2016-12-20 17:53:07
Φωτογραφία για Ο Ρούντολφ συρρικνώθηκε!
Μια ακόμη αρνητική επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην πανίδα του πλανήτη εντόπισε πολυετής έρευνα. Ειδικοί του Ινστιτούτου James Hutton στη Σκοτία μελέτησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία 16 έτη από τους ταράνδους που ζουν στις περιοχές του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ ανάμεσα στην Νορβηγία και την Αρκτική. Οπως διαπίστωσαν οι τάρανδοι εμφανίζουν μείωση του βάρους τους κατά 10%-12%.

Η αιτία

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αιτία για αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας τόσο κατά την χειμερινή όσο και την καλοκαιρινή περίοδο στις περιοχές που ζουν οι τάρανδοι. Οι τάρανδοι ζευγαρώνουν στα τέλη Οκτωβρίου και γεννούν στις αρχές Ιουνίου. Κατά την διάρκεια του κρύου χειμώνα όλοι οι τάρανδοι, δηλαδή και τα θηλυκά που κυοφορούν, τρέφονται με λειχήνες που εντοπίζουν κάτω από τα χιόνια. Οι λειχήνες είναι ένας οργανισμός που συνδυάζει χαρακτηριστικά από άλγη και μύκητες.


Η αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές που ζουν οι τάρανδοι έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι βροχοπτώσεις και να έχουν μειωθεί οι χιονοπτώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν η θερμοκρασία κάποια στιγμή πέφτει πολύ το ιδιαίτερα υγρό από τις βροχές έδαφος να μετατρέπεται σε μια σκληρή παγωμένη κρούστα την οποία δεν μπορούν να διασπάσουν οι τάρανδοι για να φτάσουν στις λειχήνες που βρίσκονται από κάτω. Ετσι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο της λιμοκτονίας που οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ταράνδους.

Οι τάρανδοι που κυοφορούν και καταφέρνουν να επιβιώσουν είτε δεν καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανά τα έμβρυα τους ή γεννούν μικρότερα σε μέγεθος ταρανδάκια. Μια σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα στην επιθεώρηση «Biology Letters» αναφέρει ότι το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης τους χειμώνες της διετίας 2013-2014 στην Σιβηρία οδήγησε στον θάνατο 61 χιλιάδες ταράνδους.reindeer

«Εργαζόμαστε στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ τα τελευταία 20 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα κατά την χειμερινή περίοδο παρουσιάζεται μια αύξηση θερμοκρασίας που αγγίζει τους 9 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο Στιβ Αλμπον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε τα ευρήματα της σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Οικολογίας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Λίβερπουλ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γιατί λέμε κάλαντα;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γιατί λέμε κάλαντα;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ