2017-03-21 10:45:22
Φωτογραφία για «Παιχνίδι» με τα κυλικεία
Κεφαλαιούχοι αμφιλεγόμενου κύρους κάνουν την «είσοδό» τους στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας να «επενδύσουν» μαζικά σε υπηρεσίες κυλικείων και εστίασης, με μεθοδεύσεις αμφισβητούμενου χαρακτήρα, προσδοκώντας σε υψηλά κέρδη στο μέλλον...

Κεφαλαιούχοι αμφιλεγόμενου κύρους κάνουν την «είσοδό» τους στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας να «επενδύσουν» μαζικά σε υπηρεσίες κυλικείων και εστίασης, με μεθοδεύσεις αμφισβητούμενου χαρακτήρα, προσδοκώντας σε υψηλά κέρδη στο μέλλον.

Η αρχή έγινε από το Γ.Ν. «Γεννηματάς» με αφορμή έναν διάτρητο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε η διοίκηση του ιδρύματος και με θολές διαδικασίες. Πέραν της διείσδυσης επιχειρηματιών, των οποίων το όνομα έχει κατά καιρούς συνδεθεί με αξιόποινες πράξεις, φαίνεται ότι εξοβελίζονται με τρόπο απροσχημάτιστο παλαιότεροι δικαιούχοι, ανάπηροι πολέμου και ειρήνης, στους οποίους τα κυλικεία είχαν αποδοθεί από το κράτος.


Μια «διάτρητη» διαγωνιστική διαδικασία

Στο τέλος του 2014, το Δ.Σ. του «Γεννηματά» αποφάσισε τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση σε ιδιώτες δύο χώρων του νοσοκομείου προς λειτουργία δύο κυλικείων, πέραν των δύο ήδη λειτουργούντων από αναπήρους. Η διαγωνιστική διαδικασία ήταν εξόχως προβληματική, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου δεν συμμετείχε σε αυτήν, κάτι που ώθησε τους ιδιοκτήτες των αναπηρικών κυλικείων να αναρωτιούνται σε καταγγελίες τους προς τη Δικαιοσύνη αν προηγήθηκαν «σκιώδεις συζητήσεις» μεταξύ «διοίκησης του νοσοκομείου και συγκεκριμένου αναδόχου». Σημειώνουν δε πως αν η Τεχνική Υπηρεσία συμμετείχε στον διαγωνισμό, τότε θα επεσήμαινε το πρόβλημα που θα δημιουργούταν με τον έναν από τους προς εκμίσθωση χώρους, που αποτελεί το 61% του λειτουργούντος αναπηρικού κυλικείου. «Ο διαγωνισμός ήταν οικονομικός», υπογραμμίζει ο διοικητής του νοσοκομείου και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε λόγος να συμμετέχει η Τεχνική Υπηρεσία.

Επιπλέον, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει αρχιτέκτονα μηχανικό, ούτε κι εκείνος συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης του διαγωνισμού, της οποίας τα μέλη στερούνταν τεχνικών γνώσεων. Όπως επισημαίνει η πληρεξούσια δικηγόρος των αναπήρων Αναστασία Κοσμοπούλου, η εισήγηση - πρόταση και το σχέδιο διακήρυξης του διαγωνισμού συντάχθηκε από ιδιώτη δικηγόρο και όχι από τους τρεις έμμισθους δικηγόρους του νοσοκομείου.

Επίσης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης ήταν και μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, που αποφάσισε τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, «γεγονός που συνιστά ευθεία παράβαση της αρχής της αμεροληψίας καθ' όσον πρόκειται για σύμπτωση αποφασιστικού και γνωμοδοτικού οργάνου», όπως τονίζει η κα Κοσμοπούλου. «Αν η δημοπρασία ήταν καθαρή, σίγουρα δεν θα είχε 180.000 ευρώ ως εγγύηση. Ποιος εργαζόμενος οικογενειάρχης μπορεί να καταβάλει εγγύηση αυτού του ύψους;» διερωτάται η δικηγόρος. Ο κ. Τσάμης απαντά ότι ορίστηκε σε αυτό το ύψος «με το σκπεπτικό να μπουν σοβαρές εταιρείες, για να εξασφαλίσει το νοσοκομείο τα ενοίκιά του». Όσο για την τριμελή επιτροπή, δηλώνει ότι η επιλογή των μελών της έγινε με κλήρωση και ότι «ο διαγωνισμός έγινε με άψογες διαδικασίες και είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του νοσοκομείου ειδικότερα».

Ποιοι παίρνουν τα κυλικεία;

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εννέα εταιρείες και από αυτές, τελικώς πλειοδότησαν, τον Απρίλιο του 2015, η «ΔΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» και η «ATHENS SMART FOOD Ι.Κ.Ε.», από την οποία ακόμη περιμένουμε απάντηση. Πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στην «Αυγή» της Κυριακής ότι πίσω από την «ΔΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό για το «μεγάλο» κυλικείο, βρίσκεται περιβόητος, πρώην συνδικαλιστής της ΔΕΗ, καθώς και ιδιοκτήτης αλυσίδας αρτοποιείων, ο οποίος έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί και καταδικασθεί για υποθέσεις σωματεμπορίας με θύματα γυναίκες κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εν λόγω κύριοι στοχεύουν να μπουν σε όλα τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Στο «μεγάλο» δε κυλικείο πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η «ATHENS SMART FOOD Ι.Κ.Ε.», στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος του Δ. Ηρακλείου Αττικής, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που παρέλαβε το ΣΔΟΕ από την «ομάδα Ράιχενμπαχ», που αφορά φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων την περασμένη 15ετία και πλήρωναν ελάχιστα στην εφορία. Επίσης, ο πρόεδρος της Envitec, που πέρυσι συνελήφθη και κατηγορήθηκε για γνωστή υπόθεση δωροδοκιών για τα έργα αποχέτευσης και τον βιολογικό καθαρισμό στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις 10 ημέρες πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν υπάρχει κανένα άλλο διαθέσιμο στοιχείο γι' αυτήν, πέραν της πράξης ίδρυσής της στη «Διαύγεια».

«Η διάρκεια της σύμβασης είναι 10ετής και τα έσοδα υπολογίζονται σε 2.500.000 ευρώ, δηλαδή 220.000 ευρώ τον χρόνο», τονίζει μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής ο Χρήστος Τσάμης, διοικητής του «Γεννηματά», και προσθέτει: «Βρήκαμε τα ισοδύναμα από την κατάργηση του πεντάευρου». Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο κ. Τσάμης υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της διοίκησης, «τα κυλικεία αυτά έχουν γύρω στα 2.500.000 ευρώ τζίρο τον χρόνο» και ότι οι ιδιοκτήτες τους «δεν απέδιδαν στο νοσοκομείο ούτε ένα ευρώ, ούτε καν μια προσφορά δωρεάς».

«Χτίζοντας» το «μεγάλο» κυλικείο

Το «μεγάλο» κυλικείο, που βρίσκεται στον ανατολικό τομέα του νοσοκομείου, εκμεταλλεύεται ο Θ. Κουμλελής, ανάπηρος ειρηνικής περιόδου, με ποσοστό αναπηρίας 100% και τέσσερα ακόμη άτομα με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή, το αναπηρικό κυλικείο δεν έχει πρόσοψη, καθώς βρίσκεται ακριβώς από πίσω από το κυλικείο που κατασκευάζει η «ATHENS SMART FOOD Ι.Κ.Ε.». Επίσης, η εταιρεία έχει πλέον πάρει και την αποθήκη και την τουαλέτα του αναπηρικού κυλικείου και συνεπώς, έχει καταργηθεί πλήρως το ευεργέτημα που παραχωρήθηκε στους αναπήρους από την πολιτεία και το μοναδικό μέσο για την επιβίωσή τους. «Σε αυτόν τον χώρο είμαστε πέντε ανάπηροι», δηλώνει στην «Αυγή» της Κυριακής ο Θανάσης Κουμλελής. «Πήγα φαντάρος και γύρισα από τον στρατό μισός άνθρωπος. Με αυτά που κάνει η διοίκηση, προσπαθεί να μας τελειώσει. Η πολιτεία μάς έδωσε το δικαίωμα αυτό για να έχουμε έσοδα και να μπορέσουμε να ζήσουμε», μας λέει.

Η μέρα γίνεται «νύχτα»

Στο «μικρό» κυλικείο, που βρίσκει ο επισκέπτης του νοσοκομείου στον δυτικό τομέα, και στον ακάλυπτο χώρο μπροστά από αυτό, εκτελούνται με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες: Η εταιρεία «ΔΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» οικοδομεί κλειστό χώρο σε ανοικτό χώρο, χωρίς άδεια δόμησης. Οι εργασίες εκτελούνται σε υπαίθριο χώρο, κάτω από αυθαίρετα υφιστάμενο στέγαστρο, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, σημειώνει η κ. Κοσμοπούλου.

Το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα δύο μόλις ημερών είχαν σημειωθεί έξι αυτόφωρα εις βάρος των εργαζομένων στο «μικρό» κυλικείο, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. «Περάσαμε μία εβδομάδα με τη συνάδελφό μου στο Γεννηματά, περιστοιχισμένες από μπράβους», δηλώνει χαρακτηριστικά η δικηγόρος. Η εταιρεία λειτουργεί στον χώρο μέσω της αλυσίδας Pilot, από τις 09/10 και σε βάρος της έχει κατατεθεί καταγγελία στην Αστυνομία στις 12.10 ότι στερείται αδείας και έγγραφο στον Δήμο Αθηναίων για να το σφραγίσει, από την πληρεξούσια δικηγόρο των αναπήρων. Έχουν γίνει τρία αυτόφωρα και, σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων, έχουν επιστρατευθεί οι γνωστοί «αυτοφωράκηδες», που κανονικά απαντώνται στα νυχτερινά κέντρα, για να πηγαίνουν στο τμήμα, αντί για το αφεντικό.

Λόγω των περικοπών στη δημόσια υγεία, τα νοσοκομεία αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν χώρους και υποδομές για παράλληλες δραστηριότητες, προκειμένου να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό τους. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις οφείλουν να είναι σύννομες, διαφανείς και αξιοκρατικές, καθώς και προς το πραγματικό συμφέρον του Δημοσίου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ