2017-01-12 15:07:12
Φωτογραφία για Τα 10 «dont's» του διαβάσματος της εξεταστικής που θα σου εγγυηθούν την επιτυχία
Υπάρχουν αμέτρητα άρθρα που σου λένε το τι να κάνεις σχετικά με το διάβασμα της εξεταστικής. Τι γίνεται όμως, με την αντίστροφη πλευρά Σου έχει πει κανείς τι να ΜΗΝ κάνεις κατά την διάρκεια αυτής της επίπονης περιόδου και διαδικασίας, για κάθε φοιτητή εκεί έξω;

 

Διότι ναι, υπάρχουν ορισμένα πραγματάκια και λεπτομέρειες που μπορείς να αποφύγεις με σκοπό να γίνεις πιο παραγωγικός/ή στο διάβασμα σου και να δεις καλύτερα αποτελέσματα στο τέλος της διαδικασίας και κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

Παρακάτω λοιπόν, παρουσιάζω τα 10 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις καθώς διαβάζεις για να πετύχεις το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα:

 

#1 «ΜΗΝ αφήνεις τα πάντα για την τελευταία στιγμή»

 

Αν δεν είσαι από εκείνους που αντέχουν τις πολλές ώρες διαβάσματος, προσπάθησε να οργανώσεις τον εαυτό σου, διαβάζοντας για μία με δύο ώρες κάθε μέρα για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα πριν την εκάστοτε εξέταση. Έτσι, θα καταφέρεις να κάνεις την επανάληψή σου λίγες ημέρες πριν βρεθείς στο αμφιθέατρο κι όλα θα σου φανούν πιο ομαλά. Το να αφήσεις ολόκληρη την ύλη για το τελευταίο διήμερο πριν την εξέταση, θα οδηγήσει μόνο σε έλλειψη ύπνου, άγχος και κατ' επέκταση σε μη ικανοποιητικούς βαθμούς.


 

#2 «ΜΗΝ αποσπάσαι»

 

Είναι απαγορευτικό όσο διαβάζεις να έχεις ταυτόχρονα τον νου σου στο κινητό, το Facebook και γενικότερα στα social media τα οποία αποτελούν τη μέγιστη πηγή αποδιοργάνωσης. Εκτός κι αν δεν είναι μεγάλη κι έκτακτη ανάγκη να επικοινωνήσεις με κάποιον/α δικό σου, άσε τα πάντα στην άκρη. Για κάθε μία ώρα σωστού διαβάσματος που κάνεις, μπορείς να ανταμείβεις τον εαυτό σου με 5 λεπτά διάλειμμα στα social media.

 

#3 «ΜΗΝ υποτιμάς τον ύπνο και την ξεκούραση»

 

Ο εγκέφαλός σου συγκρατεί πληροφορίες κι «ανοίγει τις διόδους μνήμης» όταν κοιμάσαι καλά. Το λέει η επιστήμη, όχι εγώ! Χωρίς δεύτερες σκέψεις λοιπόν, πέσε αμέσως στο κρεβάτι σου. Το ολονύχτιο διάβασμα είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις για την υγεία και τις επιδόσεις σου.

 

#4 «ΜΗΝ υπολογίζεις λανθασμένα τον χρόνο που θα χρειαστεί να διαβάσεις»

 

Εάν πεις στον εαυτό σου ότι θα χρειαστείς για παράδειγμα, δύο ώρες διαβάσματος για κάθε μάθημα, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείς τέσσερις. Γεμάτες. Αυτό συμβαίνει πάντα. Είναι νόμος. Μην υποτιμάς λοιπόν, κανένα μάθημα κι απλά δώσε στον εαυτό σου περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για διάβασμα.

 

#5 «ΜΗΝ υποτιμάς τα εφόδια που θα χρειαστείς για το διάβασμα»

 

Προσωπικά με βοηθούν απίστευτα τα στυλό με διαφορετικά χρώματα, τα Notebooks, τα post-its και φυσικά το λάπτοπ μου. Είναι τα απαραίτητα υλικά για να κάνω το διάβασμα μου πιο αποδοτικό, παραγωγικό κι ας πούμε και διασκεδαστικό. Στην τελική, δε μας αρέσει που δε μας αρέσει, ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε λιγάκι πιο ελκυστικό.

 

#6 «ΜΗΝ στριμώχνεις το διάβασμά σου μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων»

 

Αν διαβάζεις και είσαι συνεχώς σε mood βιασύνης, δεν πρόκειται να συγκρατήσεις καμία ουσιαστική πληροφορία από αυτές που «καταναλώνεις» με την ανάγνωσή σου. Μην αρκείσαι στον χρόνο που απομένει από τις άλλες δραστηριότητές σου. Θέσε ως βασική προτεραιότητα την μελέτη. Εξεταστική είναι αυτή!

 

#7 «ΜΗΝ κάνεις επιφανειακό διάβασμα»

 

Το να κοιτάξεις κάτι για μία φορά και να πας κατευθείαν παρακάτω, δεν είναι διάβασμα. Εκτός κι αν έχεις υπερδυνάμεις και δύνασαι να αποστηθίζεις τις πληροφορίες μόνο με τη δύναμη της όρασης. Δοκίμασε να λες το μάθημα δυνατά και να κάνεις κινήσεις όταν μιλάς. Έτσι θα καταφέρεις να τα θυμάσαι πιο εύκολα και να ανακαλείς στη μνήμη σου μικρές λεπτομέρειες, συνδυασμένες με αυτά που διδάχτηκες.

 

#8 «ΜΗΝ προχωράς παρακάτω, αν δεν έχεις καταλάβει κάτι»

 

Αν καταλάβεις καλά τι διαβάζεις, είναι πραγματικά 10 φορές πιο εύκολο να το θυμηθείς όταν χρειαστεί να συμπληρώσεις κάποια ερώτηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Δεν θα είσαι ποτέ πραγματικά έτοιμος να γράψεις καλό βαθμό, αν δεν έχεις καταλάβει σε βάθος τι είναι αυτό που μόλις διάβασες.

 

#9 «ΜΗΝ προχωράς παρακάτω, αν δεν έχεις καταλάβει κάτι, διαβάζοντας με παρέα»

 

Ο καθένας μας διαβάζει με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά όταν μελετάς με παρέα, μπορεί ο φίλος σου να καταλάβει κάτι πιο εύκολα και πιο γρήγορα από εσένα. Μην διστάσεις να ζητήσεις την βοήθειά του ώστε να σου εξηγήσει αυτό που δεν κατάλαβες.

 

#10 «ΜΗΝ διστάσεις να απευθυνθείς σε καθηγητή σου για βοήθεια»

 

Οι καθηγητές υπάρχουν για να μας βοηθήσουν σε κάθε πλευρά των σπουδών μας. Δεν είναι κακό να ζητήσεις την βοήθειά του αν δυσκολευτείς σε κάτι που διαβάζεις ή έχεις κάποια απορία σε κάτι. Ίσα ίσα που θα το εκτιμήσει.

 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ