2017-01-16 12:11:14
Φωτογραφία για ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ σε πρώτη ανάγνωση το νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο τελευταία κεφάλαια του Συντάγματος, για τα οποία απαιτείτο πλειοψηφία των τριών πέμπτων.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε περισσότερες από τις 330 απαιτούμενες ψήφους για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τελεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα, πιθανότατα τον Απρίλιο. Το κείμενο θα τεθεί σε δεύτερη και τελευταία ανάγνωση στο Κοινοβούλιο από την Τετάρτη. Τα 18 άρθρα του νέου Συντάγματος, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν και πάλι το ένα μετά το άλλο.

Η πολιτειακή μεταβολή προς την «προεδρική Δημοκρατία» απορρίπτεται από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερτνογάν, η οποία εντάθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το εκτεταμένο πογκρόμ που ακολούθησε.


Κατάργηση του πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας. Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Οι βουλευτικές κι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα. Το υπό συζήτησιν σχέδιο ορίζει ως ημερομηνία της ψηφοφορίας την 3η Νοεμβρίου 2019. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει παρά δύο θητείες. Το σχέδιο του νέου Συντάγματος επικρίνεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μποϊκοτάρει την ψηφοφορία. Περί τους δέκα βουλευτές του, άλλωστε, βρίσκονται στη φυλακή.

Το AKP που διάθει 317 έδρες στο 550μελές Κοινοβούλιο είχε ανάγκη από τις ψήφους του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος MHP για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος.

Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίζεται πλέον ως ο κύριος σύμμαχος του AKP στην προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης. Το ισχύον Σύνταγμα ετέθη σε ισχύ το 1982 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Όμως, η συνταγματική μεταρρύθμιση επιτρέπει στον πρόεδρο να επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία άλλωστε υπήρξε κύριος στόχος του σημερινού αλλά και των προηγούμενων πογκρόμ με το επιχείρημα ότι η δικαστική εξουσία βρισκόταν υπό την επιρροή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεν μας συγχωρούν επειδή κατακτήσαμε την Πόλη

Στην… κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, αποδίδει τώρα κορυφαίο στέλεχος του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., επιδιώκοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό να υποβαθμιστεί η πραγματική αιτία, που δεν είναι άλλη από την διολίσθηση της Τουρκίας σε ένα όλο και πιο ισλαμικό και αυταρχικό καθεστώς. Ο Ιμπραήμ Καλίν ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας μιλώντας σε Συνέδριο που οργάνωσε η διεύθυνση Θρησκευμάτων (Diyanet) για το Κέντρο Γυναίκας, Οικογένειας και Νεολαίας (KAGEM) εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι Δυτικοί ποτέ δεν συγχώρεσαν στους Τούρκους την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. 

Ο κ. Καλίν υποστήριξε ακόμη ότι η αντιπαράθεση για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας δεν είναι άσχετη με τις σχέσεις μεταξύ ισλάμ και Δύσης και ότι ο μουσουλμανικός κόσμος αξιολογεί αυτό το ζήτημα υπό το πρίσμα του «πως μας αντιμετωπίζουν η Δύση και η Ευρώπη». Ο κ. Καλίν περιγράφοντας τα σκαμπανεβάσματα στην 50χρονη πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων τόνισε ότι όταν κοιτάζεις το ζήτημα από την άποψη του ποιο είναι το εμπόδιο ή του τι θα αντικρίσουμε όταν αυτή η πορεία ολοκληρωθεί, τότε «μπορείς να δεις πολλά θέματα που εκτείνονται στο βάθος της μακράς ιστορίας των σχέσεων του Ισλάμ με την Δύση και η Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα γεγονός που άφησε βαθιές χαραγματιές ειδικά στις αντιλήψεις του Μεσαίωνα αλλά και στους σύγχρονους Ευρωπαίους φιλοσόφους»… 

Ο κ. Καλίν θέλοντας έτσι να δώσει ιδεολογικό-εθνικιστικό περιεχόμενο στην σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη και την Δύση και να αποδώσει σε «εμμονές» της Δύσης, την ευθύνη για την όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της Τουρκίας από τις αρχές και αξίες του Δυτικού, σύγχρονου, κοσμικού πολιτισμού, παραπέμπει και πάλι στην Κωνσταντινούπολη: «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα απρόσμενο γεγονός για τους Ευρωπαίους και Βυζαντινούς. Και δεν μπόρεσαν να συνέλθουν από το σοκ για πολλά χρόνια. Για αυτό και οι Δυτικοί δεν έχουν ποτέ συγχωρήσει τους Τούρκους για την κατάκτηση του Βυζαντίου» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Καλίν, σε μια ομιλία την οποία φυσικά έσπευσε να δημοσιοποιήσει και να προβάλλει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ