2017-01-10 07:33:32
Φωτογραφία για Πώς να αντιμετωπίσετε τα πιο συνηθισμένα μικροατυχήματα των παιδιών
Μπορεί να είμαστε υπερβολικοί με την ασφάλεια των παιδιών (και καλά κάνουμε), όμως κάποιες φορές δεν είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τα πιο συνηθισμένα και όχι τόσο σοβαρά ατυχήματα. Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι να θυμάστε ότι πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας- τα παιδιά τρομάζουν πολύ εύκολα και αν σας δουν πανικόβλητους, θα φοβηθούν ακόμα περισσότερο. Στη συνέχεια, αναλάβετε δράση:

Για τα χτυπήματα στο κεφάλι

Τα πιο συχνά μικροατυχήματα των παιδιών και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Φυσικά, εννοούμε τα μικρά χτυπήματα στο κεφάλι που δεν χρήζουν ιατρικής συμβουλής και βοήθειας. Σ’ αυτή την περίπτωση, αρκεί να τοποθετήσετε μια παγοκύστη (ή ακόμα και μια κρύα συσκευασία από την κατάψυξή σας) για 20 λεπτά στο επίμαχο σημείο.

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, ωστόσο, ακόμα και σε μια αθώα κάκωση του κεφαλιού, θα πρέπει να παρατηρήσουμε το παιδί για 24 ώρες μετά το χτύπημα. Αν κάνει εμετό, έχει υπνηλία, απώλεια συνείδησης ή δυσκολεύεται να μιλήσει, κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού. Δείτε περισσότερα σε σχετικό άρθρο μας.


Αν ανοίξει η μύτη του παιδιού

Η ρινορραγία είναι πολύ συχνή στα παιδιά και φυσικά δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Για να την σταματήσετε, εφαρμόστε ένα κρύο πανί στο εξωτερικό μέρος της μύτης, πάνω απ’ τα ρουθούνια. Μην τοποθετήσετε βαμβάκι ή χαρτομάντιλα μέσα στη μύτη. Στη συνέχεια, πείτε στο παιδί να σκύψει το κεφάλι του ελαφρώς μπροστά. Αρχίστε να πιέζετε με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας τα σημεία που έχετε καλύψει με το πανί για περίπου 10 λεπτά. Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για 10 λεπτά ακόμα.

*Μην αφήσετε το παιδί να σκύψει προς τα πίσω- έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος κατάποσης του αίματος αλλά και η τάση για εμετό.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κοψίματα και τις εκδορές

Αν το παιδί σας είναι υπερ-δραστήριο, το πιθανότερο είναι πως γυρνάει πολλές φορές στο σπίτι μετά το σχολείο με εκδορές. Σε περίπτωση αιμορραγίας, πιέστε την ανοιχτή πληγή με ένα καθαρό πανί για 5 με 10 λεπτά. Αν κάποιο αντικείμενο έχει εισχωρήσει μέσα στην πληγή, μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών που όμως πρώτα θα έχετε απολυμάνει με οινόπνευμα.

Έπειτα, καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και νερό και αφήστε τη να «αναπνεύσει» για λίγο. Με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας, μπορείτε να τοποθετήσετε μια κρέμα που θα επιταχύνει την επούλωσή της.  Αφού στεγνώσει, καλύψτε τη με τσιρότο ή με ένα κομμάτι γάζας. Εναλλακτικά, το κλασικό Betadine είναι η καλύτερη και «διαχρονική» επιλογή!

Για τις μελανιές

Οι μελανιές ή αλλιώς μώλωπες είναι εσωτερικοί τραυματισμοί του δέρματος που τις περισσότερες φορές υποχωρούν μέσα 2 με 3 εβδομάδες μετά το χτύπημα. Αν τις προλάβετε στην αρχή τους, τοποθετήστε μια παγοκύστη ή ένα πανί που πρώτα θα έχετε «βυθίσει» σε κρύο νερό. Έτσι, η μελανιά δεν θα επεκταθεί ενώ ο πόνος θα μειωθεί σημαντικά.

Σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα με αλόη βέρα ή άρνικα (γνωστό φαρμακευτικό φυτό) που θα βοηθήσει τον μώλωπα να υποχωρήσει γρηγορότερα.

Επειδή η διατροφή βοηθάει παντού, φροντίστε το διάστημα μετά το χτύπημα, το παιδί να καταναλώνει μήλα, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή φρούτα. Η βιταμίνη C που περιέχουν δυναμώνει τα αγγεία και τις φλέβες, ενισχύει και την ελαστικότητα του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση του χτυπήματος.

Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος

Για τα λιγότερο σημαντικά εγκαύματα , δηλαδή τα εγκαύματα πρώτου βαθμού, που εκδηλώνονται με κοκκινίλες και θερμό δέρμα, η λύση είναι απλή: αφήνετε κρύο νερό να τρέξει στο σημείο για 10 λεπτά και στη συνέχεια το σκουπίζετε πολύ ελαφρά με μια πετσέτα. Αν το παιδί πονάει ακόμα, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή- αποφύγετε τα παγάκια γιατί μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στο καμένο δέρμα.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα που θα διατηρεί την υγρασία της περιοχής, η οποία όμως δεν θα περιέχει αλκοόλ ή αρώματα που μπορεί να την ερεθίσουν περισσότερο.

Μερικές ακόμα συμβουλές Επειδή πολλές φορές τα παιδιά τρομάζουν περισσότερο γιατί δεν ξέρουν τι τους συνέβη, παρά γιατί πονάνε ή έχουν χτυπήσει σοβαρά, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να τα ηρεμήσετε κι εκείνα με κάποια τρικ:

Γυρίστε το βλέμμα του παιδιού από την άλλη μεριά για να μην βλέπει το τραύμα του. Σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει και ο μπαμπάς που θα του κάνει αστείες γκριμάτσες για να ξεχαστεί.

Επιστρατεύστε το αγαπημένο του αρκουδάκι ή την κουβερτούλα που δεν αποχωρίζεται ποτέ: τα αγαπημένα τους αντικείμενα, παρέχουν στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας.

Τραγουδήστε τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού ή βάλτε το αγαπημένο του cd. Μπορεί να σας ακούγεται αναποτελεσματικό αλλά σας εγγυόμαστε ότι «πιάνει».

Διαβεβαιώστε το παιδί ότι κι εσείς έχετε χτυπήσει με τον ίδιο τρόπο πολλές φορές στην ηλικία του αλλά δεν πάθατε τίποτα- ίσα ίσα γίνατε πιο δυνατοί!
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ