από εσάς και που εφόσον εφαρμοστεί μπορεί να σημειώσει επιτυχία, αποτελώντας έτσι έναν έστω και μικρό πυλώνα ανάπτυξης; Χωρίς την συνεργασία με τις τράπεζες, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, απαιτείται η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή η στήριξη, αυτή η ενίσχυση, θα έρθει κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Δείτε λίγο τι γίνεται σε άλλες οικονομίες, για παράδειγμα στην κραταιά γερμανική. Εκατοντάδες τράπεζες στηρίζουν επιχειρηματικές δράσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες, δίνουν μία δυναμική στην επιχειρηματικότητα της χώρας τους που αμέσως αποκτά προστιθέμενη αξία και συμβάλει στην αύξηση των δεικτών της συγκεκριμένης οικονομίας.
Στόχος λοιπόν, σε μεγέθη βέβαια που έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, είναι να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας. Να μη δούμε να στήνεται ένα τραπεζικό καρτέλ, αλλά ένα τραπεζικό σύστημα που θα στέκεται σε στέρεες βάσεις και που θα αποτελέσει τον νούμερο ένα παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας μας. Προς όφελος βέβαια της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, της ίδιας της χώρας. Άρα η απάντηση στο ερώτημα που έχουμε όλοι, αν μπορεί να γίνει σήμερα η υπέρβαση στον χρηματοοικονομικό τομέα και ειδικά στον τραπεζικό, είναι ανεπιφύλακτα θετική. Εφόσον όμως υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
Πρώτη από όλες, η άρση των capital controls. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κάτω από τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Δυστυχώς τις παρενέργειες αυτής της σαφέστατα αρνητικής εξέλιξης θα τις βλέπουμε μπροστά μας για αρκετά χρόνια. Επειδή όμως δεν επιτρέπεται να μένουμε στο παρελθόν, αν υπάρξει σχετικά γρήγορα η άρση των περιορισμών, τότε θα μπορούμε να μιλάμε με περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Θα δοθεί πολύτιμη ανάσα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα αλλάξει το κλίμα και μαζί με αυτό και η ψυχολογία που όπως προφανώς έχετε μάθει στα πανεπιστημιακά έδρανα, παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία μίας οικονομίας.
Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς προσδοκούμε άμεσα και την οριστική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ήδη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και τροχοπέδη για την προσπάθεια μίας αναπτυξιακής πορείας. Εάν η Πολιτεία σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες, κινηθεί ρεαλιστικά προσβλέποντας σε μία λύση που θα προκρίνει την επιβίωση επιχειρήσεων με σαφές πλάνο βιωσιμότητας και όχι την καταστροφή όλων όσων έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα καθοριστικό βήμα προόδου.
Ελπίζω να μην επικρατήσουν οι πιέσεις καιροσκόπων και ξένων funds που εποφθαλμιούν την περιουσία ανθρώπων που βρέθηκαν σε δεινή θέση εξαιτίας της κρίσης. Αν μεταξύ των δανειοληπτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, υπάρχουν και κάποιοι αετονύχηδες που φρόντισαν να εκμεταλευθούν την κατάσταση για να επωφεληθούν από τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια», ας τους εντοπίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πολιτείας και τραπεζών και ας επωμιστούν τις συνέπειες. Μην καούν όμως μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δώσαμε από την πρώτη στιγμή μεγάλη βαρύτητα στη λεγόμενη Δεύτερη Ευκαιρία. Ακριβώς για να προστατευθούν – στο μέτρο του δυνατού- όλοι εκείνοι που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής πίεσης.
Άρα οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις υιοθετηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη, θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση των όσων προανέφερα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα που απατείται σε κάθε περίοδο κρίσης, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τον Έλληνα καταθέτη πίσω στα τραπεζικά γκισέ για την επιστροφή των καταθέσεων του. Άρα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία σήμερα εμφανίζεται αισθητά αποδυναμωμένη.
Θα επιμείνω στην άποψη μου. Με τις τράπεζες ως σύμμαχο και συνεργάτη, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα. Ειδικά οι μικρομεσαίες μπορούν να αποτελέσουν τον μπροστάρη της ελληνικής οικονομίας σε μία πορεία εξόδου από την κρίση, προσφέροντας άμεσα νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.
Και εσείς θα έχετε δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις σας εντός της χώρας και όχι μακριά από αυτήν. Γιατί πλέον θα υπάρχουν ευκαιρίες, προοπτικές. Ξέρουμε όλοι πόσο έχετε κοπιάσει για να αποκτήσετε τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μία ελπιδοφόρα καριέρα. Με τις ελληνικές επιχειρήσεις κραταιές και με δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης, είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται άλλα δεδομένα και για το δικό σας μέλλον. Συγχωρήστε μου τον προσωπικό τόνο, όμως ξέρω πολύ καλά τα άγχη και τις αγωνίες σας. Βλέπετε, ο γιός μου μόλις ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και ήδη μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία και η κόρη μου ετοιμάζεται για αυτές. Και σε καμία περίπτωση δε θέλω να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου πρόσωπα, επειδή δεν θα υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης στην Ελλάδα.
Μπορούμε να αποτρέψουμε λοιπόν την εξαγωγή του καλύτερου έμψυχου δυναμικού μας, αρκεί να υπάρχει διάθεση συνεργασίας, ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμός. Να είστε όλοι καλά και κυρίως να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας και τη δίψα σας για μάθηση και δημιουργία. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για να την πάτε εσείς πιο ψηλά.
Παρατηρήσεις:
Το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ παίρνει το 93% του πλούτου
Το γάλα και οι ημέρες διάρκειας
Οι επιχειρήσεις φαντάσματα / ζόμπι
Το 45% των επιχειρήσεων πληρώνουν φόρους και εισφορές
Πηγή Tromaktiko
Στην ημερίδα πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με θέμα: «Η πιστωτική ασφυξία των ΜμΕ: Μπορεί να είναι αναστρέψιμη;»..
Το θέμα της χρηματοδοτικής ασφυξίας των επιχειρήσεων είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο εντάθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιβολή των capital controls. Η ασφυξία αυτή έδωσε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις ξένες πολυεθνικές να αλώσου την αγορά και να καταβυθίσουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κυρίως των μικρών.
Το ΕΕΑ από την αρχή της κρίσης έχει αναδείξει την επίλυση του προβλήματος ως πρώτη προτεραιότητα για την αναθέρμανση της αγοράς, χωρίς μέχρι τώρα να πετύχει την αναστροφή των πολιτικών χρηματοδότησης.
Η ομιλία του κ. Χατζηθεοδοσίου έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ σε αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση. Αποτελεί πρόκληση για μένα η παρουσία μου εδώ, σε αυτό το βήμα, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον, γιατί θα αναφερθώ σε ένα θέμα που σήμερα απασχολεί το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας, δηλαδή στο ρόλο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας επιχειρηματίας –ειδικά ο μικρομεσαίος- συνδυαζόμενα με τον τραπεζικό τομέα. Δεύτερον και κυριότερο, επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω στους εκπροσώπους της νέας γενιάς, η οποία και θα κληθεί σε λίγο να κρατήσει το μέλλον της χώρας στα χέρια της. Εσείς είστε που θα αναλάβετε να χτίσετε μία υγιέστερη οικονομία, εσείς είστε που αγωνιάτε για την επαγγελματική σας εξέλιξη, σε μία εποχή που όλα φαίνεται να έχουν καταρρεύσει. Από τη δική σας γενιά πολλοί εκπρόσωποι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, εσείς πρέπει να γνωρίζετε με ακρίβεια και λεπτομέρειες τα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Ας μπω όμως αναλυτικότερα στο θέμα της σημερινής ημερίδας. Όλοι εμείς οι άνθρωποι της αγοράς συζητάμε και αναδεικνύουμε συνεχώς τις καταστροφικές συνέπειες που έχει επιφέρει η παρατεταμένη κρίση στην ελληνική οικονομία. Κοινό σημείο όλων μας, η ανάγκη για άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι η στενή συνεργασία επιχειρήσεων και τραπεζών. Σε κανένα μέρος του κόσμου, σε καμία χρονική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας, δεν υπήρξε αναπτυξιακή πορεία χωρίς εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Αυτή δεν είναι μία απλή διαπίστωση, αλλά ένα γεγονός κομβικής σημασίας. Και βέβαια γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη, όταν μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την ώρα λοιπόν που οι επαγγελματίες σε άλλα προηγμένα κράτη στηρίζονται κατά 75% στην συνεργασία τους με τις τράπεζες, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα της κρίσης φτάνει μόλις το 5%. Δηλαδή οι Έλληνες επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, παλεύουν ουσιαστικά μόνοι τους, χωρίς τα πολύτιμα τραπεζικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, προσπαθώντας πρώτα να επιβιώσουν και κατόπιν να εξελιχθούν, όπως επιτάσσει η σύγχρονη οικονομία.
Οι τραπεζικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι του 2015, οι ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές, η εποπτεία που εφαρμόζουν στην οικονομία μας, έχουν και ως αποτέλεσμα ένα τραπεζικό σύστημα που ουσιαστικά υπολειτουργεί, που έχει περιορισμένες δυνατότητες και ελάχιστα περιθώρια άμεσων πρωτοβουλιών, άρα και μικρότερη παρεμβατικότητα στην προσπάθεια επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας μας. Την ίδια ώρα, οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, στοχεύουν άμεσα στην άντληση εσόδων. Οι επιβαρύνσεις σε φόρους και εισφορές είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικές.
Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι. Κλείσιμο επιχειρήσεων, διακοπή λειτουργίας πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δραματική αύξηση της ανεργίας, μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει καθηλωθεί σε μία μέγγενη που σφίγγει όλο και πιο πολύ, πνίγεται σε ένα σπιράλ θανάτου, καθώς από την μία πλευρά απαιτούνται συνεχώς νέες υποχρεώσεις και από την άλλη δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα όπλο σε αυτό τον άνισο, όπως εξελίσσεται, αγώνα.
Πλούτο παράγουν μόνο οι επιχειρήσεις.
Το 85% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζονται κυρίως σε ΜΜΕ.
Χρειάζεται λοιπόν εδώ και τώρα ένας δραστικός επανακαθορισμός της δράσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλοι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες θέλουμε τις τράπεζες σύμμαχο μας, να σταθούν δίπλα μας, αρωγοί στις προσπάθειες μας και αντιλαμβανόμενες πλήρως την ανάγκη εφαρμογής του ουσιαστικού τους ρόλου. Γιατί υπάρχουν και παραδείγματα που δείχνουν ότι ορισμένες φορές έχουν ευθύνη και σε στρεβλώσεις που έχουν προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες σε αγορά και οικονομία. Να είναι τράπεζες ανάπτυξης, όπως λειτουργούν και στο εξωτερικό.
Πως θα μπορέσει σήμερα να χρηματοδοτηθεί μία καινοτόμος ιδέα την οποία μπορεί να έχετε και κάποιοι από εσάς και που εφόσον εφαρμοστεί μπορεί να σημειώσει επιτυχία, αποτελώντας έτσι έναν έστω και μικρό πυλώνα ανάπτυξης; Χωρίς την συνεργασία με τις τράπεζες, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, απαιτείται η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτή η στήριξη, αυτή η ενίσχυση, θα έρθει κυρίως από τον τραπεζικό τομέα. Δείτε λίγο τι γίνεται σε άλλες οικονομίες, για παράδειγμα στην κραταιά γερμανική. Εκατοντάδες τράπεζες στηρίζουν επιχειρηματικές δράσεις, καινοτόμες πρωτοβουλίες, δίνουν μία δυναμική στην επιχειρηματικότητα της χώρας τους που αμέσως αποκτά προστιθέμενη αξία και συμβάλει στην αύξηση των δεικτών της συγκεκριμένης οικονομίας.
Στόχος λοιπόν, σε μεγέθη βέβαια που έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, είναι να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας. Να μη δούμε να στήνεται ένα τραπεζικό καρτέλ, αλλά ένα τραπεζικό σύστημα που θα στέκεται σε στέρεες βάσεις και που θα αποτελέσει τον νούμερο ένα παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας μας. Προς όφελος βέβαια της κοινωνίας, των επιχειρήσεων, της ίδιας της χώρας. Άρα η απάντηση στο ερώτημα που έχουμε όλοι, αν μπορεί να γίνει σήμερα η υπέρβαση στον χρηματοοικονομικό τομέα και ειδικά στον τραπεζικό, είναι ανεπιφύλακτα θετική. Εφόσον όμως υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
Πρώτη από όλες, η άρση των capital controls. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν κάτω από τόσο ασφυκτικές πιέσεις. Δυστυχώς τις παρενέργειες αυτής της σαφέστατα αρνητικής εξέλιξης θα τις βλέπουμε μπροστά μας για αρκετά χρόνια. Επειδή όμως δεν επιτρέπεται να μένουμε στο παρελθόν, αν υπάρξει σχετικά γρήγορα η άρση των περιορισμών, τότε θα μπορούμε να μιλάμε με περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Θα δοθεί πολύτιμη ανάσα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα αλλάξει το κλίμα και μαζί με αυτό και η ψυχολογία που όπως προφανώς έχετε μάθει στα πανεπιστημιακά έδρανα, παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία μίας οικονομίας.
Εμείς οι άνθρωποι της αγοράς προσδοκούμε άμεσα και την οριστική διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ήδη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και τροχοπέδη για την προσπάθεια μίας αναπτυξιακής πορείας. Εάν η Πολιτεία σε συνεργασία πάντα με τις τράπεζες, κινηθεί ρεαλιστικά προσβλέποντας σε μία λύση που θα προκρίνει την επιβίωση επιχειρήσεων με σαφές πλάνο βιωσιμότητας και όχι την καταστροφή όλων όσων έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα καθοριστικό βήμα προόδου.
Ελπίζω να μην επικρατήσουν οι πιέσεις καιροσκόπων και ξένων funds που εποφθαλμιούν την περιουσία ανθρώπων που βρέθηκαν σε δεινή θέση εξαιτίας της κρίσης. Αν μεταξύ των δανειοληπτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, υπάρχουν και κάποιοι αετονύχηδες που φρόντισαν να εκμεταλευθούν την κατάσταση για να επωφεληθούν από τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια», ας τους εντοπίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πολιτείας και τραπεζών και ας επωμιστούν τις συνέπειες. Μην καούν όμως μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δώσαμε από την πρώτη στιγμή μεγάλη βαρύτητα στη λεγόμενη Δεύτερη Ευκαιρία. Ακριβώς για να προστατευθούν – στο μέτρο του δυνατού- όλοι εκείνοι που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής πίεσης.
Άρα οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις υιοθετηθούν και εφαρμοστούν στην πράξη, θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις. Η υλοποίηση των όσων προανέφερα σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα που απατείται σε κάθε περίοδο κρίσης, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τον Έλληνα καταθέτη πίσω στα τραπεζικά γκισέ για την επιστροφή των καταθέσεων του. Άρα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία σήμερα εμφανίζεται αισθητά αποδυναμωμένη.
Θα επιμείνω στην άποψη μου. Με τις τράπεζες ως σύμμαχο και συνεργάτη, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θαύματα. Ειδικά οι μικρομεσαίες μπορούν να αποτελέσουν τον μπροστάρη της ελληνικής οικονομίας σε μία πορεία εξόδου από την κρίση, προσφέροντας άμεσα νέες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.
Και εσείς θα έχετε δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις σας εντός της χώρας και όχι μακριά από αυτήν. Γιατί πλέον θα υπάρχουν ευκαιρίες, προοπτικές. Ξέρουμε όλοι πόσο έχετε κοπιάσει για να αποκτήσετε τα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για μία ελπιδοφόρα καριέρα. Με τις ελληνικές επιχειρήσεις κραταιές και με δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης, είναι βέβαιο ότι δημιουργούνται άλλα δεδομένα και για το δικό σας μέλλον. Συγχωρήστε μου τον προσωπικό τόνο, όμως ξέρω πολύ καλά τα άγχη και τις αγωνίες σας. Βλέπετε, ο γιός μου μόλις ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και ήδη μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία και η κόρη μου ετοιμάζεται για αυτές. Και σε καμία περίπτωση δε θέλω να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου πρόσωπα, επειδή δεν θα υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης στην Ελλάδα.
Μπορούμε να αποτρέψουμε λοιπόν την εξαγωγή του καλύτερου έμψυχου δυναμικού μας, αρκεί να υπάρχει διάθεση συνεργασίας, ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμός. Να είστε όλοι καλά και κυρίως να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας και τη δίψα σας για μάθηση και δημιουργία. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για να την πάτε εσείς πιο ψηλά.
Παρατηρήσεις:
Το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ παίρνει το 93% του πλούτου
Το γάλα και οι ημέρες διάρκειας
Οι επιχειρήσεις φαντάσματα / ζόμπι
Το 45% των επιχειρήσεων πληρώνουν φόρους και εισφορές
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στις ομορφιές του ο Μπραντ Πιτ μετά τον χωρισμό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ