2016-12-06 16:03:10
Φωτογραφία για Χωρίς προδιαγραφές στο φωτισμό δημόσιων κτιρίων Βαβέλ η εξοικονόμηση ενέργειας
Τα τελευταία χρόνια θα ακούτε συνέχεια τον όρο "εξοικονόμηση ενέργειας". Στην καθημερινότητα μας έχει ενταχθεί ακόμα και αν δεν είμαστε πολύ παρατηρητικοί. Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι όλο και λιγότερο ενεργοβόρες, τα συστήματα θέρμανσης-ψύξης επενδύουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας ενώ και ο φωτισμός είναι ένα πεδίο δόξης για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να περάσει επιτέλους η συνήθεια και να στραφεί ο καταναλωτής σε προϊόντα φωτισμού με πολύ χαμηλό ενεργειακό δείκτη.

Στα Δημόσια Κτίρια όμως τι κάνουμε; Δημιουργούμε συνθήκες εξοικονόμησης ενέργειας; Πόσες φορές δεν έχουμε δει κτίρια να έχουν αναμμένα όλα τα φώτα για όλη την ημέρα; πόσες φορές δεν έχουμε δει οδοφωτισμό να είναι ανοιχτός και την ημέρα; Πόσο κοστίζει αυτό και τι θα μπορούσε να γίνει για να μειώσουμε ένα κόστος που "τσούζει" στην τσέπη του Δημόσιου Τομέα;


Στα Νοσοκομεία βλέπουμε τεράστιους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούν νέας τεχνολογίας φωτισμό αλλά σε πολλές περιπτώσεις παλιά Νοσοκομεία διατηρούν τον ενεργοβόρο φωτισμό που "τρώει" τους μετρητές της ΔΕΗ. Το ίδιο συναντάμε σε εκατοντάδες σχολεία, κυβερνητικά κτίρια.

Πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινά από το πως είναι χτισμένο ένα δημόσιο κτίριο, πόσο παλιό είναι. Το βέβαιο είναι πως τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 2000 ο όρος "εξοικονόμηση ενέργειας" είναι τελείως άγνωστος. Ακόμα και οι πιο απλή λύση, η τοποθέτηση φωτισμού LED ξεκίνησε αρκετά αργά στη χώρα και μέχρι το 2010 η χρήση απλών λαμπών υδραργύρου, αλογόνου και φθορίου (οι γνωστές μακρόστενες λάμπες) ήταν δεδομένη.

Μέχρι και σήμερα συγκεκριμένες και υποχρεωτικές προδιαγραφές σε εθνικό επίπεδο δεν να υπάρχουν. Τώρα η προσπάθεια γίνεται από το ΚΑΠΕ για πανελλήνιες νόρμες για τον φωτισμό και ειδικά για τα δημόσια κτίρια αλλά και τον οδοφωτισμό. Επίσης και το ΤΕΕ έχει στόχο να δημιουργήσει μία τεχνική οδηγία στην περίπτωση του οδοφωτισμού.

Τι πρέπει να γίνει; "αλλαγή του ενεργοβόρου φωτισμού που ανάβει όλη μέρα, με νέο και επιπλέον έξυπνο σύστημα διαχείρισης φωτισμού στα κτίρια θα μείωνε δραματικά την κατανάλωση στα δημόσια κτίριο" αναφέρει στο ypodomes.com υψηλόβαθμο στέλεχος μίας από τις κυρίαρχες ελληνικές εταιρείες στο χώρο του φωτισμού.

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε άλματα στην τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο του φωτισμού που φτάνει το 80%. Αυτό σημαίνει ότι μόλις κάνεις αλλαγή σε λάμπες και ακόμα καλύτερα αν βάλεις ένα σύστημα διαχείρισης ή ακόμα και κάτι πιο απλό, ένα ανιχνευτή κίνησης, η διαφορά θα είναι μεγάλη και η απόσβεση ξεκινά από την πρώτη μέρα. Συνήθως σε μεγάλους και πολύ μεγάλους χώρους η συνολική απόσβεση κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 2 χρόνια εφόσον έχουμε επιλέξει ποιοτικό φωτισμό και όχι ότι βρούμε στην αγορά" καταλήγει ο ο ίδιος.

Βαδίζοντας σε μία εποχή όπου όλα είναι μετρήσιμα, ο φωτισμός δεν ξεφεύγει. Υπάρχουν οι π.χ. δείκτες φωτεινότητας CRI, όπου μετρούν το κατά πόσο ο φωτισμός σε ένα γραφειακό ή δημόσιο χώρο είναι συμβατός ή αν χρειάζεται ελάττωση ή ενίσχυση ανάλογα την ποσότητα του φυσικού φωτός που επιτρέπει η κατασκευή να "εισέλθει" στο εσωτερικό.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξοδευτούν περισσότερα από 200εκ.ευρώ σε Δήμους για τον οδοφωτισμό ενώ στο συνολικό Δημόσιο το ποσό αυτό θα φτάσει το εντυπωσιακό νούμερο των 700εκ.ευρώ.

Τι πρέπει να λοιπόν να γίνει; Με οργάνωση και προδιαγραφές θα μπει μία τάξη στο σημερινό "χάος του φωτισμού" προκειμένου οι διαγωνισμοί αλλαγής φωτισμού να έχουν νόημα και να μην θυμίζουν Βαβέλ με τον κάθε φορέα να επιλέγει πολλές φορές ακατάλληλο φωτισμό. Θα πρέπει δηλαδή καταρχάς να μετρηθούν τα ίδια τα κτίρια, να μπουν συγκεκριμένες νόρμες και προδιαγραφές ακόμα και στο θέμα της ποιότητας των λαμπτήρων ή των συστημάτων διαχείρισης και να μπει μία προτεραιότητα στο πως και που θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο φωτίζουμε ένα δημόσιο κτίριο, κάνοντας το φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Νοσοκομεία, Κυβερνητικά κτίρια, Στρατόπεδα, μεγάλοι συγκοινωνιακοί κόμβοι (λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί τρένων κλπ), σχολεία είναι στην πρώτη γραμμή καθώς εκεί συναντάμε και μεγάλου μεγέθους κτίρια, με πολύ κόσμο και λειτουργία πάνω από 10 ώρες την ημέρα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ