2016-11-26 20:18:11
Φωτογραφία για Νάξος: Εντόπισαν τον άνδρα που παγίδευε-κακοποιούσε πουλιά με ξόβεργες & δίχτυα σε καταφύγιο άγρια ζωής [video]
Μετά από καταγγελία που έκανε στον σύλλογο «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» κάτοικος του νησιού εντοπίστηκε σήμερα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλυκής ο άνδρας ο οποίος κυνηγούσε παρανόμως, παγίδευε και κακοποιούσε με δίχτυα και ξόβεργες άγρια πουλιά.

Τον δράστη έπιασε επ’ αυτοφώρω δασοφύλακας και τον οδήγησε στο Δασονομείο Νάξου ενώ κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του και απελευθερώθηκαν τα 32 πτηνά που κρατούσε σε κλουβιά όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr ο Γιάννης Ορφανός, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου. Στη φύση ελεύθερες επέστρεψαν οι καρδερίνες, οι φλώροι, οι σπίνοι, τα λούγαρα, και ο κοκκοθραύστης.

Ο πουλοπιάστης παραμονεύει και τραβάει το σχοινί μόλις τα πουλιά κάτσουν στο έδαφος για να τραφούν.

Ο δράστης, παρά το γεγονός ότι η αιχμαλωσία άγριων πτηνών διώκεται βάσει του Δασικού Κώδικα και η κακοποίηση βάσει του 4039/2012 εντούτοις, δεν συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία και δράστης όσο και οι εκπρόσωποι του συλλόγου θα παραστούν στο Δασονομείο τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου για τα περαιτέρω.


Οι φωτογραφίες δείχνουν τον εξοπλισμό του πουλοπιάστη, αποδεικνύουν τον «επαγγελματισμό» του, καθώς προφανώς δεν παγιδεύει και δεν κακοποιεί άγρια πουλιά για πρώτη φορά… Όπως θα δείτε και στο βίντεο δύο από τα πουλάκια τα είχε δέσει με σχοινί για να κοπιανούνται ώστε να προσελκύουν άλλα είδη στο σημείο όπου ο βασανιστής τους είχε αφήσει σκόπιμα τροφή και νερό κοντά στα δίχτυα. Ο σύλλογος «Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου» στην ανακοίνωση του επισημαίνει: «Καθήκον όλων μας, η προστασία και η διαφύλαξη της άγριας ζωής του τόπου μας, από την ασυνειδησία κάποιων».

Μια «παραδοσιακή» μέθοδος κακοποίησης πουλιών...

Η μέθοδος παγίδευσης που χρησιμοποιούν οι πουλοπιάστες στις Κυκλάδες και αλλού ονομάζεται «άρα» ή «λίμνες». Επί της ουσίας αφού εκχερσώσουν, ισιώσουν και αφαιρέσουν τα χόρτα από μια δασική ή γεωργική έκταση (δημόσια ή ιδιωτική) ετοιμάζουν την παγίδα. Χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και ισχυρά ζιζανιοκτόνα ώστε να μην ξαναφυτρώσουν εκεί αγριόχορτα. Μεταφέρουν στο σημείο που έχουν επιλέξει και αποψιλώσει ταψιά για να βάλουν νερό και σπόρους.

Εκεί φτιάχνουν έναν θάμνο από ξύλα και κλαριά – όπως φαίνεται στις φωτογραφίες – στη συνέχεια τοποθετούν τα ταψιά με το νερό και τους σπόρους και κάποιο κλαρί ή γαϊδουράγκαθο. Μόλις τα εξαντλημένα πουλιά τα οποία ταξιδεύουν επί ώρες,  δουν τους σπόρους και το νερό κατεβαίνουν για να τραφούν και να ξεδιψάσουν.

Οι πουλοπιάστες τριγύρω από την παγίδα τοποθετούν ζωντανά  πουλιά κράχτες πάνω σε παλούκια. Αυτά είναι είτε πτηνά σε κλουβιά, είτε πουλιά δεμένα από το πόδι σε πασσάλους, ώστε να πεταρίζουν κιόλας για να δείχνει πιο φυσικό το περιβάλλον της παγίδας. Πάνω από αυτό το σύμπλεγμα έχουν τοποθετήσει προσεχτικά ένα δίχτυ. Οι πουλοπιάστες - που συνήθως βρίσκονται κρυμμένοι σε απόσταση 30 έως 40 μέτρων από το πεδίο - με νήμα τραβούν το δίχτυ μόλις το κοπάδι κατέβει για να φάει.

Έτσι εγκλωβίζουν σμήνη πουλιών. Επί τόπου ξεδιαλέγουν ό,τι σκοπεύουν να κρατήσουν για αναπαραγωγή και αιχμαλωσία σε κλουβί και σκοτώνουν χτυπώντας στο κεφάλι μ’ ένα ξύλο ό,τι πρόκειται να καταλήξει σε ταβέρνες για «μερακλήδες» ή στη δική τους κατσαρόλα.

Φεύγοντας αφού αρπάξουν αυτό που θέλουν αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, ζιζανιοκτόνα και φυσικά τον εξοπλισμό που θα τους χρειαστεί για να επαναλάβουν την παγίδευση δηλαδή τα μπιτόνια με το νερό, τα δηλητήρια με τα οποία θα ξαναψεκάσουν, τις καρέκλες που κάθονται κ.ά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικερδή παράνομη δραστηριότητα. Κανονικό παράνομο εμπόριο.

Αυτή την παράνομη μέθοδο εξόντωσης οι κυνηγοί συνεχίζουν να την εφαρμόζουν θεωρώντας ότι τους συνδέει με το παρελθόν του τόπου τους, με το πώς «διασκέδαζαν» οι παλιοί, επειδή η παράδοση το απαιτεί. Οι παλιοί πράγματι συνήθισαν έτσι να εξασφαλίζουν μέρος της τροφής τους ειδικά τις εποχές που οι Κυκλάδες ήταν νησιά των οποίων οι κάτοικοι ζούσαν εξαιρετικά πολύ φτωχικά.
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ