2016-11-29 10:14:11
Φωτογραφία για Ανατροπές στη φαρμακευτική πολιτική
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη φαρμακευτική αγορά εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι αλλαγές που προωθεί η Αριστοτέλους, όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ.

Στο ραντεβού της Δευτέρας, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, κατέστη σαφές πως το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής, εισάγοντας ταχύτατα τα πρώτα μέτρα και δρομολογώντας σειρά αλλαγών, το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πλαίσιο των νέων μέτρων, στα οποία πρωταγωνιστούν οι προτάσεις Μπερσίμη (εδώ), φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Αριστοτέλους και του κλιμακίου των Θεσμών. Έτσι, οι ελπίδες του κλάδου για βελτίωση των σχεδιαζόμενων πολιτικών μετατίθενται τώρα στις συναντήσεις, σήμερα και αύριο, των επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των Θεσμών.


Βασικό “αγκάθι” αποτελούν τα εμπόδια που ετοιμάζονται να μπουν στην είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν επιχειρηματικά και τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ωστόσο, δεν συμμετείχε στη συνάντηση, παρά τις αρχικές πληροφορίες.

Τα πρώτα μέτρα

Οι πρώτες άμεσες αλλαγές, που έχουν, λίγο-πολύ, κλειδώσει, έχουν λάβει τη μορφή που περιέγραψε πρόσφατα το Virus (εδώ). Στα μέτρα, που είναι αποφασισμένη να λάβει η Αριστοτέλους, μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” προκαλεί στην αγορά η επιβολή επιπλέον υποχρεωτικής έκπτωσης εισόδου για τα νέα φάρμακα, η οποία δεν αποκλείεται να φθάσει έως και το 25%.

Επιπλέον, αυτό το entry fee θα πρέπει να καταβάλεται για 3 έτη, σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Εν ολίγοις, ένα νέο φάρμακο θα τιμολογείται βάσει του μ.ο. των 3 χαμηλοτέρων τιμών στην ΕΕ, ποσό το οποίο θα μειώνεται κατά ακόμη 25%, χωρίς να συνυπολογίζονται και όλα τα υπόλοιπα.

Είναι σαφές πως με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που θα πλήξει σημαντικά τη βιωσιμότητα των εταιριών, θέτωντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και οδηγώντας επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, για να εισαχθεί ένα φάρμακο στην ελληνική αγορά και να φθάσει στον Έλληνα πολίτη θα πρέπει να αποζημιώνεται σε 14 χώρες, εκ των οποίων οι 7 να διαθέτουν Σύστημα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA).

Με ένα πολυώνυμο εκτιμάται ότι θα “λυθεί” και ο γρίφος της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, θα χρησιμοποιηθεί το rebate, ως συγκοινωνούν δοχείο του clawback, για να επιτευχθεί ο στόχος.

Στα μακρυπρόθεσμα μέτρα εντάσσονται οι εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, καθώς κΑΙ η Διαπραγμάτευση, ενώ εξετάζεται και η διαδικασία αποζημίωσης θεραπειών σε μηνιαία βάση.

Ακόμη, θα καθιερωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί σε κάποιες θεραπευτικές κατηγορίες (ICD10), ακόμη και για φάρμακα του Ν. 3816. Βασικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μέτρο θα αφορά τις τέσσερις πιο δαπανηρές κατηγορίες: διαβήτης, στατίνες, βιολογικοί παράγοντες (anti-TnF) και ογκολογικά.

Τιμολόγηση

Παράλληλα, άμεσα αναμένεται η έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εισαχθούν και πάλι “κόφτες στους κόφτες”, με στόχο την προστασία των τιμών των γενοσήμων από τις οριζόντιες πτώσεις που προέβλεπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αντί του 15% (εδώ), το “μαξιλάρι” για την προστασία από τους κόφτες θα διαμορφωθεί στο 10%. Παράλληλα, αν και η νομοθεσία προέβλεπε πως στην ανατιμολόγηση του δεύτερου εξαμήνου η μείωση θα εφαρμόζεται στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των 4 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αυτο θα αλλάξει, φθάνοντας στα 6 ευρώ.

Και τώρα τι;

Οι φαρμακευτικές εταιρίες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τις επιπλοκές που θα επιφέρουν τα παραπάνω μέτρα και κυρίως το entry fee και ο αριθμός των χωρών, για να εισπράξουν κατανόηση και μόνο, απο πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Σχετική ευελιξία, όμως, φαίνεται να υπάρχει μόνο στο ύψος του ποσοστού και στον αριθμό των χωρών, όχι στα μέτρα αυτά καθ’αυτά. Ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε, ωστόσο, τις εταιρίες να υποβάλουν γραπτώς τις προτάσεις τους, αν και κατέστη σαφές ότι σημαντικές αλλαγές μπορούν να προκύψουν μόνο από τις συναντήσεις των Βρυξελλών, καθώς τα χέρια της Αριστοτέλους φαίνεται να είναι δεμένα.

Πάντως, η Ομάδα Εργασίας για τον έλεγχο της Φαρμακευτικής Δαπάνης ολοκληρώνει τις εργασίες αυτού του κύκλου (καθως αποφασίστηκε να συνεχίσουν τα μέλη της να συναντώνται) την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται άμεσα να υποβάλλει το σχετικό πόρισμα, το οποίο σε συνδυασμό με τις προτάσεις του ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσουν τα συστατικά της νέας Φαρμακευτικής Πολιτικής.

Βέβαια, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πρακτικά δεν επιτυγχάνεται ένας βασικός στόχος, που θα διευκολυνε τον εξορθολογισμό της δαπάνης, ο περιορισμό της ζήτησης σε επίπεδο συνταγογράφησης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ