2017-02-04 23:10:24
Υπήρξε επί δεκαετίες ο Νο 1 καταζητούμενος στον κόσμο, ιδίως μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Joaquín Guzmán, ο Κοντός, όπως αποκαλούν το ανθρωπάκι ύψους 1.68 μ. θεωρείται ο «ισχυρότερος διακινητής ναρκωτικών στον κόσμο», από το... Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο αρχηγός του καρτέλ Sinaloa, υπήρξε ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Μεξικό, μετά τον Carlos Slim, ο οποίος το 2013 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (λίστα Forbes).
Από το 2009 έως και το 2011 κατείχε περίοπτη θέση στη λίστα του Forbes με τους Ισχυρότερους Ανθρώπους στον Κόσμο, με κατάταξη 41ος, 60ός, και 55ος αντίστοιχα. Αμύθητος ο πλούτος του El Viejon, του «Γέρου», του οποίου η περιουσία το 2011, αριθμούσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το Forbes τον αποκαλεί μάλιστα «τον μεγαλύτερο βαρώνο ναρκωτικών όλων των εποχών», ενώ η αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών θεωρεί ότι ξεπέρασε σε επιρροή και ... επικράτεια ακόμη και το απόλυτο αρχέτυπο, το θεό της ναρκο-κουλτούρας, Πάμπλο Εσκομπάρ. Μύθοι και θρύλοι τυλίγουν το βίο και την πολιτεία του διαβόητου κακοποιού, που η ζωή του έχει λάβει κινηματογραφικές διαστάσεις.
Την Παρασκευή (20/1) έγινε γνωστό ότι ο «Ελ Τσάπο» παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, λίγες ώρες μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, που τερμάτισε το ρόλο του στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, σε κινηματογραφικές αποδράσεις από τις φυλακές, αλλά και δολοφονίες μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Ελ Τσάπο εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν. Ο 59χρονος Γκουζμάν, μεταφέρθηκε με μικρό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακάρθουρ του Λονγκ Αϊλαντ από τις φυλακές όπου κρατούνταν στα βόρεια του Μεξικού. Στη συνέχεια, με πομπή αστυνομικών οχημάτων μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης.
Τι έχει κάνει ο «Ελ Τσάπο»; Οι μύθοι λένε πολλά... Για το πως έβαζε αεροπλάνα Τσέσνα να πετάνε πάνω από την ορεινή επαρχία όπου γεννήθηκε και να κάνουν ρίψεις με χιλιάδες... χαρτονομίσματα, πως τον υποστήριζαν με πάθος οι χωρικοί, μια και είχε παντού χώσει λεφτά, από τις λαϊκές με τα φρούτα μέχρι τα κτηματομεσιτικά και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Πως στο Culiacán —την πρωτεύουσα της Sinaloa και ποσώς μεθοριακή πόλη που να δικαιολογεί διείσδυση ξένου χρήματος— οι δρόμοι έχουν γεμίσει με ομπρέλες, που σκιάζουν τους μαυραγορίτες, οι οποίοι ξεπλένουν τα χιλιάδες αμερικανικά δολάρια που κατακλύζουν την πόλη, κλασικό σημάδι ναρκο-εμπορίου.
Και πως οι κάτοικοι του Culiacán έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς υποστήριξή του όταν... συνελήφθη.
Και πως χρειάστηκαν 10.000 καταδρομείς, στρατιώτες και αστυνομικοί, οπλισμένοι σαν αστακοί σε μια συντονισμένη επιχείρηση έξι μηνών, για να συλλάβουν τον Γκουσμάν. Ο οποίος κάθε φορά τους ξέφευγε από τη φυλακή με τρόπους που ντροπιάζουν και τους πιο προχωρημένους σεναριογράφους του Χόλιγουντ. Όταν το βαθύ χρήμα μιλάει...
Είναι γάτα ο Κοντός, με τη γραβάτα. Μια γάτα με κοφτερά νύχια, που ξέσκισαν τις σάρκες χιλιάδων ανθρώπων, τόσο στο Μεξικό, όσο και παγκόσμια.
Το βιογραφικό του αίματος
Στα μέσα της δεκαετίας του 80, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν τον «διάδρομο της Καραϊβικής» κλείνοντας έτσι το δρόμο στα καρτέλ της Κολομβίας
– τα οποία βρήκαν πιο συμφέρον να δώσουν στον Félix Gallardo περισσότερο έλεγχο στα ναρκο-φορτία τους. Αυτό έδωσε στο Μεξικανικό έγκλημα τη δυνατότητα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Λατινική Αμερική.
Σε αυτή τη φάση, ο εσωτερικός πόλεμος του τότε μεγάλου αφεντικού Félix Gallardo με τον αμερικανό ειδικό πράκτορα της DEA (Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) Enrique Camarena Salazar, οδήγησε στο θάνατο του δεύτερου και τη σύλληψη του Gallardo. Στη φυλακή ο μεγαλοβαρώνος διένειμε στα πρωτοπαλίκαρα τα καρτέλ του Μεξικού.
Το κομμάτι από τη Sinaloa μέχρι την Ακτή του Ειρηνικού (Pacific Coast) έπεσε στον Γκουσμάν, που «κάλυπτε» τις περιοχές της Baja California (η Μπάχα Καλιφόρνια είναι, παρά το όνομα, μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού, η βορειότερη και δυτικότερη), της Καλιφόρνιας και της Αριζόνας. Το1987 ηγείτο πλέον του φημισμένου καρτέλ της Sinaloa.
Μέχρι και τραγούδια έχουν γραφτεί για τα κατορθώματά του, ως άλλος... Τσε Γκεβάρα: narcocorridos ονομάζονται αυτές οι μπαλάντες προς τιμή των βαρόνων των ναρκωτικών, σε μια κουλτούρα που οι εγκληματίες έχουν πάρει θέση Αρχέτυπου πατέρα Τα επαγγελματικά τερτίπια του Κοντού έχουν αφήσει ιστορία. Τηρώντας τη στρατηγική «κομμάτι-κομμάτι» κρατούσε τις ποσότητες χαμηλά και απέφευγε τα ρίσκα των μεγάλων επιχειρήσεων των Αρχών. Επίσης, έστελνε ποσότητες με το αεροπλάνο (αλά Εσκομπάρ) και εισήγαγε την (τότε) πρωτοτυπία των τούνελ για να εισάγει μεγάλες ποσότητες παρακάμπτοντας τα σύνορα.
Μέχρι και υποβρύχιο 30 μέτρων έφτιαξε, ενώ πέταγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με... καταπέλτη, παρακάμπτοντας τα σύνορα!
Σκαρφίστηκε δε και το κορυφαίο: Έβαζε κοκαϊνη σε συσκευασίες από πιπεριές τσίλι! Η φίρμα «La Comadre» έμεινε στην ιστορία αφού το hot περιεχόμενό της ήταν λευκό και καμία σχέση δεν είχε με πιπεριές. Εισαγόταν δε στην Αμερική κανονικά και με το νόμο μέσω... τρένου!
Τα ίδια τρένα έφερναν πίσω βαλίτσες γεμάτες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να χρηματίζουν υπαλλήλους αεροδρομίων και στελέχη της Μεξικανικής εισαγγελίας. Ο Γκουσμάν ήταν ήδη μεγαλοβαρώνος όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με το καρτέλ Tijuana.
1989–1993: Ο πόλεμος των καρτέλ
Έπειτα από ανηλεείς επιθέσεις με... γραφικά στοιχεία όπως αποκεφαλισμούς συζύγων και δολοφονίες παιδιών, ο πόλεμος ανάμεσα στο καρτέλ Sinaloa του Γκουσμάν και τη φάρα του Arellano Félix, κατέληξε στο να προσπαθήσει να αποδράσει στην Γουατεμάλα, όπου και συνελήφθη από άντρες του στρατού στις 9 Ιουνίου 1993. Μετά την εκδοσή του στο Μεξικό, φυλακίζεται στη διαβόητη "La Palma" ή "Altiplano", τη διαβόητη φυλακή-φρούριο.
Κι όμως και από τα σίδερα της πιο διαβόητης φυλακής υψίστης ασφαλείας συνεχίζει τις δουλειές του οι οποίες ανθούν. Το Sinaloa είναι πλέον το πιο ισχυρό καρτέλ του Μεξικού. Στέλνει «πράμα» στις ΗΠΑ από ξηράς, θάλασσας και αέρος, και δεν μένει στην κοκαϊνη: επεκτείνει την δράση του και σε μεθαμφεταμίνες, μαριχουάνα και ηρωίνη από την Νοτιονατολική Ασία. Όταν ο συνεταίρος του Palma συλλαμβάνεται, στις 23 Ιουνίου 1995 ο Γκουσμάν γίνεται πλέον το Μεγάλο Αφεντικό.
Μένει έγκλειστος επί μια δεκαετία περίπου, το σκάει, συλλαμβάνεται ξανά το 2013, αφού η Υπηρεσία Εγκλήματος του Σικάγο (Chicago Crime Commission) τον ονόμασε «Νο 1 εχθρό της πατρίδας» για τη δράση του στην πόλη (στην οποία μάλλον δεν πάτησε ποτέ), μία... τιμή που είχε αποδοθεί μόνο στον Αλ Καπόνε το 1930.
Πρώτη απόδραση: 2001
Την εποχή της σύλληψής του το 2014, ο Γκουσμάν ήταν ο Νο 1 εισαγωγέας ναρκωτικών στην Αμερική.
Εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας των Κολομβιανών καρτέλ που είχαν αποδεκατιστεί, καθώς και των αντίπαλων Μεξικανικών καρτέλ, αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο, το leader της αγοράς. Βρισκόταν ακόμη στις μεξικανικές φυλακές όταν Αμερικανικό δικαστήριο τον καταδίκασε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο «παρά πέντε» της έκδοσής του στις ΗΠΑ, στις 19 Ιανουαρίου 2001, ο ειδικός φρουρός Francisco "El Chito" Camberos Rivera, έχοντας πάρει ένα γιγαντιαίο ποσό ως κίνητρο άνοιξε την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πόρτα ασφαλείας της φυλακής. Ο Κοντός πήδηξε μέσα σε ένα καρότσι για άπλυτα που έσπρωχνε ο Javier Camberos και βγήκε σαν κύριος από την... κεντρική πύλη!
Μπήκε στην καρότσα ενός φορτηγού που οδηγούσε ο Camberos – μόνο που όταν τον έψαξε σε κάποιο βενζινάδικο ο Γκουσμάν είχε... εξαφανιστεί. Παμπόνηρος, υποπτευόταν και τη σκιά του! Σύμφωνα με τις αρχές, 78 άνθρωποι ενεπλάκησαν στην απόδραση.
Η αστυνομία λέει πως ο Γκουσμάν σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά τη φυγή του, ελέγχοντας σχεδόν τους πάντες μέσα στη φυλακή, μέχρι και το διευθυντή, που... πήγε φυλακή εξαιτίας της απόδρασης. Λέγεται πως ο Κοντός έκοβε μισθό στους πάντες, έκανε κοντραμπάντο και στη φυλακή.
Μέχρι και την αστυνομία του γειτονικού Jalisco είχε χρηματίσει ώστε να έχει μια καθυστερημένη αντίδραση 24 ωρών, στις οποίες θα είχε προλάβει να διαφύγει. Για να μην τον καταλάβουν, διέδωσε φήμες πως θα μετέφερε χρυσό ώστε να μην ψάξουν το βαγονέτο με τα άπλυτα. Θεωρείται πως η απόδραση του κόστισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια!
Ο Γκουσμάν ήταν πλέον στο Μεξικό αλλά και παγκοσμίως ο πρώτος τη τάξει καταζητούμενος. Κάπου εκεί χτίστηκε ο μύθος του... ασύλληπτου. Έμοιαζε να έχει εφτά ζωές και ξέφευγε από τις αρχές, αφού χρημάτιζε τους πάντες: ομοσπονδιακούς, κρατικούς και ντόπιους υπαλλήλους.
Μέχρι τη επόμενη σύλληψή του είχε γίνει θρύλος: έμπαινε, λένε, στο εστιατόριο, οι άνδρες του αφαιρούσαν τα κινητά από τους πάντες, έτρωγε σαν κύριος κι έφευγε έχοντας πληρώσει το λογαριασμό για όλους μέσα στο μαγαζί. Οι φήμες οργίαζαν: που είναι ο Γκουσμάν; Το πρωί τον είχαν δει στην Ανατολή, το βράδυ τον απαντούσαν στη Δύση.
Για περισσότερα από 13 χρόνια οι αρχές του Μεξικού λυσομανούσαν να τον συλλάβουν όμως, φευ... Ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Έμενε σε σπίτια στο βουνό, μετακινούνταν με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και 4Χ4, και ήταν γνωστό ότι χειριζόταν εξαιρετικά σοφιστικέ μηχανήματα επικοινωνίας και ήταν άσος στις αντικατασκοπικές πρακτικές. Επειδή έμενε σε τοποθεσίες στο Χρυσό Τρίγωνο που είχε μόνο χωματόδρομους, ήταν πολύ εύκολο οι ντόπιοι να τον πληροφορούν για κάθε ύποπτη κίνηση των αρχών.
Γιατί το έκαναν; Γιατί απεχθάνονταν την κυβέρνηση, γιατί τη φοβούνταν όσο και τους ανθρώπους των καρτέλ, οι οποίοι όμως τους «έχωναν» τρελά ποσά σε αντάλλαγμα για τη σιωπή και τις υπηρεσίες τους.
Λέγεται μάλιστα ότι οι άνθρωποί του είχαν μέχρι και πυραύλους εδάφους-αέρος, που μπορούσαν να καταρρίψουν κάθε αεροσκάφος ή ελικόπτερο που θα πλησίαζε επικίνδυνα. Μέχρι που άρχισε να παραγίνεται χαλαρός. Έφυγε από τα βουνά και κατέβαινε για τα μπάνια του στο παραλιακό Μαζατλάν.
Δεύτερη φορά στη φάκα
Στις 22 Φεβρουαρίου 2014, γύρω στις 6:40 τα ξημερώματα, οι Μεξικανικές αρχές συνέλαβαν τον Γκουσμάν στο παραλιακό ξενοδοχείο Μιραμάρ.
Σε μια γιγαντιαία επιχείρηση με τη συμμετοχή 65 κομάντος του Μεξικανικού Ναυτικού, με πληροφορίες από τους Αμερικανούς (DEA και την αμερικανική αστυνομία).
Ο Γκουσμάν προσπάθησε να αντισταθεί, έπαιξε μπουνιές με τους «βατραχανθρώπους» αλλά δε σήκωσε όπλο. Τον έσυραν μέχρι το πάρκινγκ, όπου ελήφθησαν και οι σπάνιες αυτές φωτογραφίες του, πριν τον χώσουν στο ελικόπτερο Black Hawk της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
Ο Γκουσμάν ήταν ακίδα στο μάτι του Μεξικανού Προέδρου Enrique Peña Nieto, ο οποίος επιβεβαίωσε την σύλληψη μέσω Twitter! Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Eric Holder είπε πως ο Γκουσμάν προκάλεσε «τον θάνατο και την καταστροφή εκατομμυρίων ζωών σε όλο τον πλανήτη»
Ο Κοντός ξαναπήγε στο Altiplano, Περιφέρεια #20, Διάδρομος #1, στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν εξωπραγματικά. Το κελί δεν έχει παράθυρα, οι τρόφιμοι δεν έχουν δικαίωμα επικοινωνίας μεταξύ τους, και δεν μπορούν να δουν μέλη της οικογένειας.
Ο Γκουσμάν ήταν μόνος στο κελί, 23 ώρες απομόνωση, μια ώρα προαυλισμός. Ένα ντους, μια τουαλέτα, that's all. Οι δεσμοφύλακες δεν είχαν δικαίωμα να του μιλήσουν. Η Ουάσινγκτον ζητούσε την έκδοσή του, το Μεξικό τον ήθελε στις δικές του φυλακές. Συνολικά αντιμετώπιζε κατηγορίες με ποινές... 400 ετών!
Μέχρι που στις 11 ιουλίου 2015, ο Guzmán δραπέτευσε ξανά από το Altiplano! Πήρε τα φάρμακά του, και εθεάθη για τελευταία φορά στις κάμερες ασφαλείας στις 20:52 κοντά στο ντους. Ήταν η μόνη περιοχή που δεν ήταν ορατή στην κάμερα. Οι φρουροί ανησύχησαν που δεν τον έβλεπαν επί 25 λεπτά και πήγαν να τον αναζητήσουν. Είχε εξαφανιστεί!
Ανακάλυψαν πως διέφυγε μέσα από τούνελ μήκους 1.5 χλμ που οδηγούσε στη γειτονιά Santa Juanita. Είχε 10 μέτρα βάθος και χρειάστηκε σκάλα για να κατέβει από το ντους στον διάδρομο, που είχε ύψος 1.7μέτρα 75 εκ. φάρδος ώστε να περπατάει σαν κύριος!
Είχε φωτισμό νέον, εξαερισμό και δομικά υλικά περιωπής! Επιπλέον βρήκαν στο τούνελ μέχρι και μοτοσυκλέτα με την οποία μεταφερόντουσαν τα υλικά, αλλά τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος. Αν και διέφυγε στις 21:22, ο «κόκκινος συναγερμός» κηρύχθηκε τα μεσάνυχτα...
Τρίτη σύλληψη: 2016
Στην παραλιακή πόλη Los Mochis της βόρειας Sinaloa, κάτοικοι ανέφεραν ένοπλους. Μετά από ένα μήνα παρακολουθήσεων, μια ωραία βραδιά υπήρχαν ενδείξεις πως σε ένα σπίτι ετοιμάζονταν για την άφιξη της «Θείτσας» ή μιας «Γιαγιάκας» κωδικός για πιθανό στόχο.
Όταν οι ένοπλοι ξαναγύρισαν στο σπίτι και έκαναν μια τεράστια παραγγελία σε πίτσες και τάκος, οι αρχές έκαναν «ντου» τα ξημερώματα. Ήταν 8 Ιανουαρίου 2016, όταν 17 βατραχάνθρωποι των ειδικών δυνάμεων του Μεξικανικού Ναυτικού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας συνέλαβαν τον Guzmán, μαζί με τον... υπασπιστή του στο καρτέλ Óscar Iván Gastélum Aguilar (ο επονομαζόμενος "El Cholo"), μετά από πυροβολισμούς.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Μαύρος Κύκνος, ο Γκουσμάν διέφυγε από μυστικό τούνελ μήκους ενάμισυ χιλιομέτρου (!) κρυμμένο πίσω από ένα καθρέφτη,το οποίο οδηγούσε στους υπονόμους της πόλης. Όταν ανεδύθηκαν, απείλησαν κάποιον με το πιστόλι στον κρόταφο και του πήραν το αυτοκίνητο, το οποίο η αστυνομία εντόπισε 20 χιλιόμετρα νοτιότερα στην πόλη Juan José Ríos.
Ο Κοντός επιχείρησε να δωροδοκήσει τους αστυνομικούς με μετρητά, ακίνητα, και... δουλειές! Όταν αρνήθηκαν, τους είπε «θα πεθάνετε όλοι σας». Τέσσερις αξιωματικοί έστειλαν φωτογραφίες του Guzmán σε ανωτέρους, οι οποίοι πληροφορήθηκαν πως 40 πληρωμένοι δολοφόνοι είχαν ήδη ξεκινήσει για να απελευθερώσουν τον Γκουσμάν.
Για να αποφύγουν την επίθεση του καρτέλ, πήραν τους κρατούμενους σε ένα μοτέλ στην άκρη της πόλης και έπειτα από λίγες ώρες τους παρέδωσαν στους άντρες των ειδικών δυνάμεων. Μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Los Mochis κι από εκεί στο αεροδρόμιο του Mexico City, όπου παρουσίασαν τον Γκουσμάν στον Τύπο και έπειτα ξανά με ελικόπτερο στη φυλακή από όπου απέδρασε τον Ιούλιο του 2015. Μήνες πριν από την τελική σύλληψή του, τους είχε ξεφύγει πάλι παρά τρίχα, σε ένα περιστατικό που πήρε διεθνείς διαστάσεις.
Έγινε πολύς λόγος στον Τύπο για το ρόλο που έπαιξαν δύο ηθοποιοί, ο Αμερικανός Sean Penn και η Μεξικάνα Kate del Castillo στην παρ' ολίγο σύλληψη του Γκουσμάν. Στις 2 Οκτωβρίου 2014, ο Πεν και η Ντελ Καστίγιο συναντήθηκαν με τον διαβόητο εγκληματία σε ένα κρησφύγετο στα βουνά.
Πρώτη προσέγγισαν την ηθοποιό οι δικηγόροι του Γκουσμάν, με αφορμή μια επιστολή που είχε γράψει εκείνη εκφράζοντας τη συμπάθειά της και ζητώντας από τον αρχηγό του καρτέλ να «κάνει διακίνηση αγάπης» αντί ναρκωτικών. Λέγεται πως ο βαρώνος ζήτησε να τη δει με σκοπό να συνεργαστεί μαζί της για να δημιουργήσει μια ταινία για τη ζωή του.
Η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες, με τον Πέν να του παίρνει συνέντευξη για το περιοδικό Rolling Stone. Ο γκουσμάν που δεν είχε ποτέ παραδεχτεί ανοιχτά την εμπορία ναρκωτικών, είπε πως είχε «ένα στόλο από υποβρύχια, αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία» και πως διακινούσε «περισσότερη ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη, κοκαίνη και μαριχουάνα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».
Μεξικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η συνάντηση με τον Πεν βοήθησε τις αρχές να τον εντοπίσουν μέσω παρεμβολών κινητών. Οι πληροφορίες που πήραν από τους Αμερικανούς τους οδήγησαν τους Μεξικανούς ΟΥΚάδες σε ένα ράντσο κοντά στην Tamazula, στην οροσειρά της Σιέρα Μάδρε, στο δυτικό Μεξικό. Έγινε κυριολεκτική μάχη με σφοδρά πυρά και ο Guzmán κατάφερε να ξεφύγει.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού ανέφερε πως ο «El Chapo ξέφυγε μέσα από ένα ρέμα και παρόλο που εντοπίστηκε από ελικόπτερο, δεν συνελήφθη. Αποφάσισαν να μην πυροβολήσουν γιατί είχε μαζί του δύο γυναίκες και ένα κορίτσι.» Αργότερα ανακάλυψαν πως επρόκειτο για τις δύο προσωπικές του μαγείρισσες, που τις έπαιρνε μαζί του σε όλα του τα κρησφύγετα. Λένε μάλιστα πως σε κάποια φάση είχε στην αγκαλιά του ένα μωρό, σαν ανθρώπινη ασπίδα και για να μην φαίνεται στόχος!
Οι γυναίκες του - Το «όχι» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο
Ο σενιόρ Γκουσμάν παντρεύτηκε τουλάχιστον 4 φορές και έχει τουλάχιστον 10 παιδιά.
Το 1977, παντρεύτηκε την Alejandrina María Salazar Hernández, που του γέννησε τρεις γιούς.
Το 1980 ο Guzman παντρεύτηκε την Griselda Lopez, που του γέννησε 4 παιδιά (Édgar, Joaquín, Ovidio και την Griselda Guadalupe).
Ο κοντός είχε αδυναμία στις γυναίκες. Αν τον απέρριπταν έκανε τα πάντα για να τις αποκτήσει. Όπως για παράδειγμα, την Estela Pena. Εκείνος ήταν τριαντάρης και εκείνη υπάλληλος σε τράπεζα. Τον απέρριπτε κατά συρροή. Εκείνος την έκλεψε, τη βίασε και εκείνη αργότερα τον παντρεύτηκε.
Η Zulema Hernandez εξέτιε ποινή για ένοπλη ληστεία στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Puente Grande, όταν βρισκόταν εκεί και ο Κοντός. Τον ερωτεύτηκε, έμεινε έγκυος αλλά την έδειραν οι φρουροί και απέβαλε. Όταν απελευθερώθηκε δούλευε για το καρτέλ Sinaloa και την σκότωσαν οι αντίπαλοι Zetas.
Ήταν ήδη 57 ετών όταν παντρεύτηκε την 18χρονη Αμερικανίδα καλλονή Emma Coronel Aispuro, που του γέννησε δίδυμα στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας και ο θείος της ήταν μεγαλοστελέχη του καρτέλ της Σιναλόα. Ήταν μαζί της στο κρεβάτι όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ντου στο διαμέρισμά του, στη δεύτερη σύλληψή του το 2014. Τον υπερασπίεζεται μέχρι θανάτου.
Θρύλος, ψυχοπαθής ή το γέννημα-τέρας των καρτέλ;
Με όλες τις larger than life λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή του, έχει γεννηθεί ένας θρύλος. Περιμένει κανείς τον γίγαντα, τον στρατηγικό νου, τον Νονό που κοντρολάρει τα πάντα με το ατσάλινο χέρι. Τον Αρχηγό.
Πίσω απ' όλα όμως βρίσκεται ένα βαθύτατα φοβισμένο και γι' αυτό ακραία βίαιο ανθρωπάκι. Οι φωτογραφίες της σύλληψης, το γκρο πλαν του προσώπου του, αποκαλύπτει ένα άσχημο, ασήμαντο, κακοχυμένο πλάσμα, που μόνο η ψυχανάλυση μπορεί να αναγνώσει με την ακρίβεια που του αξίζει.
Μια σαδιστική προσωπικότητα, με ακραίους φόβους και κατεστραμμένο συναίσθημα, με ένα τυραννικό υπερεγώ που τον έκανε να αφηφά την οποιαδήποτε εξουσία και να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τύψεις. Γενιές ολόκληρες η οικογένειά του ζούσε στην La Tuna, ένα ορεινό μέρος, όπου το κοντινότερο σχολείο ήταν 100 χλμ μακριά.
Απελπιστικά αγράμματος, ένα παιδί που πήγε σχολείο μέχρι την τρίτη δημοτικού και πούλαγε πορτοκάλια στους δρόμους, μέχρι φυσικά κατέληξε να καλλιεργεί παπαρούνα για όπιο. Ο βίαιος πατέρας του, που τον χτυπούσε αλύπητα, γελαδάρης ή κατ' άλλους gomero (καλλιεργητής παπαρούνας), σημάδεψε την προσωπικότητά του, και τον αδίστακτο χαρακτήρα του.
Λένε πως έφυγε από το σπίτι στα 15, έχοντας προσπαθήσει να σώσει τους αδερφούς του από τα νύχια του πατέρα του, ο οποίος μεθούσε, χάλαγε όλα τα χρήματα στις πόρνες και εν τέλει έδερνε μέχρι θανάτου τα παιδιά του για να ξεδώσει... Οι ψυχίατροι λένε πως ο ακραίος φόβος του θανάτου κρύβεται πίσω από την άτρομη στάση κατά συρροή δολοφόνων, όπως οι τρομοκράτες, και οι τζιχαντιστές.
Είναι βέβαιο πως ο ακραίος τρόμος επιβίωσης μέσα στην ψυχή του Γκουσμάν έγινε το βασικό κίνητρο και ο λόγος που χωρίς... να ανοιγοκλείσει βλέφαρο, σκότωσε, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες ανθρώπους.
Πηγή
Tromaktiko
Ο αρχηγός του καρτέλ Sinaloa, υπήρξε ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στο Μεξικό, μετά τον Carlos Slim, ο οποίος το 2013 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (λίστα Forbes).
Από το 2009 έως και το 2011 κατείχε περίοπτη θέση στη λίστα του Forbes με τους Ισχυρότερους Ανθρώπους στον Κόσμο, με κατάταξη 41ος, 60ός, και 55ος αντίστοιχα. Αμύθητος ο πλούτος του El Viejon, του «Γέρου», του οποίου η περιουσία το 2011, αριθμούσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το Forbes τον αποκαλεί μάλιστα «τον μεγαλύτερο βαρώνο ναρκωτικών όλων των εποχών», ενώ η αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών θεωρεί ότι ξεπέρασε σε επιρροή και ... επικράτεια ακόμη και το απόλυτο αρχέτυπο, το θεό της ναρκο-κουλτούρας, Πάμπλο Εσκομπάρ. Μύθοι και θρύλοι τυλίγουν το βίο και την πολιτεία του διαβόητου κακοποιού, που η ζωή του έχει λάβει κινηματογραφικές διαστάσεις.
Την Παρασκευή (20/1) έγινε γνωστό ότι ο «Ελ Τσάπο» παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, λίγες ώρες μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, που τερμάτισε το ρόλο του στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, σε κινηματογραφικές αποδράσεις από τις φυλακές, αλλά και δολοφονίες μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Ελ Τσάπο εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν. Ο 59χρονος Γκουζμάν, μεταφέρθηκε με μικρό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακάρθουρ του Λονγκ Αϊλαντ από τις φυλακές όπου κρατούνταν στα βόρεια του Μεξικού. Στη συνέχεια, με πομπή αστυνομικών οχημάτων μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης.
Τι έχει κάνει ο «Ελ Τσάπο»; Οι μύθοι λένε πολλά... Για το πως έβαζε αεροπλάνα Τσέσνα να πετάνε πάνω από την ορεινή επαρχία όπου γεννήθηκε και να κάνουν ρίψεις με χιλιάδες... χαρτονομίσματα, πως τον υποστήριζαν με πάθος οι χωρικοί, μια και είχε παντού χώσει λεφτά, από τις λαϊκές με τα φρούτα μέχρι τα κτηματομεσιτικά και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Πως στο Culiacán —την πρωτεύουσα της Sinaloa και ποσώς μεθοριακή πόλη που να δικαιολογεί διείσδυση ξένου χρήματος— οι δρόμοι έχουν γεμίσει με ομπρέλες, που σκιάζουν τους μαυραγορίτες, οι οποίοι ξεπλένουν τα χιλιάδες αμερικανικά δολάρια που κατακλύζουν την πόλη, κλασικό σημάδι ναρκο-εμπορίου.
Και πως οι κάτοικοι του Culiacán έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς υποστήριξή του όταν... συνελήφθη.
Και πως χρειάστηκαν 10.000 καταδρομείς, στρατιώτες και αστυνομικοί, οπλισμένοι σαν αστακοί σε μια συντονισμένη επιχείρηση έξι μηνών, για να συλλάβουν τον Γκουσμάν. Ο οποίος κάθε φορά τους ξέφευγε από τη φυλακή με τρόπους που ντροπιάζουν και τους πιο προχωρημένους σεναριογράφους του Χόλιγουντ. Όταν το βαθύ χρήμα μιλάει...
Είναι γάτα ο Κοντός, με τη γραβάτα. Μια γάτα με κοφτερά νύχια, που ξέσκισαν τις σάρκες χιλιάδων ανθρώπων, τόσο στο Μεξικό, όσο και παγκόσμια.
Το βιογραφικό του αίματος
Στα μέσα της δεκαετίας του 80, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν τον «διάδρομο της Καραϊβικής» κλείνοντας έτσι το δρόμο στα καρτέλ της Κολομβίας
– τα οποία βρήκαν πιο συμφέρον να δώσουν στον Félix Gallardo περισσότερο έλεγχο στα ναρκο-φορτία τους. Αυτό έδωσε στο Μεξικανικό έγκλημα τη δυνατότητα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Λατινική Αμερική.
Σε αυτή τη φάση, ο εσωτερικός πόλεμος του τότε μεγάλου αφεντικού Félix Gallardo με τον αμερικανό ειδικό πράκτορα της DEA (Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών) Enrique Camarena Salazar, οδήγησε στο θάνατο του δεύτερου και τη σύλληψη του Gallardo. Στη φυλακή ο μεγαλοβαρώνος διένειμε στα πρωτοπαλίκαρα τα καρτέλ του Μεξικού.
Το κομμάτι από τη Sinaloa μέχρι την Ακτή του Ειρηνικού (Pacific Coast) έπεσε στον Γκουσμάν, που «κάλυπτε» τις περιοχές της Baja California (η Μπάχα Καλιφόρνια είναι, παρά το όνομα, μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού, η βορειότερη και δυτικότερη), της Καλιφόρνιας και της Αριζόνας. Το1987 ηγείτο πλέον του φημισμένου καρτέλ της Sinaloa.
Μέχρι και τραγούδια έχουν γραφτεί για τα κατορθώματά του, ως άλλος... Τσε Γκεβάρα: narcocorridos ονομάζονται αυτές οι μπαλάντες προς τιμή των βαρόνων των ναρκωτικών, σε μια κουλτούρα που οι εγκληματίες έχουν πάρει θέση Αρχέτυπου πατέρα Τα επαγγελματικά τερτίπια του Κοντού έχουν αφήσει ιστορία. Τηρώντας τη στρατηγική «κομμάτι-κομμάτι» κρατούσε τις ποσότητες χαμηλά και απέφευγε τα ρίσκα των μεγάλων επιχειρήσεων των Αρχών. Επίσης, έστελνε ποσότητες με το αεροπλάνο (αλά Εσκομπάρ) και εισήγαγε την (τότε) πρωτοτυπία των τούνελ για να εισάγει μεγάλες ποσότητες παρακάμπτοντας τα σύνορα.
Μέχρι και υποβρύχιο 30 μέτρων έφτιαξε, ενώ πέταγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με... καταπέλτη, παρακάμπτοντας τα σύνορα!
Σκαρφίστηκε δε και το κορυφαίο: Έβαζε κοκαϊνη σε συσκευασίες από πιπεριές τσίλι! Η φίρμα «La Comadre» έμεινε στην ιστορία αφού το hot περιεχόμενό της ήταν λευκό και καμία σχέση δεν είχε με πιπεριές. Εισαγόταν δε στην Αμερική κανονικά και με το νόμο μέσω... τρένου!
Τα ίδια τρένα έφερναν πίσω βαλίτσες γεμάτες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να χρηματίζουν υπαλλήλους αεροδρομίων και στελέχη της Μεξικανικής εισαγγελίας. Ο Γκουσμάν ήταν ήδη μεγαλοβαρώνος όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με το καρτέλ Tijuana.
1989–1993: Ο πόλεμος των καρτέλ
Έπειτα από ανηλεείς επιθέσεις με... γραφικά στοιχεία όπως αποκεφαλισμούς συζύγων και δολοφονίες παιδιών, ο πόλεμος ανάμεσα στο καρτέλ Sinaloa του Γκουσμάν και τη φάρα του Arellano Félix, κατέληξε στο να προσπαθήσει να αποδράσει στην Γουατεμάλα, όπου και συνελήφθη από άντρες του στρατού στις 9 Ιουνίου 1993. Μετά την εκδοσή του στο Μεξικό, φυλακίζεται στη διαβόητη "La Palma" ή "Altiplano", τη διαβόητη φυλακή-φρούριο.
Κι όμως και από τα σίδερα της πιο διαβόητης φυλακής υψίστης ασφαλείας συνεχίζει τις δουλειές του οι οποίες ανθούν. Το Sinaloa είναι πλέον το πιο ισχυρό καρτέλ του Μεξικού. Στέλνει «πράμα» στις ΗΠΑ από ξηράς, θάλασσας και αέρος, και δεν μένει στην κοκαϊνη: επεκτείνει την δράση του και σε μεθαμφεταμίνες, μαριχουάνα και ηρωίνη από την Νοτιονατολική Ασία. Όταν ο συνεταίρος του Palma συλλαμβάνεται, στις 23 Ιουνίου 1995 ο Γκουσμάν γίνεται πλέον το Μεγάλο Αφεντικό.
Μένει έγκλειστος επί μια δεκαετία περίπου, το σκάει, συλλαμβάνεται ξανά το 2013, αφού η Υπηρεσία Εγκλήματος του Σικάγο (Chicago Crime Commission) τον ονόμασε «Νο 1 εχθρό της πατρίδας» για τη δράση του στην πόλη (στην οποία μάλλον δεν πάτησε ποτέ), μία... τιμή που είχε αποδοθεί μόνο στον Αλ Καπόνε το 1930.
Πρώτη απόδραση: 2001
Την εποχή της σύλληψής του το 2014, ο Γκουσμάν ήταν ο Νο 1 εισαγωγέας ναρκωτικών στην Αμερική.
Εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας των Κολομβιανών καρτέλ που είχαν αποδεκατιστεί, καθώς και των αντίπαλων Μεξικανικών καρτέλ, αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο, το leader της αγοράς. Βρισκόταν ακόμη στις μεξικανικές φυλακές όταν Αμερικανικό δικαστήριο τον καταδίκασε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο «παρά πέντε» της έκδοσής του στις ΗΠΑ, στις 19 Ιανουαρίου 2001, ο ειδικός φρουρός Francisco "El Chito" Camberos Rivera, έχοντας πάρει ένα γιγαντιαίο ποσό ως κίνητρο άνοιξε την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη πόρτα ασφαλείας της φυλακής. Ο Κοντός πήδηξε μέσα σε ένα καρότσι για άπλυτα που έσπρωχνε ο Javier Camberos και βγήκε σαν κύριος από την... κεντρική πύλη!
Μπήκε στην καρότσα ενός φορτηγού που οδηγούσε ο Camberos – μόνο που όταν τον έψαξε σε κάποιο βενζινάδικο ο Γκουσμάν είχε... εξαφανιστεί. Παμπόνηρος, υποπτευόταν και τη σκιά του! Σύμφωνα με τις αρχές, 78 άνθρωποι ενεπλάκησαν στην απόδραση.
Η αστυνομία λέει πως ο Γκουσμάν σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά τη φυγή του, ελέγχοντας σχεδόν τους πάντες μέσα στη φυλακή, μέχρι και το διευθυντή, που... πήγε φυλακή εξαιτίας της απόδρασης. Λέγεται πως ο Κοντός έκοβε μισθό στους πάντες, έκανε κοντραμπάντο και στη φυλακή.
Μέχρι και την αστυνομία του γειτονικού Jalisco είχε χρηματίσει ώστε να έχει μια καθυστερημένη αντίδραση 24 ωρών, στις οποίες θα είχε προλάβει να διαφύγει. Για να μην τον καταλάβουν, διέδωσε φήμες πως θα μετέφερε χρυσό ώστε να μην ψάξουν το βαγονέτο με τα άπλυτα. Θεωρείται πως η απόδραση του κόστισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια!
Ο Γκουσμάν ήταν πλέον στο Μεξικό αλλά και παγκοσμίως ο πρώτος τη τάξει καταζητούμενος. Κάπου εκεί χτίστηκε ο μύθος του... ασύλληπτου. Έμοιαζε να έχει εφτά ζωές και ξέφευγε από τις αρχές, αφού χρημάτιζε τους πάντες: ομοσπονδιακούς, κρατικούς και ντόπιους υπαλλήλους.
Μέχρι τη επόμενη σύλληψή του είχε γίνει θρύλος: έμπαινε, λένε, στο εστιατόριο, οι άνδρες του αφαιρούσαν τα κινητά από τους πάντες, έτρωγε σαν κύριος κι έφευγε έχοντας πληρώσει το λογαριασμό για όλους μέσα στο μαγαζί. Οι φήμες οργίαζαν: που είναι ο Γκουσμάν; Το πρωί τον είχαν δει στην Ανατολή, το βράδυ τον απαντούσαν στη Δύση.
Για περισσότερα από 13 χρόνια οι αρχές του Μεξικού λυσομανούσαν να τον συλλάβουν όμως, φευ... Ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Έμενε σε σπίτια στο βουνό, μετακινούνταν με τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και 4Χ4, και ήταν γνωστό ότι χειριζόταν εξαιρετικά σοφιστικέ μηχανήματα επικοινωνίας και ήταν άσος στις αντικατασκοπικές πρακτικές. Επειδή έμενε σε τοποθεσίες στο Χρυσό Τρίγωνο που είχε μόνο χωματόδρομους, ήταν πολύ εύκολο οι ντόπιοι να τον πληροφορούν για κάθε ύποπτη κίνηση των αρχών.
Γιατί το έκαναν; Γιατί απεχθάνονταν την κυβέρνηση, γιατί τη φοβούνταν όσο και τους ανθρώπους των καρτέλ, οι οποίοι όμως τους «έχωναν» τρελά ποσά σε αντάλλαγμα για τη σιωπή και τις υπηρεσίες τους.
Λέγεται μάλιστα ότι οι άνθρωποί του είχαν μέχρι και πυραύλους εδάφους-αέρος, που μπορούσαν να καταρρίψουν κάθε αεροσκάφος ή ελικόπτερο που θα πλησίαζε επικίνδυνα. Μέχρι που άρχισε να παραγίνεται χαλαρός. Έφυγε από τα βουνά και κατέβαινε για τα μπάνια του στο παραλιακό Μαζατλάν.
Δεύτερη φορά στη φάκα
Στις 22 Φεβρουαρίου 2014, γύρω στις 6:40 τα ξημερώματα, οι Μεξικανικές αρχές συνέλαβαν τον Γκουσμάν στο παραλιακό ξενοδοχείο Μιραμάρ.
Σε μια γιγαντιαία επιχείρηση με τη συμμετοχή 65 κομάντος του Μεξικανικού Ναυτικού, με πληροφορίες από τους Αμερικανούς (DEA και την αμερικανική αστυνομία).
Ο Γκουσμάν προσπάθησε να αντισταθεί, έπαιξε μπουνιές με τους «βατραχανθρώπους» αλλά δε σήκωσε όπλο. Τον έσυραν μέχρι το πάρκινγκ, όπου ελήφθησαν και οι σπάνιες αυτές φωτογραφίες του, πριν τον χώσουν στο ελικόπτερο Black Hawk της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
Ο Γκουσμάν ήταν ακίδα στο μάτι του Μεξικανού Προέδρου Enrique Peña Nieto, ο οποίος επιβεβαίωσε την σύλληψη μέσω Twitter! Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Eric Holder είπε πως ο Γκουσμάν προκάλεσε «τον θάνατο και την καταστροφή εκατομμυρίων ζωών σε όλο τον πλανήτη»
Ο Κοντός ξαναπήγε στο Altiplano, Περιφέρεια #20, Διάδρομος #1, στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν εξωπραγματικά. Το κελί δεν έχει παράθυρα, οι τρόφιμοι δεν έχουν δικαίωμα επικοινωνίας μεταξύ τους, και δεν μπορούν να δουν μέλη της οικογένειας.
Ο Γκουσμάν ήταν μόνος στο κελί, 23 ώρες απομόνωση, μια ώρα προαυλισμός. Ένα ντους, μια τουαλέτα, that's all. Οι δεσμοφύλακες δεν είχαν δικαίωμα να του μιλήσουν. Η Ουάσινγκτον ζητούσε την έκδοσή του, το Μεξικό τον ήθελε στις δικές του φυλακές. Συνολικά αντιμετώπιζε κατηγορίες με ποινές... 400 ετών!
Μέχρι που στις 11 ιουλίου 2015, ο Guzmán δραπέτευσε ξανά από το Altiplano! Πήρε τα φάρμακά του, και εθεάθη για τελευταία φορά στις κάμερες ασφαλείας στις 20:52 κοντά στο ντους. Ήταν η μόνη περιοχή που δεν ήταν ορατή στην κάμερα. Οι φρουροί ανησύχησαν που δεν τον έβλεπαν επί 25 λεπτά και πήγαν να τον αναζητήσουν. Είχε εξαφανιστεί!
Ανακάλυψαν πως διέφυγε μέσα από τούνελ μήκους 1.5 χλμ που οδηγούσε στη γειτονιά Santa Juanita. Είχε 10 μέτρα βάθος και χρειάστηκε σκάλα για να κατέβει από το ντους στον διάδρομο, που είχε ύψος 1.7μέτρα 75 εκ. φάρδος ώστε να περπατάει σαν κύριος!
Είχε φωτισμό νέον, εξαερισμό και δομικά υλικά περιωπής! Επιπλέον βρήκαν στο τούνελ μέχρι και μοτοσυκλέτα με την οποία μεταφερόντουσαν τα υλικά, αλλά τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος. Αν και διέφυγε στις 21:22, ο «κόκκινος συναγερμός» κηρύχθηκε τα μεσάνυχτα...
Τρίτη σύλληψη: 2016
Στην παραλιακή πόλη Los Mochis της βόρειας Sinaloa, κάτοικοι ανέφεραν ένοπλους. Μετά από ένα μήνα παρακολουθήσεων, μια ωραία βραδιά υπήρχαν ενδείξεις πως σε ένα σπίτι ετοιμάζονταν για την άφιξη της «Θείτσας» ή μιας «Γιαγιάκας» κωδικός για πιθανό στόχο.
Όταν οι ένοπλοι ξαναγύρισαν στο σπίτι και έκαναν μια τεράστια παραγγελία σε πίτσες και τάκος, οι αρχές έκαναν «ντου» τα ξημερώματα. Ήταν 8 Ιανουαρίου 2016, όταν 17 βατραχάνθρωποι των ειδικών δυνάμεων του Μεξικανικού Ναυτικού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας συνέλαβαν τον Guzmán, μαζί με τον... υπασπιστή του στο καρτέλ Óscar Iván Gastélum Aguilar (ο επονομαζόμενος "El Cholo"), μετά από πυροβολισμούς.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Μαύρος Κύκνος, ο Γκουσμάν διέφυγε από μυστικό τούνελ μήκους ενάμισυ χιλιομέτρου (!) κρυμμένο πίσω από ένα καθρέφτη,το οποίο οδηγούσε στους υπονόμους της πόλης. Όταν ανεδύθηκαν, απείλησαν κάποιον με το πιστόλι στον κρόταφο και του πήραν το αυτοκίνητο, το οποίο η αστυνομία εντόπισε 20 χιλιόμετρα νοτιότερα στην πόλη Juan José Ríos.
Ο Κοντός επιχείρησε να δωροδοκήσει τους αστυνομικούς με μετρητά, ακίνητα, και... δουλειές! Όταν αρνήθηκαν, τους είπε «θα πεθάνετε όλοι σας». Τέσσερις αξιωματικοί έστειλαν φωτογραφίες του Guzmán σε ανωτέρους, οι οποίοι πληροφορήθηκαν πως 40 πληρωμένοι δολοφόνοι είχαν ήδη ξεκινήσει για να απελευθερώσουν τον Γκουσμάν.
Για να αποφύγουν την επίθεση του καρτέλ, πήραν τους κρατούμενους σε ένα μοτέλ στην άκρη της πόλης και έπειτα από λίγες ώρες τους παρέδωσαν στους άντρες των ειδικών δυνάμεων. Μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Los Mochis κι από εκεί στο αεροδρόμιο του Mexico City, όπου παρουσίασαν τον Γκουσμάν στον Τύπο και έπειτα ξανά με ελικόπτερο στη φυλακή από όπου απέδρασε τον Ιούλιο του 2015. Μήνες πριν από την τελική σύλληψή του, τους είχε ξεφύγει πάλι παρά τρίχα, σε ένα περιστατικό που πήρε διεθνείς διαστάσεις.
Έγινε πολύς λόγος στον Τύπο για το ρόλο που έπαιξαν δύο ηθοποιοί, ο Αμερικανός Sean Penn και η Μεξικάνα Kate del Castillo στην παρ' ολίγο σύλληψη του Γκουσμάν. Στις 2 Οκτωβρίου 2014, ο Πεν και η Ντελ Καστίγιο συναντήθηκαν με τον διαβόητο εγκληματία σε ένα κρησφύγετο στα βουνά.
Πρώτη προσέγγισαν την ηθοποιό οι δικηγόροι του Γκουσμάν, με αφορμή μια επιστολή που είχε γράψει εκείνη εκφράζοντας τη συμπάθειά της και ζητώντας από τον αρχηγό του καρτέλ να «κάνει διακίνηση αγάπης» αντί ναρκωτικών. Λέγεται πως ο βαρώνος ζήτησε να τη δει με σκοπό να συνεργαστεί μαζί της για να δημιουργήσει μια ταινία για τη ζωή του.
Η συνάντηση κράτησε πολλές ώρες, με τον Πέν να του παίρνει συνέντευξη για το περιοδικό Rolling Stone. Ο γκουσμάν που δεν είχε ποτέ παραδεχτεί ανοιχτά την εμπορία ναρκωτικών, είπε πως είχε «ένα στόλο από υποβρύχια, αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία» και πως διακινούσε «περισσότερη ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη, κοκαίνη και μαριχουάνα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».
Μεξικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η συνάντηση με τον Πεν βοήθησε τις αρχές να τον εντοπίσουν μέσω παρεμβολών κινητών. Οι πληροφορίες που πήραν από τους Αμερικανούς τους οδήγησαν τους Μεξικανούς ΟΥΚάδες σε ένα ράντσο κοντά στην Tamazula, στην οροσειρά της Σιέρα Μάδρε, στο δυτικό Μεξικό. Έγινε κυριολεκτική μάχη με σφοδρά πυρά και ο Guzmán κατάφερε να ξεφύγει.
Ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού ανέφερε πως ο «El Chapo ξέφυγε μέσα από ένα ρέμα και παρόλο που εντοπίστηκε από ελικόπτερο, δεν συνελήφθη. Αποφάσισαν να μην πυροβολήσουν γιατί είχε μαζί του δύο γυναίκες και ένα κορίτσι.» Αργότερα ανακάλυψαν πως επρόκειτο για τις δύο προσωπικές του μαγείρισσες, που τις έπαιρνε μαζί του σε όλα του τα κρησφύγετα. Λένε μάλιστα πως σε κάποια φάση είχε στην αγκαλιά του ένα μωρό, σαν ανθρώπινη ασπίδα και για να μην φαίνεται στόχος!
Οι γυναίκες του - Το «όχι» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο
Ο σενιόρ Γκουσμάν παντρεύτηκε τουλάχιστον 4 φορές και έχει τουλάχιστον 10 παιδιά.
Το 1977, παντρεύτηκε την Alejandrina María Salazar Hernández, που του γέννησε τρεις γιούς.
Το 1980 ο Guzman παντρεύτηκε την Griselda Lopez, που του γέννησε 4 παιδιά (Édgar, Joaquín, Ovidio και την Griselda Guadalupe).
Ο κοντός είχε αδυναμία στις γυναίκες. Αν τον απέρριπταν έκανε τα πάντα για να τις αποκτήσει. Όπως για παράδειγμα, την Estela Pena. Εκείνος ήταν τριαντάρης και εκείνη υπάλληλος σε τράπεζα. Τον απέρριπτε κατά συρροή. Εκείνος την έκλεψε, τη βίασε και εκείνη αργότερα τον παντρεύτηκε.
Η Zulema Hernandez εξέτιε ποινή για ένοπλη ληστεία στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Puente Grande, όταν βρισκόταν εκεί και ο Κοντός. Τον ερωτεύτηκε, έμεινε έγκυος αλλά την έδειραν οι φρουροί και απέβαλε. Όταν απελευθερώθηκε δούλευε για το καρτέλ Sinaloa και την σκότωσαν οι αντίπαλοι Zetas.
Ήταν ήδη 57 ετών όταν παντρεύτηκε την 18χρονη Αμερικανίδα καλλονή Emma Coronel Aispuro, που του γέννησε δίδυμα στο Λος Άντζελες. Ο πατέρας και ο θείος της ήταν μεγαλοστελέχη του καρτέλ της Σιναλόα. Ήταν μαζί της στο κρεβάτι όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν ντου στο διαμέρισμά του, στη δεύτερη σύλληψή του το 2014. Τον υπερασπίεζεται μέχρι θανάτου.
Θρύλος, ψυχοπαθής ή το γέννημα-τέρας των καρτέλ;
Με όλες τις larger than life λεπτομέρειες που αφορούν τη ζωή του, έχει γεννηθεί ένας θρύλος. Περιμένει κανείς τον γίγαντα, τον στρατηγικό νου, τον Νονό που κοντρολάρει τα πάντα με το ατσάλινο χέρι. Τον Αρχηγό.
Πίσω απ' όλα όμως βρίσκεται ένα βαθύτατα φοβισμένο και γι' αυτό ακραία βίαιο ανθρωπάκι. Οι φωτογραφίες της σύλληψης, το γκρο πλαν του προσώπου του, αποκαλύπτει ένα άσχημο, ασήμαντο, κακοχυμένο πλάσμα, που μόνο η ψυχανάλυση μπορεί να αναγνώσει με την ακρίβεια που του αξίζει.
Μια σαδιστική προσωπικότητα, με ακραίους φόβους και κατεστραμμένο συναίσθημα, με ένα τυραννικό υπερεγώ που τον έκανε να αφηφά την οποιαδήποτε εξουσία και να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τύψεις. Γενιές ολόκληρες η οικογένειά του ζούσε στην La Tuna, ένα ορεινό μέρος, όπου το κοντινότερο σχολείο ήταν 100 χλμ μακριά.
Απελπιστικά αγράμματος, ένα παιδί που πήγε σχολείο μέχρι την τρίτη δημοτικού και πούλαγε πορτοκάλια στους δρόμους, μέχρι φυσικά κατέληξε να καλλιεργεί παπαρούνα για όπιο. Ο βίαιος πατέρας του, που τον χτυπούσε αλύπητα, γελαδάρης ή κατ' άλλους gomero (καλλιεργητής παπαρούνας), σημάδεψε την προσωπικότητά του, και τον αδίστακτο χαρακτήρα του.
Λένε πως έφυγε από το σπίτι στα 15, έχοντας προσπαθήσει να σώσει τους αδερφούς του από τα νύχια του πατέρα του, ο οποίος μεθούσε, χάλαγε όλα τα χρήματα στις πόρνες και εν τέλει έδερνε μέχρι θανάτου τα παιδιά του για να ξεδώσει... Οι ψυχίατροι λένε πως ο ακραίος φόβος του θανάτου κρύβεται πίσω από την άτρομη στάση κατά συρροή δολοφόνων, όπως οι τρομοκράτες, και οι τζιχαντιστές.
Είναι βέβαιο πως ο ακραίος τρόμος επιβίωσης μέσα στην ψυχή του Γκουσμάν έγινε το βασικό κίνητρο και ο λόγος που χωρίς... να ανοιγοκλείσει βλέφαρο, σκότωσε, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες ανθρώπους.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι Δανοί «κάνουν έκκληση βοήθειας» προ του Έλληνες - Τι ζητούν
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βελτιωμένος ο Παναθηναϊκός άξιζε την νίκη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ