2016-11-22 17:40:18
Φωτογραφία για «Βουτιά» στα ελληνικά deals το πρώτο εξάμηνο
Στα 14,1 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η αγορά των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στο ...πρώτο εξάμηνο του 2016, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την οριακή αύξηση του αριθμού των συμφωνιών κατά 1,2%.

Αυτό προκύπτει από την τακτική έρευνα της ΕΥ, MandA Barometer H1 2016: Central and Southeast Europe, η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία).

Η Τσεχία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό (194) και τη μεγαλύτερη αξία (4,9 δισ. δολάρια) συμφωνιών, ακολουθούμενη από την Τουρκία, με 133 συμφωνίες αξίας 3,5 δισ. δολαρίων. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Πολωνία, με 121 συμφωνίες, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων.

Η Τσεχία ήταν, επίσης, μία από τις ελάχιστες χώρες της περιοχής όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση, τόσο του αριθμού (98%), όσο και της αξίας (74,1%) των Σ και Ε, επηρεάζοντας θετικά και τα συγκεντρωτικά στοιχεία της περιοχής.


Οι ενδοσυνοριακές συναλλαγές κυριάρχησαν

Αυξημένο για ακόμα μία φορά ήταν το ποσοστό των ενδοσυνοριακών συναλλαγών, το οποίο άγγιξε το 57%, έναντι 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι συναλλαγές από επενδυτές του εξωτερικού διαμορφώθηκαν στο 32%, ενώ μόλις το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τα υψηλότερα ποσοστά ενδοσυνοριακών συναλλαγών καταγράφηκαν στην Τσεχία (73%) και την Ελλάδα (70%), ενώ η Τουρκία σημείωσε το μεγαλύτερο αριθμό εξερχόμενων συμφωνιών (23). Παράλληλα, υψηλά ποσοστά αναλογικού μεριδίου εξερχόμενων συμφωνιών καταγράφηκαν από τη Σλοβακία (39%) και τη Σλοβενία (22%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσέλκυσαν η Κροατία (64%) και η Ρουμανία (61%), ενώ οι πιο δραστήριοι επενδυτές στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν οι ΗΠΑ με 30 συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία (22), η Γαλλία (14) και η Ιταλία (10).

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ και Ε έφθασε το 78% στην περιοχή, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (93%), την Πολωνία (86%), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (82%).Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στην Ελλάδα (40% της αγοράς), την Ουγγαρία (39%) και τη Σερβία (33%).

Οι πιο δραστήριοι κλάδοι με βάση τον αριθμό των Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν η πληροφορική (121 συμφωνίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 18% του συνόλου), η παραγωγή/μεταποίηση (75 συμφωνίες - 11%) και η παροχή υπηρεσιών (62 συμφωνίες - 9%). Με βάση τη μέση εκτιμώμενη αξία των συμφωνιών, η μεγαλύτερη δραστηριότητα καταγράφηκε στους κλάδους της ψυχαγωγίας (140,8 εκατ. δολάρια), το real estate (78,5 εκατ. δολ.) και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου (49,6 εκατ. δολ.).

Οι τρεις μεγαλύτερες συμφωνίες στο διάστημα αυτό ήταν η εξαγορά της Τουρκικής Mars Entertainment Group από τη Νοτιοκορεατική CJ-CGV και άλλους επενδυτές έναντι 687 εκατ. δολαρίων, της Πολωνικής Echo Prime Properties BV από τη Νοτιοαφρικανική Redefine Properties Ltd. έναντι 394,9 εκατ. δολαρίων και της επίσης Πολωνικής SMYK Sp. z.o.o. από τη Βρετανική Bridgepoint Capital Group Ltd. έναντι 264,1 εκατ. δολαρίων.

Μειωμένη η δραστηριότητα Σ&Ε στην Ελλάδα

Μόλις 10 Σ&Ε πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 συμφωνιών αξίας 1,6 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας μείωση κατά 50% και 87,5% αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το σύνολο των ετών 2014 και 2015 ήταν 22 συμφωνίες αξίας 1,33 δισ. δολαρίων και 28 συμφωνίες αξίας 1,77 δισ. δολαρίων.

Από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στη χώρα μας, οι επτά ήταν ενδοσυνοριακές, οι δυο προήλθαν από επενδυτές του εξωτερικού, και, πιο συγκεκριμένα, από τις ΗΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκε μόνο μία εξερχόμενη συναλλαγή. Καμία από τις συμφωνίες αυτές δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων συμφωνιών που καταγράφηκαν στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι οι πιο δραστήριοι κλάδοι στις Σ και Ε στη χώρα μας ήταν των τροφίμων και ποτών και του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, επισημαίνει: «Η δραστηριότητα Σ και Ε παρουσιάζει μία κάμψη σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη χώρα μας, τόσο σε αξία, όσο και σε αριθμό συναλλαγών, μετά την αύξηση που καταγράφηκε το 2015, είναι μάλλον ενδεικτική του κλίματος της ελληνικής οικονομίας και της οπτικής των επενδυτών κατά τη διάρκεια του 2015. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των Σ&Ε που πραγματοποιήθηκαν ήταν ενδοσυνοριακές. Όμως, οι επενδύσεις από το εξωτερικό και κυρίως μέσω Σ&Ε, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στις προοπτικές βελτίωσης του τοπίου των Σ&Ε στη χώρα μας, ο κ. Ιωσηφίδης τονίζει: «Για να γίνει η Ελλάδα ξανά ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, θα πρέπει να γίνουν κατ' ελάχιστο ορισμένα βήματα, όπως η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η σταδιακή δημιουργία ενός περιβάλλοντος αξιοπιστίας και σταθερότητας και η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Προσδοκούμε ότι αυτή η κατάσταση σταδιακά θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξουν άμεσα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, θα έχουμε μία προοδευτική αύξηση των επενδύσεων μέσω Σ&Ε και της αναμενόμενης συγκέντρωσης σε κλάδους υπό αναδιάρθρωση, τόσο σε ενδοσυνοριακό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο τα επόμενα χρόνια».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ