2016-12-22 16:30:59
Φωτογραφία για Γιατί οι Γερμανοί δεν έχουν ούτε ένα βίντεο από το μακελειό στο Βερολίνο - Μια απίστευτη ιστορία
Οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ένα βίντεο από τη στιγμή του μακελειού στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου ή από τον δολοφόνο την ώρα που εγκαταλείπει τη σκηνή του εγκλήματος, αποκαλύφθηκε σήμερα.

Ο λόγος; Η σχεδόν πλήρης απαγόρευση που υπάρχει στη Γερμανία για την ύπαρξη καμερών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους. Οι δρακόντειοι κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία προβλέπουν ότι η βιντεοσκόπηση σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό -μάλιστα, ακόμα και φέτος κάποιοι πολιτικοί μπλόκαραν τις προσπάθειες για τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στις κεντρικές πλατείες του Βερολίνου.

Πώς όμως προέκυψε αυτή η αυστηρή γερμανική πολιτική για την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Ουσιαστικά, πρόκειται για μια απόφαση ενάντια σε ένα καθεστώς του παρελθόντος, και συγκεκριμένα από την περίοδο των Ναζί, καθώς τότε υπήρχε ο απόλυτος -ακόμα και τυραννικός- έλεγχος των ανθρώπων από το καθεστώς του Χίτλερ. Αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Στάζι στην πρώην Ανατολική Γερμανία παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα.


Λόγω της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία, αρχικά ο Τυνήσιος εμφανιζόταν με καλυμμένα τα μάτια

«Τότε το κράτος ήξερε τα πάντα για σένα. Ως αποτέλεσμα, οι Γερμανοί πολίτες σήμερα φοβούνται ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί να παρακολουθούνται», είπε ένας Γερμανός δημοσιογράφος στην Daily Mail.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, λέει ότι αυτή η κατάσταση με την απαγόρευση έχει παρατραβήξει, εννοώντας ότι ο οδηγός του φορτηγού που έσπειρε τον θάνατο στην πλατεία Breitscheidplatz δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί πουθενά από κάμερα καθώς αποχωρούσε πεζός από το σημείο.

Μάλιστα, αυτό είχε ως συνέπεια οι πανικόβλητοι αστυνομικοί να συλλάβουν τον λάθος άνθρωπο, τον 23χρονο Πακιστανό Naveed Baluch. Τώρα, οι Γερμανοί αστυνομικοί πιστεύουν ότι τελικά θα συλλάβουν τον μακελάρη οδηγό, μολονότι ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας, ο Πολωνός οδηγός Lukasz Urban, δολοφονήθηκε μέσα στην καμπίνα της νταλίκας.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρωτοστάτησε στην καμπάνια για προστασία της ιδιωτικής ζωής και φέτος πέρασε έναν νόμο ο οποίος απαγορεύει την ύπαρξη καμερών ασφαλείας σε γραφεία, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανόνες στη Γερμανία, οι κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Breitscheidplatz, όπου συνέβη η επίθεση) είναι σπάνιο φαινόμενο. Μόνο οι σταθμοί τρένου και τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Το πρόσωπο του μακελάρη αποκαλύφθηκε μόνο όταν επικηρύχθηκε

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών στο Βερολίνο προσπάθησε να αλλάξει τον νόμο, με στόχο να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε χώρους όπου η εγκληματικότητα είναι αυξημένη (όπως στην πολύβουη Alexanderplatz), ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε από τοπικούς πολιτικούς.

Η αστυνομία καταγγέλλει ότι το έργο της παρεμποδίζεται από τη μη ύπαρξη καμερών ασφαλείας και ζητά επιτακτικά περισσότερες κάμερες σε δημόσιους χώρους, στον απόηχο της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Χρειαζόμαστε καλύτερη και πιο έξυπνη επίβλεψη των δημόσιων χώρων -και η τραγωδία της Δευτέρας μάς αποδεικνύει το γιατί», είπε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας. «Θα ξέραμε πολύ περισσότερα πράγματα για τον δράστη εάν είχαμε εισακουσθεί και είχαν μπει κάμερες ασφαλείας στην Breitscheidplatz. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε την επίθεση, αλλά οι έρευνές μας θα ήταν πολύ πιο προχωρημένες τώρα. Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να σώσουν ζωές».

Υπάρχουν κάμερες στη Γερμανία, αλλά σε πολλές περιοχές απαγορεύεται να καταγράφουν live εικόνα. Μόνο πέντε από τα δεκαέξι ομοσπονδιακά κρατίδια το επιτρέπουν αυτό. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής στη Γερμανία πήρε μια θεαματική στροφή χθες, όταν ο Τυνήσιος Anis Amri, 24 ετών, θεωρήθηκε ο Νο 1 ύποπτος για την επίθεση και άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Και μολονότι η αστυνομία ζητούσε εναγωνίως τη βοήθεια των πολιτών, τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσίαζαν μόνο το μικρό του όνομα και το αρχικό του επωνύμου του, ενώ σε όλες τις φωτογραφίες ήταν καλυμμένα τα μάτια του. Μόνο αφότου ο Τυνήσιος επικηρύχθηκε με αμοιβή 100.000 ευρώ, αποκαλύφθηκε πλήρως το πρόσωπό του -περίπου 12 ώρες μετά... Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ