2017-01-30 19:03:16
Φωτογραφία για Εμβόλια 150 εκατ. ευρώ διακίνησαν πέρυσι τα φαρμακεία
Την αύξηση των εμβολιασμών κυρίως στους ενήλικες για γρίπη και πνευμονιόκοκκο φαίνεται να πέτυχαν οι καμπάνιες  πρόληψης που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας στην επιπλέον διακίνηση 480 χιλ. δόσεων εμβολίων μέσα στο 2016. Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αφορούν στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, πέρυσι διατέθηκαν συνολικά περί τα 4,4 εκατομμύρια δόσεις, με το 1/3 αυτών να αφορά στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να ενισχυθεί κατά 15% και ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων από τα εμβόλια ο οποίος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ.

Συνολικά από πλευράς όγκου, υπολογίζεται ότι τα εμβόλια που διακινήθηκαν σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται όμως κυρίως σε δύο αντιγριπικά εμβόλια, ένα για τον πνευμονιόκοκο και ένα μικτό εμβόλιο για ιούς και βακτήρια. Μάλιστα το τελευταίο φέρεται να κάλυψε το κενό άλλου εμβολίου το οποίο εμφάνισε δραματική μείωση  στην αγορά.  Με βάση λοιπόν τα συνδυαστικά στοιχεία για μια σειρά 37 εμβολίων, 16 από αυτά σημείωσαν πέρυσι άνοδο στην αγορά των ελληνικών φαρμακείων, ενώ 20 ήταν εκείνα τα οποία παρουσίασαν μείωση. Σημειώνεται επίσης ότι μεταξύ των 37 εμβολίων περιλαμβάνονται και τα 14 για τα οποία ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές.


Όσον αφορά στην οικονομική διάσταση των εμβολιασμών, όπως σημειώσαμε, σε λιανικές τιμές η συνολική αγορά υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά μόνο τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι το σύνολο των εμβολίων που διακίνησαν πέρυσι οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες προμηθεύουν και τις δημόσιες δομές υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Πολλά δε από τα εμβόλια αυτά οι πολίτες τα καλύπτουν μόνοι τους ή έχουν συμμετοχή.

Κατηγορίες

Όπως αναφέραμε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ήταν το Νο1 εμβόλιο από πλευράς πωλήσεων με το συνολικό ύψος αυτών να φτάνει στα  περίπου 42 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 22% με περίπου 122 χιλιάδες επιπλέον δόσεις για το 2016. Βάση του όγκου του που έφτασε τις 672 χιλιάδες δόσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πλέον διακινούμενων εμβολίων.  Αξίζει  να σημειωθεί μάλιστα ότι το εν λόγω σκεύασμα αποτελεί και το best seller της πολυεθνικής εταιρείας που ανήκει, ξεπερνώντας μάλιστα το μέχρι πρόσφατα δημοφιλές σκεύασμα που διακινεί η εταιρεία για τη χοληστερίνη .

Από πλευράς όγκου την πρώτη θέση κατέχει εμβόλιο για τη γρίπη το οποίο ανήκε μέχρι και το τέλος του 2016 στην κοινοπραξίας δύο κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ στο εξής εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο της μίας εξ αυτών. Το εν λόγω αντιγριπικό  εμβόλιο σημείωσε άνοδο 22% όσον αφορά στις διακινούμενες δόσεις οι οποίες έφτασαν στις περίπου 1,1 εκατομμύρια με συνολική αξία περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Και στην τρίτη θέση από πλευράς όγκου δόσεων βρίσκεται αντίστοιχο εμβόλιο, το οποίο ανήκει σε γνωστή πολυεθνική εταιρεία γενοσήμων και off patent σκευασμάτων.  Το συγκεκριμένο εμβόλιο παρουσίασε άνοδο της τάξης του 70% στις 425 χιλιάδες δόσεις συνολικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην τέταρτη  θέση από πλευράς όγκου βρέθηκε το εμβόλιο της Ηπατίτιδας Α και Β της κοινοπραξίας των δύο πολυεθνικών, με άνοδο διακινούμενων δόσεων κατά 27% στις 185 χιλιάδες και αξία πωλήσεων 5,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το μικτό εμβόλιο για βακτήρια και ιούς (διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, ηπατίτιδα Β, αιμόφιλο ινφλουέντζα τύπου Β κ.α.) και το οποίο σχεδόν τριπλασίασε τις πωλήσεις προσεγγίζοντας τις 200 χιλιάδες δόσεις συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της αγοράς επίσης, το δεύτερο από πλευράς συνολικής αξίας πωλήσεων εμβόλιο, είναι για το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV της προαναφερθείσας κοινοπραξίας με συνολικές πωλήσεις 120 χιλιάδων δόσεων αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης τέταρτο στη λίστα με τα εμβόλια με την υψηλότερη αξία είναι γνωστό εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο ο οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Παρά το γεγονός αυτό, το 2016 στο συγκεκριμένο εμβόλιο διακινήθηκαν περίπου 110 χιλιάδες δόσεις ήτοι 20.000 περισσότερες σε σχέση με το 2015, συνολικής αξία 11,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα εποχή των εμβολίων

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί μια έντονη συζήτηση γύρω από το εμβολιασμό, ειδικά των παιδιών. Σχετικά με αυτές τις συζητήσεις ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του Τομέα υγείας του παιδιού στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι τα νεότερα εμβόλια δεν προλαμβάνουν νόσους που άλλοτε αποτελούσαν μάστιγες της ανθρωπότητας (π.χ. ευλογιά, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα).

Για την δε ένταξη νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, γραπτή καταγραφή τεκμηρίωσης και σκεπτικού για στάθμιση οφέλους, επιστημονική υποστήριξη Επιτροπής με διεπιστημονική σύνθεση, συστηματική στάθμιση ελληνικών επιδημιολογικών δεδομένων και εκτίμηση κόστους-οφέλους, δημοσιοποίηση πρακτικών Επιτροπής για εισήγηση ένταξης νέων εμβολίων και δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι αναγκαία η θεσμοθετημένη ενημέρωση γονέων-παιδιών (ακριβής αναφορά σε οφέλη και ανεπιθύμητες ενέργειες), συστηματική αντιμετώπιση αντιεμβολιαστικών απόψεων και ο σωστός σχεδιασμός ευρείας εφαρμογής και η κάλυψης ευπαθών ομάδων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ