2016-12-24 22:28:10
Φωτογραφία για Γερμανοί έφηβοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά
Για τους καθηγητές είναι μέσο πολιτικής αγωγής των παιδιών, ενώ για τους μαθητές κουλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW), σε περίπου 200 σχολεία στη Γερμανία ακόμα και σήμερα διδάσκονται αρχαία ελληνικά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έντεκα 13χρονοι μαθητές στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, προσπαθούν να διαβάσουν τις δύσκολες και άγνωστες για αυτά λέξεις, με τον καθηγητή τους, Ντίτερ Μπράουν, να τους ρωτά επίμονα για τις ιδέες του Σωκράτη, εξηγώντας τη διδασκαλία του.

Οι μαθητές επέλεξαν τα αρχαία ελληνικά συνειδητά, προτιμώντας τα από τα γαλλικά. Όπως σημειώνει η DW, στο γυμνάσιο Μπετόβεν της Βόννης, οι χίλιοι περίπου μαθητές είναι υποχρεωμένοι στην ηλικία των δώδεκα ετών να επιλέξουν μια τρίτη ξένη γλώσσα. Μέχρι τότε μαθαίνουν υποχρεωτικά αγγλικά και λατινικά και στην 8η, σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα γαλλικά και τα αρχαία ελληνικά.


Είναι κουλ και η Ελλάδα ανακάλυψε τη δημοκρατία

Τα παιδιά που επιλέγουν τα αρχαία δεν είναι πολλά -περίπου 20 από τα 120 που έχουν δικαίωμα επιλογής- ωστόσο κάποια από αυτά, η Μελίσα, η Αγλαΐα, ο Κρίστιαν, η Κόζιμα, η Φελίτσιτας, ο Κόνραντ, θέλησαν να εξηγήσουν στη Deutsche Welle τους λόγους που το έκαναν:

Όπως ανέφεραν, μια αρχαία γλώσσα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και είναι πολύ πιο συναρπαστικό να λέει κανείς ότι έμαθε αρχαία ελληνικά, καθώς «φαίνεται πιο έξυπνος», σύμφωνα με τους μαθητές. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι, μέσα από τα αρχαία, «μαθαίνεις πολλά για τη ζωή, μαθαίνεις από πού προέρχονται τα γράμματα αλλά μαθαίνεις και πολλά για την ιστορία».

«Δεν χρειάζεται να ξέρεις να μιλάς, αλλά κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις. Οι Έλληνες νομίζω ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη δημοκρατία», είπε ένας ακόμα μαθητής, για να συμπληρώσει ένας συμμαθητής του: «Πιστεύω ότι τα αρχαία ελληνικά είναι μέρος της σημερινής μας κουλτούρας ή για να το πω διαφορετικά η Ελλάδα είναι ο πρόγονος της σημερινής μας κουλτούρας, της δημοκρατίας. Είναι κάτι διαφορετικό».

«Εγώ μαθαίνω αρχαία ελληνικά γιατί μιλάει και ο πατέρας μου και το βρίσκω κουλ να μαθαίνεις από πού προέρχονται τόσες λέξεις που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες», συμπληρώνει ένας ακόμη μαθητής.

Δεν είναι μόνο η γλώσσα αλλά οι ιδέες που κυρίως συγκινούν

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Κόνραντ ήταν ο μοναδικός από τους μαθητές που κάποιος στην οικογένειά του είχε σχέση με τα αρχαία ελληνικά. Η διδασκαλία των αρχαίων, ωστόσο, έχει μακρά παράδοση στη Γερμανία. Γνώρισε μεγάλη άνθιση κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ σήμερα διδάσκονται σε περίπου 200 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τη DW.

Τα περισσότερα απο αυτά τα σχολεία βρίσκονται στη Βαυαρία και τη Βάδη - Βυρτεμβέργη ενώ ο αριθμός των μαθητών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ανέρχεται σε περισσότερους από 11.000 συνολικά. Ο αριθμός, πάντως, φθίνει από τη δεκαετία του 1970 οπότε έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δόθηκε βαρύτητα σε άλλα μαθήματα όπως για παράδειγμα στα παιδαγωγικά ή την κοινωνιολογία.

Η DW σημειώνει επίσης ότι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το γυμνάσιο Μπετόβεν στη Βόννη, περίπου 40 φιλόλογοι διδάσκουν αρχαία ελληνικά και κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνουν ένα τριήμερο συνέδριο, το οποίο αφορά θέματα διδασκαλίας αλλά και ουσίας των κειμένων.

«Δεν μαθαίνουμε μόνο τη γλώσσα. Πρέπει γρήγορα να γίνεται σαφές ποιός είναι ο στόχος. Δεν είναι η επικοινωνία αλλά ο τρόπος σκέψης, τα σπουδαία κείμενα και θέματα, στα οποία οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγάλοι πρωτοπόροι στην Ευρώπη» δήλωσε ο φιλόλογος Ντίτερ Μπράουν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ