2016-12-27 12:45:10
Αχρείαστη θεωρεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη διάσκεψη της Γενεύης, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου. Όπως είπε, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου «είναι ξεκάθαρη». «Το κείμενο της 1ης Δεκεμβρίου, είναι καθαρό, θα υπάρχουν οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θα υπάρχει κανένας άλλος», ανέφερε. Αυτή που θα υπογράψει, πρόσθεσε, θα είναι η νέα ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που θα δημιουργηθεί.
Ακόμη, ο Ακιντζί δήλωσε ότι σε περίπτωση που «δεν υπάρξει ατύχημα στη διάσκεψη της Γενεύης, το καλοκαίρι θα έχουμε δημοψήφισμα» και ότι πάνω από 100 ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στην Ελβετία, εκ των οποίων τα οκτώ με δέκα είναι τα πιο δύσκολα. Στην περίπτωση που υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη.
Ν. Αναστασιάδης: Ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της
η Τουρκία στη Γενεύη
Στην Ελβετία θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, σημειώνει από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης, συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. «Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».
Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε», ενώ σημειώνει πως «αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της». Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Καταλήγοντας, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, τις οποίες, όπως λέει, απόλυτα λαμβάνει υπόψη «στη διαμόρφωση των θέσεών μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».
Σημειώνεται ότι στην Αθήνα θα μεταβεί την Παρασκευή ο Κύπριος πρόεδρος και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση τεχνοκρατών του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια συνάντηση, πριν τη Γενεύη, δεν αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά, επεσήμανε ότι: «Σίγουρα, αν όλοι επιθυμούν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
ΑΜΠΕ
Μία κακή λύση στην Κύπρο θα είναι απαρχή δεινών στο Αιγαίο και τη Θράκη…
Ο Αναστασιάδης πάει να πείσει τον Τσίπρα
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ως γνωστόν, οι διαφορές της Λευκωσίας και της Αθήνας για τη σύναξη της Γενεύης είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Γράφει ο Μιχ. ΙγνατίουΟ κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η μετάβαση στην Αθήνα κρίθηκε αναγκαία επειδή «εντατικοποιείται η προετοιμασία ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης στο Κυπριακό. Λόγω τούτου, αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση προετοιμασίας με την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτή και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μία διαδικασία, η οποία στο τέλος θα την εκθέσει ανεπανόρθωτα, καθώς μεταβαίνοντας ο κ. Τσίπρας στη Γενεύη θα αναγκαστεί να συνομιλεί για ένα θέμα που υποτίθεται έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν συμβεί οτιδήποτε άλλο. Και αναφέρομαι στο θέμα των εγγυήσεων της «νέας Κύπρου», το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Πολύ ορθά υποστηρίζει ότι στον 21ο αιώνα και με δεδομένο ότι η χώρα θα είναι και μετά τη λύση μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και μάλιστα από χώρα μη μέλος της Ε.Ε.
Είναι τρομακτικό και που να το σκέφτεται κανείς, πόσο μάλλον εάν γίνει δεκτό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: Να επιλύεται όπως-όπως ένα διεθνές θέμα, το Κυπριακό, και η χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα, η Τουρκία, να παραμένει στο προσκήνιο και να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του.Αντιλαμβάνομαι, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, ότι η Αθήνα και η Λευκωσία αναζητούν τρόπο να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», ώστε να παραμείνουν με κάποιο τρόπο οι εγγυήσεις. Πρόκειται για το πρώτο μοιραίο λάθος… Πληροφορήθηκα επίσης, ότι ήδη έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ονομάσουν «αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων». Θα παραμείνουν δηλαδή κατοχικά στρατεύματα και μετά την όποια συμφωνία. Αυτό είναι το δεύτερο μοιραίο λάθος. Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους Ο βασικός λόγος της απόρριψης του σχεδίου Ανάν, το 2004, πέραν του γεγονότος ότι ήταν ακραία φιλοτουρκικό, ήταν τα θέματα της ασφάλειας. Η πρόνοια για παραμονή στρατευμάτων δεν επέτρεψε στους Ελληνοκύπριους να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο σχέδιο, που είχε και έντονα ρατσιστικά στοιχεία εις βάρος του ελληνικού στοιχείου. Το θέμα της ασφάλειας είναι οπωσδήποτε σοβαρό και αφορά και τις δύο κοινότητες. Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους «φόβους» των Τουρκοκυπρίων και απαιτεί την παραμονή του τουρκικού αποσπάσματος. Κρύβει, βεβαίως, ότι το τουρκοκυπριακό στοιχείο φοβάται περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σταδιακά επιβάλλει τα θρησκευτικά του πιστεύω και στα κατεχόμενα.
Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν υποχρέωση να παλαίψουν για να αποτρέψουν και τις τουρκικές εγγυήσεις, και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποδεχθούν την βρετανικής έμπνευσης φόρμουλα, που οι Αμερικανοί παρουσιάζουν ως δική τους. Με τις τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει καμία τύχη στο δημοψήφισμα και η δεύτερη ήττα του θα είναι καταλυτική για την πολιτική του καριέρα.
Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός, που παρά τα τραγικά λάθη του στα θέματα της οικονομίας, δεν έχει καεί ακόμα, βασικά επειδή παίζει χωρίς αντίπαλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Διότι και η εναλλακτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα αλλάξει τις ζωές των Ελλήνων, όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από την «μπότα» του γερμανικού Μνημονίου. Και δεν έχει καεί, διότι όλοι οι πολιτικοί είναι «το ίδιο και το αυτό πράγμα» τελικά, και νοιώθω ότι οι πολίτες βαρέθηκαν και να τους …αλλάζουν… Όμως, κινδυνεύει σοβαρά λόγω του Κυπριακού και ας το καταλάβει. Είμαι βέβαιος ότι θα τον στηρίξουν οι αντίπαλοι του της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, στην περίπτωση που ενταχθεί στο στρατόπεδο της «όποιας λύσης» του Κυπριακού. Αλλά θα τον στηρίξουν για να τον …καταποντίσουν. Θα τον υποστηρίξουν και αρκετά στελέχη του κόμματος του, που υποστηρίζουν και σήμερα με «αρρωστημένο» τρόπο το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν πρέπει να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Η πλειοψηφία των Ελλήνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο συμφωνούν μαζί τους. Αντίθετα, διαφωνούν με τον κ. Αναστασιάδη, που στη διάρκεια ενός περίεργου μεταμεσονύκτιου δείπνου, άλλαξε τις θέσεις του. Προσωπικά πιστεύω ότι βρέθηκε ενώπιον απίστευτου εκβιασμού, αλλά θεωρώ πως δεν είχε την παραμικρή δικαιολογία για να αποδεχθεί όλες τις τουρκικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πρέπει να τον ακολουθήσει. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί του πως μία κακή λύση στην Κύπρο θα είναι απαρχή δεινών στο Αιγαίο και τη Θράκη…
Ένας άνθρωπος, δύο πρόσωπα… Αδιάλλακτος ή απλά αλλοπρόσαλλος
ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης;
Το ομολογώ… Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς που διαβάζουμε λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του, είτε επειδή το επιβάλλει το δημοσιογραφικό καθήκον, είτε από μαζοχισμό. Το έχει ο ίδιος το πρόβλημα διότι συμβαίνει αυτό που έχω διαπιστώσει πολλές φορές. Είναι και ο ίδιος μπερδεμένος με όλο αυτό που του συμβαίνει. Και το υποστηρίζω αυτό μετά λόγου γνώσεως και ας φωνάζει και ας εκνευρίζεται κάθε φορά που με διαβάζει.
Εάν μελετούσε τις τελευταίες δηλώσεις του ένας ξένος, ένας άνθρωπος που δεν έχει ιδέα για το Κυπριακό, θα νόμιζε πως ο κ. Αναστασιάδης είναι ένας αδιάλλακτος άνθρωπος. Αν, όμως, δίναμε στον ίδιο άνθρωπο να διαβάσει τα λεγόμενά του μετά από εκείνο το δείπνο, που θα του γίνει εφιάλτης και να με θυμηθείτε, θα έλεγε πως ο Πρόεδρος είναι αλλοπρόσαλλος και αυτό που πάει να κάνει είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη πιο βαριά λέξη.
Και είναι εδώ που τίθεται το μέγα ερώτημα: Ποιον εκ των δύο Αναστασιάδηδων να πιστέψουμε; Τον πρώτο που απορρίπτει τις εγγυήσεις και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων ή αυτόν που αφήνει παράθυρα και πόρτες ανοικτά και πρεσβεύει την «όποια λύση», επειδή κάποια …θεία φώτιση του διαμήνυσε πως είναι ο τυχερός που θα λύσει το Κυπριακό. Βέβαια, εάν η λύση ήταν καθαρή και τερμάτιζε κάθε σχέση της νήσου με την κατοχική δύναμη, να την ψηφίσω πρώτος και καλύτερος και να τον υποστηρίξω μέχρι θανάτου.
Είναι, όμως, η λύση καθαρή;Τερματίζει την τουρκική κατοχή;Θα γίνονται σεβαστές οι ελευθερίες όλων των πολιτών;Θα τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες.Και αναφέρω σε κάθε ευκαιρία αυτή την πολύ σημαντική λεπτομέρεια, διότι στο τέλος-τέλος, με τη λύση που μαγειρεύουν, καταργούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι ψήφοι των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν το 82% του πληθυσμού, θα μαζεύονται σε ένα καλάθι και θα ισούνται με τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων, του 18% δηλαδή, που θα μπαίνουν στο άλλο καλάθι. Ναι, είναι τόσο απλά πράγματα και μην χάνεστε στις δικαιολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συμβούλων του, που έχουν μάθει αυτή την τακτική, την οποία ανέδειξαν σε «επιστήμη», να αναμειγνύουν τα «λευκά» ψέματα με τις μισές αλήθειες. Έτσι δεν γίνεται δουλειά και δεν πείθονται οι πολίτες αγαπητέ Πρόεδρε. Και θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα το χάσεις το δημοψήφισμα και θα αναζητάς το λάθος.
Τούτη, είναι η ευκαιρία της ζωής για ένα Πρόεδρο. Και ειδικά για τον κ. Αναστασιάδη. Του το έχω πει και προσωπικά και συμφώνησε: Οι ξένοι, (Βρετανοί, Αμερικανοί, γραφειοκράτες των Βρυξελλών και λοιποί), του χρωστάνε. Διακινδύνευσε μία ολόκληρη καριέρα για να τους βοηθήσει το 2004. Κινδύνευσε να χαρακτηριστεί «προδότης», μία λέξη με την οποία διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, και την έχω αφαιρέσει από το λεξιλόγιό μου. Είναι άλλο ένας άνθρωπος να διαπράττει το λάθος και άλλο επί τούτου να βυσσοδομεί εναντίον της πατρίδας του, όπως πιθανότατα έπραξαν άλλοι. Ο σημερινός Πρόεδρος πίστεψε δυστυχώς ότι το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν ήταν το μάννα εξ ουρανού, η καλύτερη ευκαιρία της Κύπρου. Ήταν η χειρότερη και η πλέον απαράδεκτη.
Συνεχίζω να πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι η ευκαιρία του, διότι δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσει σε κανένα ότι ο στόχος του είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν δικαιούται κανένας εκ των ξένων συνομιλητών του να αμφισβητήσει τις προθέσεις του. Το έχει δείξει στην πράξη. Αυτό, λοιπόν, για το οποίο τον κρίνω και τον κατακρίνω είναι ότι έμεινε στο 2004 σε ότι αφορά τα σχέδια λύσης. Αποφάσισε ότι συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε, ενώ έπρεπε να πει σε αυτούς τους ανόητους τους μεσολαβητές, ότι οι πολίτες απέρριψαν τις βλακείες που τους θέσατε ενώπιον τους και πρέπει να αλλάξουν όλα. Μόνο αυτός είχε τη δύναμη να απαιτήσει και να κερδίσει.
Έτσι έδωσε το δικαίωμα στους αντιπάλους του να υποστηρίζουν ότι βαδίζει στο δρόμο του 2004, και είναι σε όλους γνωστό πια ότι εκείνο το σχέδιο έθετε την Κύπρο υπό την μόνιμη επιρροή της Τουρκίας. Είναι δυνατόν κ. Πρόεδρε να επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος, όταν μπορούσες να οδηγήσει το νησί στην οδό της μόνιμης ειρήνης;
Εκτός, λέω τώρα εγώ, αν το προσπάθησες και οι συνομιλητές σου στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και αλλού σου ξεκαθάρισαν ότι οι αποφάσεις τους δεν αλλάζουν, και για την Κύπρο θα έχουν λόγω οι Τούρκοι. Μα αν έχουν έτσι τα πράγματα, δεν είχες κανένα λόγο να λάβεις μέρος στην περιπέτεια των διαπραγματεύσεων. Τα γράφω όλα αυτά προσπαθώντας να βρω έστω και μία δικαιολογία για την επιμονή του κ. Αναστασιάδη να συμμετέχει σε μία διαπραγμάτευση της οποίας το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Οι μόνοι που θα χάσουν από αυτή την ιστορία είναι οι Ελληνοκύπριοι.
Διότι υπάρχει και το μείζον θέμα του οικονομικού κόστους, δια το οποίο περιέργως ουδείς ομιλεί ως να μην υπάρχει. Με όποιον και να έχω προσπαθήσει να συζητήσω το θέμα βρήκα τοίχο. Και ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι απαιτούν να πληρωθούν τα όποια έξοδα σε ποσοστά πληθυσμού. Αν π.χ. το κόστος της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 10 δις, τα 8,2 θα τα πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι και τα υπόλοιπα οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή η κατοχική δύναμη Τουρκία. Ακόμα δύο Μνημόνια, για ποιο λόγο; Για το θέμα αυτό θα επανέλθω…
ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕ:
Στις 25 Νοεμβρίου, αναρτήθηκαν στην φωτογραφική υπηρεσία του ΚΥΠΕ φωτογραφίες από τις επαφές στα κατεχόμενα μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και του Ακιντζί. Η λεζάντα, που παρέμεινε για 24 ώρες, πριν αλλάξει άνευ εξηγήσεως, ανέφερε ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών (άνευ εισαγωγικών). Στις 8 Δεκεμβρίου, στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν διαβάζουμε ότι «ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ». Οι λεζάντες παραμένουν ακόμη, αφού ουδείς ενοχλήθηκε, είτε στο ΚΥΠΕ, είτε στους δημοσιογράφους που διάβασαν τις λεζάντες.
Τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου, η μετάφραση της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών μετά το δείπνο, γίνεται λανθασμένα και παραπλανητικά: «Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους. Από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται». Ας δούμε τι γράφει στα αγγλικά η ανακοίνωση: «On the 11th of January, they will present their respective maps. From the 12th of January, a Conference on Cyprus will be convened with the added participation of the guarantor powers. Other relevant parties shall be invited as needed».
Αυτά για τώρα…
Μιχ. Ιγνατίου
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Ακόμη, ο Ακιντζί δήλωσε ότι σε περίπτωση που «δεν υπάρξει ατύχημα στη διάσκεψη της Γενεύης, το καλοκαίρι θα έχουμε δημοψήφισμα» και ότι πάνω από 100 ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στην Ελβετία, εκ των οποίων τα οκτώ με δέκα είναι τα πιο δύσκολα. Στην περίπτωση που υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη.
Ν. Αναστασιάδης: Ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της
η Τουρκία στη Γενεύη
Στην Ελβετία θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, σημειώνει από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης, συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. «Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».
Ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε», ενώ σημειώνει πως «αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της». Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Καταλήγοντας, ο Κύπριος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων, τις οποίες, όπως λέει, απόλυτα λαμβάνει υπόψη «στη διαμόρφωση των θέσεών μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».
Σημειώνεται ότι στην Αθήνα θα μεταβεί την Παρασκευή ο Κύπριος πρόεδρος και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης, όπου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση τεχνοκρατών του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια συνάντηση, πριν τη Γενεύη, δεν αναμένεται να δώσει λύση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά, επεσήμανε ότι: «Σίγουρα, αν όλοι επιθυμούν να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, μια τέτοια συνάντηση θα είναι υποβοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Εκεί που επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια είναι στο να δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Γενεύη, καθώς επίσης στο να υπάρξει και η αναγκαία συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που θα διευκολύνει στο να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, ευελπιστώντας ότι με όλα αυτά τα δεδομένα θα είμαστε πιο κοντά στο στόχο για μια θετική κατάληξη στην Ελβετία», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
ΑΜΠΕ
Μία κακή λύση στην Κύπρο θα είναι απαρχή δεινών στο Αιγαίο και τη Θράκη…
Ο Αναστασιάδης πάει να πείσει τον Τσίπρα
Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην Αθήνα την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ως γνωστόν, οι διαφορές της Λευκωσίας και της Αθήνας για τη σύναξη της Γενεύης είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Γράφει ο Μιχ. ΙγνατίουΟ κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η μετάβαση στην Αθήνα κρίθηκε αναγκαία επειδή «εντατικοποιείται η προετοιμασία ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης στο Κυπριακό. Λόγω τούτου, αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση προετοιμασίας με την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτή και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μία διαδικασία, η οποία στο τέλος θα την εκθέσει ανεπανόρθωτα, καθώς μεταβαίνοντας ο κ. Τσίπρας στη Γενεύη θα αναγκαστεί να συνομιλεί για ένα θέμα που υποτίθεται έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν συμβεί οτιδήποτε άλλο. Και αναφέρομαι στο θέμα των εγγυήσεων της «νέας Κύπρου», το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Πολύ ορθά υποστηρίζει ότι στον 21ο αιώνα και με δεδομένο ότι η χώρα θα είναι και μετά τη λύση μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και μάλιστα από χώρα μη μέλος της Ε.Ε.
Είναι τρομακτικό και που να το σκέφτεται κανείς, πόσο μάλλον εάν γίνει δεκτό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: Να επιλύεται όπως-όπως ένα διεθνές θέμα, το Κυπριακό, και η χώρα που δημιούργησε το πρόβλημα, η Τουρκία, να παραμένει στο προσκήνιο και να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του.Αντιλαμβάνομαι, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, ότι η Αθήνα και η Λευκωσία αναζητούν τρόπο να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», ώστε να παραμείνουν με κάποιο τρόπο οι εγγυήσεις. Πρόκειται για το πρώτο μοιραίο λάθος… Πληροφορήθηκα επίσης, ότι ήδη έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ονομάσουν «αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων». Θα παραμείνουν δηλαδή κατοχικά στρατεύματα και μετά την όποια συμφωνία. Αυτό είναι το δεύτερο μοιραίο λάθος. Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους Ο βασικός λόγος της απόρριψης του σχεδίου Ανάν, το 2004, πέραν του γεγονότος ότι ήταν ακραία φιλοτουρκικό, ήταν τα θέματα της ασφάλειας. Η πρόνοια για παραμονή στρατευμάτων δεν επέτρεψε στους Ελληνοκύπριους να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο σχέδιο, που είχε και έντονα ρατσιστικά στοιχεία εις βάρος του ελληνικού στοιχείου. Το θέμα της ασφάλειας είναι οπωσδήποτε σοβαρό και αφορά και τις δύο κοινότητες. Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους «φόβους» των Τουρκοκυπρίων και απαιτεί την παραμονή του τουρκικού αποσπάσματος. Κρύβει, βεβαίως, ότι το τουρκοκυπριακό στοιχείο φοβάται περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σταδιακά επιβάλλει τα θρησκευτικά του πιστεύω και στα κατεχόμενα.
Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν υποχρέωση να παλαίψουν για να αποτρέψουν και τις τουρκικές εγγυήσεις, και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποδεχθούν την βρετανικής έμπνευσης φόρμουλα, που οι Αμερικανοί παρουσιάζουν ως δική τους. Με τις τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει καμία τύχη στο δημοψήφισμα και η δεύτερη ήττα του θα είναι καταλυτική για την πολιτική του καριέρα.
Ο κ. Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός, που παρά τα τραγικά λάθη του στα θέματα της οικονομίας, δεν έχει καεί ακόμα, βασικά επειδή παίζει χωρίς αντίπαλο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Διότι και η εναλλακτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα αλλάξει τις ζωές των Ελλήνων, όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από την «μπότα» του γερμανικού Μνημονίου. Και δεν έχει καεί, διότι όλοι οι πολιτικοί είναι «το ίδιο και το αυτό πράγμα» τελικά, και νοιώθω ότι οι πολίτες βαρέθηκαν και να τους …αλλάζουν… Όμως, κινδυνεύει σοβαρά λόγω του Κυπριακού και ας το καταλάβει. Είμαι βέβαιος ότι θα τον στηρίξουν οι αντίπαλοι του της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, στην περίπτωση που ενταχθεί στο στρατόπεδο της «όποιας λύσης» του Κυπριακού. Αλλά θα τον στηρίξουν για να τον …καταποντίσουν. Θα τον υποστηρίξουν και αρκετά στελέχη του κόμματος του, που υποστηρίζουν και σήμερα με «αρρωστημένο» τρόπο το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν πρέπει να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Η πλειοψηφία των Ελλήνων στην Ελλάδα και στην Κύπρο συμφωνούν μαζί τους. Αντίθετα, διαφωνούν με τον κ. Αναστασιάδη, που στη διάρκεια ενός περίεργου μεταμεσονύκτιου δείπνου, άλλαξε τις θέσεις του. Προσωπικά πιστεύω ότι βρέθηκε ενώπιον απίστευτου εκβιασμού, αλλά θεωρώ πως δεν είχε την παραμικρή δικαιολογία για να αποδεχθεί όλες τις τουρκικές θέσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πρέπει να τον ακολουθήσει. Και συμφωνώ απόλυτα μαζί του πως μία κακή λύση στην Κύπρο θα είναι απαρχή δεινών στο Αιγαίο και τη Θράκη…
Ένας άνθρωπος, δύο πρόσωπα… Αδιάλλακτος ή απλά αλλοπρόσαλλος
ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης;
Το ομολογώ… Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς που διαβάζουμε λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του, είτε επειδή το επιβάλλει το δημοσιογραφικό καθήκον, είτε από μαζοχισμό. Το έχει ο ίδιος το πρόβλημα διότι συμβαίνει αυτό που έχω διαπιστώσει πολλές φορές. Είναι και ο ίδιος μπερδεμένος με όλο αυτό που του συμβαίνει. Και το υποστηρίζω αυτό μετά λόγου γνώσεως και ας φωνάζει και ας εκνευρίζεται κάθε φορά που με διαβάζει.
Εάν μελετούσε τις τελευταίες δηλώσεις του ένας ξένος, ένας άνθρωπος που δεν έχει ιδέα για το Κυπριακό, θα νόμιζε πως ο κ. Αναστασιάδης είναι ένας αδιάλλακτος άνθρωπος. Αν, όμως, δίναμε στον ίδιο άνθρωπο να διαβάσει τα λεγόμενά του μετά από εκείνο το δείπνο, που θα του γίνει εφιάλτης και να με θυμηθείτε, θα έλεγε πως ο Πρόεδρος είναι αλλοπρόσαλλος και αυτό που πάει να κάνει είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη πιο βαριά λέξη.
Και είναι εδώ που τίθεται το μέγα ερώτημα: Ποιον εκ των δύο Αναστασιάδηδων να πιστέψουμε; Τον πρώτο που απορρίπτει τις εγγυήσεις και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων ή αυτόν που αφήνει παράθυρα και πόρτες ανοικτά και πρεσβεύει την «όποια λύση», επειδή κάποια …θεία φώτιση του διαμήνυσε πως είναι ο τυχερός που θα λύσει το Κυπριακό. Βέβαια, εάν η λύση ήταν καθαρή και τερμάτιζε κάθε σχέση της νήσου με την κατοχική δύναμη, να την ψηφίσω πρώτος και καλύτερος και να τον υποστηρίξω μέχρι θανάτου.
Είναι, όμως, η λύση καθαρή;Τερματίζει την τουρκική κατοχή;Θα γίνονται σεβαστές οι ελευθερίες όλων των πολιτών;Θα τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες.Και αναφέρω σε κάθε ευκαιρία αυτή την πολύ σημαντική λεπτομέρεια, διότι στο τέλος-τέλος, με τη λύση που μαγειρεύουν, καταργούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι ψήφοι των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν το 82% του πληθυσμού, θα μαζεύονται σε ένα καλάθι και θα ισούνται με τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων, του 18% δηλαδή, που θα μπαίνουν στο άλλο καλάθι. Ναι, είναι τόσο απλά πράγματα και μην χάνεστε στις δικαιολογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συμβούλων του, που έχουν μάθει αυτή την τακτική, την οποία ανέδειξαν σε «επιστήμη», να αναμειγνύουν τα «λευκά» ψέματα με τις μισές αλήθειες. Έτσι δεν γίνεται δουλειά και δεν πείθονται οι πολίτες αγαπητέ Πρόεδρε. Και θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα το χάσεις το δημοψήφισμα και θα αναζητάς το λάθος.
Τούτη, είναι η ευκαιρία της ζωής για ένα Πρόεδρο. Και ειδικά για τον κ. Αναστασιάδη. Του το έχω πει και προσωπικά και συμφώνησε: Οι ξένοι, (Βρετανοί, Αμερικανοί, γραφειοκράτες των Βρυξελλών και λοιποί), του χρωστάνε. Διακινδύνευσε μία ολόκληρη καριέρα για να τους βοηθήσει το 2004. Κινδύνευσε να χαρακτηριστεί «προδότης», μία λέξη με την οποία διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, και την έχω αφαιρέσει από το λεξιλόγιό μου. Είναι άλλο ένας άνθρωπος να διαπράττει το λάθος και άλλο επί τούτου να βυσσοδομεί εναντίον της πατρίδας του, όπως πιθανότατα έπραξαν άλλοι. Ο σημερινός Πρόεδρος πίστεψε δυστυχώς ότι το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν ήταν το μάννα εξ ουρανού, η καλύτερη ευκαιρία της Κύπρου. Ήταν η χειρότερη και η πλέον απαράδεκτη.
Συνεχίζω να πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι η ευκαιρία του, διότι δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσει σε κανένα ότι ο στόχος του είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν δικαιούται κανένας εκ των ξένων συνομιλητών του να αμφισβητήσει τις προθέσεις του. Το έχει δείξει στην πράξη. Αυτό, λοιπόν, για το οποίο τον κρίνω και τον κατακρίνω είναι ότι έμεινε στο 2004 σε ότι αφορά τα σχέδια λύσης. Αποφάσισε ότι συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε, ενώ έπρεπε να πει σε αυτούς τους ανόητους τους μεσολαβητές, ότι οι πολίτες απέρριψαν τις βλακείες που τους θέσατε ενώπιον τους και πρέπει να αλλάξουν όλα. Μόνο αυτός είχε τη δύναμη να απαιτήσει και να κερδίσει.
Έτσι έδωσε το δικαίωμα στους αντιπάλους του να υποστηρίζουν ότι βαδίζει στο δρόμο του 2004, και είναι σε όλους γνωστό πια ότι εκείνο το σχέδιο έθετε την Κύπρο υπό την μόνιμη επιρροή της Τουρκίας. Είναι δυνατόν κ. Πρόεδρε να επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος, όταν μπορούσες να οδηγήσει το νησί στην οδό της μόνιμης ειρήνης;
Εκτός, λέω τώρα εγώ, αν το προσπάθησες και οι συνομιλητές σου στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον και αλλού σου ξεκαθάρισαν ότι οι αποφάσεις τους δεν αλλάζουν, και για την Κύπρο θα έχουν λόγω οι Τούρκοι. Μα αν έχουν έτσι τα πράγματα, δεν είχες κανένα λόγο να λάβεις μέρος στην περιπέτεια των διαπραγματεύσεων. Τα γράφω όλα αυτά προσπαθώντας να βρω έστω και μία δικαιολογία για την επιμονή του κ. Αναστασιάδη να συμμετέχει σε μία διαπραγμάτευση της οποίας το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Οι μόνοι που θα χάσουν από αυτή την ιστορία είναι οι Ελληνοκύπριοι.
Διότι υπάρχει και το μείζον θέμα του οικονομικού κόστους, δια το οποίο περιέργως ουδείς ομιλεί ως να μην υπάρχει. Με όποιον και να έχω προσπαθήσει να συζητήσω το θέμα βρήκα τοίχο. Και ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι απαιτούν να πληρωθούν τα όποια έξοδα σε ποσοστά πληθυσμού. Αν π.χ. το κόστος της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι 10 δις, τα 8,2 θα τα πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι και τα υπόλοιπα οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή η κατοχική δύναμη Τουρκία. Ακόμα δύο Μνημόνια, για ποιο λόγο; Για το θέμα αυτό θα επανέλθω…
ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕ:
Στις 25 Νοεμβρίου, αναρτήθηκαν στην φωτογραφική υπηρεσία του ΚΥΠΕ φωτογραφίες από τις επαφές στα κατεχόμενα μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου και του Ακιντζί. Η λεζάντα, που παρέμεινε για 24 ώρες, πριν αλλάξει άνευ εξηγήσεως, ανέφερε ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών (άνευ εισαγωγικών). Στις 8 Δεκεμβρίου, στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν διαβάζουμε ότι «ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ». Οι λεζάντες παραμένουν ακόμη, αφού ουδείς ενοχλήθηκε, είτε στο ΚΥΠΕ, είτε στους δημοσιογράφους που διάβασαν τις λεζάντες.
Τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου, η μετάφραση της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών μετά το δείπνο, γίνεται λανθασμένα και παραπλανητικά: «Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους. Από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται». Ας δούμε τι γράφει στα αγγλικά η ανακοίνωση: «On the 11th of January, they will present their respective maps. From the 12th of January, a Conference on Cyprus will be convened with the added participation of the guarantor powers. Other relevant parties shall be invited as needed».
Αυτά για τώρα…
Μιχ. Ιγνατίου
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής του ISIS στη Συρία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε κύκλωμα εκβιαστών γιος γνωστού τραγουδιστή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ