2017-01-03 20:33:09
Φωτογραφία για Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών που έφτασε στον Έβρο
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, καθώς εντοπίστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο, που εντοπίστηκε στο Δέλτα του Έβρου.

Στα σύνορα με την Ελλάδα, σε δύο γειτονικές περιφέρειες της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) και τη Στάρα Ζαγόρα, όπου θανατώνονται μαζικά χιλιάδες πουλερικά, έφτασε η γρίπη των πτηνών ενώ στη χώρα μας η μοναδική εμφάνιση κρούσματος αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής γρίπης ήταν σε έναν άγριο κύκνο που βρέθηκε νεκρός στο Δέλτα του Εβρου στις 19 Δεκεμβρίου.

Το ανησυχητικό είναι ότι στη γειτονική χώρα, που κηρύχθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, έχουν καταγραφεί ήδη 15 εστίες της γρίπης των πτηνών. Στο Πλόβντιβ, όπου λειτουργούν πολλές μονάδες εκκόλαψης πουλερικών, έχουν θανατωθεί ήδη περίπου 9.000 πτηνά, ενώ στη Στάρα Ζαγόρα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Γκιόργκι Ράνοβ υπολογίζεται ότι θα θανατωθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 15.000 πουλερικά. Εκτός από τη Βουλγαρία, όπου η νόσος των πτηνών έχει λάβει μαζικές διαστάσεις, στα Βαλκάνια έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.


Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, για να αποφευχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά,.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, όπως προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση «απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κ.λ.π.): σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Επισημαίνεται ότι τα πουλερικά αυτά πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, με τα όποια ανοίγματα να καλύπτονται από καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

Μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς και λίμνες να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρά το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ