2017-02-06 19:35:19
Φωτογραφία για ΚΟΤΖΙΑΣ: ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ «ΝΕΥΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ»
Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια «νευρική δύναμη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Εδώ δεν κάναμε συζήτηση ούτε για την Τουρκία ούτε για το Αιγαίο», σημείωσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει χαρακτηρίσει εδώ και ενάμιση χρόνο τη γειτονική χώρα ως νευρική χώρα που αναλόγως πρέπει να αντιμετωπίζεται.

«Ούτε να παραβλέπουμε και να μην παίρνουμε μέτρα που να παρεμποδίζουν την εκδήλωση αυτής της νευρικότητας, αλλά ούτε και να υπερβάλλουμε εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές νευρικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της και την εσωτερική αντιπαράθεση», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς αν αναμένονται εξελίξεις στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «είναι πιθανό να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας».


Ακιντζί: Η πρόταση Κοτζιά για σύμφωνο φιλίας Ελλάδας - Τουρκίας και Ομόσπονδης Κύπρου είναι κενή περιεχομένου

«Άνευ νοήματος» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, το σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, το οποίο πρότεινε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι «το περιεχόμενο του συμφώνου είναι άδειο» και ζήτησε να γίνει μια νέα ρύθμιση συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραμείνει ένας «λογικός» αριθμός στρατιωτών στο νησί.

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για λύση στο Κυπριακό, τότε η συμφωνία για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ουδείς μπορεί να τις αλλάξει μονομερώς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο κ. Ακιντζί είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας δεν είναι ένα θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες, υπάρχουν πέντε πλευρές γι’ αυτό, δύο κοινότητες και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. «Στη Γενεύη, τονίσαμε ότι εμείς θέλουμε και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφάλεια. Η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι φαίνεται ως απειλή για την άλλη, αυτή είναι η λύση που αναζητείται» ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στο Μον Πελερέν έγινε συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών, προσθέτοντας ότι τον Μάρτιο θα συναντηθούν και πάλι σε επίπεδο πολιτικό και θα μελετήσουν την εργασία που ετοίμασαν. Κάλεσε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσουν «την ρητορική του μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Όπως είπε: «Μετά την επιχείρηση του 1974, λεγόταν ότι ο αριθμός των στρατιωτών ήταν 40 χιλιάδες, αλλά γνωρίζουμε ότι μέσα στο χρόνο αυτός ο αριθμός μειώθηκε». 

Εάν γίνει μια συμφωνία, συνέχισε, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία έχει στόχο να μείνει αυτός ο αριθμός στρατιωτών. «Στις συμφωνίες συμμαχίας του 1960 υπήρχαν 650 Τούρκοι στρατιώτες και 950 Έλληνες. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό τον αριθμό, και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός, μπορεί να είναι και πιο ψηλός. Οι συνομιλητές μας πρέπει να καταλάβουν, ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν τις εγγυήσεις τους σε άλλο μέρος εκτός από την Τουρκία. Μας λένε θα είστε στην Ε.Ε., αυτή είναι αρκετή ασφάλεια. Ωστόσο τέτοιος μηχανισμός της Ε.Ε. δεν υπάρχει», ανέφερε. 

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ