2017-01-30 18:17:10
Φωτογραφία για Δηλώστε και γλιτώστε πρόστιμα από Ε9 και συγκεντρωτικές τιμολογίων
Από τη ρύθμιση Πιτσιλή ωφελούνται και όσοι δεν έχουν κρύψει μαύρο χρήμα, αλλά απλώς υπέπεσαν σε τυπικές παραβάσεις Παράθυρο να υποβάλουν δηλώσεις χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ακόμα και όσοι παρέλειψαν εδώ και χρόνια κάποια δήλωση Ε9 ή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ανοίγει για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους η εγκύκλιος Πιτσιλή, με την οποία ενεργοποιείται η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Ωστόσο και το υπουργείο Οικονομικών «συλλαμβάνεται», με βάση τις οδηγίες που δίνει για τους νόμους που το ίδιο ψήφισε, να μη γνωρίζει καν -μετά από τόσες αλλαγές στη νομοθεσία- τι ισχύει και τι όχι σε κάποιες περιπτώσεις.

Φαινομενικά η ρύθμιση της «οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων» (ν.4446/2016) αφορά μόνο όσους έχουν μπλεξίματα με μαύρο χρήμα. Στην πραγματικότητα ωφελεί πολύ περισσότερο κόσμο που δεν έχει αποκρύψει φορολογητέα ύλη, αλλά υπέπεσε σε τυπικές παραβάσεις, χωρίς να γλιτώσει φόρους
. Λόγω του κυκεώνα των παρατάσεων, αλλαγών και ανατροπών στη φορολογική νομοθεσία, είναι πάμπολλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές που άθελά τους, από άγνοια ή λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων, παρέλειψαν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο ή μια μεταβολή στο Ε9 (π.χ. ένα αγροτεμάχιο που δεν φορολογείται με ΕΝΦΙΑ) ή ενδεχομένως την κατάσταση πελατών – προμηθευτών κάποιας χρονιάς, παραβάσεις δηλαδή που δεν έχουν να κάνουν με προσπάθεια αποφυγής φόρου.

Εως τις 31 Μαΐου, λοιπόν, διορθώσεις όπως αυτές θα μπορούν να γίνονται δωρεάν στις εφορίες, έστω και αν οι υπόχρεοι δεν εμπλέκονται σε ελέγχους για μαύρο χρήμα, γλιτώνοντας τα πρόστιμα καθυστέρησης που επισύρει η εκπρόθεσμη διόρθωση των λαθών αυτών και ξεκινούν από 100 ευρώ ανά δήλωση, ενώ φτάνουν και στα 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπόχρεος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. Αρκεί να κινηθούν έξυπνα και έγκαιρα, επικαλούμενοι την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1009/18.1.2017) για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην Εφορία.

Ασάφειες και αντιφάσεις

Παρά ταύτα, φορολογούμενοι και λογιστές οφείλουν να επιδείξουν προσοχή. Η εγκύκλιος Πιτσιλή προβλέπει ότι εφόσον από τις διορθώσεις στα λάθη και τις παραλείψεις τους δεν προκύπτει οφειλή φόρου, οι υπόχρεοι δεν θα επιβαρύνονται με τα τυπικά πρόστιμα.

Τι ισχύει στην πράξη όμως;

Καταρχάς ρυθμίζονται χωρίς πρόστιμα οι εκκρεμότητες για δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως έναρξης, μεταβολής ή διακοπής δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, οι δηλώσεις Ε9 των ετών 2000-2016 εφόσον από αυτές δεν προκύπτει φόρος κ.λπ. Σύγχυση προκαλεί, όμως, μια ασάφεια που προκύπτει από τον νόμο 4446, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016. Γίνονται τελικά δεκτές χωρίς πρόστιμο ή όχι ως εκπρόθεσμες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή άλλες καταστάσεις (π.χ. συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών του ν.1882/90);

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνουν προφορικά τους πολίτες και τις εφορίες ότι βάσει της ρύθμισης δεκτές γίνονται μόνο οι δηλώσεις και όχι οι καταστάσεις.

Η οδηγία αυτή προκαλεί τριβές και διχάζει και τους ελεγκτές εφοριακούς ακόμα, καθώς άλλοι δέχονται και άλλοι όχι τις καταστάσεις σαν δηλώσεις​. Και αυτό γιατί πολύ πρόσφατη εγκύκλιος της Εφορίας (ΠΟΛ 1252/20.11.2015), η οποία καθορίζει επακριβώς τα πρόστιμα για τις παραλείψεις των δηλώσεων αυτών, εξομοιώνει πλήρως τις καταστάσεις με τις δηλώσεις. Οταν δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επιβάλει πρόστιμα, θεωρεί δηλώσεις τις καταστάσεις, αλλά όταν είναι να τα διαγράψει, θεωρεί ότι οι καταστάσεις δεν είναι δηλώσεις.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ