2017-01-20 09:03:09
Φωτογραφία για Βιολογικό κρασί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Όποιος ασχολείται με το κρασί, σίγουρα έχει παρατηρήσει ότι σε ορισμένα μπουκάλια υπάρχουν ετικέτες που αναγράφουν τον τίτλο «Βιολογικός οίνος». Με τους παραγωγούς να μπορούν από το 2012 να χρησιμοποιούν και επίσημα αυτόν τον όρο, το βιολογικό κρασί προωθείται με ραγδαίους ρυθμούς και αποκτά όλο και περισσότερο κοινό. Αποτελώντας μια νέα πρόταση πρόκειται να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του κρασιού και να γεμίσει με γεύσεις τα ποτήρια μας. Κόκκινο, ημίγλυκο, ξηρό… αρκεί να είναι βιολογικό!

Το βιολογικό κρασί

Με κίνητρο τη φύση, την υγεία, την ποιότητα στη γεύση και το σεβασμό προς το οικοσύστημα, οι παραγωγοί βιολογικού κρασιού χρησιμοποιούν τελείως διαφορετικές τεχνικές στα κλήματά τους από το συνηθισμένο. Στη συμβατική αμπελουργία χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα από χημικά για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ασθένειες του κλήματος και λιπάσματα για τη γρήγορη ανάπτυξη του. Αντίθετα, στη βιολογική καλλιέργεια επιτρέπεται η επέμβαση με οργανικά πρόσθετα, καθώς πρωταρχική σημασία έχει το φυσικό περιβάλλον του κλήματος, με τους απαραίτητους μικροοργανισμούς του.


Άλλωστε όταν το κλήμα μεγαλώνει μέσα στο χρονικό όριο που έχει ρυθμιστεί από τη φύση, παραμένει αναλλοίωτο όσον αφορά στα στοιχεία του και δεν «βιάζεται» από προληπτικά φάρμακα. Χωρίς την άμεση χρήση χημικών παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων, η βιολογική αμπελουργία χρησιμοποιεί φυτικά και ζωικά υπολείμματα για τη γονιμότητα του εδάφους, χωρίς καμία συνθετική επεξεργασία. Ειδικότερα, για την προστασία του αμπελώνα, οι παραγωγοί οδηγούνται σε φυσικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα, όπως μια μικρή ποσότητα από θειάφι για την αντιμετώπιση του περονόσπορου. Άλλωστε, ο βιοκαλλιεργητής επιλέγει την καλύτερη ποιότητα του σταφυλιού σε σχέση με τη μεγαλύτερη ποσότητα τους Νέοι κανόνες της Ε.Ε για το 2012

Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε για το 2012 συμβάλλουν στην αναγνώριση του κρασιού από το κοινό και στη διαφάνεια της βιολογικής μορφής του. Για παράδειγμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής απαγορεύεται η χρήση σορβικού οξύ και αποθείωσης, ενώ ταυτόχρονα οι κανόνες περιορίζουν τα επίπεδα των θειωδών ενώσεων. Κάτι τέτοιο είναι ικανό να μετατρέψει τέτοιου είδους ποσοστά σε ελάχιστα, σε σχέση με το συμβατικό κρασί. Παράλληλα, η παραγωγή του βασίζεται σε σταφύλια βιολογικής φύσεως. Όλη η διαδικασία καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες οινοποίησης.

Μύθοι και αλήθειες

Τα βιολογικά σταφύλια δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν τον παραγωγό σε ένα εξαιρετικό κρασί. Αν και αποτελούν την πιο ποιοτική βάση για το κρασί, η γεύση του στηρίζεται και στην τέχνη του οινοποιού. Παρόλα αυτά διαθέτουν φυσικό χαρακτήρα, ταυτότητα και αυθεντικότητα που δεν μπορούμε να συναντήσουμε απόλυτα στα συμβατικά κρασιά.

Η παραγωγή και η ζήτηση των βιολογικών οίνων στην Ελλάδα διαθέτουν ιδιαίτερα αυξητική πορεία, καθώς υπάρχει ανάλογη πιστοποίηση από τον αντίστοιχο φορέα. Ειδικότερα, στην ετικέτα του βιολογικού κρασιού αναγράφεται το λογότυπο της Ε.Ε. και ο κωδικός του φορέα, που αποδεικνύει την οργανική παραγωγή του.

Η δυσκολία στην βιολογική αμπελουργία δεν έγκειται μόνο στην επιλογή του κατάλληλου τόπου για το αμπέλι. Συγκεκριμένα, όλη η διαδικασία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς τα σταφύλια πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο ωριμότητας και να είναι απαλλαγμένα από κάθε πιθανότητα μόλυνσης.

Τιμές των βιολογικών οίνων

Τα βιολογικά κρασιά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές στην τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Οι τιμές τους ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία τους, τη χρονολογία και την ποιότητα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα κλασσικά μπουκάλια κρασί. Η αρχική τιμή τους βρίσκεται περίπου στα 6 ευρώ, ενώ οι συνηθέστερες τιμές τους κυμαίνονται ανάμεσα στα 10- 25 ευρώ. Βέβαια, για όσους επιθυμούν κάτι πιο ιδιαίτερο, στην αγορά υπάρχουν και βιολογικά κρασιά με τιμές πάνω από 40 ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ