2017-02-03 09:09:37
Φωτογραφία για ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ECONOMIST
Η Ελλάδα οδηγείται σε έναν νέο γύρο σύγκρουσης με τους πιστωτές και μια ενδεχόμενη κρίση χρέους, υποστηρίζει σε άρθρο του o Economist. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες πολιτικές δυσκολίες να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι απρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα καθώς είναι αντιμέτωπες με λαϊκιστικικές δυνάμεις σε κρίσιμες εκλογές. Επιπλέον, η κόντρα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ για τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος έχει κλιμακωθεί. Ο Economist εκτιμά ότι για τους τρεις παραπάνω λόγους, τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα διογκωθούν τους ερχόμενους μήνες, με τον κίνδυνο για ένα νέο γύρο εκλογών να αυξάνεται.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται στην επιμονή των πιστωτών για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα, υπενθυμίζει το άρθρο του Economist. Αναφέρει ακόμα πως η κυβέρνηση διαμαρτύρεται για την επιμονή του ΔΝΤ σε επιπλέον προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Κατά τους συντάκτες του περιοδικού, οι διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον «κόφτη» μπορεί να είναι ένας αντιπερισπασμός για να στρέψει την προσοχή μακριά από τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν να κάνει στα εργασιακά.

«Μπορεί να αποδειχθεί μια κόκκινη γραμμή που πολλοί σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμοι να περάσουν. Υπάρχει μεγάλη δυσανασχέτηση στο κόμμα για τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βουτάνε, ορισμένοι μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν η καλύτερη πορεία είναι να προσπαθήσουν να σώσουν το κόμμα, ρίχνοντας την κυβέρνηση» γράφουν. «Δεν αναμένουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία το Μάρτιο και μπορεί να τραβήξει για μήνες. Περαιτέρω καθυστέρηση και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει το πρόγραμμα πληρωμών τον Ιούλιο θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πραγματική οικονομία και στον τραπεζικό τομέα, που υποφέρει ήδη από την αιμορραγία καταθέσεων στις αρχές του 2017, παρά το καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων» αναφέρεται στο άρθρο του ιστορικού οικονομικού περιοδικού.

«Μια απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα διάσωσης δεν θα οδηγήσει αναγκαία στην αποχώρηση του. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν δείξει σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες ικανότητες να βρουν τρόπους να παρακάμψουν φαινομενικά άλυτα προβλήματα. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε αναπόφευκτα περαιτέρω αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του προγράμματος διάσωσης, το οποίο έχουμε πει από την αρχή πως θα αποδειχθεί αδύνατο να εφαρμοστεί και το οποίο σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη» επισημαίνει το άρθρο.

Οι συντάκτες του άρθρου καταλήγουν με την επισήμανση πως δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την εκτίμηση τους πως η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη την περίοδο 2017-21.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ