2016-12-03 01:44:10
Φωτογραφία για Πακέτο μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

"Πακέτο" μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό "κενό" εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα ή κάλυψη της απόστασης μέσα από το χρέος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

"Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο" που περιλαμβάνει μείωση αφορολογήτου στα 5000-6000 ευρώ και μείωση συντάξεων, τόνισαν.

Παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους για τη μείωση πλεονασμάτων το 2019-20 και εκτίμησαν ότι θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα όταν τελειώσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη το 2018.

Πολιτικές εξελίξεις

Κατέστησαν σαφές ότι "η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νομοθέτηση μέτρων τώρα", ούτε όμως και πολιτική συμφωνία από τώρα για μέτρα που θα ληφθούν το 2019. Έθεσαν, μάλιστα, και πολιτικό θέμα λέγοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση αφορολογήτου αλλά και ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουν από τώρα για το 2019, αφού είναι έτος εκλογών και τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.


Μίλησαν για συμβιβασμό που να μπορεί να συζητηθεί εάν είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και του ΔΝΤ, ο οποίο όμως θα περιέχει προσδιορισμό μέτρων αλλά όχι ποσοτικοποίηση τους.

Πιθανό νέο Eurogroup

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς το καλύτερο σενάριο για τη συνάντηση αυτής της Δευτέρας, είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία σε ποσοστό 95% με την Ελλάδα και οι διαφορές με το ΔΝΤ να είναι μεγαλύτερες. Σε αυτό το καλό σενάριο οι πηγές δίνουν πιθανότητα πάνω από 50% και εξηγούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα και να ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις με στόχο τη συνολική συμφωνία τον Ιανουάριο.

"Τίποτα δεν θα κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα", ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας για τη συνολική συμφωνία που απαιτείται. Μάλιστα, δεν απέκλεισαν να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. "Είναι πιο πολλοί οι παίκτες που θέλουν λύση, από αυτούς που δεν θέλουν", είπαν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας ότι σενάριο καθυστέρησης 6-7 μηνών δεν έχει λογική καθώς αλλάζει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης.

Παράθυρο ανακατανομής κοινωνικών δαπανών

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πιέσεις που δέχονται για μείωση συντάξεων από το ΔΝΤ, το οποίο τις θεωρεί υψηλές, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν, όχι τώρα, αλλά σε δύο χρόνια, να επανεξεταστεί το μείγμα και όχι το ύψος των κοινωνικών δαπανών με τη λογική ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, για παράδειγμα, στα παιδιά από ό,τι στους υπερήλικες.

Εργασιακό

Οι κυβερνητικές πηγές επέμεναν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το εργασιακό (συλλογικές συμβάσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ), ενώ χαρακτήρισαν "απαράδεκτη" την όποια προσπάθεια του ΔΝΤ και όχι μόνο να ξεπεραστεί αυτό το πλαίσιο. Η ελληνική γραμμή είναι ότι δεν μπορεί σε ένα κράτο-μέλος της ΕΕ να μην υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο. "Πίσω από αυτήν την κόκκινη γραμμή, δεν θα υποχωρήσουμε", τόνισαν.

Ανέφεραν εξάλλου ότι η επισκόπηση δαπανών (spending review) θα έχει δημοσιονομικό όφελος 500-700 εκατ. ευρώ έως και το 2018 και δεν προσμετράται προς το παρόν από τους Θεσμούς στους δημοσιονομικούς στόχους. Είπαν επίσης ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει περιοριστεί στα 100-150 εκατ. ευρώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ