2017-05-16 16:56:56
• Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος δεν είναι τόσο αδύναμες όσο φαίνονται.
• ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΚΑΙ «ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΣΤΩΝ».
• «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ, ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΕ 407.317 ΑΤΟΜΑ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ 41,60% ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ».
Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα και τις μαζικές διώξεις και Τούρκων στρατιωτικών που το ακολούθησαν, υπάρχει η αίσθηση ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες. Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο, με δεδομένο επίσης ότι Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο θεωρούνται από την Τουρκία (όπως γράφαμε και στο προηγούμενο τεύχος) ένα ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων, το οποίο σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική της είναι και θα συνεχίσει να είναι ασύμμετρη, στηριζόμενη σε μια ασύμμετρη στρατηγική;
Σε όλα τα παραπάνω δίνει απαντήσεις ο Χρήστος Μηνάγιας, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός σε διάφορες Μονάδες Πεζικού και Επιτελεία, σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό, καθώς και στα Τμήματα Τουρκίας των Διευθύνσεων Πληροφοριών του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, απ' όπου και αποστρατεύτηκε το2008 με τη βούλησή του με τον βαθμό του ταξιάρχου. Έχοντας συγγράφει επίσης τέσσερα βιβλία για την Τουρκία, υπογραμμίζει, μιλώντας στα «Επίκαιρα», ότι η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στη «σκληρή ισχύ» («hard power») της χώρας, το οποίο εστιάζεται στην ιδεολογική δομή της αλυσίδας διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, στις ανάγκες τους σε μόνιμο επαγγελματικό προσωπικό, καθώς και στη βούληση και τον δυναμισμό τους. Από την άλλη όμως, τονίζει, θα ήταν λάθος να μην επισημανθεί ότι όλα αυτά αποκαθίστανται με σταδιακά αυξανόμενους ρυθμούς.
Τέσσερα σημεία
Ο κ. Μηνάγιας εστιάζει σε τέσσερα σημεία:
1. Στο πλαίσιο «ποινικοποίησης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέου πραξικοπήματος, αποφασίστηκε η περαιτέρω αποδυνάμωση του παρεμβατικού τους ρόλου ως τέταρτης εξουσίας.
2. Οι ατλαντιστές αξιωματικοί περιθωριοποιήθηκαν από την αλυσίδα διοίκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συγκλίνει προς μια σύνθεση αποτελούμενη από ακραίους εθνικιστές και «ευρασιατιστές».
3. Οι μαζικές αποστρατείες Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στο πραξικόπημα δεν αποτελούν καινοφανές φαινόμενο. Απεναντίας, αυτό αποτελεί διαχρονική παθογένεια, που έχει τις ρίζες της στο στρατιωτικό κατεστημένο. Επομένως δεν αποκλείεται η περίπτωση δρομολόγησης των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και ένα μεγάλο μέρος αυτών που αποστρατεύτηκαν να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.
4. Ως επί το πλείστον, η συγκρότηση, η διάταξη, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουν επηρεαστεί από το πραξικόπημα. Παρ' όλα αυτά, η αποκατάσταση του πλήγματος που υπέστησαν απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο τριών χρόνων. Φυσικά, η εκτίμηση αυτή δεν αφορά στη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση σε περιορισμένο τόπο και χρόνο, αλλά στη δυνατότητά τους να εφαρμόσουν στο σύνολό του το δόγμα της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής τους, συγκεκριμένα το δόγμα των «2,5 πολέμων» (Ελλάδα, Συρία και ΡΚΚ) στο οποίο έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα. Συνεπώς, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι ο τουρκικός επιχειρησιακός σχεδιασμός στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου έχει επηρεαστεί από το πραξικόπημα.
«Σημαντική πολλαπλασιαστική ισχύς»
«Οι διαδικασίες που προσδίδουν σημαντική πολλαπλασιαστική ισχύ στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εστιάζονται, πρώτον, στην επαγγελματοποίηση, ολικώς ή μερικώς, των Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπόψη ότι η δύναμη του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, ανέρχεται σε 407.317 άτομα, εκ των οποίων το 41,60% είναι μόνιμο επαγγελματικό προσωπικό. Πέραν αυτού, η αριθμητική δύναμη της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής ανέρχεται σε 147.640 άτομα (4.443 αξιωματικοί, 996 έφεδροι αξιωματικοί, 23.644 μόνιμοι υπαξιωματικοί, 54.138 επαγγελματίες οπλίτες, 60.989 κληρωτοί οπλίτες και 3.430 πολιτικοί υπάλληλοι). Σε ό,τι αφορά στις Ειδικές Δυνάμεις, αναφερόμαστε σε μια δύναμη 80.000 περίπου ατόμων, με ποσοστό επαγγελματοποίησης που ξεπερνά το 70%.
»Δεύτερον, εστιάζονται στην επαύξηση των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την απόκτηση αντίστοιχων μέσων και οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Τρίτον στην αναβάθμιση της παραγωγής στρατιωτικών πληροφοριών μεγάλου βάθους, αναγνώρισης και επιτήρησης του πεδίου μάχης, καθώς και στην επαύξηση των δυνατοτήτων σε ό,τι έχει να κάνει με τις επικοινωνίες, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τον κυβερνοπόλεμο. Τέταρτον, στην απόκτηση δυνατοτήτων διεξαγωγής επιχειρήσεων μέρα και νύχτα, ολοκλήρωσης μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα και, εφόσον απαιτηθεί, εξασφάλισης της συνέχισης και υποστήριξή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" στη Βόρεια Συρία συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, πέμπτον, στην αποδέσμευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την εκάστοτε πολιτική και οικονομική κατάσταση, όπως και στην απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εξάρτηση προ 15ετίας ανερχόταν στο 80%, το 2016 μειώθηκε στο 40% και ως επόμενος στόχος τέθηκε η περαιτέρω μείωσή της στο 20%», επισημαίνει ο κ. Μηνάγιας.
Ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων
Με δεδομένο, όπως προείπαμε, ότι Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο θεωρούνται από την Άγκυρα ως ένα ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων, είναι προφανές ότι η εξωτερική της πολιτική είναι και θα παραμείνει ασύμμετρη, στηριζόμενη σε μια ασύμμετρη στρατηγική, η οποία έχει, κατά τον κ. Μηνάγια, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Αναβαθμίζεται ποιοτικά η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου.
• Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτό εστιάζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη δέσμευση περιοχών για τη διεξαγωγή ασκήσεων, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διεξαγωγή αντίστοιχων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη 51 παράνομων μεταναστών 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Λέσβου και η ρυμούλκηση του σκάφους που τους μετέφερε στην Τουρκία στις 22 Φεβρουάριου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς.
• Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οι δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεων από τώρα και στο εξής θα ακολουθήσουν πιο επιθετική διαδικασία. Ειδικότερα:
α) Αμφισβητείται η κυπριακή ΑΟΖ.
β) Άρχισαν οι προετοιμασίες της επιτροπής διαγωνισμού για την αγορά εξέδρας ή πλοίου γεωτρήσεων και ξεκίνησαν να κατατίθενται οι πρώτες προσφορές,
γ) Η αγορά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός δύο τριών μηνών,
δ) Εξετάζεται η περίπτωση ενοικίασης εξέδρας γεωτρήσεων, εφόσον δεν ευοδωθεί ο προαναφερόμενος διαγωνισμός,
ε) Η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο. Ήδη έχουν καθοριστεί δύο τρεις περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Αττάλειας. Συνεπώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται έντονη δραστηριότητα πλοίων επιστημονικών ερευνών ανατολικά και νότια του Καστελόριζου.
• Στις 23 Μαΐου θα αρχίσει η δημιουργία σταθμού εδάφους για την πρόγνωση-πρόβλεψη σεισμών στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Dokuz Eylul της Σμύρνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αφενός θα καλύπτει τις περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, αφετέρου θα υλοποιηθεί από Τούρκο επιστήμονα γαλλικής καταγωγής που είναι αντιπρόεδρος στο Κέντρο Ερευνών GeoCosmo της NASA. Το πρόγραμμα αυτό, όταν θα τεθεί σε λειτουργία, θα δημοσιοποιεί χάρτες σεισμών, ενώ τα δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για τη σχετική αναφορά πρόγνωσης -πρόβλεψης θα προέρχονται από ωκεανογραφικές, μετεωρολογικές και ατμοσφαιρικές έρευνες, οι οποίες θα διαβιβάζονται στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Το επόμενο διάστημα τουρκικά πλοία ωκεανογραφικών και σεισμολογικών ερευνών, πέραν των εθνικών αποστολών τους, θα επιχειρούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με το κάλυμμα αποστολών προς όφελος της NASA.
«ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ»
Ο Χρήστος Μηνάγιας μας εφιστά επίσης την προσοχή στο ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο διοίκησή της MIT είχε επιδώσει σε κάθε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας φάκελο ο οποίος περιείχε τις δεκάδες καταγγελίες που είχαν περιέλθει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Φυσικά, στο τέλος αυτές αποδείχτηκαν ανακριβείς και είχαν ως συνέπεια την απώλεια πολύτιμου χρόνου από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας προκειμένου να αντιδράσουν εγκαίρως. «Πιθανότατα οι προγενέστερες καταγγελίες για πραξικόπημα ήταν καθοδηγούμενες από τους στασιαστές, εφαρμόζοντας μια παραλλαγή του μύθου του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό, αναφορικά με τον λύκο και τα πρόβατα. Το επισημαίνω αυτό προκειμένου να ληφθεί υπόψη από την ελληνική πλευρά, διότι τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο ενός θερμού - συγκρουσιακού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας», σημειώνει με νόημα ο κ. Μηνάγιας.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-12/05-25/05/17)
__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
1) Σύγκριση μισθολογίων Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών
2) Η τρόικα κόβει τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας με τέσσερα «χτυπήματα»
staratalogia
• ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΚΑΙ «ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΣΤΩΝ».
• «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ, ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΕ 407.317 ΑΤΟΜΑ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ 41,60% ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ».
Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα και τις μαζικές διώξεις και Τούρκων στρατιωτικών που το ακολούθησαν, υπάρχει η αίσθηση ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες. Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο, με δεδομένο επίσης ότι Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο θεωρούνται από την Τουρκία (όπως γράφαμε και στο προηγούμενο τεύχος) ένα ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων, το οποίο σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική της είναι και θα συνεχίσει να είναι ασύμμετρη, στηριζόμενη σε μια ασύμμετρη στρατηγική;
Σε όλα τα παραπάνω δίνει απαντήσεις ο Χρήστος Μηνάγιας, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός σε διάφορες Μονάδες Πεζικού και Επιτελεία, σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό, καθώς και στα Τμήματα Τουρκίας των Διευθύνσεων Πληροφοριών του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, απ' όπου και αποστρατεύτηκε το2008 με τη βούλησή του με τον βαθμό του ταξιάρχου. Έχοντας συγγράφει επίσης τέσσερα βιβλία για την Τουρκία, υπογραμμίζει, μιλώντας στα «Επίκαιρα», ότι η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε ένα σημαντικό πλήγμα στη «σκληρή ισχύ» («hard power») της χώρας, το οποίο εστιάζεται στην ιδεολογική δομή της αλυσίδας διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, στις ανάγκες τους σε μόνιμο επαγγελματικό προσωπικό, καθώς και στη βούληση και τον δυναμισμό τους. Από την άλλη όμως, τονίζει, θα ήταν λάθος να μην επισημανθεί ότι όλα αυτά αποκαθίστανται με σταδιακά αυξανόμενους ρυθμούς.
Τέσσερα σημεία
Ο κ. Μηνάγιας εστιάζει σε τέσσερα σημεία:
1. Στο πλαίσιο «ποινικοποίησης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέου πραξικοπήματος, αποφασίστηκε η περαιτέρω αποδυνάμωση του παρεμβατικού τους ρόλου ως τέταρτης εξουσίας.
2. Οι ατλαντιστές αξιωματικοί περιθωριοποιήθηκαν από την αλυσίδα διοίκησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συγκλίνει προς μια σύνθεση αποτελούμενη από ακραίους εθνικιστές και «ευρασιατιστές».
3. Οι μαζικές αποστρατείες Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στο πραξικόπημα δεν αποτελούν καινοφανές φαινόμενο. Απεναντίας, αυτό αποτελεί διαχρονική παθογένεια, που έχει τις ρίζες της στο στρατιωτικό κατεστημένο. Επομένως δεν αποκλείεται η περίπτωση δρομολόγησης των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και ένα μεγάλο μέρος αυτών που αποστρατεύτηκαν να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.
4. Ως επί το πλείστον, η συγκρότηση, η διάταξη, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν έχουν επηρεαστεί από το πραξικόπημα. Παρ' όλα αυτά, η αποκατάσταση του πλήγματος που υπέστησαν απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο τριών χρόνων. Φυσικά, η εκτίμηση αυτή δεν αφορά στη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση σε περιορισμένο τόπο και χρόνο, αλλά στη δυνατότητά τους να εφαρμόσουν στο σύνολό του το δόγμα της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής τους, συγκεκριμένα το δόγμα των «2,5 πολέμων» (Ελλάδα, Συρία και ΡΚΚ) στο οποίο έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα. Συνεπώς, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι ο τουρκικός επιχειρησιακός σχεδιασμός στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου έχει επηρεαστεί από το πραξικόπημα.
«Σημαντική πολλαπλασιαστική ισχύς»
«Οι διαδικασίες που προσδίδουν σημαντική πολλαπλασιαστική ισχύ στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εστιάζονται, πρώτον, στην επαγγελματοποίηση, ολικώς ή μερικώς, των Ενόπλων Δυνάμεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ειδικές Δυνάμεις. Υπόψη ότι η δύναμη του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, ανέρχεται σε 407.317 άτομα, εκ των οποίων το 41,60% είναι μόνιμο επαγγελματικό προσωπικό. Πέραν αυτού, η αριθμητική δύναμη της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής ανέρχεται σε 147.640 άτομα (4.443 αξιωματικοί, 996 έφεδροι αξιωματικοί, 23.644 μόνιμοι υπαξιωματικοί, 54.138 επαγγελματίες οπλίτες, 60.989 κληρωτοί οπλίτες και 3.430 πολιτικοί υπάλληλοι). Σε ό,τι αφορά στις Ειδικές Δυνάμεις, αναφερόμαστε σε μια δύναμη 80.000 περίπου ατόμων, με ποσοστό επαγγελματοποίησης που ξεπερνά το 70%.
»Δεύτερον, εστιάζονται στην επαύξηση των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την απόκτηση αντίστοιχων μέσων και οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Τρίτον στην αναβάθμιση της παραγωγής στρατιωτικών πληροφοριών μεγάλου βάθους, αναγνώρισης και επιτήρησης του πεδίου μάχης, καθώς και στην επαύξηση των δυνατοτήτων σε ό,τι έχει να κάνει με τις επικοινωνίες, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τον κυβερνοπόλεμο. Τέταρτον, στην απόκτηση δυνατοτήτων διεξαγωγής επιχειρήσεων μέρα και νύχτα, ολοκλήρωσης μιας στρατιωτικής επιχείρησης σε σύντομο χρονικό διάστημα και, εφόσον απαιτηθεί, εξασφάλισης της συνέχισης και υποστήριξή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" στη Βόρεια Συρία συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, πέμπτον, στην αποδέσμευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την εκάστοτε πολιτική και οικονομική κατάσταση, όπως και στην απεξάρτηση των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εξάρτηση προ 15ετίας ανερχόταν στο 80%, το 2016 μειώθηκε στο 40% και ως επόμενος στόχος τέθηκε η περαιτέρω μείωσή της στο 20%», επισημαίνει ο κ. Μηνάγιας.
Ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων
Με δεδομένο, όπως προείπαμε, ότι Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο θεωρούνται από την Άγκυρα ως ένα ενιαίο ασύμμετρο θέατρο επιχειρήσεων, είναι προφανές ότι η εξωτερική της πολιτική είναι και θα παραμείνει ασύμμετρη, στηριζόμενη σε μια ασύμμετρη στρατηγική, η οποία έχει, κατά τον κ. Μηνάγια, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Αναβαθμίζεται ποιοτικά η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου.
• Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκμεταλλευόμενη το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Αυτό εστιάζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος αφορά στη δέσμευση περιοχών για τη διεξαγωγή ασκήσεων, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διεξαγωγή αντίστοιχων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη 51 παράνομων μεταναστών 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Λέσβου και η ρυμούλκηση του σκάφους που τους μετέφερε στην Τουρκία στις 22 Φεβρουάριου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από ελληνικής πλευράς.
• Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οι δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεων από τώρα και στο εξής θα ακολουθήσουν πιο επιθετική διαδικασία. Ειδικότερα:
α) Αμφισβητείται η κυπριακή ΑΟΖ.
β) Άρχισαν οι προετοιμασίες της επιτροπής διαγωνισμού για την αγορά εξέδρας ή πλοίου γεωτρήσεων και ξεκίνησαν να κατατίθενται οι πρώτες προσφορές,
γ) Η αγορά σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός δύο τριών μηνών,
δ) Εξετάζεται η περίπτωση ενοικίασης εξέδρας γεωτρήσεων, εφόσον δεν ευοδωθεί ο προαναφερόμενος διαγωνισμός,
ε) Η πρώτη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο. Ήδη έχουν καθοριστεί δύο τρεις περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Αττάλειας. Συνεπώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αναμένεται έντονη δραστηριότητα πλοίων επιστημονικών ερευνών ανατολικά και νότια του Καστελόριζου.
• Στις 23 Μαΐου θα αρχίσει η δημιουργία σταθμού εδάφους για την πρόγνωση-πρόβλεψη σεισμών στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Dokuz Eylul της Σμύρνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αφενός θα καλύπτει τις περιοχές του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, αφετέρου θα υλοποιηθεί από Τούρκο επιστήμονα γαλλικής καταγωγής που είναι αντιπρόεδρος στο Κέντρο Ερευνών GeoCosmo της NASA. Το πρόγραμμα αυτό, όταν θα τεθεί σε λειτουργία, θα δημοσιοποιεί χάρτες σεισμών, ενώ τα δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για τη σχετική αναφορά πρόγνωσης -πρόβλεψης θα προέρχονται από ωκεανογραφικές, μετεωρολογικές και ατμοσφαιρικές έρευνες, οι οποίες θα διαβιβάζονται στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Το επόμενο διάστημα τουρκικά πλοία ωκεανογραφικών και σεισμολογικών ερευνών, πέραν των εθνικών αποστολών τους, θα επιχειρούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με το κάλυμμα αποστολών προς όφελος της NASA.
«ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ»
Ο Χρήστος Μηνάγιας μας εφιστά επίσης την προσοχή στο ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο διοίκησή της MIT είχε επιδώσει σε κάθε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας φάκελο ο οποίος περιείχε τις δεκάδες καταγγελίες που είχαν περιέλθει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τους τελευταίους μήνες για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Φυσικά, στο τέλος αυτές αποδείχτηκαν ανακριβείς και είχαν ως συνέπεια την απώλεια πολύτιμου χρόνου από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας προκειμένου να αντιδράσουν εγκαίρως. «Πιθανότατα οι προγενέστερες καταγγελίες για πραξικόπημα ήταν καθοδηγούμενες από τους στασιαστές, εφαρμόζοντας μια παραλλαγή του μύθου του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό, αναφορικά με τον λύκο και τα πρόβατα. Το επισημαίνω αυτό προκειμένου να ληφθεί υπόψη από την ελληνική πλευρά, διότι τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο ενός θερμού - συγκρουσιακού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας», σημειώνει με νόημα ο κ. Μηνάγιας.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-12/05-25/05/17)
__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
1) Σύγκριση μισθολογίων Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών
2) Η τρόικα κόβει τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας με τέσσερα «χτυπήματα»
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βίτσας: Δεν θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στις Ένοπλες Δυνάμεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ