2017-05-31 09:24:18
Φωτογραφία για ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Κρίσιμες για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες οι επόμενες μέρες μέχρι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ σημαντικές διεργασίες και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με στόχο να υπάρξει μία όσο το δυνατόν πιο προχωρημένη συμφωνία. Παράλληλα, στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζαν χθες ότι δεν βοηθούν το γενικότερο κλίμα, μάλλον το επιδεινώνουν, διαρροές της κυβέρνησης περί παραπομπής του όλου θέματος σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών εάν δεν βρεθεί λύση στο Εurogroup, ούτε τα δημοσιεύματα περί άρνησης της Αθήνας να αποδεχτεί τη δόση εάν δεν υπάρξει λύση στο χρέος.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή, από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπό την αιγίδα του Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος προσπαθεί να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης, που θα διευκόλυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ένα πρώτο μήνυμα την περασμένη εβδομάδα από την Ταορμίνα της Σικελίας, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση του G7, περί «αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» και «σεβασμού στο ελληνικό έθνος», ενώ ο ρόλος του δεν θα περιοριστεί μόνο σε δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης. 


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μπορεί δε στην έδρα της Κομισιόν να λένε αορίστως ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι τα «ευρωπαϊκά ζητήματα», ωστόσο είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της εν λόγω συνάντησης. Με δεδομένο ότι η προηγούμενη συνεδρίαση του Εurogroup δεν οδήγησε σε αποφάσεις εξαιτίας της αρνητικής στάσης του κ. Σόιμπλε, είναι προφανής η σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης, στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η πολιτικοποίηση του ζητήματος, προφανώς για εσωτερικούς λόγους, δεν είναι χρήσιμη ούτε για την ίδια, ούτε για τη χώρα. Δεν βοηθάει, τονίζουν, να γίνεται επίκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν γνωρίζουν όλοι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα, θα το παραπέμψουν στο Εurogroup. Συνεπώς οι ενέργειες αυτές δεν ασκούν πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση, απλώς επιδεινώνουν το κλίμα σε μια περίοδο που χρειάζεται νηφαλιότητα.

Σε σχέση με το δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ εάν δεν πάρει συμφωνία για το χρέος, υποστηρίζουν επίσης ότι πρόκειται περί λάθους εάν η διαρροή προέρχεται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επισήμως πάντως το διέψευσε.

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ενώπιον της Ευρωβουλής εξέφρασε την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας στο επόμενο Εurogroup. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου. «Όπως θα ξέρετε, είχαμε σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνεδρίαση του Εurogroup, της 22ας Μαΐου, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, ελπίζω ότι θα το πετύχουμε στην επόμενη», είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντέισελμπλουμ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά του.

O κ. Μοσκοβισί συνέστησε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να επικεντρωθεί η συζήτηση στο χρέος. Προηγουμένως είχε αναφερθεί στις καλύτερες του αναμενομένου δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2016, ενώ εκτίμησε ότι οι στόχοι σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2018 θα επιτευχθούν. Ο επίτροπος αναφέρθηκε και στην επιλογή της Κομισιόν να περιμένει την επίτευξη συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει στην κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που είχε κινήσει κατά της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015. Το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης της τάξης του 0,7% που σημαίνει ότι δεν έχει πλέον υπερβολικό έλλειμμα, ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπερβολικό έλλειμμα ούτε φέτος.

Νέες βολές κατά ΔΝΤ

Βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι αιτία για την επίμονη διαφωνία Βερολίνου-Ταμείου στο πρόγραμμα είναι οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού. «Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Όπως εξήγησε, το Ταμείο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1% τα επόμενα 40 χρόνια, προσθέτοντας με νόημα πως «αυτό μάλλον εξηγεί γιατί όλα τα προγράμματα ήταν μάταια». Σημείωσε δε πως με ρυθμούς ανάπτυξης 1% η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει το χάσμα με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οι νέες αιχμές Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Πολιτικούς ελιγμούς  από την κυβέρνηση στο αδιέξοδο με Σόιμπλε και ΔΝΤ

Στη συγκρότηση εθνικού μετώπου υπέρ της διευθέτησης του χρέους, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στράφηκε αιφνιδιαστικά χθες η κυβέρνηση, ενώ επιμένουν οι πληροφορίες περί δυστοκίας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για συμμετοχή και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για το χρέος, με ενδεχόμενο μάλιστα σύγκλησης του Συμβουλίου των αρχηγών, είπε η Νέα Δημοκρατία.   

Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο μίας ακόμη αρνητικής δημοσκόπησης για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του Σκάι, όπου πέραν της πρόθεσης ψήφου εμφανίζει εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έρχεται όμως και λίγες ώρες μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός «μετέφερε τη θέση της Ελλάδας για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» και εκείνοι από την πλευρά τους «συμφώνησαν να εργάζονται εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου». «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα» ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το αν επίκειται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και συμπλήρωναν: «Δεν υπάρχει πρόθεση για τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, σε αυτήν τη φάση».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο 247, ο οποίος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να σηκώσει το τηλέφωνο, να μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα άνοιγε τον δρόμο για να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών». Η συνέντευξη Παπαδημούλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία εν ολίγοις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε κινήσεις αποπροσανατολισμού χωρίς νόημα, επειδή δεν έχει πολιτική στο ζήτημα του χρέους. 

«Εκ του πονηρού» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης το ΚΚΕ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής στη διαπραγμάτευση για το χρέος, πέραν των αντιδράσεων, προκαλεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το πού πραγματικά βρίσκονται οι διαβουλεύσεις. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τις προσδοκίες με τη φράση του κ. Τσίπρα: «Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «περιμένουμε μία καλή αλλά όχι μία τέλεια λύση». 

«Αν έχεις κάνει όλα αυτά τα οποία σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα εν τέλει για τον ελληνικό λαό, από κει και πέρα εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» σημείωσε χθες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. «Εκβιαζόμαστε από τους συνήθεις ακραίους κύκλους» δήλωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. Στο ίδιο κλίμα κινούνται πολλοί βουλευτές που ψήφισαν σκληρά μέτρα χωρίς αντάλλαγμα, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να λέει ότι περιμένει λύση «too good to be true». 

Χωρίς να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων και επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την κυβερνητική στροφή περί ανάγκης ενιαίας εθνικής γραμμής και στήριξης της αντιπολίτευσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι η λύση που δρομολογείται για το χρέος προφανώς δεν είναι ικανοποιητική και ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να τη θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς μετά το Eurogroup της 15ης Μαΐου και ανάλογα με τη στάση τους να έχει λίγες ημέρες να διαμορφώσει τη δική του στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εξ ου και οι αναφορές του σε πιθανή επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  

Ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη για συμμετοχή και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για το χρέος, με ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Αρχηγών είπε η γαλάζια πλευρά, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Παπαδημούλης παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους» σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ. Καταλόγισαν, μάλιστα, στον ευρωβουλευτή ότι «προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης». Αντίθετα, υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής για το χρέος τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ξεκαθάρισε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. 

Από την πλευρά του το ''Ποτάμι'', αν και άσκησε εξίσου σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για το χρέος. «Το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι πώς θα σερβίρει ένα νέο παραμύθι ''πουλώντας'' στο εσωτερικό ως επιτυχία ό,τι και αν της δώσουν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «χρειάζεται συνεννόηση για τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου, επειδή το ζήτημα του χρέους είναι εθνική κι όχι κομματική υπόθεση».

«Τα καλέσματα για ''εθνική συνεννόηση'', σχετικά με το χρέος, είναι εκ του πονηρού και έχουν απώτερο στόχο να αποσπάσουν την ανοχή του λαού σε μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που είναι το μόνο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ''εταίρους'' της» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τη συζήτηση σχετικά με το χρέος.

''Ναυτεμπορική'' 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ