2017-01-13 08:03:15
Φωτογραφία για Μετά τις διαφωνίες αναλαμβάνουν οι τεχνοκράτες το Κυπριακό
Μπροστά σε ιστορικές στιγμές βρίσκεται το Κυπριακό με την πενταμερή Διάσκεψη να μην οδηγεί σε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πενταμερής διάσκεψη για τα θέματα της Ασφάλειας θα είναι διαρκής και θα συνεχίσει τις συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γενεύη, κατέληξαν στην απόφαση να θεσμοθετήσουν αυτή τη Διάσκεψη, για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την εμπλοκή όλων των πλευρών που συμμετείχαν χθες στη Γενεύη.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συζητήθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας τεχνοκρατών, που θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου για να καθορίσει συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά την Ασφάλεια. Το θέμα είχε συζητηθεί πρώτα στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας .


Όταν αργότερα επαναλήφθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης, αποφασίστηκε η εμπλοκή όλων των συμμετεχόντων. Αρχή θα γίνει με τη συνάντηση των τεχνοκρατών, που θα καταγράψει όλες τις θέσεις ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει αξιολόγηση σε πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο οι θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσγειώνουν προσδοκίες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδειξε εμμονή στις εγγυήσεις, δημιουργία νέου κράτους, πρωτογενές δίκαιο και εφαρμογή ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους όπως ισχύουν για πολίτες της Ε.Ε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η βάση των συζητήσεων στη Διάσκεψη ήταν η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Ασφάλεια.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Σε δηλώσεις του στη Γενεύη μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης πολιτικού επιπέδου. «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν σοβαρά πέντε κεφάλαια, και υπήρξαν συμφωνίες σε ορισμένα θέματα αλλά σε ορισμένα άλλα θέματα υπάρχουν στοιχεία που παραμένουν ανοιχτά. Μέσα στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι και αυτό της εναλλασσόμενης κυπριακής προεδρίας.

Οι συζητήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισαν σήμερα την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ