2012-05-19 01:48:04
Φωτογραφία για Πρέπει να επισκεπτόμαστε τα μουσεία για να βρούμε παρηγοριά
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Μουσείων η Αλεξάνδρα Χριστοπούλου, αρχαιολόγος και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μιλά για την κρίση και πως επηρεάζει την επίσκεψη στο μουσείο, για τα πρόσφατα περιστατικά κλοπής σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει το μουσείο στους επισκέπτες του.

Οι κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα έχουν πλήξει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Και από τουριστική άποψη;

Κρίνοντας από την προσέλευση επισκεπτών έχουμε μία μείωση αλλά και άλλοι τομείς της ζωής μας έχουν πληγεί από τις εξελίξεις στη χώρα. Επομένως το μουσείο που είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως είναι η υγεία και η παιδεία και η βιομηχανία και η απασχόληση, όταν υπάρχει γενικότερη κατάσταση κρίσης φυσικά επηρεάζει και τον πολιτισμό και κατ' επέκταση και το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γιατί θα συμβουλεύατε κάποιον να εξακολουθεί να πηγαίνει σε μουσεία;


Ακούστε σε περιόδους κρίσεων γενικώς και κυρίως οικονομικών κρίσεων, νομίζω ότι μία βόλτα στα μουσεία είναι θα έλεγα, γιατρικό. Υπάρχει μία φίλη μου, με αναπηρία, η οποία όποτε νιώθει στεναχωρημένη, κάνει μία επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αποκτά ξανά την αισιοδοξία της. Διότι, ειδικά στο μουσείο αυτό, μπαίνοντας μέσα, λέει, συνειδητοποιεί πόσο μικροί και ασήμαντοι είμαστε και ταυτόχρονα πόσο μεγάλοι, ως άνθρωποι, ως ανθρώπινο είδος που αξίζει τον κόπο να βλέπουμε απλώς το φως του ήλιου.

Πρέπει να επισκεπτόμαστε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία για να βρούμε παρηγοριά, να νιώσουμε αισιοδοξία και να βρούμε το "ανθρώπινο μέτρο μας"

Ο κάθε επισκέπτης έχει τις δικές του προσδοκίες, τη δική του ψυχοσύνθεση, τις δικές του καταβολές, τη δική του παράδοση.

Θα συμβούλευα τον επισκέπτη να ανοίξει την ψυχή του και όχι μόνο το μυαλό του, να μην πάρει μόνο την εκπαίδευση που προσφέρει ο αρχαίος πολιτισμός αλλά να εισπράξει και το ανθρώπινο μέτρο, την ανθρώπινη ομορφιά που μας χρειάζεται, να εισπράξει την ηρεμία, να εκπλαγεί από τις γνώσεις που είχαν πριν από 2.500 χρόνια, να προσεγγίσει τον αρχαίο κόσμο ανθρώπινα.

Σας έχουν θορυβήσει τα περιστατικά κλοπής σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως οι κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και την Αρχαία Ολυμπία;

Για αυτά τα περιστατικά μπορεί να μιλήσει και η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων. Το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο θέλω να πιστεύω πως είναι πολύ θωρακισμένο από τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις και βεβαίως εμείς φροντίζουμε για την ασφάλεια του μουσείου 24 ώρες το 24ωρο. Και μετά από αυτά τα περιστατικά υπάρχει και μέριμνα από το υπουργείο πολιτισμού, έγιναν σεμινάρια στους φύλακες, υπάρχει έντονη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για όλα αυτά τα θέματα.

Πως μπορεί να βελτιωθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο;

Παρ' όλες τις κρίσεις θα ήμουν αχάριστη να πω πως το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο πλήττεται ιδιαίτερα. Υπάρχει μείωση προσωπικού αλλά ποτέ το μουσείο δεν είναι άδειο. Όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία μας επισκέπτονται μαθητές. Η επισκεψιμότητα φτάνει τους 100.000 μαθητές το χρόνο. Το καλοκαίρι έχουμε τους τουρίστες. Στο μουσείο πέρσι το καλοκαίρι κάθε Παρασκευή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, η ΕΡΤ με τα μουσικά σύνολα, ενώ είχαμε και παραστάσεις δηλαδή κατά κάποιον τρόπο κάποιος φροντίζει για το εθνικό αρχαιολογικό μουσειο, για τον πολιτισμό, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και για τις δράσεις του πολιτισμού στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο και ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι.

Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσεων, σε ένα μουσείο που έχει 120 χρόνια ζωής. Το όνειρο και οι προοπτικές του μουσείου είναι να επεκταθεί, να μεγαλώσει και άλλο, να γίνει πιο σύγχρονο, να έχει αίθουσα προβολών, να έχει μεγάλα εστιατόρια, οι εκθέσεις να είναι πιο άνετες γιατί τώρα κάποιες συλλογές είναι λίγο "στριμωγμένες".

Είναι τελικά κλειστό επάγγελμα η αρχαιολογία;

Η αρχαιολογία, όπως έλεγε ένας συμφοιτητής μου, είναι ένα επάγγελμα που εντυπωσιάζει χωρίς να ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Είναι κλειστό επάγγελμα με την έννοια ότι δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση όπως έχουν τα άλλα επαγγέλματα. Εγώ πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι διότι η Ελλάδα είναι γεμάτη με αρχαιότητες και η προστασία τους είναι απαραίτητη, είναι η παράδοσή μας, είναι η ιστορία μας, είναι τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας και πρέπει να υπάρχουν αρχαιολόγοι για να τα προστατεύουν, να τα επιδεικνύουν, να τα παρουσιάζουν, να τα μελετούν, επομένως πρέπει να είναι επάγγελμα με μεγάλο αριθμό προσωπικού. Στην Ελλάδα το να είσαι αρχαιολόγος δεν είναι hobby, όπως είναι στη Βρετανία.

Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το "στολίδι" του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Το έκθεμα που θα συμβουλεύατε τους επισκέπτες να δουν πρώτα.

Ξέρετε τι μου κάνετε τώρα; Έχω 14 χρόνια στο εθνικό μουσείο και έτσι που με ρωτάτε για το στολίδι είναι σαν να ρωτάτε μία μάνα να ξεχωρίσει τα παιδιά της! Όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, ένα άγαλμα ακέραιο είναι εξαίρετο έκθεμα αλλά ένα όστρακο, ένα απλό κεραμίδι που βρίσκεται κάτω από ένα θεμέλιο μπορεί να έχει αξία μεγαλύτερη διότι μας δίνει στοιχεία που θέλουμε, για να ταυτίσουμε τον χώρο, για να τον χρονολογήσουμε, για να πούμε πράγματα για αυτόν. Επομένως για εμένα είναι όλα στολίδια.

Συμφωνείτε με την ενοικίαση αρχαιολογικών χώρων για διάφορες εκδηλώσεις; Υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται αυτό;

Συμφωνώ από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εκδήλωση περνάει από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ξέρουμε το θέμα της και αντίστοιχα αποφασίζει το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, φυσικά με αντίτιμο υπέρ του ταμείου αρχαιολογικών πόρων, προσφέρουμε το αίθριο για εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, για την παρουσίαση ενός βιβλίου, για μία εικαστική παρέμβαση. Βέβαια δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί σε έναν αρχαιολογικό χώρο μία επίδειξη μόδας για παράδειγμα! Εμείς δε νοικιάζουμε αίθουσες του μουσείου για εκδηλώσεις παρά μόνο για αυτές που έχουν σχέση με πολιτισμό.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις ειδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται τώρα στο μουσείο.

Αυτόν τον καιρό, έχουμε μία μεγάλη αρχαιολογική περιοδική έκθεση. Το μουσείο από το 2000, κάθε χρόνο έχει μία μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, πολλές φορές είχαμε και δύο και φέτος είναι η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός.

Παράλληλα έχουμε στο αίθριο του μουσείου μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "στάση μουσείο". Χτες εγκαινιάστηκε ένα έργο της εικαστικού Μαριάννα Στραπατσάκη, τα εγκαίνια ήταν αφιερωμένα στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Το Σεπτέμβριο θα έχουμε στο αίθριο μία έκθεση ακουαρέλας, της Όλγας Αναστασιάδου και γενικώς προσπαθούμε εκτός από τα κατ'εξοχήν αρχαιολογικά θέματα να έχουμε τέτοιες σύγχρονες εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας γιατί θέλουμε το εθνικό μουσείο να είναι κέντρο πολιτισμού, να είναι ένας πολιτιστικός πυρήνας στην καρδιά της πρωτεύουσας και μάλιστα στα Πατήσια που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί. Είναι το κέντρο της Αθήνας η Ομόνοια και πρέπει να υπάρχει ένας πυρήνας πολιτισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

erroso.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ