2017-01-30 22:51:08
Φωτογραφία για Google, Apple, Microsoft, Facebook σε κοινό μέτωπο κατά του Τραμπ
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας της Silicon Valley στην Καλιφόρνια (και αλλού στις ΗΠΑ), μεταξύ των οποίων η Google, η Apple, η Microsoft και το Facebook, καταδίκασαν το ρατσιστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία).

Οι εν λόγω εταιρείες αποτελούν την «ατμομηχανή» της παγκοσμιοποίησης και έχουν κάθε λόγο να είναι τα σύνορα ανοιχτά, για να κυκλοφορούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους, αλλά και να προσελκύουν επαγγελματίες με πρωτοποριακές ιδέες από όλο τον κόσμο.

Οι«γίγαντες» της τεχνολογίας, καθώς και οι μικρότεροι «δορυφόροι» τους, επέκριναν το ρατσιστικό διάταγμα του Τραμπ, δήλωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με δωρεές την αντίδραση σε αυτό δια της νομικής οδού και θα βοηθήσουν με τους δικηγόρους τους τούς ουκ ολίγους στοχοποιούμενους μουσουλμάνους και άλλους μετανάστες εργαζομένους τους.


«Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζουμε», δήλωσε η Apple.

«Ανήσυχη» δήλωσε η Google.

Για «λαθεμένο και θεμελιώδες βήμα προς τα πίσω», το οποίο «θα δημιουργήσει παράπλευρες ζημιές στη φήμη και στις αξίες της χώρας», έκανε λόγο η Microsoft.

Σχεδόν όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στη Silicon Valley  προέρχονται οι ίδιοι από κάποια άλλη χώρα ή είναι παιδιά μεταναστών, με πρώτο και καλύτερο τον συν-ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο πατέρας του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Συρία το 1954.

Οι πρόγονοι του επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχαν μεταναστεύσει από τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ της γυναίκας του Πρίσκιλα από την Κίνα και το Βιετνάμ.

Παρότι απέφυγαν να επιτεθούν προσωπικά στον Τραμπ -ούτε φάνηκε να έχουν ακόμη κάποια συνεννοημένη κοινή γραμμή στις αντιδράσεις τους- οι εταιρείες είχαν σαφώς πιο ξεκάθαρη αντίδραση, σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους (π.χ. τράπεζες ή αυτοκινητοβιομηχανίες), που εν γένει παρέμειναν σιωπηλοί για την επίμαχη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου.

Ο επικεφαλής της Tesla και της Space X Έλον Μασκ (γεννημένος στη Νότια Αφρική) και ο επικεφαλής της Uber Τρέιβις Κάλανικ δήλωσαν στο Twitter ότι θα φέρουν το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στο επιχειρηματικό συμβούλιο του Τραμπ, όπου και οι δύο συμμετέχουν. Ο Κάλανικ χαρακτήρισε στο Facebook το προεδρικό διάταγμα Τραμπ «λανθασμένο και άδικο» και δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τους μετανάστες οδηγούς της Uber που έχουν προβλήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix Ριντ Χέιστινγκς έγραψε στο Facebook ότι οι πράξεις του προέδρου Τραμπ «είναι τόσο αντιαμερικανικές που προκαλούν πόνο σε όλους μας» και πρόσθεσε ότι «ήλθε η ώρα να ενώσουμε τα χέρια για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και των ευκαιριών».

«Βρίσκομαι εδώ επειδή είμαι πρόσφυγας», δήλωσε ο συνι-ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, που μετανάστευσε από τη Σοβιετική Ένωση, όταν ήταν 6 ετών και ο οποίος την Κυριακή συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ των μεταναστών στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Another photo of Sergey Brin and the baby last night from the SFO protest that's being widely shared. pic.twitter.com/rrndeRDYbB — Ryan Mac (@RMac18) January 29, 2017

«Όπως πολλοί από εσάς, ανησυχώ για την επίπτωση των πρόσφατων προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στο Facebook του, αν και ορισμένοι θεώρησαν μάλλον ανεπαρκή και καθυστερημένη την αντίδρασή του.

Σύμφωνα με μελέτη του National Foundation for American Policy οι μετανάστες έχουν ιδρύσει παραπάνω από τις μισές (51%) start-up στις ΗΠΑ. Η αξία των εταιρειών αυτών αποτιμάται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ