2017-01-15 11:01:50
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ
13/01/2017
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
η επέλαση μια προαναγγελθείσης καταστροφής
Από 1ης 1ου 2017 εφαρμόζεται ο νόμος 4387/2016 για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό. Μέσα σε κυκεώνα ασαφειών, αβεβαιοτήτων και φημών, κυρίως όμως μέσα σε θάλασσα σκοπίμως αναπάντητων ερωτημάτων. Δυστυχώς, καμία δημιουργικά ασαφής διευκρινιστική εγκύκλιος, καμία γνωμάτευση εργατολόγου, καμία «ελπίδα» δεν μπορεί να αλλάξει την σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για νόμο – τσεκούρι χρημάτων και δικαιωμάτων!
Στο μεταξύ, στις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων επικρατεί δημιουργικός πυρετός! Αλλού κάνουν (παράνομα) κρατήσεις για το ΤΣΑΥ, αλλού όχι, αλλού πιέζουν τους ίδιους τους γιατρούς να «διαλέξουν» ανάμεσα στη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη, κλπ
Ο νόμος 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου (προς τιμήν του ευθαρσούς ανδρός) συνιστά επιταγή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε ψηφίστηκε από Σύριζα, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κλπ πρόθυμους τον Αύγουστο του 2015. Είναι η μεγαλύτερη αντι-ασφαλιστική τομή στη χώρα μας, μετά την αλήστου μνήμης «μεταρρύθμιση» Σιούφα – Μητσοτάκη που παρήγαγε την διάκριση ασφαλισμένων «πριν και μετά το 1993». Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε….
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, αναμένεται να «εξοικονομηθούν» (=να κλαπούν από τους εργαζόμενους) 8,2 εκ δις την τριετία 2016-19!
Τί βεβαιότητες υπάρχουν έως σήμερα
Η ασφάλιση στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, θα αναφέρεται ως ΤΣΑΥ στη συνέχεια του κειμένου για λόγους αναγνωρισιμότητας) δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ως δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται στον νέο φορέα ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).
ΠΑΛΑΙΟΙ (προ του 1993) ασφαλισμένοι, που είχαν διπλή υποχρέωση ασφάλισης, σε Δημόσιο (6,67% βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) και ΤΣΑΥ (6,67% αντίστοιχα) και θα έπαιρναν δύο συντάξεις
· Η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ γίνεται προαιρετική. Δηλαδή το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καλύπτει τα 2/3 της (εργοδοτικής) εισφοράς υπέρ του ταμείου. Εάν κάποιος «επιθυμεί» μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να συνεχίσει την ασφάλισή του στο ΤΣΑΥ. Μπορεί επίσης να πάρει αυτήν την απόφαση και μετά παρέλευση κάποιων μηνών. Θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του το σύνολο της εισφοράς (εργατικής και εργοδοτικής) για τη σχετική σύνταξη, προσαυξημένο (έως τώρα ήταν το περίπου 20% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος, εφεξής θα είναι το 20% επί του συνόλου των μικτών αποδοχών – βασικού μισθού, χρονοεπιδόματος, νοσοκομειακού επιδόματος, επιδόματος βιβλιοθήκης, και εφημεριών). Συνολικά περίπου 600 ευρώ το μήνα!
· Προφανώς, είναι λογικό, πολλοί συνάδελφοι που πλησιάζουν την ώρα της συνταξιοδότησης, να επιλέξουν αυτή τη λύση, προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα στη δεύτερη σύνταξη, που το έχουν χρυσοπληρώσει. Ένας μέσης ηλικίας (άνω των 50) γιατρός ΕΣΥ έχει ήδη υποστεί κρατήσεις (εισφορά εργαζόμενου) υπέρ του συνταξιοδοτικού κλάδου του ΤΣΑΥ που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για να μην ανοίξουμε το μείζον θέμα, του ποιος παράγει την αξία της εισφοράς του εργοδότη! Στην τελευταία επίσκεψη της ΕΙΝΑΠ σε εργατολόγο, τέθηκε το θέμα της εξαγοράς από αυτήν την κατηγορία γιατρών κάποιων χρόνων (πχ από στρατιωτική θητεία, σπουδές, κλπ) ώστε να εξαγοράσει κάποιος υπέρ του χρόνια συνταξιοδότησης. Υπάρχει ακόμη το δικαίωμα, αλλά τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να εξαγοράσει πάνω από δύο έτη, είναι επίσης αρκετές χιλιάδες ευρώ! Θα πρέπει, τί συμφέρει τον κάθε εργαζόμενο, να κριθεί κατά περίπτωση.
· Όποιος μπεί σε τέτοια διαδικασία δεν θα πρέπει να παραβλέψει ότι, υπάρχει ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών (2000 ευρώ μικτά για μονο-συνταξιούχους και 3000 ευρώ μικτά όταν παίρνει κανείς δύο συντάξεις), ενώ, δεν υπάρχει κατώτατο όριο, σε αυτόν το «φιλεργατικό νόμο».
· Το μεγάλο και, καθόλου τυχαίο, κενό της πρώτης διευκρινιστικής εγκυκλίου που κυκλοφόρησε, αλλά και των υπόλοιπων που ακολούθησαν: βάσει ερμηνείας εργατολόγου που συμβουλεύτηκε η ΕΙΝΑΠ: «τεκμηριωμένο δικαίωμα, βάσει του άρθρου 38, παράγρ. 3 και 4, σε δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση από το ΤΣΑΥ θα πρέπει λογικά, να έχουν όσοι έχουν υπάρξει ασφαλισμένοι (πληρώσει εισφορές) για, κατ’ελάχιστον 16 χρόνια (δικαίωμα στο 50% της αναλογούσης συντάξεως), ενώ όσοι έχουν κλείσει 20ετία, έχουν δικαίωμα σε ολόκληρο το ποσόν (της αναλογούσης συντάξεως)» Σχετικά δεν αναφέρουν τίποτα οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι! Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχει και το ανώτατο πλαφόν! Και, φυσικά, μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές!
· Επιπλέον, ως υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, οι «παλαιοί» θα δουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους υπέρ ΕΦΚΑ να αυξάνονται, όπως περιγράφεται παρακάτω για τους «νέους».
· Σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνιέται, είναι ότι οι «παλαιού τύπου» ασφαλισμένοι γιατροί συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές για τρία επικουρικά ταμεία (4 % του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, 3 % για το ΤΕΑΔΥ, 4% για το Προνοίας. Οι εισφορές συνεχίζονται κανονικά, οι επικουρικές όμως συντάξεις και τα εφάπαξ τείνουν προς εξαύλωση! Η σχετική κατάσταση και μετά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είναι χαοτική!
Εφάπαξ (κανονικά θα έπρεπε να λέμε «πάλαι ποτέ εφάπαξ»)
Ο υπολογισμός του που αφορά το χρόνο μέχρι 21/12/2013 έχει μειώσεις γύρω στο 15%. Ο χρόνος από 1η 1ου 2014 έχει περαιτέρω μειώσεις. Πρακτικά, μετά το 2014, απλά θα επιστρέφονται (άτοκες και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών) οι εισφορές που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος, αντί για εφάπαξ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένουςς!
Νέοι (μετά το 1993) ασφαλισμένοι
· Έως τώρα πλήρωναν κρατήσεις μόνο για το ΤΣΑΥ (ποσοστό 6.67% του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) προσδοκώντας προφανώς πολύ μικρότερη σύνταξη. Από 1ης 1ου 2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ χωρίς αυταπάτες, με μόνη τη βεβαιότητα ότι θα αυξηθούν οι εισφορές τους (το ποσοστό θα υπολογίζεται επίσης επί του συνόλου των αποδοχών, όπως και στην κατηγορία των «παλαιών»). Και σε αυτούς, και στους «παλαιούς» μειώνεται για τα πρώτα δύο χρόνια (2017, 2018) η εργοδοτική εισφορά, αν πρόκειται για το Δημόσιο! Σε αυτούς μάλιστα, τα αποτελέσματα στον καθαρό μισθό θα είναι πολύ περισσότερο εμφανή, διότι δεν γινόντουσαν κρατήσεις παλαιού τύπου υπέρ ΤΣΑΥ που θα σταματήσουν να γίνονται για να ισοφαρίσει κάπως το μηνιάτικο…..
Ας δούμε όμως καλύτερα την πραγματικότητα:
· Στους «νέους ασφαλισμένους» υπάγονται λίγοι σχετικά μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, μιας και ελάχιστοι αναλογικά διορισμοί επιμελητών Β έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάγονται οι επικουρικοί γιατροί, οι γιατροί που δουλεύουν στο ΕΣΥ με μπλοκάκι, οι ειδικευόμενοι γιατροί. Για όλες αυτές τις κατηγορίες συναδέλφων, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολα!
· Έχει πλέον εμπεδωθεί στο ΕΣΥ η ελαστική, εκ περιτροπής εργασία χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Είναι πρακτικά αδύνατον οι «νέοι» ειδικευμένοι που δουλεύουν με μπλοκάκια στο ΕΣΥ και που, πιθανότατα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη την εισφορά για τον ΕΦΚΑ, οι περίπου 1500 «νέοι», όλοι περίπου σαραντάρηδες επικουρικοί που σήμερα έχουν εργασία αύριο δεν θα έχουν, μετά θα ξαναέχουν, τώρα είναι με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ, αύριο θα είναι ωρομίσθιοι σε ιδιωτική κλινική, οι τωρινοί ειδικευόμενοι για τους οποίους προβλέπεται ακόμα χειρότερο μέλλον, να καταφέρουν να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για να πάρουν κάποτε κάτι παραπάνω από την εθνική λεγόμενη σύνταξη….
Επειδή όμως «ασφάλιση» δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης, έως τώρα απλά περιμένουμε να παρακολουθήσουμε στο σχετικό πεδίο τις εμπνεύσεις των λογιστών με τα τσεκούρια…..
Και αφού με το νόμο πλέον καταργούνται οι αδικίες για τους «νέους» επειδή πλέον αδικούνται όλοι, και «νέοι» και παλαιοί», ας επανέλθουμε στα βασικά για να κατανοήσουμε καλύτερα τί μας περιμένει:
Η νέα σύνταξη θα αποτελείται από δύο μέρη: την εθνική ή κοινωνική και την αναλογική ή ανταποδοτική.
Την εθνική ονομάζουν «εγγυημένη» στην πράξη όμως θα είναι σύνταξη πείνας και καθόλου δεδομένη, διότι
· Δεν θα είναι σταθερή
· Θα είναι συνδεδεμένη με το λεγόμενο «κατώφλι φτώχειας» που ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος. Σήμερα αυτό υπολογίζεται στα 384 ευρώ μικτά.
· Θα χορηγείται με εισοδηματικό κριτήριο: «Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όσο αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου…»
· Θα μειώνεται όταν δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των μνημονίων, οπότε θα μπαίνουν σε λειτουργία οι «αυτόματοι οικονομικοί σταθεροποιητές», δηλαδή οι «κόφτες».
· Θα καταβάλλεται ολόκληρη μόνο στις περιπτώσεις πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή στην ηλικία των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 έτη και με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Αρχικά διαμορφώνεται στα 384 ευρώ μικτά και για τις περιπτώσεις από 15 ως 19 χρόνια ασφάλισης προβλέπεται μείωση κατά 2 % ανά έτος.
Την αναλογικά-ανταποδοτική σύνταξη που θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:
· Το ύψος της στηρίζεται στις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου. Το ποσό που τελικά θα λαμβάνουμε θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνόλου των χρόνων ασφάλισης και όχι της τελευταίας 5ετίας που ίσχυε ως τώρα και ήταν καλύτερη μισθολογικά λόγω των εξελίξεων, ωριμάνσεων, κλπ
· Οι εισφορές θα συσσωρεύονται σε έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος φυσικά θε είναι εικονικός, μιας και από τα χρήματα αυτά θα παρέχονται οι συντάξεις στους τωρινούς συνταξιούχους.
· Το ύψος της δεν θα είναι σταθερό. Θα εξαρτάται από το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στο λογαριασμό του εργαζόμενου τη στιγμή της αποχώρησής του από την εργασία. Το ύψος του κεφαλαίου αυτού εξαρτάται από το εικονικό επιτόκιο με το οποίο τοκίζονται οι εισφορές του. Αυτό, θα είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ, δηλαδή σε περιόδους «ύφεσης» και «αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης» το κεφάλαιο του ασφαλισμένου θα μειώνεται.
· Το κεφάλαιο αυτό δεν θα είναι ασφαλές. Το «αποθεματικό» αυτό, και πάλι θα «αξιοποιηθεί» σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως σαφέστατα ορίζεται. Και φυσικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της σύνταξης αν αυτή η «επένδυση» αποβεί ζημιογόνα.
ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ως τα 67 για να καβατζώσουμε ασθμαίνοντας ένα χρυσοπληρωμένο χιλιάρικο για τα γηρατειά μας
2. Οι «νέοι» δεν θα καταφέρουν ούτε αυτό!
Η αντιασφαλιστική επέλαση της, πιστής στις επιταγές των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής ΝΔΠΑΣΟΚ «αντιπολίτευσης» (το ψήφισαν το μνημόνιο!) έρχεται να ολοκληρώσει την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζόμενων που έχει βαθιές ρίζες. Ήδη από τη δεκαετία του 50, τράπεζες και «επενδυτές», χρηματιστήριο και τοξικά ομόλογα, PSI , διοικήσεις ταμείων και πάλι τράπεζες, λίγα άφησαν για να φαγωθούν. Αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη φορολόγηση, αυξάνοντας τον εργάσιμο βίο μας, τώρα πια τρώνε κυριολεκτικά τις σάρκες μας!
Τα τελευταία χρόνια, οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μειωθεί κατά πάνω από 40%. Τώρα μας κλέβουν κι άλλα, και επιπλέον την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στα γεράματα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρατάν στους ώμους τους τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία του πληθυσμού της χώρας. Εφημερεύουν με γλίσχρες αμοιβές, ξενυχτάνε επί χρόνια και χρόνια, με σωρευτική επίδραση στη δική τους υγεία. Ενώ ο χρόνος των εφημεριών θα έπρεπε να είναι συντάξιμος, έρχονται τώρα και μας λένε ότι θα μας κρατάνε λεφτά και από τις εφημερίες για τη σύνταξη, αλλά σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 67, και θα είναι και ψίχουλα!
Δεν ξεχωρίζουμε τον κλάδο μας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η ληστρική επίθεση της κυβέρνησης σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, θα πρέπει να αναχαιτισθεί ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Η μόνη πρόβλεψη που σίγουρα μπορεί να γίνει, είναι ότι οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι διαρθρωτικές, οργανώνονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, και δεν θα τις πάρουν πίσω με καμιά ανάπτυξη. Μόνο ο αγώνας για ανατροπή της συνολικής κατάστασης μπορεί να τις αλλάξει. Ας αρχίσουμε χθες! Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι!
Ίσα δικαιώματα για παλιούς και νέους! Μόνιμη δουλειά και πλήρη δικαιώματα για τους νέους γιατρούς!
Συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών. Να αναγνωριστεί ο ανθυγειϊνός χαρακτήρας της εργασίας μας!
Κατώτατη σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους με κριτήριο τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι την «ανταποδοτικότητα».
Ανακεφαλαίωση των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνάδελφοι
Δεν φτιάχνουμε ευχολόγια. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων και των ανέργων, νέων και γέρων, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των υγειονομικών, μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο ΕΣΥ. Και πρέπει να ξεκινήσουμε! Με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, συντονισμό με άλλους κλάδους και κάθε είδους δράσεις. Αντί να επελαύνουν αυτοί, να επιτεθούμε εμείς!
Σε πρώτη φάση και εντός του Ιανουαρίου,
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που να απαντά στο μείζον ερώτημα: όσοι έχουν τεκμηριώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πληρώνοντας το ΤΣΑΥ για πάνω από 16 ή πάνω από 20 χρόνια, τι ακριβώς δικαιούνται; Δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της πρώτης σύνταξης; Για να μετρήσουμε καλύτερα τις απώλειες….Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα σαφής εγκύκλιος που να αναφέρεται στο δικαίωμα εξαγοράς ασφαλιστικών ετών.
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων να μας επιστρέψουν τα χρήματα που παρακράτησαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2017 υπέρ ΤΣΑΥ, χωρίς να έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε να συνεχιστεί η παρακράτηση υπέρ ΤΣΑΥ!
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας να τοποθετηθούν άμεσα πάνω στο πρόβλημα που δημιουργείται για τους συναδέλφους που εργάζονται με μπλοκάκι (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ): Θα συνεχίσει να πληρώνει την εργοδοτική εισφορά για τον ΕΦΚΑ το νοσοκομείο-εργοδότης ή θα την χρεωθούν οι ίδιοι;
· Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να οργανώσει διευρυμένη σύσκεψη του ΓΣ με τις ενώσεις και τις επιτροπές της ΕΙΝΑΠ. Η ΕΙΝΑΠ μπορεί παράλληλα να οργανώσει εκδήλωση-συζήτηση σε κεντρικό νοσοκομείο (πχ Σωτηρία)
· Άμεσα συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και τις Ενώσεις
· Με στόχο καλή προετοιμασία, αρχικά 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη με διαδήλωση στην Αθήνα.
· Συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην απεργία και συλλαλητήριο στην Λάρισα στις 1 Φλεβάρη
medispin
13/01/2017
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
η επέλαση μια προαναγγελθείσης καταστροφής
Από 1ης 1ου 2017 εφαρμόζεται ο νόμος 4387/2016 για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό. Μέσα σε κυκεώνα ασαφειών, αβεβαιοτήτων και φημών, κυρίως όμως μέσα σε θάλασσα σκοπίμως αναπάντητων ερωτημάτων. Δυστυχώς, καμία δημιουργικά ασαφής διευκρινιστική εγκύκλιος, καμία γνωμάτευση εργατολόγου, καμία «ελπίδα» δεν μπορεί να αλλάξει την σκληρή πραγματικότητα. Πρόκειται για νόμο – τσεκούρι χρημάτων και δικαιωμάτων!
Στο μεταξύ, στις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων επικρατεί δημιουργικός πυρετός! Αλλού κάνουν (παράνομα) κρατήσεις για το ΤΣΑΥ, αλλού όχι, αλλού πιέζουν τους ίδιους τους γιατρούς να «διαλέξουν» ανάμεσα στη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη, κλπ
Ο νόμος 4387/2016 ή νόμος Κατρούγκαλου (προς τιμήν του ευθαρσούς ανδρός) συνιστά επιταγή του τρίτου μνημονίου, το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε ψηφίστηκε από Σύριζα, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κλπ πρόθυμους τον Αύγουστο του 2015. Είναι η μεγαλύτερη αντι-ασφαλιστική τομή στη χώρα μας, μετά την αλήστου μνήμης «μεταρρύθμιση» Σιούφα – Μητσοτάκη που παρήγαγε την διάκριση ασφαλισμένων «πριν και μετά το 1993». Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε….
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ, αναμένεται να «εξοικονομηθούν» (=να κλαπούν από τους εργαζόμενους) 8,2 εκ δις την τριετία 2016-19!
Τί βεβαιότητες υπάρχουν έως σήμερα
Η ασφάλιση στο ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, θα αναφέρεται ως ΤΣΑΥ στη συνέχεια του κειμένου για λόγους αναγνωρισιμότητας) δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ως δημόσιοι υπάλληλοι υπάγονται στον νέο φορέα ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).
ΠΑΛΑΙΟΙ (προ του 1993) ασφαλισμένοι, που είχαν διπλή υποχρέωση ασφάλισης, σε Δημόσιο (6,67% βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) και ΤΣΑΥ (6,67% αντίστοιχα) και θα έπαιρναν δύο συντάξεις
· Η ασφάλιση στο ΤΣΑΥ γίνεται προαιρετική. Δηλαδή το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του να καλύπτει τα 2/3 της (εργοδοτικής) εισφοράς υπέρ του ταμείου. Εάν κάποιος «επιθυμεί» μπορεί να δηλώσει ότι θέλει να συνεχίσει την ασφάλισή του στο ΤΣΑΥ. Μπορεί επίσης να πάρει αυτήν την απόφαση και μετά παρέλευση κάποιων μηνών. Θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του το σύνολο της εισφοράς (εργατικής και εργοδοτικής) για τη σχετική σύνταξη, προσαυξημένο (έως τώρα ήταν το περίπου 20% του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος, εφεξής θα είναι το 20% επί του συνόλου των μικτών αποδοχών – βασικού μισθού, χρονοεπιδόματος, νοσοκομειακού επιδόματος, επιδόματος βιβλιοθήκης, και εφημεριών). Συνολικά περίπου 600 ευρώ το μήνα!
· Προφανώς, είναι λογικό, πολλοί συνάδελφοι που πλησιάζουν την ώρα της συνταξιοδότησης, να επιλέξουν αυτή τη λύση, προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα στη δεύτερη σύνταξη, που το έχουν χρυσοπληρώσει. Ένας μέσης ηλικίας (άνω των 50) γιατρός ΕΣΥ έχει ήδη υποστεί κρατήσεις (εισφορά εργαζόμενου) υπέρ του συνταξιοδοτικού κλάδου του ΤΣΑΥ που αντιστοιχούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για να μην ανοίξουμε το μείζον θέμα, του ποιος παράγει την αξία της εισφοράς του εργοδότη! Στην τελευταία επίσκεψη της ΕΙΝΑΠ σε εργατολόγο, τέθηκε το θέμα της εξαγοράς από αυτήν την κατηγορία γιατρών κάποιων χρόνων (πχ από στρατιωτική θητεία, σπουδές, κλπ) ώστε να εξαγοράσει κάποιος υπέρ του χρόνια συνταξιοδότησης. Υπάρχει ακόμη το δικαίωμα, αλλά τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για να εξαγοράσει πάνω από δύο έτη, είναι επίσης αρκετές χιλιάδες ευρώ! Θα πρέπει, τί συμφέρει τον κάθε εργαζόμενο, να κριθεί κατά περίπτωση.
· Όποιος μπεί σε τέτοια διαδικασία δεν θα πρέπει να παραβλέψει ότι, υπάρχει ανώτατο πλαφόν συντάξιμων αποδοχών (2000 ευρώ μικτά για μονο-συνταξιούχους και 3000 ευρώ μικτά όταν παίρνει κανείς δύο συντάξεις), ενώ, δεν υπάρχει κατώτατο όριο, σε αυτόν το «φιλεργατικό νόμο».
· Το μεγάλο και, καθόλου τυχαίο, κενό της πρώτης διευκρινιστικής εγκυκλίου που κυκλοφόρησε, αλλά και των υπόλοιπων που ακολούθησαν: βάσει ερμηνείας εργατολόγου που συμβουλεύτηκε η ΕΙΝΑΠ: «τεκμηριωμένο δικαίωμα, βάσει του άρθρου 38, παράγρ. 3 και 4, σε δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση από το ΤΣΑΥ θα πρέπει λογικά, να έχουν όσοι έχουν υπάρξει ασφαλισμένοι (πληρώσει εισφορές) για, κατ’ελάχιστον 16 χρόνια (δικαίωμα στο 50% της αναλογούσης συντάξεως), ενώ όσοι έχουν κλείσει 20ετία, έχουν δικαίωμα σε ολόκληρο το ποσόν (της αναλογούσης συντάξεως)» Σχετικά δεν αναφέρουν τίποτα οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι! Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι υπάρχει και το ανώτατο πλαφόν! Και, φυσικά, μιλάμε πάντα για μικτές αποδοχές!
· Επιπλέον, ως υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, οι «παλαιοί» θα δουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους υπέρ ΕΦΚΑ να αυξάνονται, όπως περιγράφεται παρακάτω για τους «νέους».
· Σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνιέται, είναι ότι οι «παλαιού τύπου» ασφαλισμένοι γιατροί συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές για τρία επικουρικά ταμεία (4 % του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων, 3 % για το ΤΕΑΔΥ, 4% για το Προνοίας. Οι εισφορές συνεχίζονται κανονικά, οι επικουρικές όμως συντάξεις και τα εφάπαξ τείνουν προς εξαύλωση! Η σχετική κατάσταση και μετά την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είναι χαοτική!
Εφάπαξ (κανονικά θα έπρεπε να λέμε «πάλαι ποτέ εφάπαξ»)
Ο υπολογισμός του που αφορά το χρόνο μέχρι 21/12/2013 έχει μειώσεις γύρω στο 15%. Ο χρόνος από 1η 1ου 2014 έχει περαιτέρω μειώσεις. Πρακτικά, μετά το 2014, απλά θα επιστρέφονται (άτοκες και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών) οι εισφορές που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος, αντί για εφάπαξ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένουςς!
Νέοι (μετά το 1993) ασφαλισμένοι
· Έως τώρα πλήρωναν κρατήσεις μόνο για το ΤΣΑΥ (ποσοστό 6.67% του βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος) προσδοκώντας προφανώς πολύ μικρότερη σύνταξη. Από 1ης 1ου 2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ χωρίς αυταπάτες, με μόνη τη βεβαιότητα ότι θα αυξηθούν οι εισφορές τους (το ποσοστό θα υπολογίζεται επίσης επί του συνόλου των αποδοχών, όπως και στην κατηγορία των «παλαιών»). Και σε αυτούς, και στους «παλαιούς» μειώνεται για τα πρώτα δύο χρόνια (2017, 2018) η εργοδοτική εισφορά, αν πρόκειται για το Δημόσιο! Σε αυτούς μάλιστα, τα αποτελέσματα στον καθαρό μισθό θα είναι πολύ περισσότερο εμφανή, διότι δεν γινόντουσαν κρατήσεις παλαιού τύπου υπέρ ΤΣΑΥ που θα σταματήσουν να γίνονται για να ισοφαρίσει κάπως το μηνιάτικο…..
Ας δούμε όμως καλύτερα την πραγματικότητα:
· Στους «νέους ασφαλισμένους» υπάγονται λίγοι σχετικά μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ, μιας και ελάχιστοι αναλογικά διορισμοί επιμελητών Β έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάγονται οι επικουρικοί γιατροί, οι γιατροί που δουλεύουν στο ΕΣΥ με μπλοκάκι, οι ειδικευόμενοι γιατροί. Για όλες αυτές τις κατηγορίες συναδέλφων, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολα!
· Έχει πλέον εμπεδωθεί στο ΕΣΥ η ελαστική, εκ περιτροπής εργασία χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα. Είναι πρακτικά αδύνατον οι «νέοι» ειδικευμένοι που δουλεύουν με μπλοκάκια στο ΕΣΥ και που, πιθανότατα, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη την εισφορά για τον ΕΦΚΑ, οι περίπου 1500 «νέοι», όλοι περίπου σαραντάρηδες επικουρικοί που σήμερα έχουν εργασία αύριο δεν θα έχουν, μετά θα ξαναέχουν, τώρα είναι με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ, αύριο θα είναι ωρομίσθιοι σε ιδιωτική κλινική, οι τωρινοί ειδικευόμενοι για τους οποίους προβλέπεται ακόμα χειρότερο μέλλον, να καταφέρουν να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για να πάρουν κάποτε κάτι παραπάνω από την εθνική λεγόμενη σύνταξη….
Επειδή όμως «ασφάλιση» δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και το πολύ σημαντικό κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης, έως τώρα απλά περιμένουμε να παρακολουθήσουμε στο σχετικό πεδίο τις εμπνεύσεις των λογιστών με τα τσεκούρια…..
Και αφού με το νόμο πλέον καταργούνται οι αδικίες για τους «νέους» επειδή πλέον αδικούνται όλοι, και «νέοι» και παλαιοί», ας επανέλθουμε στα βασικά για να κατανοήσουμε καλύτερα τί μας περιμένει:
Η νέα σύνταξη θα αποτελείται από δύο μέρη: την εθνική ή κοινωνική και την αναλογική ή ανταποδοτική.
Την εθνική ονομάζουν «εγγυημένη» στην πράξη όμως θα είναι σύνταξη πείνας και καθόλου δεδομένη, διότι
· Δεν θα είναι σταθερή
· Θα είναι συνδεδεμένη με το λεγόμενο «κατώφλι φτώχειας» που ορίζεται ως το 60% του μέσου εισοδήματος. Σήμερα αυτό υπολογίζεται στα 384 ευρώ μικτά.
· Θα χορηγείται με εισοδηματικό κριτήριο: «Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όσο αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου…»
· Θα μειώνεται όταν δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των μνημονίων, οπότε θα μπαίνουν σε λειτουργία οι «αυτόματοι οικονομικοί σταθεροποιητές», δηλαδή οι «κόφτες».
· Θα καταβάλλεται ολόκληρη μόνο στις περιπτώσεις πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή στην ηλικία των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 έτη και με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης. Αρχικά διαμορφώνεται στα 384 ευρώ μικτά και για τις περιπτώσεις από 15 ως 19 χρόνια ασφάλισης προβλέπεται μείωση κατά 2 % ανά έτος.
Την αναλογικά-ανταποδοτική σύνταξη που θα στηρίζεται στη σύνδεση εισφορών-παροχών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι:
· Το ύψος της στηρίζεται στις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου. Το ποσό που τελικά θα λαμβάνουμε θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνόλου των χρόνων ασφάλισης και όχι της τελευταίας 5ετίας που ίσχυε ως τώρα και ήταν καλύτερη μισθολογικά λόγω των εξελίξεων, ωριμάνσεων, κλπ
· Οι εισφορές θα συσσωρεύονται σε έναν ατομικό λογαριασμό, ο οποίος φυσικά θε είναι εικονικός, μιας και από τα χρήματα αυτά θα παρέχονται οι συντάξεις στους τωρινούς συνταξιούχους.
· Το ύψος της δεν θα είναι σταθερό. Θα εξαρτάται από το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί στο λογαριασμό του εργαζόμενου τη στιγμή της αποχώρησής του από την εργασία. Το ύψος του κεφαλαίου αυτού εξαρτάται από το εικονικό επιτόκιο με το οποίο τοκίζονται οι εισφορές του. Αυτό, θα είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ, δηλαδή σε περιόδους «ύφεσης» και «αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης» το κεφάλαιο του ασφαλισμένου θα μειώνεται.
· Το κεφάλαιο αυτό δεν θα είναι ασφαλές. Το «αποθεματικό» αυτό, και πάλι θα «αξιοποιηθεί» σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως σαφέστατα ορίζεται. Και φυσικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της σύνταξης αν αυτή η «επένδυση» αποβεί ζημιογόνα.
ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Θα υποχρεωθούμε όλοι να δουλεύουμε ως τα 67 για να καβατζώσουμε ασθμαίνοντας ένα χρυσοπληρωμένο χιλιάρικο για τα γηρατειά μας
2. Οι «νέοι» δεν θα καταφέρουν ούτε αυτό!
Η αντιασφαλιστική επέλαση της, πιστής στις επιταγές των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής ΝΔΠΑΣΟΚ «αντιπολίτευσης» (το ψήφισαν το μνημόνιο!) έρχεται να ολοκληρώσει την καταλήστευση των χρημάτων των εργαζόμενων που έχει βαθιές ρίζες. Ήδη από τη δεκαετία του 50, τράπεζες και «επενδυτές», χρηματιστήριο και τοξικά ομόλογα, PSI , διοικήσεις ταμείων και πάλι τράπεζες, λίγα άφησαν για να φαγωθούν. Αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τη φορολόγηση, αυξάνοντας τον εργάσιμο βίο μας, τώρα πια τρώνε κυριολεκτικά τις σάρκες μας!
Τα τελευταία χρόνια, οι συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών έχουν μειωθεί κατά πάνω από 40%. Τώρα μας κλέβουν κι άλλα, και επιπλέον την αξιοπρεπή διαβίωσή μας στα γεράματα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρατάν στους ώμους τους τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υγεία του πληθυσμού της χώρας. Εφημερεύουν με γλίσχρες αμοιβές, ξενυχτάνε επί χρόνια και χρόνια, με σωρευτική επίδραση στη δική τους υγεία. Ενώ ο χρόνος των εφημεριών θα έπρεπε να είναι συντάξιμος, έρχονται τώρα και μας λένε ότι θα μας κρατάνε λεφτά και από τις εφημερίες για τη σύνταξη, αλλά σύνταξη δεν θα δούμε πριν τα 67, και θα είναι και ψίχουλα!
Δεν ξεχωρίζουμε τον κλάδο μας από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η ληστρική επίθεση της κυβέρνησης σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, θα πρέπει να αναχαιτισθεί ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Η μόνη πρόβλεψη που σίγουρα μπορεί να γίνει, είναι ότι οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι διαρθρωτικές, οργανώνονται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, και δεν θα τις πάρουν πίσω με καμιά ανάπτυξη. Μόνο ο αγώνας για ανατροπή της συνολικής κατάστασης μπορεί να τις αλλάξει. Ας αρχίσουμε χθες! Να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι!
Ίσα δικαιώματα για παλιούς και νέους! Μόνιμη δουλειά και πλήρη δικαιώματα για τους νέους γιατρούς!
Συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών. Να αναγνωριστεί ο ανθυγειϊνός χαρακτήρας της εργασίας μας!
Κατώτατη σύνταξη για όλους τους εργαζόμενους με κριτήριο τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι την «ανταποδοτικότητα».
Ανακεφαλαίωση των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνάδελφοι
Δεν φτιάχνουμε ευχολόγια. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων και των ανέργων, νέων και γέρων, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα. Έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο συντονισμένος αγώνας όλων των υγειονομικών, μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο ΕΣΥ. Και πρέπει να ξεκινήσουμε! Με συνελεύσεις, απεργίες, καταλήψεις, συντονισμό με άλλους κλάδους και κάθε είδους δράσεις. Αντί να επελαύνουν αυτοί, να επιτεθούμε εμείς!
Σε πρώτη φάση και εντός του Ιανουαρίου,
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο που να απαντά στο μείζον ερώτημα: όσοι έχουν τεκμηριώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πληρώνοντας το ΤΣΑΥ για πάνω από 16 ή πάνω από 20 χρόνια, τι ακριβώς δικαιούνται; Δεύτερη σύνταξη ή προσαύξηση της πρώτης σύνταξης; Για να μετρήσουμε καλύτερα τις απώλειες….Απαιτούμε να εκδοθεί άμεσα σαφής εγκύκλιος που να αναφέρεται στο δικαίωμα εξαγοράς ασφαλιστικών ετών.
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις μισθοδοσίες των Νοσοκομείων να μας επιστρέψουν τα χρήματα που παρακράτησαν το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2017 υπέρ ΤΣΑΥ, χωρίς να έχουμε δηλώσει ότι επιθυμούμε να συνεχιστεί η παρακράτηση υπέρ ΤΣΑΥ!
· ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας να τοποθετηθούν άμεσα πάνω στο πρόβλημα που δημιουργείται για τους συναδέλφους που εργάζονται με μπλοκάκι (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ): Θα συνεχίσει να πληρώνει την εργοδοτική εισφορά για τον ΕΦΚΑ το νοσοκομείο-εργοδότης ή θα την χρεωθούν οι ίδιοι;
· Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ πρέπει άμεσα να οργανώσει διευρυμένη σύσκεψη του ΓΣ με τις ενώσεις και τις επιτροπές της ΕΙΝΑΠ. Η ΕΙΝΑΠ μπορεί παράλληλα να οργανώσει εκδήλωση-συζήτηση σε κεντρικό νοσοκομείο (πχ Σωτηρία)
· Άμεσα συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και τις Ενώσεις
· Με στόχο καλή προετοιμασία, αρχικά 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας το πρώτο 10ήμερο του Φλεβάρη με διαδήλωση στην Αθήνα.
· Συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην απεργία και συλλαλητήριο στην Λάρισα στις 1 Φλεβάρη
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στασιμότητα στα μεταγραφικά της ΑΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ