2017-01-30 00:13:07
Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα κάνει οτιδήποτε αρκεί να παραμείνει στην εξουσία» εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ερωτηθείς για το τι προβλέπει μετά τις αξιώσεις των δανειστών στο Eurogroup.
Και προσθέτει πως αν υπάρξει συμβιβαστική λύση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αυτό δεν θα οφείλεται στην «υποτιθέμενη», όπως τη χαρακτηρίζει, διαπραγμάτευση Τσίπρα αλλά στις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν αστάθεια στην Ευρώπη.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Κώστας Καραγκούνης τις θεωρεί «καλοδεχούμενες» και υπογραμμίζει ότι το αίτημα της ΝΔ για εκλογές είναι «αίτημα κάθε Έλληνα γιατί είναι συνώνυμο με την ελπίδα του κόσμου ότι η χώρα μπορεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της διακυβέρνησης Τσίπρα».
Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχε μεγαλύτερη επικαιρότητα η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κώστας Καραγκούνης εκτιμά ότι «η ΕΕ πρέπει εξασφαλίσει ευημερία όπως την ήθελαν οι εμπνευστές της».
Για τη συνεργασία της ΔΡΑΣΗΣ με τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης τη χαιρετίζει λέγοντας ότι «η ΔΡΑΣΗ είναι η φιλελεύθερη συνιστώσα της ελληνικής πολιτικής». Επιπλέον, τάσσεται υπέρ των διευρύνσεων αρκεί, όπως σημείωσε, «να μην είναι τόσο ευρύχωρες, ώστε τελικά να ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε».
Τέλος, ο Κώστας Καραγκούνης εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψη ότι «περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
Η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ. Κύριε Καραγκούνη, Μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup, με τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα τι προβλέπετε; Υποχώρηση από την κυβέρνηση ή εκλογές;
Απ. Εγώ νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδειχτεί ακόμη μια φορά ο γνωστός εαυτός του. Θα κάνει οτιδήποτε, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία. Αν όντως οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα συμβεί παρά τη θέλησή του και όχι εξαιτίας της. Αλλά είτε αναγκαστικές, είτε θεληματικές, αυτές οι εκλογές θα είναι το τέλος της εποχής Τσίπρα και άρα η μόνη διέξοδος για τη χώρα.
Ερ. 'Αρα εκτιμάτε ότι είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέα μέτρα. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς;
Απ. Αν υπάρξει συμβιβαστική, όπως τη λέτε, λύση με τους θεσμούς, αυτό δεν θα οφείλεται στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, αλλά στις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν αστάθεια στην Ευρώπη και συνηγορούν υπέρ μιας λογικής, να μη γίνει η Ελλάδα ακόμη μια φορά μέρος του γενικευμένου προβλήματος. Από την άλλη, είναι τόσο περιφερειακή η Ελλάδα και τόσο εξασθενημένη μετά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, που παρά την αστάθεια, εγώ δεν βλέπω καμιά διάθεση για συμβιβασμούς. Οπότε θα δούμε.
Ερ. Πάρα ταύτα κύριε Καραγκούνη η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πιο ορατό από ποτέ;
Απ. Οι πρόωρες εκλογές σε μια δημοκρατία εξ' ορισμού γίνονται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Με την έννοια αυτή, στη δημοκρατία αλά Τσίπρα, η οποία είναι ένα πολίτευμα διαρκούς κρίσης, το ενδεχόμενο έκτακτων εξελίξεων και άρα εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά σας είπα, τελικά για την Ελλάδα και για τη Νέα Δημοκρατία αυτές οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες.
Ερ. Αν ωστόσο δεν γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές τώρα, η ΝΔ θα μπορέσει να συντηρήσει το αίτημά της για «εκλογές εδώ και τώρα»;
Απ. Δεν είναι αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για να το συντηρήσει. Είναι αίτημα του κάθε Έλληνα πολίτη που εξαπατήθηκε από μια αδίστακτη εξουσία που ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της. Το αίτημα για εκλογές θα παραμένει ζωντανό, γιατί είναι συνώνυμο με την ελπίδα του κόσμου ότι η χώρα μπορεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Ερ. Συμφέρουν τη χώρα μας οι εκλογές μέσα σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό τοπίο;
Απ. Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Αντέχει η χώρα μας την παράταση της διακυβέρνησης Τσίπρα; Πολύ αμφιβάλλω.
Ερ. Ωστόσο, κύριε Καραγκούνη, η έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης δεν ήταν μία «νίκη στα σημεία» της κυβέρνησης;
Απ. Μοιάζει με κάποιον που χρωστάει ένα εκατομμύριο στην τράπεζα, του κάνουν ρύθμιση για εκατό ευρώ έναντι ανταλλαγμάτων που είναι και πολλαπλάσια, και αυτός το βαφτίζει ως επιτυχία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε μεγαλύτερη επικαιρότητα η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο.
Ερ. Σας ρωτώ γιατί όλοι θυμόμαστε ότι η έγκριση από τον ESM είχε ανασταλεί λόγω του «βοηθήματος» που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση των θεσμών. Μετά από αυτή την εξέλιξη μήπως ήταν λάθος της ΝΔ που δεν ψήφισε το βοήθημα;
Απ. Δεν βλέπω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Εμείς δεν καταψηφίσαμε το βοήθημα και εξηγήσαμε το γιατί πράξαμε έτσι. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει σε κοινωνική πολιτική με φιλοδωρήματα και δανεικά. Δεν θεωρεί το πολίτη επαίτη για να του δίνει βοηθήματα. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την πραγματική αύξηση των εισοδημάτων και όχι για ευκαιριακές αστειότητες που υπαγορεύονται από την μικροπολιτική. 'Αλλωστε, σε αυτό που με ρωτάτε, οι ίδιες οι οργανώσεις των συνταξιούχων απέρριψαν το βοήθημα ως προσβλητικό και ατελέσφορο.
Ερ. Μετά την εκλογή Τραμπ και τις πρώτες του κινήσεις ως πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπω να διαμορφώνεται ένα τοπίο «με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε». Τι συμφέρει σήμερα την Ελλάδα στο καινούργιο τοπίο; Η προσκόλληση στη Γερμανία ή μία στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ;
Απ. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική, γιατί είναι μια λογική διαίρεσης του δυτικού κόσμου. Η Δύση χρειάζεται και τις ΗΠΑ και την Αγγλία και τη Γερμανία και την Ελλάδα και όλους μας. Προσωπικά πιστεύω ότι μετά από εβδομήντα χρόνια ενότητας, ο δυτικός κόσμος τελικά θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός.
Ερ. Αλήθεια, σας φοβίζει η πολιτική Τραμπ;
Απ. Γιατί να με φοβίζει; Είναι η πολιτική που επέλεξε ο αμερικανικός λαός και πιστεύω στο ορθό κριτήριο του αμερικανικού λαού. Και θυμάμαι ότι όταν η Ευρώπη για δυο φορές αλληλοσπαρασσόταν, ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ που έδωσε τη λύση. Να μην τα ξεχνάμε αυτά.
Ερ. Προβλέπετε αποχώρηση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΕ;
Απ. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει ευημερία όπως την ήθελαν οι εμπνευστές της και όπως την αντιλαμβανόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε γιατί να διαλυθεί; Σε τελική ανάλυση, όλα από εμάς εξαρτώνται.
Ερ. Να γυρίσουμε στα δικά μας. Χαιρετίζετε την προσχώρηση της ΔΡΑΣΗΣ και του κ. Σκυλακάκη στη ΝΔ;
Απ. Η Δράση αν θυμάμαι καλά δηλώνει η φιλελεύθερη συνιστώσα της ελληνικής πολιτικής. Είναι επομένως λογικό να έρχεται στη Νέα Δημοκρατία. Πού να πάει δηλαδή; Με τους θαυμαστές του Μαδούρο;
Ερ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει και άνοιγμα και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και προς την πλευρά της 'Αννας Διαμαντοπούλου;
Απ. Αυτά είναι ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του προέδρου. Εγώ είμαι υπέρ των διευρύνσεων, αρκεί βέβαια να μην είναι τόσο ευρύχωρες ώστε τελικά να ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε.
Ερ. Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι μετεκλογικός σύμμαχος της ΝΔ στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Απ. Πιστεύω περισσότερο παρά ποτέ ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Πόσο μάλλον τώρα, που σε στιγμές κρίσης, η ανάγκη για καθαρές λύσεις και επιλογές είναι διπλά απαραίτητη.
Ερ. Κύριε Καραγκούνη σας ρωτώ και ως πρώην εκπρόσωπο της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθεί το δόγμα «μη διαβάζετε εφημερίδες». Στην εποχή των social media πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να είναι ζητούμενο;
Απ. Κοιτάξτε, για να το ελαφρύνω και λίγο, ιστορικά στον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς, το διάβασμα δεν είναι και πολύ δημοφιλές. Αν θυμάμαι καλά, στην Κίνα του Μάο και στην Καμπότζη των Ερυθρών Χμέρ, όποιος διάβαζε θεωρείτο ως ύποπτος. Μάλιστα, στη Καμπότζη από κάποιο σημείο και έπειτα, όσους φορούσαν γυαλιά τους εκτελούσαν γιατί κατά την άποψη τους η εργατική τάξη δεν χρειαζόταν γυαλιά αλλά μόνο τσάπες. Ελπίζω να μην τους συγκινούν παρόμοιες ιδέες... Διότι έτσι θα δικαιολογούνται βαθύτερα ένστικτά τους και θεωρίες που θα τους οδηγούν κατευθείαν σε πράξεις εναντίον του Τύπου. Δεν πιστεύω όμως ότι ισχύει.
Ερ. Η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση του Τύπου στην Ελλάδα;
Απ. Δεν ξέρω πώς το εννοείτε. Γιατί η υγιής βάση του Τύπου μπορεί να είναι μόνο η ίδια η αγορά, όπως γίνεται σε όλο το Δυτικό κόσμο. Αλλά η Νέα Δημοκρατία χωρίς αμφιβολία έχει την ευθύνη να δημιουργήσει το απαραίτητο νομικό, θεσμικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στον Τύπο να ανθίσει, γιατί Τύπος και Δημοκρατία είναι έννοιες αλληλένδετες. Tromaktiko
Και προσθέτει πως αν υπάρξει συμβιβαστική λύση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αυτό δεν θα οφείλεται στην «υποτιθέμενη», όπως τη χαρακτηρίζει, διαπραγμάτευση Τσίπρα αλλά στις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν αστάθεια στην Ευρώπη.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Κώστας Καραγκούνης τις θεωρεί «καλοδεχούμενες» και υπογραμμίζει ότι το αίτημα της ΝΔ για εκλογές είναι «αίτημα κάθε Έλληνα γιατί είναι συνώνυμο με την ελπίδα του κόσμου ότι η χώρα μπορεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της διακυβέρνησης Τσίπρα».
Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχε μεγαλύτερη επικαιρότητα η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κώστας Καραγκούνης εκτιμά ότι «η ΕΕ πρέπει εξασφαλίσει ευημερία όπως την ήθελαν οι εμπνευστές της».
Για τη συνεργασία της ΔΡΑΣΗΣ με τη ΝΔ ο Κώστας Καραγκούνης τη χαιρετίζει λέγοντας ότι «η ΔΡΑΣΗ είναι η φιλελεύθερη συνιστώσα της ελληνικής πολιτικής». Επιπλέον, τάσσεται υπέρ των διευρύνσεων αρκεί, όπως σημείωσε, «να μην είναι τόσο ευρύχωρες, ώστε τελικά να ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε».
Τέλος, ο Κώστας Καραγκούνης εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψη ότι «περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».
Η συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη στην Ευτυχία Αδηλίνη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ. Κύριε Καραγκούνη, Μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup, με τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα τι προβλέπετε; Υποχώρηση από την κυβέρνηση ή εκλογές;
Απ. Εγώ νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα αποδειχτεί ακόμη μια φορά ο γνωστός εαυτός του. Θα κάνει οτιδήποτε, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία. Αν όντως οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που θα οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα συμβεί παρά τη θέλησή του και όχι εξαιτίας της. Αλλά είτε αναγκαστικές, είτε θεληματικές, αυτές οι εκλογές θα είναι το τέλος της εποχής Τσίπρα και άρα η μόνη διέξοδος για τη χώρα.
Ερ. 'Αρα εκτιμάτε ότι είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέα μέτρα. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς;
Απ. Αν υπάρξει συμβιβαστική, όπως τη λέτε, λύση με τους θεσμούς, αυτό δεν θα οφείλεται στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, αλλά στις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν αστάθεια στην Ευρώπη και συνηγορούν υπέρ μιας λογικής, να μη γίνει η Ελλάδα ακόμη μια φορά μέρος του γενικευμένου προβλήματος. Από την άλλη, είναι τόσο περιφερειακή η Ελλάδα και τόσο εξασθενημένη μετά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, που παρά την αστάθεια, εγώ δεν βλέπω καμιά διάθεση για συμβιβασμούς. Οπότε θα δούμε.
Ερ. Πάρα ταύτα κύριε Καραγκούνη η ΝΔ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πιο ορατό από ποτέ;
Απ. Οι πρόωρες εκλογές σε μια δημοκρατία εξ' ορισμού γίνονται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Με την έννοια αυτή, στη δημοκρατία αλά Τσίπρα, η οποία είναι ένα πολίτευμα διαρκούς κρίσης, το ενδεχόμενο έκτακτων εξελίξεων και άρα εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά σας είπα, τελικά για την Ελλάδα και για τη Νέα Δημοκρατία αυτές οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες.
Ερ. Αν ωστόσο δεν γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές τώρα, η ΝΔ θα μπορέσει να συντηρήσει το αίτημά της για «εκλογές εδώ και τώρα»;
Απ. Δεν είναι αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για να το συντηρήσει. Είναι αίτημα του κάθε Έλληνα πολίτη που εξαπατήθηκε από μια αδίστακτη εξουσία που ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της. Το αίτημα για εκλογές θα παραμένει ζωντανό, γιατί είναι συνώνυμο με την ελπίδα του κόσμου ότι η χώρα μπορεί να ξυπνήσει από τον εφιάλτη της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Ερ. Συμφέρουν τη χώρα μας οι εκλογές μέσα σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό τοπίο;
Απ. Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Αντέχει η χώρα μας την παράταση της διακυβέρνησης Τσίπρα; Πολύ αμφιβάλλω.
Ερ. Ωστόσο, κύριε Καραγκούνη, η έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης δεν ήταν μία «νίκη στα σημεία» της κυβέρνησης;
Απ. Μοιάζει με κάποιον που χρωστάει ένα εκατομμύριο στην τράπεζα, του κάνουν ρύθμιση για εκατό ευρώ έναντι ανταλλαγμάτων που είναι και πολλαπλάσια, και αυτός το βαφτίζει ως επιτυχία. Ποτέ άλλοτε δεν είχε μεγαλύτερη επικαιρότητα η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο.
Ερ. Σας ρωτώ γιατί όλοι θυμόμαστε ότι η έγκριση από τον ESM είχε ανασταλεί λόγω του «βοηθήματος» που έδωσε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση των θεσμών. Μετά από αυτή την εξέλιξη μήπως ήταν λάθος της ΝΔ που δεν ψήφισε το βοήθημα;
Απ. Δεν βλέπω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Εμείς δεν καταψηφίσαμε το βοήθημα και εξηγήσαμε το γιατί πράξαμε έτσι. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει σε κοινωνική πολιτική με φιλοδωρήματα και δανεικά. Δεν θεωρεί το πολίτη επαίτη για να του δίνει βοηθήματα. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την πραγματική αύξηση των εισοδημάτων και όχι για ευκαιριακές αστειότητες που υπαγορεύονται από την μικροπολιτική. 'Αλλωστε, σε αυτό που με ρωτάτε, οι ίδιες οι οργανώσεις των συνταξιούχων απέρριψαν το βοήθημα ως προσβλητικό και ατελέσφορο.
Ερ. Μετά την εκλογή Τραμπ και τις πρώτες του κινήσεις ως πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπω να διαμορφώνεται ένα τοπίο «με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε». Τι συμφέρει σήμερα την Ελλάδα στο καινούργιο τοπίο; Η προσκόλληση στη Γερμανία ή μία στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ;
Απ. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική, γιατί είναι μια λογική διαίρεσης του δυτικού κόσμου. Η Δύση χρειάζεται και τις ΗΠΑ και την Αγγλία και τη Γερμανία και την Ελλάδα και όλους μας. Προσωπικά πιστεύω ότι μετά από εβδομήντα χρόνια ενότητας, ο δυτικός κόσμος τελικά θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός.
Ερ. Αλήθεια, σας φοβίζει η πολιτική Τραμπ;
Απ. Γιατί να με φοβίζει; Είναι η πολιτική που επέλεξε ο αμερικανικός λαός και πιστεύω στο ορθό κριτήριο του αμερικανικού λαού. Και θυμάμαι ότι όταν η Ευρώπη για δυο φορές αλληλοσπαρασσόταν, ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ που έδωσε τη λύση. Να μην τα ξεχνάμε αυτά.
Ερ. Προβλέπετε αποχώρηση και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΕ;
Απ. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει ευημερία όπως την ήθελαν οι εμπνευστές της και όπως την αντιλαμβανόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε γιατί να διαλυθεί; Σε τελική ανάλυση, όλα από εμάς εξαρτώνται.
Ερ. Να γυρίσουμε στα δικά μας. Χαιρετίζετε την προσχώρηση της ΔΡΑΣΗΣ και του κ. Σκυλακάκη στη ΝΔ;
Απ. Η Δράση αν θυμάμαι καλά δηλώνει η φιλελεύθερη συνιστώσα της ελληνικής πολιτικής. Είναι επομένως λογικό να έρχεται στη Νέα Δημοκρατία. Πού να πάει δηλαδή; Με τους θαυμαστές του Μαδούρο;
Ερ. Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει και άνοιγμα και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και προς την πλευρά της 'Αννας Διαμαντοπούλου;
Απ. Αυτά είναι ζητήματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του προέδρου. Εγώ είμαι υπέρ των διευρύνσεων, αρκεί βέβαια να μην είναι τόσο ευρύχωρες ώστε τελικά να ξεχάσουμε και ποιοι είμαστε.
Ερ. Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι μετεκλογικός σύμμαχος της ΝΔ στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας;
Απ. Πιστεύω περισσότερο παρά ποτέ ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Πόσο μάλλον τώρα, που σε στιγμές κρίσης, η ανάγκη για καθαρές λύσεις και επιλογές είναι διπλά απαραίτητη.
Ερ. Κύριε Καραγκούνη σας ρωτώ και ως πρώην εκπρόσωπο της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακολουθεί το δόγμα «μη διαβάζετε εφημερίδες». Στην εποχή των social media πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να είναι ζητούμενο;
Απ. Κοιτάξτε, για να το ελαφρύνω και λίγο, ιστορικά στον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς, το διάβασμα δεν είναι και πολύ δημοφιλές. Αν θυμάμαι καλά, στην Κίνα του Μάο και στην Καμπότζη των Ερυθρών Χμέρ, όποιος διάβαζε θεωρείτο ως ύποπτος. Μάλιστα, στη Καμπότζη από κάποιο σημείο και έπειτα, όσους φορούσαν γυαλιά τους εκτελούσαν γιατί κατά την άποψη τους η εργατική τάξη δεν χρειαζόταν γυαλιά αλλά μόνο τσάπες. Ελπίζω να μην τους συγκινούν παρόμοιες ιδέες... Διότι έτσι θα δικαιολογούνται βαθύτερα ένστικτά τους και θεωρίες που θα τους οδηγούν κατευθείαν σε πράξεις εναντίον του Τύπου. Δεν πιστεύω όμως ότι ισχύει.
Ερ. Η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση του Τύπου στην Ελλάδα;
Απ. Δεν ξέρω πώς το εννοείτε. Γιατί η υγιής βάση του Τύπου μπορεί να είναι μόνο η ίδια η αγορά, όπως γίνεται σε όλο το Δυτικό κόσμο. Αλλά η Νέα Δημοκρατία χωρίς αμφιβολία έχει την ευθύνη να δημιουργήσει το απαραίτητο νομικό, θεσμικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στον Τύπο να ανθίσει, γιατί Τύπος και Δημοκρατία είναι έννοιες αλληλένδετες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τις δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εύα Καϊλή: Αυταπάτη το success story της κυβέρνησης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ