2016-11-23 08:33:11
Φωτογραφία για Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β: Τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης
Αποτελεσματικό κρίνεται το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, σύμφωνα με μελέτη, η οποία βασίστηκε στη συστηματική χορήγησή του στη Βρετανία και δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Η μελέτη, παρέχει τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της  οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet (27/10).

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο -χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, παρουσιάζοντας υψηλά ποσοστά χορήγησης.

Ειδικότερα, πάνω από το 90% από τα τουλάχιστον 600.000 βρέφη, ηλικίας 0-1 έτους, που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις.

Τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής του προγράμματος, τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου 82,9% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του  εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.


Τον Ιούνιο του 2016, τα καταγεγραμμένα  περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό, σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.

Ο εθνικός μηχανισμός επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την  μακροπρόθεσμη επίπτωση του προγράμματος.

«Το υψηλό ποσοστό χορήγησης αντικατοπτρίζει τη δημόσια ζήτηση και αποδοχή του νέου εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β», τονίζουν οι συγγραφείς. «Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα».

Τι γίνεται στη χώρα μας

Στην Ελλάδα το εμβόλιο δεν εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το επιχείρημα ότι η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή.

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν οι παιδίατροι της χώρας, οι οποίοι θεωρούν αναγκαία την ένταξή του στο Πρόγραμμα, έτσι ώστε να αποζημιώνεται, τουλάχιστον για τα παιδιά υψηλού κινδύνου (κάτω του έτους). Το κόστος του εμβολίου είναι περίπου 100 ευρώ για κάθε δόση. Τα νεογνά (

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, στην Ελλάδα καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο, 60 κρούσματα και 5  θάνατοι παιδιών από τη νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) το χρόνο,   ενώ 7-8 παιδιά θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές).

Τον τελευταίο μήνα έχει καταγραφεί ένα κρούσμα της νόσου στην Αττική και τρία στην Κρήτη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ