2017-02-20 15:28:39
Φωτογραφία για Grexit στα καινοτόμα φάρμακα καταγγέλλει ο ΣΦΕΕ
Της Αιμιλίας Σταθάκου - enikonomia.gr

Ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος των Ελλήνων ασθενών, πρόκειται να επιφέρουν τα επικείμενα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) .

Ο ΣΦΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα νέα προτεινόμενα μέτρα ένταξης νέων φαρμάκων στη χώρα μας ενώ δεν εξοικονομούν πόρους, εξοντώνουν τις ελπίδες των ασθενών και εξορίζουν την καινοτομία.

Με τις νέες ρυθμίσεις η είσοδος των καινοτόμων θεραπειών των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών στην Ελλάδα θα καθυστερεί από 2-4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου καθώς προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φαρμάκων σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία).

Αυτό σημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις νέων καινοτόμων φαρμάκων για ανθρώπους που δεν διαθέτουν την πολυτέλεια του χρόνου, αφού αυτά μπορεί να είναι η μόνη τους ελπίδα. Ταυτόχρονα, η επιπλέον υποχρεωτική προκαταβολική έκπτωση 25%, με την οποία «τιμωρούνται» τα νέα φάρμακα, οδηγεί τη συνολική επιβάρυνση τους άνω του 60% (rebate όγκου 20% + rebate 25% των νέων φαρμάκων + 17% κατά μέσο όρο clawback), καθιστώντας ασύμφορη την εισαγωγή τους και καταστρέφουν τη φαρμακευτική αγορά.


Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Άκης Αποστολίδης, σε ένα πεδίο όπου η Ελλάδα ήδη υπολείπεται τραγικά, έχοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έγκρισης νέων φαρμάκων - περίπου 21 μήνες απαιτούνται στη χώρα μας όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες-, τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον εξορθολογισμό, αλλά πλήττουν ευθέως τους Έλληνες ασθενείς και την καινοτομία.

Αν ίσχυαν ήδη οι ρυθμίσεις αυτές, στην πρόσφατη θετική λίστα με τις 21 δραστικές ουσίες, 7 από αυτές για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες, καμία δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρθηκε επίσης στον «ακρωτηριασμό» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία βρίσκεται στο 50% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχοντας ήδη υποστεί «κούρεμα» άνω του 60%

Τη στιγμή μάλιστα που, βάσει και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα έχει από τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη στα πρωτότυπα φάρμακα, επηρεάζοντας την τιμολογιακή πολιτική πολλών μεγάλων χωρών.

«Τα νέα μέτρα εξαντλούν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου που εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του. Η Κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση κατά 30% του ανορθολογικού και άδικου clawback, προχωρεί σε αυξημένο ενοποιημένο rebate, απειλώντας τις 87.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας, τομέα στον οποίο ήδη είμαστε ουραγοί με χαμηλότερες επενδύσεις και από την Κύπρο ακόμη, με αποτέλεσμα να μπαίνει τέλος και στα νέα φάρμακα που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα.», κατέληξε ο κ. Αποστολίδης
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ