2016-12-15 09:40:28
Στη χθεσινή συνεδρία του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, σε ψήφισμα που ενέκρινε, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειες του προς κάθε δυνατή κατεύθυνση για λύση του προβλήματος των αγνοουμένων, χωρίς άλλη καθυστέρηση και να καταστήσει σαφές στις υπό εξέλιξη συνομιλίες πως η επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, Ε/κ και Τ/κ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ευόδωση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.
Τον καλεί ακόμη, να επαναβεβαιώσει την πάγια διακηρυγμένη θέση της Κυπριακή Κυβέρνησης πως το θέμα των αγνοουμένων είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την ίδια και τον λαό της Κύπρου και πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την λύση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, καλεί ακόμη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι που το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να επιταχυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων με πλήρη και πειστικά στοιχεία.
Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας έγινε μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των ταυτοποιηθέντων αγνοουμένων και των αποβιωσάντων.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1963-64, Χάρης Συμεωνίδης είπε ότι “το παράπονο μας, ο φόβος μας, εμάς των συγγενών των αγνοουμένων, είναι πως δεν βλέπουμε πως η λύση του εθνικού μας προβλήματος, αν φυσικά επιτευχθεί, θα συμβάλει και στον τερματισμό του δικού μας δράματος”.
Λυπούμαστε και ανησυχούμε, σημείωσε, γιατί όπως διαπιστώνουμε, στα τόσα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ενώπιον μας η άλλη πλευρά, και στα τόσα “θέλω” και “απαιτώ” που καθημερινά προβάλει, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η δική μας πλευράς δεν έθεσε ούτε έναν όρο, ούτε ένα αίτημα, ούτε μια προϋπόθεση, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την δέσμευση της για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μας.
“Κι αν το Κυπριακό επιλυθεί – κάτι που ασφαλώς όλοι ευχόμαστε – ποιος θα νιαστεί στην συνέχεια για το δικό μας πρόβλημα, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα και μια σαφής συμφωνία με την οποία να υποχρεώνεται η άλλη πλευρά και κυρίως η Τουρκία, να δώσει λύση και στο δράμα των αγνοουμένων μας;”, διερωτήθηκε τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να είναι “κόκκινη γραμμή” για την δική μας πλευρά.
Σε χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου Γιαννάκης Κοντός, ανέφερε ότι οι οργανώσεις συγγενών της κυπριακής τραγωδίας δεν θα έπρεπε ακόμα να υπάρχουν, γιατί το ξεκάθαρο ανθρωπιστικό πρόβλημα που χειριζόμαστε δεν θα έπρεπε ακόμα να υφίσταται.
“Ομως όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα διαιωνίζεται, έτσι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρχουν οργανώσεις όπως τις δικές μας για να διατηρούν το θέμα ζωντανό. Ανάγκη επίσης υπάρχει, για συμβουλευτικά σώματα, που να υποβοηθούν στην χάραξη εκστρατείας που να αντικρούει την προπαγάνδα και τις ραδιουργίες της Τουρκίας, και να πιέζει για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους”, πρόσθεσε.
Στην συνεδρία διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με την υπογραφή της Μαρίας Καλμπουρτζή, η οποία αναφέρθηκε στην “μέτρια απόφαση” κατά την πρόσφατη σύνοδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης.
“Μια απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στα προφανή δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων, που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες αναζητούν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους. Οι χαλαρές προτροπές της απόφασης της συνόδου, για την δέσμευση του τουρκικού κράτους, της ευαισθητοποίησης και της ανταπόκρισης του στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημιουργούν εικόνα τεχνοκρατικών εκτιμήσεων, που δεν ανταποκρίνονται στο τεράστιο και χρονίζον ανθρωπιστικό θέμα”, είπε.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, ανέφερε ότι μετά από δέκα χρόνια εργασιών της ΔΕΑ ταυτοποιήθηκαν τα οστά 764 αγνοουμένων, 580 Ε/κ και 184 Τ/κ, αποτέλεσμα που είναι δυσανάλογα φτωχό σε σύγκριση με τα χρόνια που πέρασαν.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, σημείωσε, είναι το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι φτωχότερα. Σύμφωνα πάντοτε με τις δηλώσεις των μελών της ΔΕΑ, ανέφερε, η επιτυχία στις εκταφές τα τελευταία χρόνια μόλις και φθάνει στο 11% και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εκείνοι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δεν βρίσκονται πια στην ζωή ή δεν μιλούν.
“Συμφωνούμε πως υπάρχουν πραγματικές και πρακτικές δυσκολίες. Ομως δεν μπορεί να παρασιωπηθεί ο πραγματικός λόγος, που δεν είναι άλλος από την έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων και στον τομέα αυτό η ΔΕΑ απέτυχε να εξασφαλίσει την αναγκαία συνεργασία”, συμπλήρωσε.
Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί αποτελεσματικά την πορεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγοουμένων και αναπτύσσει υποβοηθητικά τις δικές της πρωτοβουλίες.
Είπε ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Claude Moraes στον οποίον έθεσε εκ νέου το θέμα των αγνοουμένων.
“Το επιστέγασμα των προσπαθειών μας αλλά και της δράσης των Κύπριων Ευρωβουλευτών ήταν το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο έθετε την Τουρκία προ των ευθυνών της ειδικά για το ζήτημα της μετακίνησης οστών. Επιπλέον, μετά από πρωτοβουλίες μας αλλά και την παρέμβαση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχει αποφασιστεί ο διορισμός μόνιμου Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Παράλληλα έχει επιτευχθεί με την σημαντική συμβολή και των έξι Ευρωβουλευτών της Κύπρου, η αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ προς την ΔΕΑ κατά 2 εκ. ευρώ”, πρόσθεσε.
Στην ομιλία του ο Εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας στην ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, που διάβασε η Χριστιάνα Ζήνωνος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα της ΔΕΑ από το 2006 μέχρι το 2016, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 545 Ε/κ αγνοούμενοι και 113 Τ/κ καθώς και 9 Ε/κ και 71 Τ/κ της περιόδου 1963-67.
Σκελετικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε 294 χώρους, όπου έγιναν ανασκαφές από την ΔΕΑ. Σχετικά με Ε/κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί οστά σε 248 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 857 ατόμων. Οσον αφορά Τ/κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα οστά σε 46 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 311 ατόμων.
Ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη ανθρωπολογικές ή γενετικές αναλύσεις σχετικά με 148 υποθέσεις Ε/κ αγνοουμένων και 35 υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων. Επιπλέον στον χώρο φύλαξης του ανθρωπολογικού εργαστηρίου βρίσκονται οστά που αντιστοιχούν σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων 41 Ε/Κ και 100 Τ/κ.
Ο κ. Νέστορος είπε επίσης ότι για 130 υποθέσεις Ε/κ και 3 υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων, οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις έχουν διεκπεραιωθεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά εκκρεμούν οι ταυτοποιήσεις. Το γεγονός αυτό, αφορά περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επιτυχής ταύτιση με την τράπεζα γενετικού υλικού, περιπτώσεις όπου προκύπτει ανεπαρκές γενετικό υλικό από τα οστά και περιπτώσεις όπου απαιτείται νέα συμπληρωματική εκσκαφή.
Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται τώρα, είπε ότι από στις υποθέσεις Ελλαδιτών αδελφών μας, ολοκληρώσαμε σχεδόν την λήψη γενετικού υλικού και προθανάτιων στοιχείων από οικογένειες Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για την επιστροφή και άλλων λειψάνων που είχαν δοθεί στις οικογένειες στην Ελλάδα την περίοδο 1979-81 για επιστημονικές εξετάσεις.
Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, σημείωσε, επιστράφηκαν στην Κύπρο 5 λείψανα που κατείχαν οι οικογένειες και υπολείπεται τώρα η επιστροφή ακόμα 8 ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και αυτή η προσπάθεια.
Όσον αφορά τα προβλήματα στη διεξαγωγή DNA από τα ψεκασμένα οστά που εφυλλάσσοντο στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας αποταθήκαμε, είπε, και σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. όπου έχουμε αποστείλει σκελετικά δείγματα και αναμένουμε σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα που θα καθορίσουν τις παρά πέρα ενέργειες μας.
“Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των φακέλων των αγνοουμένων και των καταθέσεων και πληροφοριών οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο της Υπηρεσίας Αγνοουμένων. Υπάρχει πλέον ηλεκτρονική πρόσβαση και άμεσος εντοπισμός αναζητουμένων καταθέσεων και πληροφοριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής τράπεζας δεδομένων όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα αγνοουμένων για πιο αποτελεσματική έρευνα και πληροφόρηση”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την έκθεση γεγονότων το πιστοποιητικό θανάτου και την ιατροδικαστική έκθεση των ταυτοποιηθέντων λειψάνων των αγνοουμένων μας, ο κ. Φωτίου είπε πως αποφασίστηκε όπως στην αιτία θανάτου, όπου δεν μπορεί και είναι αδύνατο να καθοριστεί, να μην αναγράφεται πλέον «άγνωστη».
Επίσης σημείωσε, ότι αζί με το πιστοποιητικό θανάτου θα δίδεται στους συγγενείς και έκθεση γεγονότων, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του πιστοποιητικού θανάτου και στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία του αγνοουμένων, η δράση του κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής οι συνθήκες εξαφάνισης του και ο χώρος και χρόνος εντοπισμού των λειψάνων του.
Όσον αφορά την παράδοση στους συγγενείς ιατροδικαστικής έκθεσης, είπε ο κ. Φωτίου, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής συμφωνίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να αναλάβει την ετοιμασία αυτής της έκθεσης.
Τέλος είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την δωρεάν νοσηλευτικής φροντίδας στους γονείς και τους συζύγους των αγνοουμένων μας καθώς και την δωρεά φροντίδα των γονέων των αγνοουμένων μας.
Πηγή Tromaktiko
Τον καλεί ακόμη, να επαναβεβαιώσει την πάγια διακηρυγμένη θέση της Κυπριακή Κυβέρνησης πως το θέμα των αγνοουμένων είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την ίδια και τον λαό της Κύπρου και πως δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την λύση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, καλεί ακόμη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι που το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να επιταχυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων με πλήρη και πειστικά στοιχεία.
Κατά την έναρξη των εργασιών της συνεδρίας έγινε μονόλεπτη σιγή στην μνήμη των ταυτοποιηθέντων αγνοουμένων και των αποβιωσάντων.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1963-64, Χάρης Συμεωνίδης είπε ότι “το παράπονο μας, ο φόβος μας, εμάς των συγγενών των αγνοουμένων, είναι πως δεν βλέπουμε πως η λύση του εθνικού μας προβλήματος, αν φυσικά επιτευχθεί, θα συμβάλει και στον τερματισμό του δικού μας δράματος”.
Λυπούμαστε και ανησυχούμε, σημείωσε, γιατί όπως διαπιστώνουμε, στα τόσα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ενώπιον μας η άλλη πλευρά, και στα τόσα “θέλω” και “απαιτώ” που καθημερινά προβάλει, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η δική μας πλευράς δεν έθεσε ούτε έναν όρο, ούτε ένα αίτημα, ούτε μια προϋπόθεση, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την δέσμευση της για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μας.
“Κι αν το Κυπριακό επιλυθεί – κάτι που ασφαλώς όλοι ευχόμαστε – ποιος θα νιαστεί στην συνέχεια για το δικό μας πρόβλημα, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα και μια σαφής συμφωνία με την οποία να υποχρεώνεται η άλλη πλευρά και κυρίως η Τουρκία, να δώσει λύση και στο δράμα των αγνοουμένων μας;”, διερωτήθηκε τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να είναι “κόκκινη γραμμή” για την δική μας πλευρά.
Σε χαιρετισμό του, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου Γιαννάκης Κοντός, ανέφερε ότι οι οργανώσεις συγγενών της κυπριακής τραγωδίας δεν θα έπρεπε ακόμα να υπάρχουν, γιατί το ξεκάθαρο ανθρωπιστικό πρόβλημα που χειριζόμαστε δεν θα έπρεπε ακόμα να υφίσταται.
“Ομως όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα διαιωνίζεται, έτσι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να υπάρχουν οργανώσεις όπως τις δικές μας για να διατηρούν το θέμα ζωντανό. Ανάγκη επίσης υπάρχει, για συμβουλευτικά σώματα, που να υποβοηθούν στην χάραξη εκστρατείας που να αντικρούει την προπαγάνδα και τις ραδιουργίες της Τουρκίας, και να πιέζει για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους”, πρόσθεσε.
Στην συνεδρία διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με την υπογραφή της Μαρίας Καλμπουρτζή, η οποία αναφέρθηκε στην “μέτρια απόφαση” κατά την πρόσφατη σύνοδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης.
“Μια απόφαση που δεν ανταποκρίνεται στα προφανή δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων, που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες αναζητούν την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους. Οι χαλαρές προτροπές της απόφασης της συνόδου, για την δέσμευση του τουρκικού κράτους, της ευαισθητοποίησης και της ανταπόκρισης του στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημιουργούν εικόνα τεχνοκρατικών εκτιμήσεων, που δεν ανταποκρίνονται στο τεράστιο και χρονίζον ανθρωπιστικό θέμα”, είπε.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, ανέφερε ότι μετά από δέκα χρόνια εργασιών της ΔΕΑ ταυτοποιήθηκαν τα οστά 764 αγνοουμένων, 580 Ε/κ και 184 Τ/κ, αποτέλεσμα που είναι δυσανάλογα φτωχό σε σύγκριση με τα χρόνια που πέρασαν.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, σημείωσε, είναι το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο μέλλον θα είναι φτωχότερα. Σύμφωνα πάντοτε με τις δηλώσεις των μελών της ΔΕΑ, ανέφερε, η επιτυχία στις εκταφές τα τελευταία χρόνια μόλις και φθάνει στο 11% και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εκείνοι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δεν βρίσκονται πια στην ζωή ή δεν μιλούν.
“Συμφωνούμε πως υπάρχουν πραγματικές και πρακτικές δυσκολίες. Ομως δεν μπορεί να παρασιωπηθεί ο πραγματικός λόγος, που δεν είναι άλλος από την έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων και στον τομέα αυτό η ΔΕΑ απέτυχε να εξασφαλίσει την αναγκαία συνεργασία”, συμπλήρωσε.
Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί αποτελεσματικά την πορεία των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγοουμένων και αναπτύσσει υποβοηθητικά τις δικές της πρωτοβουλίες.
Είπε ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Claude Moraes στον οποίον έθεσε εκ νέου το θέμα των αγνοουμένων.
“Το επιστέγασμα των προσπαθειών μας αλλά και της δράσης των Κύπριων Ευρωβουλευτών ήταν το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, το οποίο έθετε την Τουρκία προ των ευθυνών της ειδικά για το ζήτημα της μετακίνησης οστών. Επιπλέον, μετά από πρωτοβουλίες μας αλλά και την παρέμβαση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχει αποφασιστεί ο διορισμός μόνιμου Εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Παράλληλα έχει επιτευχθεί με την σημαντική συμβολή και των έξι Ευρωβουλευτών της Κύπρου, η αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ προς την ΔΕΑ κατά 2 εκ. ευρώ”, πρόσθεσε.
Στην ομιλία του ο Εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας στην ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, που διάβασε η Χριστιάνα Ζήνωνος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα της ΔΕΑ από το 2006 μέχρι το 2016, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 545 Ε/κ αγνοούμενοι και 113 Τ/κ καθώς και 9 Ε/κ και 71 Τ/κ της περιόδου 1963-67.
Σκελετικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε 294 χώρους, όπου έγιναν ανασκαφές από την ΔΕΑ. Σχετικά με Ε/κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί οστά σε 248 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 857 ατόμων. Οσον αφορά Τ/κ αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα οστά σε 46 θέσεις, τα οποία αντιστοιχούν σε ελάχιστο αριθμό 311 ατόμων.
Ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο βρίσκονται σε εξέλιξη ανθρωπολογικές ή γενετικές αναλύσεις σχετικά με 148 υποθέσεις Ε/κ αγνοουμένων και 35 υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων. Επιπλέον στον χώρο φύλαξης του ανθρωπολογικού εργαστηρίου βρίσκονται οστά που αντιστοιχούν σε ένα ελάχιστο αριθμό ατόμων 41 Ε/Κ και 100 Τ/κ.
Ο κ. Νέστορος είπε επίσης ότι για 130 υποθέσεις Ε/κ και 3 υποθέσεις Τ/κ αγνοουμένων, οι ανθρωπολογικές και γενετικές αναλύσεις έχουν διεκπεραιωθεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά εκκρεμούν οι ταυτοποιήσεις. Το γεγονός αυτό, αφορά περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επιτυχής ταύτιση με την τράπεζα γενετικού υλικού, περιπτώσεις όπου προκύπτει ανεπαρκές γενετικό υλικό από τα οστά και περιπτώσεις όπου απαιτείται νέα συμπληρωματική εκσκαφή.
Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται τώρα, είπε ότι από στις υποθέσεις Ελλαδιτών αδελφών μας, ολοκληρώσαμε σχεδόν την λήψη γενετικού υλικού και προθανάτιων στοιχείων από οικογένειες Ελλαδιτών πεσόντων και αγνοουμένων και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για την επιστροφή και άλλων λειψάνων που είχαν δοθεί στις οικογένειες στην Ελλάδα την περίοδο 1979-81 για επιστημονικές εξετάσεις.
Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, σημείωσε, επιστράφηκαν στην Κύπρο 5 λείψανα που κατείχαν οι οικογένειες και υπολείπεται τώρα η επιστροφή ακόμα 8 ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και αυτή η προσπάθεια.
Όσον αφορά τα προβλήματα στη διεξαγωγή DNA από τα ψεκασμένα οστά που εφυλλάσσοντο στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας αποταθήκαμε, είπε, και σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. όπου έχουμε αποστείλει σκελετικά δείγματα και αναμένουμε σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα που θα καθορίσουν τις παρά πέρα ενέργειες μας.
“Προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των φακέλων των αγνοουμένων και των καταθέσεων και πληροφοριών οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο της Υπηρεσίας Αγνοουμένων. Υπάρχει πλέον ηλεκτρονική πρόσβαση και άμεσος εντοπισμός αναζητουμένων καταθέσεων και πληροφοριών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής τράπεζας δεδομένων όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα αγνοουμένων για πιο αποτελεσματική έρευνα και πληροφόρηση”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την έκθεση γεγονότων το πιστοποιητικό θανάτου και την ιατροδικαστική έκθεση των ταυτοποιηθέντων λειψάνων των αγνοουμένων μας, ο κ. Φωτίου είπε πως αποφασίστηκε όπως στην αιτία θανάτου, όπου δεν μπορεί και είναι αδύνατο να καθοριστεί, να μην αναγράφεται πλέον «άγνωστη».
Επίσης σημείωσε, ότι αζί με το πιστοποιητικό θανάτου θα δίδεται στους συγγενείς και έκθεση γεγονότων, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος του πιστοποιητικού θανάτου και στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία του αγνοουμένων, η δράση του κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής οι συνθήκες εξαφάνισης του και ο χώρος και χρόνος εντοπισμού των λειψάνων του.
Όσον αφορά την παράδοση στους συγγενείς ιατροδικαστικής έκθεσης, είπε ο κ. Φωτίου, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υπογραφής συμφωνίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να αναλάβει την ετοιμασία αυτής της έκθεσης.
Τέλος είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα την δωρεάν νοσηλευτικής φροντίδας στους γονείς και τους συζύγους των αγνοουμένων μας καθώς και την δωρεά φροντίδα των γονέων των αγνοουμένων μας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Έχουν διαρρεύσει πάνω 1 δισεκατομμύριο λογαριασμοί της Yahoo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ